• No results found

Vilka personer framställs i Guccis mediekanaler? .1 Gucci Chinese New Year Campaign: Disney x Gucci

In document Kulturell anpassning - (Page 27-34)

Den person som hade den mest framträdande

rollen i videon är Ni Ni, en känd skådespelerska från Kina och dessutom ambassadör för Gucci (syns i bild 2). Earl Cave, en brittisk skådespelare och musiker, deltar också i videon liksom Zoe Bleu Arquette som är DJ och modell från USA med i videon. Disneyfiguren Mickey Mouse har en framträdande roll i videon för att fira in det kinesiska nyåret. Människorna som medverkar bar enbart på kläder från Disney x

Gucci- kollektionen, vilket är det produktutbud varumärket vill framhäva och sälja. Bild 2. Källa: Gucci, 2020c.

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

4.3.2 Gucci Tailoring campaign feat. ASAP Rocky, Iggy Pop and Tyler the Creator

Det som skiljer sig från de tidigare kampanjer är främst val av personer till denna videokampanj. De personer som presenteras i videon är ASAP Rocky, Tyler the Creator och Iggy pop, alla tre är välkända artister världen över men specifikt i USA och Västvärlden (syns i bild 3). Videon ger ett uttryck för en slags broderlig gemenskap mellan artisterna, dessutom är husdjur som papegojor med i videon och har en stor roll i både videon och kampanjbilderna (Gucci, 2020d).

4.3.3 Gucci Campaign: Spring-Summer collection influential from Italy De personer som lyfts fram i videon är ungdomar

och unga vuxna som är uppvuxna i staden Rom enligt Guccis egna videobeskrivning. Videon är framställd som en hyllning till tre ikoniska konstnärer: Cy Twombly, amerikansk konstnär som gifte sig med en italiensk kvinna, Mario Schifano, italiensk konstnär och Laura Betti, italiensk skådespelerska, för att hylla deras konstverk genom historien. I videon framstår personerna som vänner, de tillbringar vilda

dagar och kvällar i Rom. De vilda djuren syns med i videon som deras husdjur, där de matas, och tas med på utflykter (se bild 4).

4.3.4 Twitter och Weibo

I det samlade materialet från Weibo nämns kända och inflytelserika personer elva gånger, varav åtta inlägg handlade om den kinesiska Gucci-ambassadören Lu Han, ett inlägg handlade om den kinesiska Gucci ambassadören Li Yuchun, ett inlägg handlade om den amerikanska sångerskan Billie Eilish och ett inlägg om den brittiska sångaren Harry Styles. När dessa

Bild 4. Källa: Fashion Gone Rogue, 2016. Bild 3. Källa: Gucci, 2020c.

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

personer nämns på Weibo nämns även vad de har för titel, exempelvis “brand ambassador”. I det samlade materialet från Twitter nämns ingen känd och inflytelserik person.

I fem inlägg publicerade på Weibo nämns personer som jobbar på Gucci eller är ansiktet utåt för Gucci, varav två inlägg handlade om Gus Van Sant, som var regissör för kampanjen “Gucci Overture”, och resterande tre inlägg handlade om Guccis kreativa chef Alessandro Michele. Även här publiceras personernas titel när de är nämnda, exempelvis “creative director”, “director” (se bild 5). I 23 av samtliga 25 inlägg på Guccis twitterkonto avslutas inläggen med hashtaggen #AlessandroMichele medan hashtaggen #GusVanSant används bara en gång. Genomgående i materialet från Twitter nämns ingen titel för dessa (se bild 6).

Bild 5. Källa: Weibo, 2020.

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

När kända och inflytelserika personer, som Gucci-ambassadörerna Lu Han och Li Yuchun, nämns på Weibo tillkommer även information om vad det är för produkt från Gucci de har på sig, exempelvis “used a checkered wool knit”, “carrying a Donald Duck print clutch” (se bild 7). Även när Gus Van Sant, regissör, är med i ett inlägg presenteras också hans kläder: “Gus Van Sant _ _ _ is wearing a suit _ _ _” (se bild 8). När produkter presenteras på Twitter presenteras de inte i relation till kända och inflytelserika personer.

Bild 7. Källa: Weibo, 2020. Notering: rättelse i översättning, “checkered” istället för “check”.

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

4.4 Grupprelationer

4.4.1 Gucci Chinese New Year Campaign: Disney x Gucci

Den gruppdynamik som framställs i videon, är en grupp vänner som åker till Disneyland och tillbringar sin dag på nöjesfältet. Där möter vännerna barnfamiljer, pensionärer och disneyfigurer. Däremot finns inget innehåll i videon om de anställda eller om chefen, fokus är på skådespelarna och deras kläder.

4.4.2 Gucci Tailoring campaign feat. ASAP Rocky, Iggy Pop and Tyler the Creator

I denna videokampanj visas en gruppdynamik av tre manliga artister som umgås på en lyxig herrgård i Los Angeles. I videon observeras att dem umgås, dansar, äter middag ihop och lyssnar på musik. Det porträtteras som att de känner varandra väldigt bra och att de på sin lediga tid från arbete träffas och spenderar dagen ihop (se bild 9).

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

4.4.3 Gucci Campaign: Spring/Summer collection influential from Italy

I videon ser vi ungdomliga personer som

framställs som vänner och tillbringar sina lediga dagar med varandra i sin hemstad Rom. I videon observeras vännerna spendera sin tid i gator i Rom, äter hamburgare på en lokal restaurang, tittar på TV, äter middag ute vid en vingård och festar vid Fontana di Trevi (se bild 10). Videon innehåller ingen information om de anställda eller chefer, däremot framställs Glen Luchford i videobeskrivningen. Han är en känd regissör i branschen och har gjort

marknadsföringskampanjer för bland annat Gucci, Calvin Klein, Chloé med flera (Gucci, 2016).

4.4.4 Twitter och Weibo

Den enda observationen där familje- eller grupprelationer nämns på Weibo, i en kampanj som porträtterar kollegor på en julfest (se bild 11). När denna kampanj går på Twitter finns ingen information om att dessa personer är kollegor (se bild 12).

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

Bild 12. Källa: Twitter, 2020. Bild 11. Källa: Weibo, 2020.

Kandidatuppsats HT20 Hanna Lundström Ellinor Zakhour

In document Kulturell anpassning - (Page 27-34)

Related documents