• No results found

Anpassning till det nya uppdraget

Konsolidering

Mervärde i fokus

2001-2002 2003-2004

2005-• Översyn och effektivisering av investeringsprocesser

• Upphandling av förvaltare med aktiva mandat

• Uppbyggnad enheter för extern förvaltning och alternativa investeringar

• Fokus på absolut risk och avkastning

• Riskbudgetering för ökat aktivt risktagande och aktiv avkastning

• Vidareutveckling av investeringsmodellen

• Effektivisering av transaktionsflöden

• Utveckling och implementering av strategi för alternativa investeringar

• Utveckling ALM-analys

• Uppbyggnad aktie- organisation och allokeringsenheter

• Upphandling indexnära externa förvaltningsmandat

• Visionsarbete

Vision: En förebild bland internationella pensionsfonder

Strategiska steg mot visionen

Organisatio

4 3

Verksamhet och resultat 2006

1 2 4 3

Förvaltningsberättelse

get Cost Effectiveness Measurement Inc.

(CEM). Bolaget har sedan 1990 genomfört denna typ av studier. Fondens kostnader för verksamhetsåren 2004 och 2005 har jäm-förts med internationella kapitalförvalta-res. Dessa bedriver en förvaltning liknande fondens, bland annat med avseende på stor-lek, aktieandel och graden av aktiv förvalt-ning. Resultatet av studien visar att fondens kostnader inte är höga utan ligger under genomsnittet för jämförbara organisationer.

Fonden kommer även låta göra en studie för verksamhetsåret 2006.

Effektiviseringsarbetet med översyn av rutiner och transaktionsflöden har fortsatt under 2006. Arbetet har bland annat inne-burit att fonden idag i det närmaste genom-för all valutahandel elektroniskt med STP (Straight Through Processing) vilket har reducerat risken avsevärt vid denna typ av affärer och ökat effektiviteten inom såväl front- som backoffice. Genom högre

trans-parens och simultan prisförfrågan har transaktionskostnaderna reducerats.

Handeln med korträntefutures har också helt automatiserats och aktieenheten har förhandlat fram ett lägre courtage. Arbetet med att effektivisera förvaltningen kommer att fortsätta under 2007. Ambitionen är att utvidga den elektroniska handeln till fler instrument.

Verksamhetsåret 2006

rga isatio

4 3

Verksamhet och resultat 2006

1 2 4 3

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse

nder året reviderade Första AP-fonden sin ägarpolicy. Vissa förändringar föran-leddes av att Svensk kod för bolagsstyrning trätt i kraft. Koden bör – i lämplig utsträck-ning – användas även av företag som inte for-mellt omfattas av koden då det ger ett större förtroende för bolaget på marknaden, främst bland utländska investerare. När det gäller incitamentsprogram i form av tilldelade optioner förordar fonden relativa program där värdeutvecklingen på optionerna är beroende av företagets aktieutveckling i jäm-förelse med företagets konkurrenter. I annat fall ska ett tak för värdet på optionerna fin-nas. Incitamentsprogram i form av utdelade aktier behöver inte vara relativa eller ha tak eftersom de ger en bättre överensstämmelse med ägarnas intresse. Alla incitamentspro-gram, oavsett konstruktion, ska utvärderas utifrån ett aktieägarperspektiv.

Fonden har under 2006 deltagit vid så gott som samtliga bolagsstämmor i svenska bolag som fonden äger aktier i. Det innebär att fonden varit företrädd vid 38 årsstäm-mor och 6 extra bolagsstämårsstäm-mor. Fonden var representerad i tre valberedningar (Atlas Copco, Lundin Petroleum och Eniro) inför stämmosäsongen 2006. Under en kortare period var Första AP-fonden också repre-senterad i Skandias valberedning men avsade sig representationen i samband med att fondens sålde hela innehavet i Skan-dia. Inför stämmosäsongen 2007 är fonden representerad i Atlas Copcos och Lundin Petroleums valberedningar.

Inför årsstämmorna 2006 förde fon-den aktiva diskussioner med många val-beredningar och styrelseordföranden i knappt hälften av de svenska bolag fonden äger aktier i. I många av dessa diskussioner

berördes företagens incitamentsprogram.

Fonden har bland annat pekat på vikten av att programmen utvärderas ur ett aktieägar-perspektiv och har, i samarbete med andra ägare, påverkat utformningen av program-men. I ett fall har Första AP-fonden inte fått gehör för de krav på incitamentsprogram-mens utformning och därför röstat nej till styrelsens förslag. Det gällde Swedish Match som föreslog ett nytt incitamentsprogram på en extra bolagsstämma i december 2006.

Även andra svenska institutioner röstade emot incitamentsprogrammet vilket trots detta gick igenom.

På den extra bolagsstämman i Swedish Match föreslog valberedningen att arvode-na till styrelsen skulle höjas avsevärt, cirka 80 procent. Även här röstade fonden emot valberedningens förslag eftersom valbered-ningen inte kunnat motivera tillräckligt väl varför en sådan stor höjning av arvodet var

Bolagsstyrning 2006

rga i t on

4 3

Verksamhet och resultat 2006

1 2

4 3

U

Första AP-fonden tar aktivt ägaransvar såväl i som utanför Sverige: Ossian Ekdahl, chef bolagsstyrning och Nadine Viel Lamare, ansvarig för implementeringen av fondens etik- och miljöpolicy.

Deltagande i bolagsstämmor 2006

Alfa Laval Hennes & Mauritz Holmen

Förvaltningsberättelse

nödvändig. Majoriteten av stämmans röster biföll dock valberedningens förslag.

Under året föreslog Electrolux respektive Securitas styrelser att utdelning av dotterbo-lag skulle ske till aktieägarna. Första AP-fon-den anser att detta principiellt är en bra åtgärd och att det i dessa två fall skulle gagna aktieägarna. Båda styrelserna föreslog dock att utdelningen skulle ske så att A-aktieägarna i moderbolaget skulle erhålla A-aktier i dotter-bolaget medan B-aktieägarna skulle erhålla B-aktier. Första AP-fonden ansåg dock att utdelningen i dessa fall skulle ske på annat

sätt. I Electroluxfallet med utdelningen av Husqvarna nåddes, tillsammans med andra ägare, en kompromisslösning där Electrolux huvudägare, Investor, genomförde en utjäm-ning av förhållandet mellan A- och B-aktier-na i HusqvarB-aktier-na. Ingen sådan uppgörelse kunde nås med Securitas huvudägare.

Etik- och miljöfrågor

Det är fondens övertygelse att fonden genom att ta ett aktivt ägaransvar har större möjlighet att påverka bolag än genom att endast sälja de aktier fonden äger i bolaget.

Implementeringen av fondens etik- och miljöpolicy som bygger på en aktiv dia-log med de bolag som kan associeras till kränkning av en konvention (för närmare beskrivning se s. 20) har varit mycket fram-gångsrik under 2006. Totalt har sju bolag vidtagit nödvändiga åtgärder under året (se tabell). I ett fall, Marriot, är fonden den institution som möjliggjort att dialog med bolaget kommit i gång (se faktaruta).

Dialog har pågått med ytterligare elva bolag, vilka dock ännu inte har genererat önskvärda resultat. Som led i detta arbete har fonden utövat sin rösträtt på fyra ameri-kanska bolagsstämmor i frågor kopplade till bolagens sociala ansvar.

Fonden har även låtit GES Investment Services göra en kartläggning av fondens innehav i tillväxtmarknaderna. Som resul-tat av analysen har fonden i början av 2007 skickat brev till ett trettiotal bolag för att inhämta mer information om deras bered-skap att ta miljömässigt och socialt ansvar.

Under 2006 har fonden haft dialog med tre svenska företag rörande implementering av miljöpolicy och uppförandekod. Fon-Dialoger som lett till att bolag vidtagit nödvändiga åtgärder under 2006

Bolag Bransch Incident Motivering

Marriot Hotell Sexuellt utnyttjande

av minderåriga (Costa Rica)

Ny policy för mänskliga rättigheter antagen och implementering påbörjad. Tar ledande roll i bransch-initiativ för att begränsa barnsex-turism.

BASF Kemi Brott mot lag om

bekämpningsmedel (USA)

Den skadliga verksamheten upp-hört. BASF har även avyttrat det dotterbolag som tidigare produce-rade substansen.

Du Pont de Neumours Kemi Skador på grödor och

människors hälsa (USA)

Överenskommelse med myndighet om att begränsa användning av substansen. Nya principer för analys av nya substanser och för transparent redovisning.

Kerr-McGee Oljeexploatering Oljeprospekteringsavtal med ockuperande stat (Väst-Sahara ockuperat av Marocko)

Lämnar området.

Pioneer Natural Resources

Oljeexploatering Oljeprospekteringsavtal med ockuperande stat (Väst-Sahara ockuperat av Marocko)

Lämnar området.

Occidental Petroleum Oljeexploatering Massaker av civila (Colombia)

Ny policy för mänskliga rättigheter.

Omfattande utbildningsprogram.

Repsol-YPF Oljeexploatering Inadekvata metoder vid byggandet av pipe-line (Ecuador)

Felen åtgärdade. Hela projektet ISO 14001-certifierat.

Pågående dialoger

Bolag med vilka dialog pågått 2006 men ännu inte resulterat i att nödvändiga åtgärder vidtagits.

BHP Billiton Petrochina

Chevron Thales

ExxonMobil Toyota Motor

Halliburton Wal-Mart Stores Inc.

L-3 Communications

holdings Yahoo

Marathon Oil Corp

Bolagsstyrning 2006

4

Orga ti

4 3

Verksamhet och resultat 2006

1 2

4 3

den har också deltagit i två internationella upprop, EITI (Extractive Industries Trans-parency Initiative, för ökad transparens av betalningar mellan samtliga intressenter vid kontrakt rörande exploatering av natur-resurser) och CDP (Carbon Disclosure Pro-ject, för ökad transparens i bolagens redo-visning av faktorer som påverkar miljö- och klimatförändringar).

Fonden har i början av 2007 anslutit sig till FNs principer för ansvarsfulla investe-ringar (UN PRI).

AP-fonderna bildar Etikråd

Genom ett delvis samordnat förfarande med Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna genomfördes under året en upphandling av konsulttjänster kopplade till implemen-teringen av fondens etik- och miljöpolicy.

Upphandlingen resulterade i att GES Invest-ment Services kommer att, från och med 2007, anlitas av samtliga fonder.

Sent 2006 bildades Etikrådet, ett sam-arbete mellan Första till Fjärde AP-fonderna, för att samordna arbetet med miljö- och etikfrågor. Samarbetet avser fondernas aktie-innehav utanför Sverige. Målet med sam-arbetet är att upptäcka och förebygga etiska övertramp i de bolag som fonderna investe-rar i. Den gemensamma etiska utgångspunk-ten är de internationella konventioner som den svenska staten har undertecknat, såsom ILOs kärnkonventioner och FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Etikrådet består av en representant från vardera fond.

Ordförandeskapet i rådet, som inledningsvis innehas av Första AP-fondens representant Nadine Viel Lamare, kommer att alterneras mellan fonderna.

I samarbete med GES Investment

Ser-vices gör Etikrådet en systematisk genom-lysning av de fyra fondernas aktieportföljer i syfte att identifiera och granska kränkning av internationella konventioner. När kränk-ning upptäcks inleder Etikrådet en dialog med bolaget för att säkra att åtgärder vidtas för att förebygga att nya kränkningar begås.

I dessa dialoger eftersträvar Etikrådet en samverkan med det växande antalet

inter-nationella pensionsfonder som har liknande etiska utgångspunkter. För Första AP-fon-dens del innebär bildandet av Etikrådet inte någon större förändring av arbetssätt men möjligheterna att nå önskade resultat ökar, och kostnaderna blir lägre.

Etikrådet kommer att redovisa sitt arbete i en årlig rapport.

Fonden fick Marriot att anta ny policy för mänskliga rättigheter

Fallet med den internationella hotellkedjan Marriot är ett exempel som tydligt visar att även mindre aktie-ägare som Första AP-fonden kan få till stånd en förändring, men att det kan ta tid.

2002: Dom mot privatperson i Costa Rica. Barnsexhandel på hotellets anläggning. Personalen har under-låtit att rapportera. (Brott både mot konvention om mänskliga rättigheter och barnarbete).

Maj 2003: Fonden får kännedom om incidenten (genom den systematiska genomlysningen GES Invest-ment Services gör).

Hösten 2003: Ett första brev skrivs för att påtala att fonden uppmärksammat fallet och att fonden, i egenskap av aktieägare, är bekymrad över det inträffade. Fonden vill få bolagets syn i frågan och få igång en dialog.

Våren 2004: Nytt brev eftersom svar uteblivit.

Augusti 2004: Svar från Marriot, vilket dock inte är tillfredsställande.

2004–2005: Fonden undersöker vilka andra möjligheter som finns för att få igång en dialog med bolaget.

2005: Nytt brev med tydligare krav på vad fonden vill se för åtgärder i bolaget – med bifogat utkast på resolution (aktieägarförslag) till Marriots bolagsstämma.

Oktober 2005: Med hjälp av GES Investment Services och ICCR (Interfaith Center of Corporate Responsi-bility) registrerar fonden en resolution inför Marriots bolagsstämma våren 2006.

Oktober 2005: Andra kapitalförvaltare, bland andra DnB NOR och Boston Common Asset Management ansluter sig till resolutionen.

November 2005: Marriot reagerar. I utbyte mot att bolaget tillsätter en arbetsgrupp med ledande befatt-ningshavare som tar tag i frågan och är villig att diskuterar med investerargruppen dras resolutionen till-baka. Målet är att lösa fallet under 2006.

2006: Marriot och investerargruppen har tre möten.

November 2006: Bolaget har antagit ny policy för mänskliga rättigheter som tydligt adresserar frågan om barnsexhandel. Bolaget har redan påbörjat utbildningen av sina anställda.

Bolaget tar också en ledande roll i International Business Leaders Forum som håller på att ta fram ett branschinitiativ för att förebygga barnsexturism.

Förvaltningsberättelse

et gångna året blev händelserikt. Till-växt – och inflationsförväntningarna stärktes på många håll under det första halvåret för att sedan falla tillbaka. Mark-nadsrörelserna blev betydande för såväl aktier som räntor och valutor. Bestående höga oljepriser och stora geopolitiska spän-ningar har skapat oro och innebär risker för den ekonomiska utvecklingen och stabilite-ten på de finansiella marknaderna.

USA i fokus

Som vanligt kom den amerikanska eko-nomin att stå i centrum för marknadens intresse. Den ekonomiska tillväxten var hög under inledningen av året och central-banken fortsatte sina planenliga höjningar av styrräntan. Så småningom indikerade emellertid statistiken allt tydligare att kon-junkturen höll på att dämpas. Bostadsmark-naden försvagades, vilket syntes i fallande huspriser och minskande investeringar inom sektorn. Lägre bensinpriser bidrog till att den tidigare snabba uppgången i kon-sumentpriserna bröts, även om den under-liggande inflationen låg kvar på en förhål-landevis hög nivå. Avmattningen gjorde att centralbanken upphörde att höja styrräntan och mot slutet av året blev marknaden allt mer inställd på kommande räntesänkning-ar. Mycket tyder på att ekonomin mjuklan-dar och att en recession därmed kan und-vikas.

Asien allt viktigare

Återhämtningen av den japanska ekono-min fortsatte under året, även om statisti-ken uppvisade ett ganska blandat mönster.

Konsumentpriserna började också röra sig svagt uppåt, efter många år av deflation. Den

i huvudsak positiva utvecklingen fick cen-tralbanken att först upphöra med de kvan-titativa lättnaderna i penningpolitiken och sedan även överge nollräntepolitiken. Kina och Indiens snabba ekonomiska expansion fortsatte, till synes utan att att ha gett allvar-liga balansproblem. Asiens betydelse som till-växtmotor i världsekonomin har ökat under året.

Återhämtning i Europa

Inom EMU-blocket accelererade tillväxten.

Exporten och investeringarna tog fart och även den privata konsumtionen steg.

Arbetslösheten sjönk och hushållens fram-tidstro stärktes. Viktigt för återhämtningen var att Tyskland och Italien, som båda tidi-gare släpat efter, uppvisade en positiv till-växttrend. Inflationen har dock legat något högre än centralbankens mål, varför styr-räntan höjdes i flera steg mot en mer nor-mal nivå. Även Storbritannien uppvisade en positiv utveckling, där bostadssektorn inte längre var en bromskloss för ekonomin.

Utsikterna för Europa 2007 ter sig gynn-samma, även om tillväxttalen kan komma att dämpas något.

Stark svensk ekonomi

Tillväxten i den svenska ekonomin blev mycket hög under 2006, över 4 procent.

Flera samverkande faktorer bidrog till detta.

Draghjälp från omvärlden gynnade expor-ten. Penningpolitiken var expansiv, trots ett flertal räntehöjningar från Riksbankens sida. Dessutom föll obligationsräntorna och bostadspriserna steg. Även finanspolitiken gav stimulanseffekter. Hushållens realin-komster ökade, vilket gynnade konsumtio-nen. Inflationstakten steg något, men var

��� �������

Related documents