• No results found

CITRONNYTT vecka 49 F-klass - årskurs 3

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "CITRONNYTT vecka 49 F-klass - årskurs 3"

Copied!
8
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

CITRONNYTT vecka 49

F-klass - årskurs 3

Hej alla barn och föräldrar!

Vi tipsar om hemsidan www.growingminds.se där man får tips om barns inlärning och mående. Klippet med Erik Fernholm där han pratar om hur man får barnen att läsa läxor är speciellt sevärd.

Skolmaten App- Från och med nästa vecka finns skolmatsmenyn inlagd i en App som heter Skolmaten som går att ladda ner från Appstore.

Nötfri skola - Vi vill påminna om att Årstadalsskolan är en nötfri skola.

Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter på skolan.

Vid sjukanmälan – på sjukanmälanstelefonen tar vi enbart emot sjukanmälan. Behöver ni kontakta oss med anledningar av hämtningar och dylikt ringer ni till arbetslagets telefon. För att vi ska kunna sjukanmäla era barn behöver ni tydligt säga dagens datum, klass, arbetslag och barnet namn. Vid de tillfällen som detta inte framgår kan ni bli uppringda trots att ni ringt in, på grund av att personalen på expeditionen inte kan lägga in frånvaron på Skolwebben

Nummer till sjukanmälan – på telefonnummer 08-508 428 71 anmäler ni varje dag innan kl.8.00 om ert barn kommer att vara frånvarande från skolan. Expeditionen lyssnar av och lägger in sjukanmälan direkt på skolwebben. Detta innebär att ni behöver lämna information i en viss ordning för att förenkla hanteringen av sjukanmälan. Ordningen är:

datum, klass, avdelning, elevens namn.

Kontakta skolan – numret 08-508 428 71 är endast till för sjukanmälan och lyssnas bara av kl. 8.00 varje morgon. Behöver ni komma i kontakt med skolan eftermiddagstid ringer ni på våra arbetslagstelefoner.

Telefonnummer till skolan A-huset plan 1: 08-508 428 99

(Citron 3a, Mango 4a och Fritids 3:or) 08-508 428 99

A-huset plan 2: 08-508 428 98

(Vinbär 3c, Vinbär 3d, Mango 4d och Fritidsklubben) 08-508438 08

Citron B-huset: 08-508 428 70

(förskoleklass Citron, Citron 1a, Citron 2a, Citron 3b) Vinbär B-huset: 08-508 428 98

(förskoleklass Vinbär A, Förskoleklass Vinbär B, Vinbär 1b, Vinbär 2b) Paviljongen plan 1: 08-508 471 23

(Mango 6)

Paviljongen plan 2: 08-508 471 24 (Mango 5a, Mango 5b)

KALENDARIUM Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov: 22/12-9/1 Studiedag: 9/1 Sportlov: v.9 Påsklov: 10/4-13/4 Kristi himmelsfärd:

26/5

Sveriges nationaldag:

6/6

På studiedagar och lovdagar har fritids öppet om inte annat anges

Dagar då vi vill att ni hämtar era barn

kl:15:45 15/12

17/1 23/2 15/3 2/6 Höstterminens sista

dag: 21/12-2016 Vårterminens sista

dag: 9/6-2017

Föräldraråd

Likabehandlingsråd

Vi reserverar oss för att det kan ske vissa ändringar i kalendariet

(2)

Fritidshem

Treornas fritidshem A-huset

Hej allihopa!

Vi började veckan med att vi var kvar på skolan och hade en Twister-turnering, det gick även att vara i ateljén och pyssla och dom som inte ville vara med var ute och lekte. I tisdags hade vi bakning och bakade då chokladbollar, vi hade även spa där vi barnen fick göra massage på varandra och måla naglarna och dom som inte var med på aktiviter lekte inomhus. I onsdags hade vi ateljé och lyssnade på musik. Dom som var med i kören hade också en uppvisning. I torsdags hade vi idrottshallen där vi lekte vi ”Harry Potter” som barnen hade önskat som vi även lekte förra veckan, sen hade vi pyssel i ateljén och var ute och lekte på skolgården. På fredagen hade vi leksaksdag, dom som inte hade med sig leksaker fick chansen att spela pingis eller dansa till Just Dance.

Nästa vecka händer detta:

Måndag – Blomsterdalen och ateljén.

Tisdag – Bakning, frisör och lekar.

Onsdag – Ateljén, charader och utelek.

Torsdag – Idrottshallen, pyssel och utelek. 3A och 3B Föräldrafika 15:00-16:30.

Fredag – Film och Just Dance.

Vi är ute på skolgården efter mellanmålet innan aktiviteterna drar igång.

Ring på telefonnummer: 08-508 428 99 för att få tag på oss under fritidstid.

Tack för alla lovlappar som kommit in!

Vi har även startat en blogg om 3:ornas fritids som heter : www.arstadalfritids.blogg.se För att komma in på bloggen

Användarnamn: arstadal Lösenord: fritids

Vi kommer uppdatera bloggen från och med nästa vecka!

Trevlig helg önskar Batoul, Dejan, Jann, Manuela, Mattias, Veronica & Ximena.

F-2 fritidshem B-huset

Hej hopp!

Äntligen så har vi startat igång med tvärgrupperna igen. Det vi kommer göra i dessa grupper tre veckor framöver är fyra nya aktiviter: Matte bollstationer, bordsspelskurser,

labbexperiment och rollekar.

Under tisdagen så besökte vi äventyrsparken och begav oss ut på en Pokemon jakt

tillsammans. Uppdraget var simpelt, hitta och fånga så många Pokemons som möjligt inom äventyrsparken. De fick jobba i grupper och sammarbeta för att hitta dem precis som i teve- serien!

På onsdagen och torsdagen så startade vi upp med julpysslandet. Där fick de barn som ville vara med och göra tindrande stjärnor utav toarullar. Resten roade sig på avdelningen.

(3)

Sen så var det äntligen leksaksfredag. Barnen fick leka med sina saker som de har tagit med sig och det blev en bra avslutning på en bra vecka. :-)

För er som är intresserade av lite mer information av vad som händer här på fritids, checka in på vår nya Instagram! För er som inte vet så är Instagram en social plattform som finns på nätet som man kan använda sig av för att skriva på men framförallt lägga upp bilder på, vilket passar oss här på Citron just perfekt. Vi har dock valt att göra vår blogg stängd så att bara de som vi väljer ut har möjligheten att läsa och se de inlägg som vi lägger upp. Utöver det så är kommer bilderna och texterna framförallt fokusera på de aktiviteter vi gör här på fritids.

Det ni söker på är ”Citronbloggen” och så klickar ni på följ knappen. När vi har tid så lägger vi in er i bloggen så att ni kan läsa. Har ni några fler frågor så är det bara att fråga oss på fritids!

Tack för den här veckan!

Förskoleklass Citron

I årstidsboken har vi arbetat med flyttfåglar och lärt oss lite extra om Domherre och

Lövsångare som är den vanligaste fågeln i Sverige. På vår skogsutflykt såg några av barnen en Nötväcka och några andra hörde Hackspetten. Den här veckan har vi mätt mattor och dörrar med hjälp av centikuber. Vi pratade om ögonmått och utforskade också hur bra det stämde!

Den 6/12 ska vi åka på teater. Samling i klassrummet kl 8.15. Vi kommer att äta lunch på skolan.

Den 8/12 hälsar vi er föräldrar och syskon välkomna på adventsfika på Citron kl 15.00- 16.30. Barnen kommer att sjunga några sånger innan vi fikar tillsammans. Alla tar med sin egen fikakorg.

Idrott och hälsa 1-3

Vi påminner igen om att det är viktigt att barnen har med sig idrottskläder samt skor (obs! för innebruk, ej svart sula) ombyte, handduk med sig till sina idrottslektioner!

Under vecka 47 har vi arbetat med rörelse genom olika lekar och haft olika redskapsstationer.

Vecka 48 fortsätter vi att arbeta med rörelse (spel/lekar/idrotter).

1A Citron

Den 8/12 har vi föräldrafika här på Citron! Ta med egen fika korg. Tid: 15.00-16.30

Svenska

Den här veckan har vi jobbat vidare med vokaler på ett lekfullt sätt. Vi har pratat och skrivit på i-språket! Vi har också läst ett utdrag ur Nils Karlsson pyssling som högläsning. När det var slut var många ledsna över att det inte fanns mera (vi läser ur en bok med många

Astridsagor). Därför sett filmen! Där får de även se hur det var för barn förr i tiden och även knyta an det till vårt barnkonventionsarbete som vi gör i SO.

(4)

Saxat från kursplanen i svenska:

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i läsförståelse i slutet av årskurs 1

Eleven kan läsa meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerade sätt. Genom att kommentera och återge någon för eleven viktig del av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor kan eleven också uppmärksamma när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till kan eleven föra enkla resonemang om texters tydligt framträdande innehåll och jämföra detta med egna erfarenheter.

SO

Vi har fortsatt jobba med Barnkonventionen och FN. Vi går varje vecka igenom någon eller några av barnkonventionens artiklar (rättigheter). Vi kommer inte att gå igenom alla eftersom de är så många, men samtliga kommer att nämnas! På dessa lektioner gör vi också uppgifter som har med rättigheten i fråga att göra. Denna vecka såg vi två filmer som vi diskuterade.

Engelska:

Vi har sett ett avsnitt av Go Yoyo Go som denna vecka handlade om musik. Vi rpatade om vad olika musikinstrument heter på engelska.

Matte:

Barnen skriver ”Vad har jag lärt mig”-test, spelar mattespel, gör matteblockspapper och arbetar med Ipad:en. Talkompisar, addition och subtraktion står på menyn.

Appar vi arbetar med är: ”King of math” och ”Mingomatte”. Ladda gärna ner hemma!

NO:

I veckan har vi beskrivit matvaror: torkad ärta, solrosfrö, havrefras och en okokt makaron.

”Ärtan är beigegulgrön”, ”Makaronen ser ut som en halv donut”, ”Havrefrasen känns torr och smulig”, är några av beskrivningar barnen kläckte ur sig. Nästa vecka, Som är sista veckan av

”balansera och väga”, hypotesar vi vilka av dessa matvaror som väger mest eller minst och hur mycket de väger.

Musik:

Under veckor 46-50 kommer vi at arbeta med musikens byggstenar: rytm, klang, dynamik och tonhöjd. Rytm tränar vi genom att spela i ensemble, klang tränar vi genom att utveckla vår röst som ett viktigt instrument, dynamik tränar vi genom sång och instrumentspel, tonhöjd tränar vi genom improvisation på piano och tonboxar. Elever får kännedom om garage band och vi inspelar sampler och ljudsaga. Vi fortsätter utveckla sång i kanon och vi berikar vår sångrepertoar med nya sånger Ettor står på scenen nu, Vinter är bra, Nej se det snöar, Dans på skolan. Vi pratar om olika grupper av instrument.

Drama:

Denna vecka har vi påbörjat temaarbetet kring jul i samarbete med ämnet Svenska

tillsammans med Sofia. Vi har tjuvstartat julen genom att gestalta julkalendern – en berättelse om ”Julen är stulen”. Vi kommer även att arbeta med ett julhäfte ämnesövergripande med flera ämnen.

(5)

Hemuppgifter + allmän information:

Några har undrat ur det fungerar med läsläxan – hur vet man vilket kapitel barnet ska läsa? Ett knep är att fråga barnet. Vi går i princip alltid igenom läsläxan och de får läsa det nya kapitlet i skolan innan de tar hem boken. Annars kollar man i veckobrevet. Eftersom veckobrevet läggs ut varje fredag står alltså det kapitel som barnen ska läsa KOMMANDE vecka med.

Jag passar också på att påminna om att barnen ALLTID ska ha med sig sin läsebok till skolan på måndagar. Den senaste tiden har nära hälften av alla barn glömt ta med sig den. Glömmer man ändå är det ingen idé att ta den med sig en annan dag då det bara är på måndagar vi använder den. Det är också viktigt att boken befinner sig i en plastmapp eller att ni slår in boken i bokpapper så att den skyddas. Den ska hålla till många barn genom åren.

Måndag-måndag: kap 11+12 i läseboken

2A Citron

Välkomna torsdagen den 8/12 på Adventsfika för föräldrar och syskon. Var och en tar med sig sin egna fikakorg och vi fikar tillsammans i vårt klassrum. Tiden är 15.00-16.30. Vi tänkte hälsa er välkomna genom att sjunga ett par sånger. Därefter fikar vi tillsammans, minglar runt och tittar på olika saker som barnen arbetat med.

Svenska:

Vi fortsätter att arbeta med utkast till att skriva en enkel biografi. Vi fortsätter även arbetet med vokalerna.

Matte

Den här veckan har barnen kontrollerat sig själva om de har lärt sig och förstår de nya moment i kapitel 3 som vi arbetat med genom att göra” Kapitel 3 Vad har jag lärt mig?

Som finns i matteboken. Be barnen visa er nästa gång de tar hem boken för att göra läxan.

Fortfarande är det så att en del barn behöver träna säkerhet/snabbhet addition/subtraktion . Vi fortsätter träna individuellt med hjälp av snottror och träningsblad.

Nästa vecka börjar vi med multiplikation!

Hjälp barnen att komma ihåg sin matteläxa. Den som varit ledig/ sjuk behöver också i de allra flesta fall träna för att tillgodogöra sig det som vi lärt oss i skolan.

SO:

Vi fortsätter att arbetar med kartan och väderstrecken.

NO:

Nu är vi klara! Vi har löst problemet med att bära tunga kassar genom olika uppfinningar.

Arbetsgången var Idéskiss, tillverkning/utprovning och redovisning. Barnen skulle tänka på både funktion och design. De skulle dessutom argumentera varför just deras uppfinning var bra. Resultaten finns att beskåda i klassrummet .

(6)

Musik:

Vi har börjat träna våra viktiga sånger till julavslutningen. Elever kommer att framföra fem låtar: Mössens julafton, Midnatt råder, Jag såg mamma, Tomten knackar på min dörr och We wish you. Vi fortsätter utveckla våra kunskaper om garage band och vi kommer att inspela sampler och ljudberättelser. Elever får kännedom om dynamik och klang. Vi utvecklar sång i kanon.

Drama:

Vi i åk 2 fortsätter arbetet kring att skapa fram och öva in en julshow i samarbete med musiken. Ni föräldrar till barnen i åk 2 kan se framemot en härlig julshow av och med era barn. Julshowen visas upp i gympasalen onsdagen den 21/12 kl.9.30-10.00. Varmt välkomna!

Engelska:

Vi har fortsatt träna kroppsdelar. Nytt denna vecka var att tillverka loppor med olika uppmaningar som – Blow your nose, point at your eye, mycket hämtat från Pick a colour – body där det finns en populär sång vi sjungit.

Hemuppgifter:

SV:

Läsläxa måndag-fredag

Ma:

ti- fre, blå ruta sid 123, 127 och 131.

3A Citron

Hej alla vårdnadshavare!

Nu välkomnar vi december månad. Härligt!

Den här veckan har vi pratat mycket om hur vi väljer att lägga ner vår tid på att arbeta under lektionerna med utsatta arbetsuppgifter. Jag påminner eleverna mycket om detta så att man hinner klart med veckans mål i tid.

Vi har även öppnat två luckor i vår ”gåtkalender” som finns i klassrummet och lyssnat på Sveriges radios julkalender del 1 och 2.

Viktig info: I onsdags berättade jag för klassen att vi har bestämt att åka iväg på utflykt.

Denna utflykt kommer vara att vi åker till Gamla stans julmarknad. Jag berättade även att vi pedagoger som kommer åka med har bestämt att man får ta med sig 50 kr (max) att handla för, men detta är frivilligt. Vi kommer även att ta med oss matsäck och äta i Gamla stan.

Det vore superroligt om någon vårdnadshavare vill följa med oss till julmarknaden. Vill man följa med så får ni jätte gärna kontakta mig på: felicia.estemar.welin@stockholm.se

Tid: Onsdag 7/12. Vi går från skolan 9:50 och kommer att åka tunnelbana från Liljeholmen till Gamla stan.

Att ta med: Matsäck, 50 kr (frivilligt), varma kläder.

(7)

Påminnelse: Tordagen den 8/12 bjuder vi in till adventsfika, och förhoppningsvis är våra uppfinningar färdiga till dess. Klassen har även bestämt att vi ska ha en utställning då och visa upp det vi har skapat.

Tid: 15.00-16.30

Ta med: Var och en tar med sig en egen fikakorg så fikar vi tillsammans i klassrummet.

Ha en strålande helg!

Varma hälsningar, Felicia

Svenska:

Vi har börjat skriva på klasstidningen och eleverna har nu fått lämna in sitt första utkast. Vi har även skrivit i våra backspeglar.

Matematik:

Vi fortsätter att räkna på i matteboken mot veckans mål.

SO/NO:

Vi fortsätter med Forntiden, läser, skriver och återberättar. Vi har även börjat att arbeta med högtider.

Engelska:

Vi har läst och pratat om hur vi kan bo, exempelvis i lägenhet eller hus. Vad som finns i våra olika rum där vi bor, exempelvis säng, soffa, kök osv. Vi har även träffat på ”Bing och Bong”.

Musik:

Vi fortsätter arbeta med musikens byggstenar. Vi tränar rytm och dynamik med hjälp av djembetrummor. Elever spelar i ensemble. Vi berikar vår sångrepertoar med sånger om rymden och vinter. Elever har börjat arbeta med Garage band och sampler. De kommer att testa radioteater och göra enkla framträdanden.

Drama:

Nästa tre veckorna kommer vi i drama att arbeta med ord och yttranden. Vi kommer testa hur ord och yttranden kan uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser. Vi kommer att göra olika improvisationsövningar för att testa hur en och samma mening kan ändra innebörd beroende hur man betonar och uttalar orden. Vi kommer även titta på hur kroppspråk kan förstärka det som sägs och hur man kan bygga en hel sketch kring ett enda ord.

(8)

Hemuppgifter:

SV, skrivläxa ”mitt husdjur”.

3B Citron Musik:

Vi fortsätter arbeta med musikens byggstenar. Vi tränar rytm och dynamik med hjälp av djembetrummor. Elever spelar i ensemble. Vi berikar vår sångrepertoar med sånger om rymden och vinter. Elever har börjat arbeta med Garage band och sampler. De kommer att testa radioteater och göra enkla framträdanden.

Drama:

Nästa tre veckorna kommer vi i drama att arbeta med ord och yttranden. Vi kommer testa hur ord och yttranden kan uppfattas av omgivningen beroende på tonfall och ords nyanser. Vi kommer att göra olika improvisationsövningar för att testa hur en och samma mening kan ändra innebörd beroende hur man betonar och uttalar orden. Vi kommer även titta på hur kroppspråk kan förstärka det som sägs och hur man kan bygga en hel sketch kring ett enda ord.

Engelska

Vi arbetar med att vi har enkla dialoger med varandra på engelska. Vi läser enkla engelska texter där vi översätter från svenska till engelska.

Hemuppgifter

Trevlig helg önskar personalen på Citron!

References

Related documents

(Vi arbetar alltid med ett kapitel i veckan. Varje onsdag läser jag högt ur ”Den magiska kulan”. Min text som jag läser har mer text än den som ni får hem och läser. Vi pratar och

Vi ska utveckla förmågor att lyssna på musik från olika genrer och reflektera över den, gestalta olika sånger och komma på egna rörelser till dem, imitera och improvisera

V.36-38 kommer vi att arbeta med livsfrågor, gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer genom olika värderingsövningar och rollspel...

Detta kommer att ta sin tid och kommer vara något vi återvänder till även nästa vecka.. Under torsdagen och fredagen så fortsatte vi på målandet medan resten lekte fritt efter eget

Bland annat har vi gjort en uppgift om Nils Karlsson pyssling där barnen fick läsa meningar – några meningar stämde och några stämde inte in på Nils Karlsson Pyssling.. De

Nummer till sjukanmälan – på telefonnummer 08-508 428 71 anmäler ni varje dag innan kl.8.00 om ert barn kommer att vara frånvarande från skolan.. Expeditionen lyssnar av och

41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober!. Vi lyssnar på melodier från olika

41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober.. Vi lyssnar på melodier från olika