• No results found

VEDFÖRSÖRJNING

In document BillerudKorsnäs AB (publ) (Page 39-42)

MALL FÖR SLUTLIGA VILLKOR

VEDFÖRSÖRJNING

BillerudKorsnäs har inga betydande skogstillgångar men har en egen organisation för inköp av virke och fiber till produktionen samt för utförandet av skogsbrukstjänster enligt avtal med Bergvik Skog. De största leverantörerna av vedråvara till BillerudKorsnäs är Bergvik Skog, Holmen, Mellanskog, Stora Enso och Sveaskog med vilka Bolaget har långa och stabila affärsrelationer.

Inköpen sker i huvudsak från Sverige men Koncernen köper även in ved i euro (främst från Finland och Baltikum) och övriga inköp kommer från Norge och Storbritannien. Vedråvaran kommer uteslutande från skogar som brukas ansvarsfullt och långsiktigt. En betydande andel av vedinköpen är Chain of Custody

1 Beslutet att lämna tillstånd till samgåendet mellan Billerud och Korsnäs från en av konkurrensmyndigheterna, Europeiska kommissionen, förutsätter försäljning av en pappersmaskin vid produktionsenheten i Gävle (PM 2), där Koncernen bland annat tillverkar vitt kraft- och säckpapper. Se vidare avsnittet "Riskfaktorer".

certifierade enligt FSC®1 och/eller PEFC™2. Den del som inte är certifierad kontrolleras enligt FSC®

Controlled Wood och PEFC™ Due Diligence.

Bolaget äger 5 procent av aktierna i Bergvik Skog som är ett av Sveriges största skogsägande företag. För vidare information om BillerudKorsnäs vedförsörjning, avsnittet "Legala frågor och kompletterande information".

INVESTERINGAR

BillerudKorsnäs investeringar består främst av kvalitetshöjande åtgärder samt energi- och

miljöinvesteringar vid produktionsenheterna i Sverige och, till en mindre del, vid enheterna i Finland och Storbritannien. BillerudKorsnäs kommer att finansiera sina pågående och beslutade investeringar inom ramen för befintliga kreditfaciliteter samt från det kassaflöde som genereras av rörelsen.

Billerud

De större investeringar som genomfördes under perioden 2010–2011 var i Gruvön uppgradering av system för kemikalieåtervinning, elproduktion och elförsörjning, i Skärblacka ett förbättrat system för förpackningar av pappersrullar, samt i Karlsborg ett nytt elektrofilter för att minimera utsläpp av partiklar i luften och förbättrad kemikalieåtervinning.

Korsnäs

De större investeringarna som genomfördes under perioden 2010–2011 var i Gävle en ny

indunstningsanläggning, investeringen i Bomhus som uppfört en ny bioenergianläggning samt ytterligare energi investeringar i befintlig anläggning för leverans av spillvärme till Gävle Energi.

Investeringar under 2012 och pågående investeringar Billerud

Under fjärde kvartalet 2011 beslutades om en miljö- och energiinvestering vid produktionsenheten i Skärblacka. Syftet är att stärka anläggningen inför framtiden genom att förbättra miljöprestanda och energieffektivitet samt möjliggöra framtida expansion. Investeringen omfattar uppgradering av

sodapannan och dess rökgasrening till bästa tillgängliga teknik. Dessutom byggs en ny indunstning för att öka energieffektiviteten vid bruket. Detta medför att förbrukning av fossil olja och externa biobränslen kraftigt kommer att reduceras. Investeringen bedöms uppgå till MSEK 900 fördelat på cirka 50 procent under 2012, cirka 40 procent under 2013 och cirka 10 procent under 2014. Den 31 december 2012 hade MSEK 463 utbetalats.

Korsnäs

På Korsnäs industriområde i Gävle har den nya bioenergianläggningen sedan årsskiftet i sin helhet tagits i drift. Den ägs till 50 procent av Korsnäs och till 50 procent av Gävle Energi. Den består av en biopanna på 150 MW med rökgaskondensering samt en turbin på 90 MW. Anläggningen levererar fjärrvärme till Gävle Energi för uppvärmning av Gävle stad samt ånga och el till Korsnäs produktionsenhet i Gävle.

Beslut har även fattats om att investera MSEK 270 i ombyggnad av en maskin (PM5) i Gävle.

Ombyggnad av maskinen skedde under ordinarie underhållsstopp hösten 2012 och är en offensiv kvalitetsinvestering för att förbättra ytan på kartongen.

Under andra kvartalet 2012 fattades beslut om att investera MSEK 250 i en ombyggnad av en maskin (KM5) i Frövi. Samtliga större upphandlingar är genomförda och ombyggnaden kommer att ske under ordinarie underhållsstopp våren 2013. Ombyggnaden kommer att förbättra kartongens utseende och tryckbarhet samt ge ett förbättrat styvhetsutbyte.

Även en ny externrening för vatten planeras i Gävle för drifttagande senast i juni 2015.

Investeringsbeloppet bedöms uppgå till cirka MSEK 200–300.

1 FSC® – Forest Stewardship Council är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

2 PEFC – Programme for the Endorsement of Forest Certification, är ett internationellt system för uthålligt skogsbruk. Den omfattar skogsbruksstandard, miljöstandard och social standard. PEFC har främst använts av mindre skogsägare men har efter hand också anammats av flera av de stora skogsbolagen.

FÖRVÄRV Billerud

Nedan redogörs för Billeruds huvudsakliga investeringar i koncernföretag och intresseföretag sedan 2010.

Förvärv gjorda av Billerud 2010–2012

Företag Datum Omsättning Land

Paccess Packaging LLC (30 %) 20 juli 2011 MUSD 27 USA

UPM:s förpackningspappersverksamhet 1 juni 2012 MEUR 220 Finland

Korsnäs AB 29 november 2012 MSEK 8 573 Sverige

Den 1 juni 2012 förvärvade Billerud Finland Oy, ett helägt dotterbolag till BillerudKorsnäs AB, två pappersmaskiner från UPM samt viss del av tillhörande rörelsekapital. Förvärvet uppgick totalt till MSEK 1 073, varav MSEK 911 har hänförts till maskiner och inventarier och MSEK 162 till rörelsekapital.

Affären minskar kraftigt Billeruds massaexponering samt stärker erbjudandet inom

förpackningspappersområdet. Vidare reduceras även valutaexponeringen. Den förvärvade verksamheten konsoliderades från och med 1 juni 2012 och ingår i affärsområde Packaging & Speciality Paper. För mer information, se avsnittet "Legala frågor och kompletterande information" under rubriken

"Rörelseöverlåtelseavtalet mellan Billerud och UPM". I juni 2012 ingick Billerud ett avtal om ett samgående med Korsnäs. Samgåendet slutfördes den 29 november 2012. För mer information, se avsnittet "Legala frågor och kompletterande information" under rubriken "Samgåendeavtalet mellan Billerud och Kinnevik".

Korsnäs

Nedan redogörs för Korsnäs huvudsakliga investeringar i koncernföretag sedan 2010.

Förvärv gjorda av Korsnäs 2010–2012

Företag Datum Omsättning Land

Latgran 14 juni 2012 MLVL 25 Lettland

Den 14 juni 2012 förvärvade Korsnäs 75 procent i Latgran från Kinnevik.

In document BillerudKorsnäs AB (publ) (Page 39-42)

Related documents