• No results found

5 Åtgärder

5.3 Byggnadstekniska åtgärder

5.3.6 Ventilation

För en god inomhusmiljö krävs en god luftkvalité, att föroreningar i luften effektivt transporteras bort och att luftomsättningen är tillräcklig. Som nämnts tidigare kan

ventilationen styras med hjälp av fläktar. Effektiviteten hos den använda fläkten mäts med ett SFP- värde, specifik fläkteleffekt, se ekvation 8. Ett lågt SFP- värde ger en energieffektiv fläkt. Värden för befintliga fläktar i typhusen visas i Tabell 29.

TABELL 29. SPECIFIK FLÄKTELEFFEKT FÖR BEFINTLIGA FLÄKTAR I TYPHUSEN (SANDBERG, PERSSON,

& BÅNGENS, 2001)

Typhus SFP-värde [kW/(m3/s)]

50 0 (självdrag)

60 0,9

80 3

Genomförande av åtgärd

Nedan beskrivs olika alternativ för att energieffektivisera typhusens ventilation. För typhus 50 föreslås byte från självdrag till FTX ventilation. För typhus 60 föreslås två åtgärder dels byte av befintlig frånluftsfläkt och dels byte till FTX- ventilation. För typhus 80 föreslås byte av befintliga från- och tilluftsfläktar och installation av värmeväxlare.

5.3.6.1 BYTE AV FRÅNLUFTSFLÄKT

De befintliga fläktarna kan ofta vara gamla och använda onödigt mycket effekt. Nytillverkade ventilationsfläktar har i regel en bättre effektivitet och kan ofta varvtalsregleras, då de är utrustade med EC-motor det vill säga rotation hos fläkten skapas via permanentmagneter och elektroniskt växlad likström (Systemair, 2009). Varvtalsregleringen gör det möjligt att minska luftflödet under delar av dygnet då omsättningsbehovet minskar, till exempel då majoriteten av de boende är på sina arbetsplatser. Fläktens skovlar kan vara vinklade på olika sätt och vilket ger varianterna olika egenskaper. Om fläkten har bakåtböjda skovlar, B-hjul, har den ofta en hög verkningsgrad men är generellt utrymmeskrävande och används då fastighetens lägenheter har en gemensam frånluftsfläkt placerad på byggnadens tak.

Skovlarna i fläkten kan även vara framåtböjda, så kallade F- hjul. Dessa fläktar är mindre

37

effektiva men tar upp mindre utrymme. Om varje lägenhet är utrustad med en egen frånluftsfläkt är en F-hjuls fläkt mer lämplig.

Genomförande av åtgärd

Åtgärden genomförs för typhus 60 och 80, där befintliga frånluftsfläktar som är placerade på fastighetens tak byts mot nyare med SFP- värde 0,3 och EC-motor som varvtalsstyrs, se Tabell 30. Typhuseten är utrustade med två centrala frånluftsfläktar. Varje fläkt är kopplad till 6 lägenheter vardera. Använt kostnadsförslag visas i Tabell 31.

TABELL 30. BERÄKNING AV ENERGIANVÄNDNINGEN VID BYTE AV FLÄKTAR (ENERGIMYNDIGHETEN, 2010)

Byte av frånluftsfläkt, energiberäkning SFP-värde [kW/m3 s]

Energianvändning

Frånluftsfläkt, gammal 0,9 4500kWh/år

Frånluftsfläkt, ny 0,3 1500kWh/år

Besparing 3000kWh/år

TABELL 31. KOSTNADSBERÄKNING FÖR NYA FRÅNLUFTSFLÄKTAR (ENERGIKONTORET SKÅNE, 2000)

Byte av frånluftsfläkt, kostnad

Frånluftfläkt 40 000 kr

Antal 2

Summa 80 000 kr

5.3.6.2 INSTALLATION AV VÄRMEVÄXLARE I HUS MED FT- SYSTEM

Ventilationssystem med från- och tilluftsventilation kan kompletteras med en värmeväxlare som överför en del av den värme som utgående luft innehåller till den ingående. Genom detta förvärms den ingående luften och uppvärmningsbehovet av ventilationsluften minskar.

Genomförande av åtgärd

En roterande värmeväxlare installeras. De befintliga till- och frånluftsfläktarna byts mot nyare och mer effektiva. Sammantaget fås en ventilationsinstallation med SFP- värde 4, se Tabell 32.

För installation och montering beräknas en kostnad på 158 000kr för typhuset. Till detta tillkommer filterbyte en gång per år på 500kr.

38

TABELL 32. ENERGIBERÄKNING FÖR FTX- SYSTEM

Byte av från och tilluftsfläktar, energiberäkning

Besparing 5000 kWh/år

5.3.6.3 BYTE TILL FTX- SYSTEM I ÄLDRE BYGGNADER

Vid nybyggnation tillämpas FTX- system, från- och tilluftsventilation med värmeväxlare, allt oftare. I äldre byggnader som tidigare haft problem med radon kan ett FTX- system minska halten i den luft som de boende andas. Detta görs genom att kontrollerat öka luftflöden in och ut ur byggnaden och luften byts ut mer effektivt (Energikontoret Skåne, 2000).

Att konvertertera till FTX för äldre byggnader är ett stort ingrepp. Förutom att fastigheten måste tätas, måste även ventilationskanaler införas. Då våra boendevanor ändrats över tid finns det idag större krav på ventilationen. De vanor vi har, har lett till att mer fukt uppstår i lägenheten. För att undvika skador och mögelutveckling krävs en fullgod ventilation.

Genomförande av åtgärd

Ventilationsformen kräver att byggnaden är tät för att få kontroll över luftflöden in och ut ur byggnaden. Detta innebär direkt att transmission och drag genom klimatskalet måste

minskas. Åtgärden bör genomföras i samband med tilläggsisolering av fasad och vindsbjälklag och byte av fönster.

För både S- och F- system innebär ändringen till FTX- system både en minskning av energianvändning och en ökning. Minskningen fås då systemet kompletteras med en värmeväxlare och behovet av tillförd energi för att värma ingående luft inte längre är lika stort. Medan ökningen fås på grund av el för tillkomna fläktmotorer. Ökningen speglas i det nya systemets SFP- värde. Bytet av ventilationssystem kan ge en bättre omsättning av ventilationsluften. Här ställs energiaspekten (värmeåtervinning) mot exergiaspekten (ökad elförbrukning).

För de båda typhusen 50 och 60 monteras ett centralt aggregat på fastighetens tak. Åtgärden inkluderar förarbete och installation av ventilationskanaler och rör från varje lägenhet till det centrala aggregatet samt montering och injustering av aggregat och värmeväxlare. Den nya installerade fläktarna har ett SFP- värde på 4. Använt kostnadsförslag visas i Tabell 33.

Åtgärdens livslängd beräknas till 50 år.

39

För det installerade aggregatet antas en temperaturverkningsgrad på 80 %.

Värmeväxling sker med en roterande värmeväxlare. Verkningsgraden för värmeväxlaren kan sänkas då fullgod värmeöverföring inte är nödvändig, t ex under sommaren. Detta görs genom att sänka rotationen på värmeväxlaren.

TABELL 33. KOSTNADSBERÄKNING FÖR BYTE TILL FTX- SYSTEM

Byte till FTX- system

Konvertering till FTX- system 35 000 kr/lgh

OVK- besiktning 5000 kr/3 år

Rensning av rör och injustering 26 000kr/ 15år

Byte av filter 500kr/år

40

Related documents