CITRONNYTT vecka 45 F-klass - årskurs 3

Download (0)

Full text

(1)

CITRONNYTT vecka 45

F-klass - årskurs 3

Hej alla barn och föräldrar!

Vi tipsar om hemsidan www.growingminds.se där man får tips om barns inlärning och mående. Klippet med Erik Fernholm där han pratar om hur man får barnen att läsa läxor är speciellt sevärd.

Skolmaten App- Från och med nästa vecka finns skolmatsmenyn inlagd i en App som heter Skolmaten som går att ladda ner från Appstore.

Nötfri skola - Vi vill påminna om att Årstadalsskolan är en nötfri skola.

Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter på skolan.

Vid sjukanmälan – på sjukanmälanstelefonen tar vi enbart emot sjukanmälan. Behöver ni kontakta oss med anledningar av hämtningar och dylikt ringer ni till arbetslagets telefon. För att vi ska kunna sjukanmäla era barn behöver ni tydligt säga dagens datum, klass, arbetslag och barnet namn. Vid de tillfällen som detta inte framgår kan ni bli uppringda trots att ni ringt in, på grund av att personalen på expeditionen inte kan lägga in frånvaron på Skolwebben

Nummer till sjukanmälan – på telefonnummer 08-508 428 71 anmäler ni varje dag innan kl.8.00 om ert barn kommer att vara frånvarande från skolan. Expeditionen lyssnar av och lägger in sjukanmälan direkt på skolwebben. Detta innebär att ni behöver lämna information i en viss ordning för att förenkla hanteringen av sjukanmälan. Ordningen är:

datum, klass, avdelning, elevens namn.

Kontakta skolan – numret 08-508 428 71 är endast till för sjukanmälan och lyssnas bara av kl. 8.00 varje morgon. Behöver ni komma i kontakt med skolan eftermiddagstid ringer ni på våra arbetslagstelefoner.

Telefonnummer till skolan A-huset plan 1: 08-508 428 99

(Citron 3a, Mango 4a och Fritids 3:or) 08-508 428 99

A-huset plan 2: 08-508 428 98

(Vinbär 3c, Vinbär 3d, Mango 4d och Fritidsklubben) 08-508438 08

Citron B-huset: 08-508 428 70

(förskoleklass Citron, Citron 1a, Citron 2a, Citron 3b) Vinbär B-huset: 08-508 428 98

(förskoleklass Vinbär A, Förskoleklass Vinbär B, Vinbär 1b, Vinbär 2b) Paviljongen plan 1: 08-508 471 23

(Mango 6)

Paviljongen plan 2: 08-508 471 24 (Mango 5a, Mango 5b)

KALENDARIUM

Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov: 22/12-9/1 Studiedag: 9/1 Sportlov: v.9 Påsklov: 10/4-13/4 Kristi himmelsfärd:

26/5

Sveriges nationaldag:

6/6

På studiedagar och lovdagar har fritids öppet om inte annat anges

Dagar då vi vill att ni hämtar era barn

kl:15:45 10/11 15/12 17/1 23/2 15/3 2/6 Höstterminens sista

dag: 21/12-2016 Vårterminens sista

dag: 9/6-2017

Föräldraråd 22/11

Likabehandlingsråd 17/11

Vi reserverar oss för att det kan ske vissa ändringar i kalendariet

(2)

Fritidshem

Treornas fritidshem A-huset

Hej allihopa!

Vi började veckan med att gå till Äventyrsparken med alla 3or och de som inte kunde följa med fick stanna på skolan med Ximena i ateljén och pyssla. I tisdags hade vi frisör och kompisarmband på schemat, vi hade också dans i idrottshallen med 4-6:orna och dom som inte ville vara med hade utelek på skolgården. Onsdagens aktiviteter var Pokemon orientering, ateljé och bingo. På torsdagen hade vi bakning och bakade en tigerkaka och dom som inte bakade var i idrottshallen och hade en hinderbana som dom lekte i. Ateljén var också öppen för målning och pyssel. Vi började också bygga raketramper av PVC-rör för att senare kunna göra egna raketer och avfyra utomhus. På fredagen hade vi halloween-tema på fritids och barnen fick klä ut sig samtidigt som vi hade leksaksdag och satte igång vår Wii-konsol för att spela ”The Sims” på.

Nästa vecka är det höstlov och vi kommer göra en planering gemensamt med barnen.

Vi vill att barnen ska vara på skolan innan kl 10:00 och ringer till fritidstelefonen på 08-508 428 99 vid sjukdom eller ledighet.

Nästa vecka händer detta:

Måndag – Lov Tisdag – Lov Onsdag – Lov Torsdag – Lov Fredag – Lov

Vi är ute på skolgården efter mellanmålet innan aktiviteterna drar igång.

Ring på telefonnummer: 08-508 428 99 för att få tag på oss under fritidstid.

Påminnelse:

Bortglömda kläder hittar ni i en korg precis vid ingången till fritids.

Trevlig helg!

F-2 fritidshem B-huset

På måndagen fortsatte vi med tvärgrupperna men precis som förra veckan roterade vi grupperna så barnen fick pröva på en ny aktivitet. Aktiviteterna är: Första gruppen hade gruppstärkande lekar där man fick öva på sin tillit och kommunikation till varandra. Andra gruppen fick lära sig vad optiska illusioner är och pröva på att rita den ’’Omöjliga triangeln’’.

Den tredje gruppen var i gympasalen och smög omkring som små indianer. Fjärde gruppen fick göra lekmat av trolldeg som vi sedan kommer ha i Lilla Hemköp för barnen att använda.

Efter tvärgrupperna fick barnen leka fritt inomhus.

(3)

Tisdagen valde vi att stanna kvar i skolan för att pyssla och förbereda inför torsdagens Halloweenfirande. Barnen skapade spöken, pumpor och annat för att skapa en läskig atmosfär.

Onsdagen fortsatte vi med Halloweenpysslet.

Torsdagen var det äntligen dags för Halloweenfesten, där barnen om de ville kunde klä ut sig, smaka på trolldryck (läsk), ha disco (tre mycket hjälpsamma 6:or hjälpte till att hålla i denna aktivitet och lekte också hela havet stormar), ansiktsmålningar, stoppa handen i en låda full av äckliga grejer. Några barn höll också i en egen Halloweenteater. Vi tycker den var jättelyckad.

På fredagen avrundar vi med lite mysigt filmtittande med Halloweentema.

Rutiner under kommande lovet:

Vi vill att barnen ska vara på fritids senast 9:30. Är ert barn sjuk eller ledig ska ni ringa till Citrons fritidstelefon, sjukanmälstelefonen lyssnas inte av under loven. Vi skriver upp planeringen för veckan på tavlan som vanligt på måndag.

Förskoleklass Citron

Den här veckan har vi arbetat med FN och barns rättigheter. Vi har bl.a. pratat om våra

världsdelar, barn i andra länder, att vara flykting och barnkonventionen. Utanför vårt klassrum har vi sammanställt allt vi pratat om som ni är välkomna att titta på!

I vårt temaarbete har vi haft avslutning för arbetsområdet rymden med en liten utställning av de olika gruppernas arbeten. Kul för barnen att få visa varandra och oss vuxna vad de gjort och lärt sig.

Idrott och hälsa 1-3

Vi påminner igen om att det är viktigt att barnen har med sig idrottskläder samt skor (obs! för innebruk, ej svart sula) ombyte, handduk med sig till sina idrottslektioner!

Vecka 42 hade vi besök av Årsta handboll, om man vill pröva på/veta mer om handboll kan man vända sig till Årsta Handboll. Vecka 43 hade vi besök av Söder/Fryshuset basket. Vill man pröva på /veta mer om basket kan ni gå in påwww.söderbasket.se

Vecka 45 fortsätter vi att arbeta med rörelse (spel/lekar/idrotter).

Trevligt höstlov!

/Idrottslärarna

(4)

1A Citron Svenska:

Den här veckan gick vi som vanligt igenom läsläxan. Det är häftigt att se så många utvecklas som de gör i sin läsning! Bra jobbat där hemma! Vi har också gjort trivselenkäter –

superintressant. Barnen var verkligen bra på att hålla koncentrationen för det tog lååååång tid att genomföra enkäterna (vi måste ju göra dem i samlad trupp för att alla ska veta vad

formuleringarna betyder). Vi har även skrivit till bilder från läseboken och till bilder om Mäster Arne. Innan barnen skriver pratar vi alltid om bilderna. Särskilt till Mäster Arne övar de på att berätta så att andra förstår och att hålla en röd tråd. Vi skriver fortfarande en del texter tillsammans på tavlan och de som behöver skriver av och de som kan skriva själva gör det. Målet för alla barn är dock att de ska våga själva så vi har börjat smått att inte skriva tillsammans på tavlan först. Det är ett häftigt steg i utvecklingen och vi ser att det hjälpt dem att vara med och ljuda när vi skriver på tavlan och genom att skriva av. Fokus just nu ligger på att skriva med små bokstäver, ha mellanrum mellan orden och att försöka få till meningar.

Vi har även snuddat på när man skall använda punkt och när man skall använda frågetecken.

Därefter finns det individuella mål utefter var eleven själv befinner sig. Efter höstlovet

kommer vi även att fokusera mer medvetet på de mål som sattes vid utvecklingssamtalen. När det gäller läsningen kämpar vi på med läxorna samt läsning här i skolan. Förhoppningen är att alla barn ska ha knäckt läskoden (alltså ljuda ut ord och förstå vad det blev för ord) efter jul.

Saxat från kursplanen i svenska:

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i läsförståelse i slutet av årskurs 1

Eleven kan läsa meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerade sätt. Genom att kommentera och återge någon för eleven viktig del av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor kan eleven också uppmärksamma när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till kan eleven föra enkla resonemang om texters tydligt framträdande innehåll och jämföra detta med egna erfarenheter.

Matte:

Addition och subtraktion med tre termer låter mycket värre än vad det är, konstaterade de flesta eleverna. Ypperligt tillfälle att använda sig av tallinjen och ”plockisar”(plastpengar i detta fall).

Engelska:

Engelskapaus (eftersom barnen röstade fram att de ville ha längre engelskalektioner)

SO:

Vi har fortsatt jobba med Barnkonventionen och FN. Vi går varje vecka igenom någon eller några av barnkonventionens artiklar (rättigheter). Vi kommer inte att gå igenom alla eftersom de är så många, men samtliga kommer att nämnas! På dessa lektioner gör vi också uppgifter som har med rättigheten i fråga att göra. Till exempel har de denna vecka gjort en

samarbetsuppgift med en luftballong som är fylld med många olika saker så som tv-spel, ett

(5)

hem, familj, godis, musik, mat, vatten osv. Tillsammans måste de klura ut vilka saker de kan göra sig av med och då ha kvar de saker som är allra mest nödvändiga för att leva och må bra.

Syftet med detta är att barnen ska känna till att de har rättigheter och även känna till några av dem.

NO:

Vad väger mest, en sax eller ett paket kritor? Hur många dominobrickor väger en metallgaffel? Barnen ställer hypoteser och prövar att väga på balansvågen.

Musik:

Under v. 41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober. Vi lyssnar på melodier från olika länder och

improviserar med slaginstrument till glada spanska melodier.

Elever får kännedom om begrepp ”dynamik” och vi sjunger svagt och starkt, lågt och högt, vi spelar på trummor svagt och starkt.

Elever improviserar med rörelser till olika sånger och klappar takten.

Drama:

Veckans tema innan höstlovet har varit yrken. Vi har diskuterat och drömt oss bort och funderat vilka olika drömyrken det finns och gestaltat dessa i form av charader. Det har blivit allt från busschaufförer till astronauter och programmerare. Kul! Jag vill också passa på att önska alla ett härligt höstlov!

Hemuppgifter + allmän information:

Några har undrat ur det fungerar med läsläxan – hur vet man vilket kapitel barnet ska läsa? Ett knep är att fråga barnet. Vi går i princip alltid igenom läsläxan och de får läsa det nya kapitlet i skolan innan de tar hem boken. Annars kollar man i veckobrevet. Eftersom veckobrevet läggs ut varje fredag står alltså det kapitel som barnen ska läsa KOMMANDE vecka med.

Jag passar också på att påminna om att barnen ALLTID ska ha med sig sin läsebok till skolan på måndagar. Den senaste tiden har nära hälften av alla barn glömt ta med sig den. Glömmer man ändå är det ingen idé att ta den med sig en annan dag då det bara är på måndagar vi använder den. Det är också viktigt att boken befinner sig i en plastmapp eller att ni slår in boken i bokpapper så att den skyddas. Den ska hålla till många barn genom åren.

Måndag-måndag: kap 7 i läseboken

2A Citron

Vi siktar mot stjärnorna….resultatet och hur många vi når kan ni följa på vår väggkalender.

Varje vecka kommer vi att summera och räkna ut hur långt vi har kvar till målet!

Det har varit Elevråd , där diskuterades Årstadalsskolans ordningsregler.

Nästa vecka är det höstlov och Halloween. Den här veckan har vi integrerat Halloween i både No, matte och engelska.

(6)

Svenska:

Vi fortsätter att arbeta med utkast till att skriva en enkel biografi. Vi fortsätter även arbetet med vokalerna.

Matte

Förutom att vi arbetar fortsatt arbetar med tiotalsövergångar upp till 100 och

positionssystemet har vi börjat ställa upp! Viktigt att tänka på då är ental under ental, tiotal under tiotal och att börja med entalet. Vi gör uppställning med addition och har även tränat på hur det blir när man behöver ”minnessiffra”. Vi har också arbetat med och tränat på olika sätt att redovisa som symboler, bild, ord och räknehändelse. Det praktiserade vi sedan på

problemlösning om Halloween.

SO:

Vi fortsätter att arbetar med kartan och väderstrecken.

NO:

Den här veckan har det handlat om Halloween. Att tillverka en sprattelgubbe i form av en fladdermus. Själva fladdermusen och designen var enkel men när det kom till tekniken, hur får man egentligen fladdermusens vingar att röra sig? Det var svårt och pilligt, men fin design blev det!

Musik:

Under v. 41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober. Vi lyssnar på melodier från olika länder och

improviserar med slaginstrument till glada spanska melodier.

Elever får kännedom om begrepp ”dynamik” och vi sjunger svagt och starkt, lågt och högt, vi spelar på trummor svagt och starkt.

Elever improviserar med rörelser till olika sånger och klappar takten.

Drama:

v.39-43 kommer vi att arbeta med sagor på olika sätt. Vi kommer bland annat att träna på hörförståelse genom ”läsdrama”, gestalta sagor i olika genrer och arbeta med berättarstruktur genom improvisation och radioteater. Jag vill också passa på att önska alla ett härligt höstlov!

Engelska:

Här har det handlat om Halloween som från början är en Irländsk tradition som sedan

”utvandrade” till USA för att slutligen ta sig till oss i Sverige. Vi har lärt oss om traditionen och massor av Halloweenord genom att titta på film, sånger och göra Memory.

Hemuppgifter:

SV:

Läsläxa måndag-fredag

Ma: (V45)

ti-fre, blå ruta sid 87 och sid 91.

(7)

3A Citron

Hej alla elever och vårdnadshavare i klass 3A.

Efter vårt härliga höstlov kommer ni att få träffa mig! Jag heter Felicia Estemar och kommer framöver att vara mentor till klass 3A.

Jag tänkte att ni gärna vill lära känna mig lite kort innan vi ses.

Jag har studerat grundlärarutbildningen med interkulturell profil med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3 på Södertörns högskola. Jag har arbetat som lärare i bland annat Botkyrka kommun, men även i en katalansk skola i Spanien.

Under tiden som jag studerade till lärare hade jag även turen att få utföra min praktik i Årstadalsskolan, så för mig är det super skoj att få vara tillbaka igen.

Jag brinner för läraryrket och tycker att det är fantastiskt att få vara med på elevernas utvecklingståg.

Jag tycker att det ska bli enormt spännande att få vara en del av Årstadalskolan tillsammans med er. Det ska bli oerhört roligt att få lära känna er, elever och föräldrar, och jag ser fram emot läsåret med stor glädje och entusiasm.

Varma hälsningar Felicia Estemar

(8)

Musik:

Under v. 41-43 kommer vi att arbeta med FN:s tema, vi sjunger sånger om fred som passar till skolans FN:s dag sångsamling 24 oktober. Vi lyssnar på melodier från olika länder och

improviserar med slaginstrument till glada spanska melodier.

Elever får kännedom om begreppen ”dynamik” och ”klang”, vi sjunger svagt och starkt, lågt och högt, vi spelar på trummor och på gitarren svagt och starkt.

Elever utvecklar sitt gitarrspel och tränar två nya ackord A7 och D.

Drama:

V. 39-43 kommer vi att arbeta med nordisk mytologi - asagudar. Vi kommer att gestalta sagor, skapa egna gudakaraktärer och iscensätta sketcher med dem. Tanken är att barnen ska få redovisa sina sketcher för varandra i tvärgrupper veckan efter höstlovet. Jag vill också passa på och önska alla ett härligt höstlov!

3B Citron Musik:

Under v. 34-38 kommer vi att arbeta med tema Röst och sång. Elever kommer att utveckla sång i två stämmor och i kanon och prova sjunga i mikrofon. Vi fortsätter jobba med hörsel och röstvård. Elever kommer att bekanta sig med gitarrens olika delar och träna två första ackord på gitarren(G och Em). Vi utvecklar aktivt lyssnande på musik genom att lyssna på musik från olika kulturer, genrer och stilar. Månadens band: rockgrupp Kent.

Drama:

V. 39-43 kommer vi att arbeta med nordisk mytologi - asagudar. Vi kommer att gestalta sagor, skapa egna gudakaraktärer och iscensätta sketcher med dem. Tanken är att barnen ska få redovisa sina sketcher för varandra i tvärgrupper veckan efter höstlovet. Jag vill också passa på att önska alla ett härligt höstlov!

Engelska Hemuppgifter

Trevlig helg önskar personalen på Citron!

Figure

Updating...

References

Related subjects :