• No results found

Titel – Författare Syfte Metod och deltagare Slutsatser Implikationer

E-Book and Printed Book Reading in Different Contexts as Emergent Literacy Facilitator

Korat, Ofrat & Segal-Drori, Ora (2016)

Tre studier. 1: Undersöker e-böckers effektivitet när det handlar om barns fonologiska medvetenhet och läsande av ord. 2: Undersöker mödrars beteende när de använder två olika medier med deras barn. 3: Undersöker hur olika stöttning kan påverka barns tidiga läsande vid e- böcker och vanliga böcker.

1: 214 förskolebarn i Israel som delades in i tre olika grupper där två grupper fick använda e-böcker i olika antal sessioner och den tredje gruppen fick arbeta som vanligt. 2: 48 förskolebarn och deras mödrar, fyra grupper där de antingen läste e-böcker eller traditionella böcker. 3: 128 förskolebarn i fyra grupper. Grupperna fick antingen e-böcker

med/utan vuxet stöd eller vanliga böcker med/utan vuxet stöd

Små barn kan dra nytta av användande av e-böcker individuellt. E-boksläsning av specifika böcker med vuxet sällskap har stora positiva inverkningar hos små barns tidiga läsande. E-böcker har dessutom ett sorts inbyggt scaffolding- system som hjälper och stötta läsare framåt.

Vuxna och olika sorters lärare rekommenderas att använda e-böcker, men i sådana fall ska de kolla över programvarans kvalitet. De menar även i dessa studier att det är av intresse att undersöka vad e-boksanvändandet kan bidra med vid läsförståelse och verbalt språkande.

Electronic and printed books with and without adult support as sustaining emergent literacy

Korat, Ofra; Segal-Drori, Ora & Klien, Pnina

(2009)

Undersöker hur en e-bok eller traditionell bok, både med eller utan vuxen stöttning, kan främja läs- och skrivutveckling.

128 förskolebarn, runt åldern 5 år, i Israel delades in i en av fyra grupper där de antingen fick läsa e- böcker med eller utan vuxen stöttning, eller läsa vanliga böcker med eller utan vuxen stöttning.

Det optimala

tillvägagångssättet att utveckla elevers

läsutveckling var att elever fick läsa en e-bok med vuxen stöttning. Hos grupper som fick läsa vanliga böcker med vuxen stöttning främjades de elever som redan låg i framkant i deras läsutveckling.

Det som framkommer i denna studie är av stor vikt för barn som kommer från svagt socioekonomiska familjer.

Electronic books versus adult readers: effects on children’s emergent literacy as a function of social class

Korat, Ofra & Shamir, A. (2007)

Undersöka hur e-böcker påverkar barns tidiga fonologiska medvetenhet, vokabulär, ordförståelse samt läsförståelse i förhållande till vanliga traditionella böcker.

128 5-6 åriga förskolebarn i Israel som blivit indelade i tre grupper som får arbeta självständigt med e- böcker, tillsammans med en vuxen och vanliga böcker, samt en kontrollgrupp.

De finner att barnen som läser med e-böcker individuellt påvisar god förståelse för berättelsen och ordförståelse för orden som dyker upp i boken, vilket stämmer ganska väl in på även de som läste en vanlig bok med en vuxen. Barnens

kunskapsprogression ökade även markant oberoende på deras socioekonomiska

bakgrund. Även om denna förbättring var lite högre hos dem som läste e- böcker var skillnaden inte markant eller av större tyngd.

Författarna i denna studie påpekar att mer forskning behövs inom området för hur inlärningsprocessen går till hos barnen, då detta inte var av syfte för denna studie. De menar dock att med ny teknologi öppnas nya dörrar för att utveckla kognitivt lärande och utveckling.

Expanding the boundaries of shared book reading: E- books and printed books in parent-child reading as support for children’s language

Korat, Ofra; Shamir, Adina & Heibal, Shani

(2013)

Undersöker till vilken utsträckning e-böcker med vuxen stöttning kan vara av nytta i jämförelse med läsning av vanliga böcker med vuxen stöttning för barns språkliga kunskaper.

90 förskolebarn och deras mödrar i Israel delades in i en av tre grupper där de fick läsa antingen e- böcker, vanliga böcker eller inom ett vanligt förskoleprogram.

De fann att det inte fanns någon större skillnad mellan de som läste e- böcker och de som läste vanliga böcker, även om båda grupperna förbättrade sina förmågor. Det de dock fann var att mödrarna som läste e-böcker för sina barn visade mer stöttning i aktiviteterna, även om detta inte påverkade resultaten.

För framtida forskning menar de att det är av intresse att studera i andra språkliga kontexter, då de i tidigare engelskspråkiga kontexter har nått ett visst resultat och i hebreiska kontexter ett annat. Även om detta är för litet för att kunna göra en

generalisering är det av stort intresse att studera i andra språkliga kontexter. Learning vocabulary

through e-book reading of young children with various reading abilities

Lee, Sung Hee (2017)

Undersöker effekterna av vanligt förekommande kommersiella e-böcker med audioprogram kan stötta elever med varierande läsförmågor, utan stöttning från lärare.

Totalt 79 förstaklassare som befinner sig på olika nivåer vad gäller deras läsförmågor som innan studien fick göra en TORSEC (Test of Silent Reading Efficiency and Comprehension).

Författaren finner att desto starkare läsförmåga

eleverna har desto mer kan de utveckla deras

ordförråd med hjälp av e- böcker, men barn med olika förmågor påvisar inte liknande mönster vad gäller detta. Vidare lyfts att det är en del punkter som denna studies resultat skiljer sig mot tidigare forskning.

Lärarstöttning är en viktig aspekt för att nå optimal effekt hos eleverna, men ytterliggare forskning inom området behövs.

Reading electronic and printed books with and without adult instruction: effects on emergent reading

Segal-Drori, Ora; Korat, Ofra; Shamir, Adina & Klein, Pnina S.

(2010)

Undersöka till vilken mån läsning, med eller utan instruktioner från vuxna, med antingen en vanlig bok eller en e-bok kan främja tidig läsning.

128 förskolebarn i Israel i två grupper som fick läsa antingen en valig

traditionell bok med lärarinstruktioner eller en e-bok med eller utan lärarinstruktioner.

Gruppen som läste e- böcker tillsammans med lärarinstruktioner visade bäst resultat av de tre grupperna. Författarna menar också att även om det finns ett tydligt mål med läsningen för dem som läser e-böcker utan lärarinstruktioner så når inte barnen deras yttersta möjligheter.

Lärarinstruktioner är av stor vikt för att barnen ska fortsätta utvecklas.

Ytterligare forskning behövs. De menar även att det kan vara av intresse att undersöka hur mer erfarna läsare hanterar liknande situationer.

Teaching with interactive picture e-books in grades K-6

Schugar, Heather Ruetschling; Smith, Carol A. & Schugar, Jordan T

(2013)

Att ge förslag på hur man i skolan kan använda iPads för att utforma goda

instruktioner för förståelse.

Kunskaper i artikeln är baserade på författarnas egna erfarenheter av arbete med e-böcker i skolan.

Som lärare är det viktigt att vänja eleverna vid det nya mediet, och att stötta eleverna i deras nya e- läsande som är lite annorlunda mot vanligt läsande. Det är även av stor vikt att lärare bedömer de interaktiva funktionerna så att det inte är någonting som tar stor plats och drabbar elevernas förståelse för den lästa texten.

The Effect of Four Different Approaches to Parent-Child Reading on Young Chinese Children’s Reading

Yang, Feng (2016)

Syftet med studien var att introducera och närma sig begreppet ESBR (Early Synchronous Bilingual Reading), påvisa effekter av olika medier samt att analysera nyckelfaktorerna hos förälder-barn-läsning.

Experimentgrupper på 40 fyra/fem-åringar i tre klasser i Kina. De delades upp i A, B, C och D grupper om 10 barn i vardera, varpå A, B och C var experimentgrupper med andra medier än vanliga traditionella bilderböcker.

De grupper som läste (förälder-barn) ofta stöttade barnens

vokabulär, men vad gäller den bilinguala delen var det ingen som kunde återberätta texterna på engelska. Läste inte föräldrar med sina barn hemma hade de en betydligt lägre vokabulär nivå, samt en lägre

läsförståelse. De barn som läste med läspenna hade snabbast läshastighet och läste oftast, medan e- boksläsarna kom på en andra plats och läste betydligt oftare än de som läste en vanlig traditionell bilderbok med CD-rom.

För att stötta barnen till att läsa själva på ett bilingualt sätt behöver förlagen utöka sina funktioner ytterligare hos de olika medierna.

Related documents