• No results found

Hodnocení hry: Podle zpětné vazby vedoucích se tato aktivita povedla. V jednotlivých skupinách se podařilo navodit atmosféru spolupráce. Každá skupina přišla s odlišným a originálním způsobem znázornění obrázku. Každý tým pak měl možnost prezentovat všem

41 ostatním týmům své dílo, čímž mohlo dojít k ještě většímu pocitu sounáležitosti členů k dané skupině. Ve skupinách se nevyskytl nikdo, kdo by se k dílu své skupiny nehlásil.

18:00 – Večeře

19:15 – Večerní program 20:30 – Diskuzní skupinky 22:00 – Volný čas

23:00 – Večerka

23:30 – Vypnutá světla a ticho na pokojích Hodnocení dne:

Tábor už začal být zaběhnutý a účastníci věděli, co je dané úseky dne čeká. Celkově jsem měl pocit, že se podařilo navázat na atmosféru předchozích campů. Nebyl jsem ale spokojený s hrou „Veverky“. Jednak jsem mohl vymyslet něco, co by lépe spadalo do táborového zarámování a za druhé, přestože aktivita byla pohybová a zaměřená na spolupráci, z mého pohledu se moc nepovedla. Sice jsem nedostal žádný výraznou negativní zpětnou vazbu, přesto jsem z ní neměl dobrý pocit.

Úterý 1. 8. 2017

9:00 – Budíček

Třetí den jsme posunuli budíček o jednu hodinu, aby studenti dostali trochu více spánku před celodenním výletem, který je čekal. Zároveň za sebou všichni měli už dva celé táborové dny, které byly přes veškerou zábavu celkově vyčerpávající a zhodnotili jsme jako přínosné, aby se studenti třetí den trochu více vyspali. Nejvíce to ale ocenili vedoucí. Nejvíce ze všech vedoucích jsem to ocenil já sám.

9:30 – Snídaně

42 10:15 – Celodenní výlet

Celodenní výlet byl zaměřený na čas strávený se studenty. Byla to možnost pro všechny vedoucí strávit delší čas v rozhovorech s lidmi i mimo svoji skupinku, zároveň ale mít hlubší konverzace s těmi, které už na táboře poznali. Dříve jsme na výletě hráli sofistikované výletové hry, to jsme se ale letos rozhodli vynechat, abychom si mohli se studenty nerušeně povídat.

16:00 – Návrat z výletu a volný čas / workshopy

Odpoledne už nebyly hry, hlavně kvůli tomu, aby všichni měli možnost odpočinout si po celodenním výletu.

18:00 – Večeře

19:15 – Večerní program 20:30 – Diskuzní skupinky 22:00 – Volný čas

23:00 – Večerka

23:30 – Vypnutá světla a ticho na pokojích Hodnocení dne:

Tento den se zrušili anglické třídy a hlavní událostí byl celodenní výlet. Výlet je vždy akcelerátor vztahů. Vzhledem k tomu, že na campu se studenty hodně řešíme jejich životní situace a jejich pohled na křesťanství a na Boha, je pro nás důležité strávit s každým dostatek osobního času. Povídání za pochodu je k tomu výborným prostředkem. Také jsme dříve výlety mívali trochu později v týdnu, ale letos jsme jej měli už v úterý, aby se vztahy posunuly dopředu ještě dříve. To se z mého pohledu povedlo.

Středa 2. 8. 2017

8:00 – Budíček

43 8:30 – Snídaně

Během snídaně jsme se v úzkém týmu vedoucích rozhodli trochu prostřídat aktivity tohoto dne a to hlavně kvůli tomu, že odpoledne mělo pršet. Rozhodli jsme se tedy, že společnou táborovou bojovku, která měla být odpoledne, si zahrajeme už dopoledne místo druhé části anglické výuky. Zároveň se jeden americký vedoucí nabídl, že místo odpoledních her venku, připraví detektivní hru pro všechny týmy, kterou lze hrát uvnitř.

9:15 – Anglické třídy 10:30 – přestávka (svačina)

10:45 – Společná táborová hra

Cíl her: Domnívám se, že v této fázi tábora už se skupiny dostávaly do stádia optimálního výkonu. Hra tohoto dne byla navržena tak, aby skupiny musely řešit komplexní strategii, komunikaci a zároveň vytvářet různé aliance s dalšími týmy.

Hra „Vlajkovaná“ – Každý tým si najde své stanoviště v předem dané vzdálenosti od středu hracího území, kam si dá svou vlajku. Cílem hry je získat co nejvíce vlajek od ostatních týmů. Každý hráč dostane meč a štít. V týmu také můžou být 2 odstřelovači, kteří budou házet papírovými koulemi a jeden hráč s dvakrát delším mečem, ale bez štítu. Hráči bojují s ostatními hráči pomocí mečů a papírových koulí. Koulemi můžou házet jenom odstřelovači. Pokud je hráč zasažen mečem nebo koulí do jakékoliv části těla, musí se odebrat na předem určené oživovací místo, kde musí počkat 30 sekund. Odstřelovač se může s někým vyměnit, ale vždy můžou být maximálně 2 v každém týmu. Hra končí po vypršení časového limitu a vyhrává tým, který má po skončení časového limitu na svém stanovišti nejvíce vlajek.

Hodnocení hry:

Hlavním prvkem této hry bylo vytváření různých strategií k dobývání vlajek ostatních týmů. Na začátku dostaly všechny skupiny cca 10 minut času na rozdělení rolí a vymyšlení vlastní strategie (kdo zůstane na stanovišti bránit vlajku a kdo půjde útočit apod.). Také se během krátké doby vytvářely mezi týmy různé aliance, které buď vydržely po celou dobu hry a mohly tak pomoci těmto týmům vyhrát anebo vznikaly a zanikaly spontánně podle dané situace (například když jeden tým měl už hodně vlajek a ostatní týmy se dohodly, že se nakrátko spojí, aby tento tým dobyly). Týmy také vymýšlely různé pasti (například členové

44 týmu se schovali za nejbližší objekt, a když se blížili nepřátelé, tak vyběhli v přesile). Ve vymýšlení a plnění všech takovýchto strategií se odráželo to, kam v komunikaci a ve vzájemných vztazích jednotlivé týmy do této doby došly. K vítězství byla potřeba značná dávka sebeobětování a také důvěra směrem k ostatním členům týmu.

Podobnou verzi této hry jsme hráli už v předchozích letech a tato hra se stala nejoblíbenější hrou tábora (viz. hodnocení studentů). Studenti se o ní bavili celý týden a těšili se, až budou moci poměřit své síly s ostatními týmy. Hra měla u studentů úspěch. Podle zpětné vazby vedoucích, měly jednotlivé týmy ještě značnou část večerní diskuze čas probírat to, co kdo během hry zažil, nebo co by udělaly jinak apod. Z mého pohledu hra splnila svůj účel, kterým bylo pomoci zvládnout fázi optimálního výkonu.

Related documents