• No results found

7. Analys

7.3 The Wall Street Journal: Teen's Killer Says 'Sorry,' Gets Bail

Nyhetsartikeln beskriver kortfattat om händelsen som ledde till Trayvon Martins död och om uttalanden under George Zimmermans borgensförbindelse (engelskans bondhearing), och påföljden av förhandlingen. Artikeln inleds med händelseförloppet som resulterade i Martins död. Samtidigt beskrivs George Zimmerman, en frivillig grannskapsvakt för området, anklagad för andra gradens mord på Martin.

7.3.1 Etos

Arian Campo-Flores är författare på Wall Steet Journal, och enligt WSJs (2020) hemsida täcker Campo-Flores rapporteringsområden som Florida, Sydöstra och Karibien. Campo-

35 Flores har arbetat på tidningen sedan 2010 enligt Wall Street Journal (2020). Han har, enligt sin LinkedIn-profil (2020), haft erfarenhet inom journalistyrket sedan 1997 där han började sin karriär på The American Lawyer. Där arbetade Campo-Flores i ungefär tre år innan han övergick till Newsweek, där han jobbade i ungefär elva år (LinkedIn 2020). Att Campo-Flores har en lång erfarenhet av journalism visas i texten. Trots att artikeln är relativt kort så går det att få en klar bild av vad Campo-Flores skrivit om. I nyhetsartikeln går det även att läsa om båda sidorna i fallet, vilket gör författaren mer trovärdig.

7.3.2 Logos

Nyhetsartikeln beskriver förloppet under förhandlingen. Strukturen är formad genom att mer eller mindre endast hänvisa till vad olika personer sa under och efter borgensförhandlingen gällande George Zimmerman. Däremot finns det inga direkta källor som Campo-Flores använder sig angående förhandlingen. Dock finns det ett videoklipp till artikeln som visar på att förhandlingen filmades, vilket kan antyda hur Campo-Flores har format sitt material. Om så är fallet behöver möjligtvis inte Campo-Flores några fler källor, eftersom det kommer direkt från intervjupersonerna.

7.3.3 Patos

Campo-Flores använder sig av patos på flera ställen i texten. I första stycket nämns Zimmerman vara en frivillig grannskapsvakt, och fortsätter med att Zimmerman är anklagad för mord på en 17-årig kille. Campo-Flores nämner också i samma stycke att Zimmerman ber om förlåtelse till Trayvon Martins föräldrar, och att domaren beslutar om en borgenssumma på $150 000, vilket motsvarar cirka 1 260 000 svenska kronor. Ursäkten till Martins föräldrar beskrivs i referens till Zimmermans narrativ. Exempelvis ska Zimmerman inte vetat hur gammal Martin var och att han trodde att Martin var ungefär lika gammal som han själv. Zimmerman ska också berättat att han inte visste om Martin bar vapen eller inte. Detta upprepas igen några stycken senare och även i ett videoklipp till artikeln där man kan se och höra Zimmerman be om förlåtelse. Campo-Flores nämner även att Martin-familjens advokat, Benjamin Crump, svarar på den här ursäkten och menar på att den utfördes endast för Zimmermans egen vinning och därmed inte kändes äkta. Campo-Flores citerar även Crump när han säger att det var jobbigt för familjen att vara i samma rum som Zimmerman.

36 7.3.4 Icke-konstmässiga bevismedlen

Campo-Flores lägger stort fokus på George Zimmermans förlåtelse under förhandlingen, och kallar det för ett överraskande drag (engelskans surprise move), vilket kan tolkas som positivt laddade ord. Campo-Flores har valt att skriva mycket om Zimmerman, vad han tidigare gjort samt vad hans fru och föräldrar tycker om honom. Det nämns också att hans pappa vittnat om att Zimmerman såg ut som att han hade varit i ett slagsmål dagen efter skjutningen.

7.3.5 Dispositio Exordium

Artikelns rubrik är rubricerad följande för att tidningens läsare direkt ska fatta intresse för artikeln. ”Teen’s Killer Says ’Sorry,’ Gets Bail” kan tolkas på flera olika sätt, och därefter också är något intresseväckande. I första anblick kan rubriken tolkas av läsare som att allt mördaren behövde säga för att bli ostraffad var ett ”förlåt”, utan att veta vilka personer som artikeln handlar om. Denna metod för att väcka intresse eller uppmärksamhet framhävs i artikelns ingress där Campo-Flores börjar berätta om händelsen.

Narratio

Nyhetsartikeln håller sig till ämnet rörande George Zimmermans borgensförhandling och refererar till rubriken två gånger i texten. Campo-Flores tar upp båda sidorna i fallet och lägger inte vid första anblick mer vikt på den ena parten än den andra. Nyhetsartikeln tar inte heller upp något som hände utanför förhandlingen, vilket gör att den är väldigt centrerad i vad den handlar om.

Partitio

Nyhetsartikeln börjar med att ge en kortfattad genomgång om förhandlingen och dess påföljd. Campo-Flores tar sedan upp åklagarens version för att sedan återigen ta upp Zimmermans förlåtelse till Martin-familjen. Överlag varierar informationen mellan de två parterna i förhandlingen, deras berättelser och argument. Den nämner också domarens krav av Zimmerman efter förhandlingen, det vill säga en monitor för att kunna avgöra var Zimmerman befinner sig och utegångsförbud under kvällar och nätter. Domaren menar även att Zimmerman ska förbjudas ha vapen och konsumera alkohol och olagliga droger.

37 Campo-Flores har gett uppmärksamhet hos båda sidorna i nyhetsartikeln, men börjar att återberätta vad Benjamin Crump sa angående Martin-familjen åsikter kring Zimmermans förlåtelse. Det nämns också hur familjen kände över att sitta i samma rum som mannen som mördade deras son. Det här är väldigt kortfattat och inget gällande Martins bakgrund gås igenom i texten. Däremot har Campo-Flores skildrat Zimmermans ledsamhet över händelsen, och att han inte visste om hur gammal Martin var eller om han bar vapen.

Refutatio

Campo-Flores har valt att skriva om Zimmermans föräldrars vittnesmål angående Zimmerman blåslagna och svullna ansikte efter dödsskjutningen, vilket indikerar på att det skett ett våldsamt bråk. Nyhetsartikeln nämner också Zimmermans mamma uttalande kring Zimmerman, exempelvis att han är väldigt beskyddande av andra människor och att Zimmerman tidigare har varit mentor för två afroamerikaner.

Conclusio

Nyhetsartikeln avslutar med Zimmermans föräldrars vittnesmål och citat av Zimmernas pappa där han berättar om hans sons skador efter konfrontationen. Längst ner i nyhetsartikeln skriver Campo-Flores att läsare kan skriva till honom via mejladress.

Recapitulatio

Artikeln har ingen sammanfattning, utan avslutas med ett vittnesmål från Zimmermans pappa.

7.4 The Wall Street Journal: Minneapolis Police Clash With Protesters Angered by

Related documents