• No results found

Visual Card Sorting med samarbetsorganisationerna

In document Ett universitets varumärke (Page 67-69)

4.4 Semi-strukturerad intervju med samarbetsorganisationerna

4.4.1 Visual Card Sorting med samarbetsorganisationerna

Vilka metoder anser du vara lämpligast och effektivast för att stärka Örebro universitets anseende? rangordna alternativen

Båda respondenterna har placerat öka kvaliteten på grundutbildningen och utexaminerade studenter som de effektivaste metoderna för att stärka Örebro universitets anseende på. Wieweg menar att lyckas inte universitet med det spelar de övriga alternativen ingen roll. Något som även Nylen menar då han påpekar att just kvaliteten är A och O.

Framgångsrik forskning och kända professorer samt klättra i rankinglistor placeras av båda respondenterna högt upp. Wieweg menar att det är så universitet marknadsför sig utåt. Något som Nylen även anser då han menar att framgångsrik forskning höjer ett universitets status och effekten av detta är att universitet klättrar i rankning listor.

Nylen och delvis Wieweg framhåller vikten för Örebro universitet att knyta till sig starka samarbetsföretag. Nylen menar att Örebro universitet måste vidga sina vyer, Örebro universitet måste använda sig av både praktisk och teoretisk data för att lyckas nå en hög kvalitet på forskning. Kommersiell reklam, associeras med kända personer och programutbud råder delade meningar om dess effektivt för att stärka Örebro universitets anseende.

Utveckla studentlivet och campus anser båda respondenter är viktigt för att studenterna ska trivas dock skulle inte Örebro universitets anseende öka speciellt mycket.

Nyhetsbevakning av universitet samt höga antagningspoäng tror inte respondenterna skulle stärka Örebro universitets anseende speciellt mycket. Nylen menar att höga antagningspoäng blir är en bieffekt av kvaliteten på grundutbildningen.

Rangordna de olika beståndsdelarna av ett universitets anseende efter vad du anser viktigast?

Hög kvalitet på utbildningar samt kvalitet på forskning anser båda respondenter är de viktigaste beståndsdelarna av ett universitets anseende. Wieweg menar att det är grundstenarna i ett universitet. Nylen anser att dessa skapar ett bra rykte och gör så att studenterna lättare får ett bra arbete.

Nylen tycker att innovation och entreprenörskap samt starka samarbetsföretag också är mycket viktig beståndsdel. Detta skapar en flexibel och kreativ miljö som resulterar i kvalitet på forskning. Wieweg anser dock att de inte är relaterade till universitets huvudsyften och placerar därför inte alternativen speciellt högt upp.

Båda respondenterna placerar Image/associationer, pålitlighet och värderingar i mitten. Nylen säger att det är viktigt att universitet går att lita på.

Byggnader och campus samt symboler anser respondenterna vara de minst viktiga beståndsdelarna av ett universitets varumärke.

Rangordna de olika alternativen för ett universitets syfte efter vad du anser viktigast?

Driva forskning och vetenskapen framåt samt utbilda och förbereda studenter inför arbetslivet tycker de båda att det är viktigaste syftet för ett universitet. Wieweg menar att det är därför universitet bildades.

Öka välfärden är också ett av universitets främsta syften anser respondenterna. Wieweg menar dock att det oftast uppfattas som ett mer sekundärt syfte.

Stödja det lokala näringslivet tycker de båda respondenterna är något ett universitet bör göra och detta placeras högt.

Fostra studenter till fria och kritiska tänkare samt öka globaliseringen, freden och det mångkulturella samhället placeras i mitten av de båda respondenterna, det anses vara ett sekundärt syfte för ett universitet

Skapa goda rykten och öka statusen för landet placeras högt av Nylen men lågt av Wieweg. Wieweg menar att det inte är ett enskilt universitets uppgift utan det blir resultatet av alla landets universitet tillsammans.

Skapa arbeten på universitet placerar de båda respondenterna sist. Wieweg menar att det är inget syfte ytan en positiv effekt.

Rangordna följande universitet efter styrka i anseende

Wieweg placerar New York university näst högst upp efter som ”New York är New York”. Nylen placerar New York university i mitten fast han påpekar att han inte har hört talas om universitet men att staden var avgörande i placeringen.

Uppsala och Lund placeras högst av de svenska universiteten. Wieweg menar att de är gamla universitet där städerna är uppbyggda kring universitet. Nylen menar att de är universitet som producerar kvalitet både på studenter och i forskning.

Sedan placerar de båda respondenterna Stockholm och Linköpings universitet. De anser att dessa universiteten ligger på samma nivå. Wieweg anser att mycket i Stockholms universitets anseende beror på att det förknippas med Sveriges huvudstad.

Efter det placerar de båda respondenterna Örebro och Umeå universitet. Wieweg menar att Örebro universitet har det högsta anseendet bland de nya universiteten men att Umeå har aningen bättre anseende en Örebro.

Sist placerar de båda respondenterna Mittuniversitet och Karlstads universitet. Wieweg menar att de är två nya och okända universitet.

Rangordna de olika intressenterna efter hur betydelsefulla ni anser de vara för ett univeristet

Båda respondenterna har placerat studenter, staten och kommunen som de tre viktigaste intressenterna för ett universitet. Nylen menar att kommunen och staten är beroende av den kunskap som studenterna skapar. Wieweg menar att staten är viktig efter som den ger universiteten dess intäkter.

Sedan placerar båda respondenter fakulteten. Wieweg menar att det är de som bygger universitet inifrån.

Sammarbetsföretag placerar båda i mitten. Wieweg menar att det är viktigt för ett universitet att skapa bra relationer och nätverk med omvärlden.

Övrig Personal, media, lokala intressenter, allmänheten och volontärer anser de båda respondenterna inte vara lika viktiga för universitet som de andra och dessa placeras sist.

In document Ett universitets varumärke (Page 67-69)