Los Cristianos, Teneriffa

Full text

(1)

Los Cristianos, Teneriffa

Fakta

Hit kan du resa: Året runt (golf oktober-april).

Flygtid: Ca 5 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Transfer: Flyget landar på södra Teneriffa (Reina Sofia). Transfer från flygplatsen till Los Cristianos tar ca 30 minuter med buss (14 kilometer). Transfer ingår inte, men kan köpas till.

Tidsskillnad: Svensk tid -1 timme.

Valuta & kreditkort: Euro (EUR). Flertal uttagsautomater samt banker. Visa, Mastercard och Eurocard fungerar bäst på resmålet.

Folkmängd: Ca 12.000 invånare Huvudstad: Madrid

Språk: I Spanien pratar befolkningen främst spanska, men även katalan och mallorquin i vissa områden. I turistområdena pratar de flesta som jobbar inom servicebranschen även engelska, tyska och ibland svenska.

Religion: 95 % katoliker.

Pass & visum: Alla personer som reser till länder utanför EU måste ha ett pass, som oftast ska vara giltigt sex månader efter

hemkomst. För resor inom EU krävs att man har pass eller nationellt ID-kort. För resor inom EU ska det vara giltigt under hela resan. Läs mera på ving.se/pass-visum. Pass- och visumfrågor ska ställas till respektive lands ambassad eller konsulat.

Vaccinationer: Inga obligatoriska vaccinationskrav, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccinportalen.se

El: 220 volt. Adapter behövs inte.

Turistbyrå: Spanska ambassaden Djurgårdsvägen 21

115 21 Stockholm Telefon 08 - 522 80 800

Spanska Ambassadens Informationsavdelning Stureplan 6, 3 tr

114 35 Stockholm

Turistinformation 020 - 160 57 59 Webbplats: www.spain.info/se

Ecpat: Ving stöder sedan 1999 organisationen Ecpat mot barnsexhandel. Läs mer i hotellpärmen eller i vår resmålsguide.

Los Cristianos, Teneriffa

På Teneriffas sydvästliga kust ligger de två orterna Los Cristianos och Playa de las Américas. Från början låg här ett sömnigt litet fiskeläge, men efter att turisterna upptäckte det på 70-talet har det växt och de två orterna har i

praktiken vuxit samman och blivit en. De ligger i ett område som är öns mest solsäkra, och det bidrar till att göra dem till ett mycket populärt resmål bland både barnfamiljer och par, som åker hit för att njuta av det behagliga klimatet, de fina badmöjligheterna, shoppingen och den goda maten.

Åker man hit så gäller solkräm och strandliv för hela slanten - eller åtminstone halva. Skulle man tröttna på solstolar och parasoller, har Teneriffa nämligen mängder av andra möjligheter. Vulkanen Teide, som är Spaniens högsta berg, bjuder på enastående naturupplevelser, och havet omkring ön har också stora möjligheter. Man kan dyka, surfa eller åka ut på en tur med båt, där man kan se valar och delfiner.

Om du spelar golf, är Teneriffa också ett bra val. Området kring Los Cristianos har många fina banor, med både 9 och 18 hål. Numera finns också olika spaanläggningar på ön, där man kan skämma bort sig med vattenmassage och

skönhetsbehandlingar. Här finns kort sagt något för varje smak.

Överblick

Los Cristianos ligger längst söderut, och av ortens

labyrintiska gator kan man fortfarande skönja något av den ursprungliga fiskebyn, precis som man kan finna områden med de ursprungliga, låga, vita husen. Längs med hamnen i Los Cristianos går en bilfri strandpromenad, där man kan spatsera eller sätta sig på någon av restaurangerna för några tapas, färsk fisk eller en kopp kaffe. Härifrån upp till kyrkan är det också i stort sett bilfritt, och det finns en rad små gågator med allsköns restauranger och butiker.

Det skall dock sägas att barerna är en del av det lokala livet, och ju längre bort man beger sig från det bilfria området, desto större chans har man att snubbla över någon riktigt lokal bar eller restaurang. Själva hamnen delas av färgglada fiskebåtar och mer sobra nöjesfartyg, och här kan man också köpa biljetter till båtturer, som valsafari, fisketurer eller till färjan över till La Gomera.

Norrut övergår byn utan någon tydlig gräns i Playa de las Américas, som är nyare och mer intensiv. Här dominerar stora hotell, köpcentra och olika nöjesetablissemang. Du kan hitta restauranger med mat från hela världen; kinesisk, indisk och naturligtvis också svensk mat, precis som det

(2)

Los Cristianos, Teneriffa

finns irländska pubar och franska caféer. Det är hit man skall söka sig om man är sugen på röjigt nattliv till tidig morgon. Här finns en hel galax av barer, diskotek och dansställen, många av dem har öppet till klockan sex på morgonen. Men eftersom den här delen av Playa de las Américas är nybyggd finns det gott om plats och du kan utan problem tillbringa en lugn och stillsam semester här också.

Att orientera sig i de två byarna är lite av en utmaning.

Många gator, passager och gränder har inget särskilt namn, och där de har det saknar de ofta skyltar. De större gatorna kallas i regel för flera olika namn, så det finns inga lokalbor eller taxichaufförer som hittar fram med hjälp av

gatunamnen. I stället orienterar man sig efter närmaste större byggnad eller hotell. Om du har fått tag på någon av de gratiskartor som finns, så kan du alltid peka och teckna dig fram.

Sol & bad

Många åker till den södra delen av Teneriffa för att ligga på stranden, och de blir inte besvikna. Här finns många stränder att välja mellan. En del är naturliga, andra har anlagts i eller nära semesterbyarna. Stränderna är i regel barnvänliga, havet är lugnt och sällan bråddjupt. Om sommaren flockas lokalbefolkningen på stränderna för att svalka av sig, men om vintern är det turisterna som dominerar.

Många av stränderna har aktiviteter som hänglyg, vattenskoter, vattenskidor eller en tur där man blir bogserad i hög fart efter en båt på en gigantisk, uppblåsbar banan. Man kan köpa och beställa turer direkt på stranden.

Solstolar och parasoller kan hyras på de flesta stränder. En solstol kostar ca tre euro och ett parasoll omkring

detsamma. På vissa stränder har man paket med två solstolar och ett parasoll – här måste man ta hela paketet.

På andra stränder är det mera flexibelt.

Priser:

Vattenskoter: 20 minuters tur, ca 40 euro för en person eller 50 euro för två personer.

Hängflyg: 10 min flygning ca 40 euro/person eller 70 euro/2 personer.

Bananbåt: ca 10 euro.

Trampbåt: 1 timme, ca 10 euro/1-2 personer eller 20 euro/3-4 personer.

Stränder Las Vistas

Ligger vid Hotel Compostela Beach och drar till sig folk från hela området. Här finns vit, finkornig sand och klart vatten.

Avslappnad, barnvänlig atmosfär. Strandbarer och butiker i

närheten.

Troya-stranden

Den svarta sandstranden i Playa de las Américas, ligger mitt i den gamla delen av turistorten. Många unga, men också familjer och äldre kommer hit. Kan vara höga vågor och starka strömmar.

Playa Honda

En stenstrand där surfare oftast håller till. Längs stranden finns flera barer och surfskolor. På denna strand är det oftast högre vågor och undervattensströmmar kan förekomma.

La Pinta-stranden

En mörk, finkornig sandstrand vid nöjesbåtshamnen Puerto Colon, belägen nedanför Hotel La Pinta. Hit kommer folk i alla åldrar och av alla nationaliteter. Gott om restauranger, barer och shoppingcenter. Stranden ligger i lä för vågor och undervattensströmmar.

Playa de Fañabe

En lång strand med vit, finkornig sand vid promenaden i Torviscas. Många möjligheter till vattensport. På den västliga delen av stranden finns ett område för barnen, med studsmattor, klätterslott, rutschbanor med mera.

Bahia del Duque-stranden

En av de finaste och mest välskötta stränderna med vit, finkornig sand. Stranden ligger nedanför lyxhotellet Bahia del Duque. Här finns lyxiga solstolar och parasoller.

Hotellpersonalen håller stranden ren, och då och då kommer musiker från hotellet och spelar. Klart, blått vatten, men det kan på vissa ställen plötsligt bli mycket djupt. Höga vågor förekommer. Strandbarer finns.

La Caleta

Alldeles utanför Playa de las Américas ligger byn La Caleta med några stränder. Inte många hittar till den lilla

klippstranden inne i byn. Undervattensströmmar och höga vågor betyder att den passar bra för surfare, men inte för barn.

Mat & dryck

Spanjorerna har typiskt sydeuropeiska matvanor, frukosten är en hastigt överstökad affär, på sin höjd en kopp kaffe och en croissant. Men det kompenserar man redan vid

elvatiden med en café con leche (kaffe med mjölk) och en bocadillo, som är ungefär detsamma som en halv baguette med något rejält pålägg.

Lunchen äter man sedan ganska sent, ofta vid tvåtiden, och därefter är det fortfarande många som tar en siesta.

Spanska barn brukar sedan få något att äta vid sextiden för att inte bli helt omöjliga, medan deras föräldrar ofta väntar till niotiden innan de äter middag. Det här betyder inte att man som besökare behöver följa mönster, men om man

(3)

Los Cristianos, Teneriffa

undrar varför många restauranger verkar så tomma runt vår lunch- och middagstid så är detta förklaringen. På turistorterna finns det dock alltid gott om restauranger som håller öppet hela dagen.

Dricks är inte alltid inräknat på notan, men du finner ofta en post som kallas IGIC, det är den kanariska momsen på sju procent. Du är inte tvingad att lämna dricks, men om du är nöjd med servicen, och ännu viktigare, om du tror att du kommer att återvända vid ett senare tillfälle, så lägg tio procent i dricks. Om du inte är nöjd, eller om du sitter i baren och äter, till exempel en macka, så behöver du inte lämna någon dricks. Tänk på att spanjorerna ibland ställer fram bröd på bordet innan maten kommer ut. Detta är inte alltid gratis, om du äter av det dyker det upp på räkningen, men om du låter det stå behöver du inte betala för det.

Kanin

Kaninkött - eller Conejo, som det heter på menyn, är lätt och ljust, och påminner lite om kyckling men har mer smak.

Om du har valt ett bra ställe att äta på riskerar du inte att det är torrt, utan njuter istället av en vällagad gryta.

Mojo

Det uttalas "mocho" och är ett kulinariskt genidrag i liten skala. Detta är en sås som både lagas hemma och köps färdig i burkar på snabbköpet. Den röda mojon är en blandning av pepparfrukter och kryddor, medan koriander dominerar i den lite mildare gröna mojon. Vilken som är godast är omöjligt att avgöra, det är bäst att ta lite av bägge.

Ost

På Kanarieöarna produceras en mängd olika ostar, som alla är riktigt goda. De ystas av både ko-, get- och fårmjölk eller blandningar av dessa. En av de mest kända spanska ostarna heter Manchego, och kommer visserligen inte från

Kanarieöarna, men påminner mycket om kanariska ostar och är alltså mycket god. Den har en svart skorpa och mild, karakteristisk smak med en viss syrlighet. Men du bör själv smaka dig fram bland de olika varianterna. Ost heter queso på spanska, och rökt ost (smakar mycket bättre än det låter) heter queso ahumado. Gå in på en större supermercado och se vad du finner. Här kan du leta dig fram bland godsakerna och komma ut med famnen full av ljuvligheter som lokal ost, skinka och korv, det är ett sant nöje för både gourmeter och gourmander. Ostarna ligger runt 10-12 euro per kilo.

Potatis

Vi potatisätande svenskar borde lära oss av spanjorerna.

Deras papas arrugadas "skrynklig potatis" kokas i vatten med så mycket havssalt att vattnet dras ur dem och smaken koncentreras. De serveras lite skrynkliga och saltskimrande, och alltid med mojo.

För gottegrisen

Låt inte skenet bedra. De vackraste kakorna, överdådigt pyntade med frukt och konfekt, seglar under falsk flagg.

Under den vackra ytan döljer sig oftast bara en neutral och oentusiastisk sockerkaka. Prova hellre de mer anspråkslösa bakverken, som de chokladfyllda croissanterna, eller smördegsrullarna fyllda med nötter och torkad frukt. De ser inte mycket ut för världen, men de får smaklökarna att dansa ringdans av glädje.

Restauranger

Utbudet av restauranger är mycket stort på Teneriffa, och lokalbefolkningen äter ofta ute. I veckosluten är det nästan obligatoriskt att gå ut med familj och vänner för att avnjuta en god måltid. Fina exklusiva restauranger med

internationellt kök blandas med kanariska, tyska, italienska, franska, peruanska, kinesiska, libanesiska, indiska...

Bodegor där man kan få gott vin och tapas, d. v. s.

smårätter, finns överallt. De restauranger som ligger lite utanför turistområdena har oftast stängt en dag i veckan, så ring och försäkra dig om att det är öppet. Ute på landet finns små familjerestauranger, så kallade guachinches, där utbudet är mycket begränsat, men maten är fantastiskt god. De flesta är mycket billiga. Många av dem har bara öppet om hösten, då de kan erbjuda eget vin. När det är slut stänger man och sätter en skylt på dörren: "Se acabó el vino" – vinet är slutsålt!

Chill Out, Los Cristianos

Mat med kvalitet. Trevlig atmosfär och bra service. Har ett stort urval av tapas och fina spanska viner. Fantastisk utsikt över stranden Playa las Vistas i Los Cristianos. Öppet alla dagar kl. 10.00 till sent. Hemsida: www.chillout-

tenerife.com.

Prisnivå: mellan

Adress: Paseo Las Vistas, C.C. Cantabria (strandpromenaden mellan Los Cristianos och Playa de las Américas).

Tel: +34 922 792 776 Nordic Kitchen

Nordic Kitchen är den lilla mysiga kvarterskrogen som drivs av ett skandinaviskt team. Specialiteterna är vildsvin, hjort och älg. Dom har även ett specialerbjudande med en trerättersmiddag som består av vitlöksbröd,

konjaksflamberad pepparstek eller laxfilé och vaniljglass med chokladsås för endast 9.95 euro. Nordic Kitchen ligger i Hotel Columbus-huset bredvid Café Ohlala.

Prisnivå: mellan

Adress: Calle Noelia Afonso Cabrera, Playa de las Americas.

Tel: +34 681 073 066.

Happas

Välkommen till den nya restaurangen Happas. Här serveras du internationell mat inspirerad av det indiska köket.

(4)

Los Cristianos, Teneriffa

Restaurangen är öppen varje dag kl. 11.00-23.00. För bordsreservation, ring +34 822 143 634.

The little Mermaid

En dansk, trevlig restaurang med god mat och skandinavisk atmosfär. Förutom att njuta av en god middag kan du här också se skandinavisk tv. Öppet under vinterhalvåret, från oktober till april. För bordsreservation, ring +34 692 038 495.

Friends Restaurant

Mycket trivsam restaurang med en fantastisk utsikt över Las Vistas-stranden. Här serveras mat av hög kvalitet i en vänlig atmosfär. Det stora urvalet gör att restaurangen passar både stora och små. Öppet alla dagar från lunch till sent på kvällen. Hemsida: http://www.friendstenerife.com/

Tel: +34 677 143 839/ Adress: Paseo Tarajal 38660 Arona, Santa Cruz de Tenerife

Swedish Corner

Denna trivsamma restaurang slog upp portarna sommaren 2015 och har sedan dess blivit mångas favorit. Med fina råvaror och en skandinavisk prägel kan man unna sig en riktigt god måltid. Restaurangen ligger i Los Cristianos, alldeles vid sidan av hotellet Don Jose. Öppet 12:00-24:00 mån-lör. Tel: +34 922 788 525

Malibu

Stor variation av god mat och utmärkt service av skandinavisk personal i trevlig miljö. Sjötunga Walewska och oxfilé Chef's style är bland favoriterna och bör provas.

Restaurangen har många stamgäster och på kvällarna ges levande musik och dans med husbandet, bland annat Flamenco-afton, Abba, Elvis, Cabaret och magdans.

Trerätters meny, endast 9,95 euro. Gratis Wifi. Tel: +34 922 797 804

Banana Garden

Vill du äta gott och kanske dansa efteråt? Då är Banana Garden rätt ställe, en trivsam restaurang som lockar med levande musik, god mat och olika shower under veckan.

El Sol

En mysig fransk restaurang som ligger i Los Cristianos. Om man gillar kyckling och pajer är detta rätt ställe. Här finns många delikatesser att välja bland och vrför inte njuta av något av restaurangens många goda viner till maten? Tel:

922 790 569

Nattliv

I Los Cristianos är kvällslivet mer spanskt än i Playa de las Américas. Här går man på restaurang eller sitter på en bar till solen gått ner, innan man framåt natten drar sig vidare mot någon av de barer eller diskotek som finns i San Telmo, som ligger mellan Los Cristianos och Playa de las Américas.

Här dansar man till musik som inspirerar till salsa och merengue.

Om du söker ett mer aktivt nattliv, skall du ta dig till Playa de las Américas och någon av de populära nattklubbarna. I området Las Veronicas finns många barer samt ett par diskotek. Observera dock att området flera gånger har varit utsatt för slagsmål och stölder.

Kippis

Kippis är den enda helfinska baren i Playa de las Américas.

Där kan du se finsk TV och dricka Lonkero och Upcider men framförallt sjunga Karaoke! Söndag och måndag är det

"Galna Kvällar", drinkar och öl endast två euro! Missa inte Kippis legendariska Karaoketävling på onsdagar. Kippis hittar du i Centro Comercial Americas "The Patch".

Den glade Viking

Den Glade Viking har varit populär blant skandinaver i åratal, och det är hit man går när man är sugen på en helkväll med biljard, dart karaoke och bra musik. De visar också skandinavisk fotboll, handboll och ishockey, och serverar enkla varmrätter. Detta är den skandinaviska mötesplatsen, och här kan man också köpa snus. Ligger i Apartamentos Playazul, alldeles intill Hotel Gala.

San Telmo

San Telmo är ett bar- och restaurangområde där de flesta spanska ställen ligger. Alldeles ovanför Las Vistas-stranden, mellan Los Cristianos och Playa de las Américas, finns många små och trivsamma restauranger där man kan sitta och njuta av solnedgången. Många av de lokala invånarna kommer hit, särskilt till barerna, där det spelas mycket latinsk musik. Här kan man danska salsa likväl som man kan huka i baren med en caipirinha.

Shopping

Prisnivåerna på Teneriffa är generellt lite lägre än i Sverige, då det är ett frihandelsområde med bara 7 procent i moms.

Det kan vara värt att kika lite extra på skor, väskor, parfym, kosmetik, elektronik, tobak, alkohol och märkesartiklar.

Guld och silver är inte speciellt billigt, men det kan vara värt att köpa smycken som kräver många arbetstimmar, då arbetskraften är billigare här. Pärlkedjor och smycken av kända designers är betydligt billigare än hemma, liksom märkesklockor och pennor.

Undgå att bli lurad

Bland de saker som är särskilt billiga kan nämnas: video- och digitalkameror, mobiltelefoner och dataspel. Men i gengäld är det absolut nödvändigt att ge en villkorslös varning. Många av de ställen som handlar med elektronik är inte överdrivet ärliga, och när du kommer hem upptäcker du att du har fått något annat än det du trodde att du köpt.

Det har förekommit att folk har kommit hem med en påse sten. Det finns två saker du kan göra:

Innan du köper: Ta kontakt med din researrangör så kan de

(5)

Los Cristianos, Teneriffa

rekommendera den bästa butiken för just det du söker. De butiker som researrangören samarbetar med är ärliga och berättar utan omsvep om de olika typer av garantier du kan teckna.

Efter köpet: Om du har blivit lurad, gå inte tillbaka till butiken. Det är oftast lönlöst – plötsligt talar de inte engelska, de har aldrig sett dig förr, det är stängt o.s.v.

Istället skall du gå till organisationen OMIC. Den ligger vid Centro Cultural i Los Cristianos och är en

konsumentorganisation som skall hjälpa folk som blivit lurade vid köp. Det är din bästa chans att få hjälp – kom ihåg att ta med kvittot och varan.

Kontakta Oficina del Consumidor Arona på telefon +34 922 75 71 37 eller mejla till consumo@arona.org.

Shopping på södra Teneriffa

Öppettiderna är i regel kl. 10.00-13.30 och 17.00-20.00, men det finns gott om butiker som håller öppet hela dagen, fram till kl. 22.00 på kvällen. Man prutar normalt inte på priserna. Köp inte från gatuförsäljare. All gatuhandel är olaglig och man kan inte klaga om man blir lurad.

Plaza del Duque

Är ett shoppingcenter i Fañabe. Ligger inte långt från Bahia del Duque, cirka sju kilometer från Los Cristianos och runt fyra kilometer från Playa de las Américas. I centret finns många läckra butiker, med bland annat märkeskläder, inredning, underkläder och barnkläder, samt bageri, café och ett stort snabbköp.

Gågatorna i Los Cristianos har många charmerande butiker.

Dessa butiker har ofta stängt för siesta mitt på dagen.

Hemsida: www.plazadelduque.com.

Américas Plaza

Är ett litet, mer exklusivt shoppingområde där du både kan handla allt från Escada, Ralph Lauren och Gucci till Levi's och Guess. Här finns även barer och restauranger. På kvällen kan du njuta av en vacker ljus- och ljudshow vid den stora fontänen som finns här. Ligger mittemot Mare Nostrum Resort.

Parque Santiago 3

Är ett populärt shoppingcenter där man kan köpa kläder, teknik, souvenirer, smycken, med mera. Här finns det banker, biluthyrning, barer och restauranger.

Safari

Är det nybyggda shoppingområdet på samma gata som Parque Santiago 3 & Américas Plaza. Här finner du den populära spanska klädkedjan Zara, elektronikbutiken Visanta, smycken och väskor.

Siam Mall

Ett av Teneriffas största shoppingcenter som öppnade sommaren 2015, med mycket varierad shopping. Det ligger alldeles vid sidan av populära Siam Park. Här finns bland

annat H&M, Mango, Zara, Multiopticas, Intimissi, samt flera barer och restauranger, för at bara nämna en del av utbudet. Det finns gratisbussar från flera platser i Playa de las Américas och det är öppet var dag.

Textil

Azulito är en butik som säljer vackra dukar från Teneriffa och Asien, fina souvenirer eller presenter till familj och vänner där hemma. Ligger på gågatan nedanför kyrkan, mitt i Los Cristianos.

Sötsaker

I Los Cristianos finns en godisbutik där man kan köpa gott spanskt godis och själv blanda sin godispåse. Ligger vid gågatan i Los Cristianos, intill Hotel Solmar. Du kan också gå till "sött & salt", som är en svensk godisbutik precis ovanför kyrkan i Los Cristianos

Aktiviteter

Primespa

På hotell Sunprime Coral Suites & Spa i Playa de las Américas har du alla möjligheter att skämma bort dig själv lite extra. På vår fräscha spa-avdelning kan du njuta av massage och välja mellan massor av sköna behandlingar för hela kroppen. Du kan dessutom koppla av i vår

relaxavdelning, där vi erbjuder både ångbastu, vanlig bastu, jacuzzi och massageduschar. Boka tid på tel: +34 922 752 040. Stängt tisdag och söndag. Observera att hotellets gäster har företräde till Primespa.

Vandring

Det finns gott om vandringsleder på Teneriffa. Mascadalen bjuder på lite hårdare terräng, men är en fantastisk naturupplevelse som helt klart är värd et besök. Hit tar du dig lättast på en av Vings arrangerade turer.

Vill du ha lite lättare terräng kan du följa med på vår arrangerade tur till nationalparken Anaga. Här får du se Teneriffa från sin grönaste sida i ett lugnt tempo.

Missa inte heller nationalparken Las Cañadas, en av världens största vulkankratrar (2.200 m.ö.h.). Området påminner mest av allt om ett månlandskap med

stenformationer och unika växter. Om vintern ligger snö på toppen av Teide, men om sommaren står träd och blommor i full grönska. Det finns mycket att läsa om

vandringsstigarna, och naturstyrelsen på Teneriffa har gjort en broschyr med relevant och intressant information.

Vissa av lederna är svåra med nivåskillnader och kräver god kondition. Andra passar alla oberoende av fysik och kondition. Ta med matsäck och en lättburen väska. Kom också ihåg orienteringskarta och varma kläder, då det kan bli kallt i bergen, och vädret är mycket ombytligt

(6)

Los Cristianos, Teneriffa

Spa, Sunwing Fañabé Beach

På Sunwing Fañabé Beach finns ett nyöppnat spa där du har alla möjligheter att unna dig själv det där lilla extra på semestern. Här kan du avnjuta flera olika typer av massage samt ansiktsbehandling, pedikyr och en massa andra skönhetsbehandlingar. Reservera tid på telefonnummer +34 922 761 700. Stängt tisdagar och söndagar. Observera att hotellets gäster har företräde till spa-avdelningen.

Massage och fysioterapi

Svensktalande fysioterapeuten Hannu Parkkinen är verksam på Teneriffa sedan mer än 20 år tillbaka. Han erbjuder massage- och fysioterapibehandlingar i sin klinik på hotell Oro Blanco i Playa de las Americas. För bokning ring +34 922 793 225 eller +34 609 900 721.

Cykling

Vill du ta dig runt på egen hand i ett lagom tempo, kan vi rekommendera att du hyr en cykel. Du bestämmer själv hur många dagar du önskar cykeln och den levereras och hämtas på ditt hotell.

Golf

Teneriffa är en mycket populär golfdestination och vi kan erbjuda rabatterade priser på några av öns bästa golfbanor.

Ta kontakt med en av oss guider eller ring oss på

servicetelefonen så hjälper vi dig att boka tid. Nedan följer information om några av de bästa golfbanorna:

Golf del Sur

Golf del Sur är Teneriffas mest kända och kompletta semestergolfbana. Anläggningen har 27 hål, alla vackert omgärdade av den förrädiska svarta vulkansanden, picon, och en massa raviner och kaktusar. Den södra och norra banan tillsammans utgör den slinga som proffsen spelade Europatouren på. En verklig mästerskapsbana med andra ord.

Golf Las Américas

Praktiskt taget mitt inne i Playa de las Américas ligger denna utomordentliga 18-hålsbana, som är byggd på en sluttning med vidsträckt utsikt över stad, strand och hav. De bakomliggande bergen är mäktiga och skyddar från hårda vindar. Golf Las Américas, som invigdes 1998, är nu i extremt bra kondition. Dessutom har banan ett mycket vackert klubbhus med en restaurang som serverar underbar mat. Kort sagt – det här är en bana som passar alla typer av golfare. Allt håller högsta klass. Konstigt vore det annars, eftersom anläggningen kostade runt 21 miljoner euro att bygga.

Golf Amarilla

En av öns nyare banor, och ett bra var för en runda semestergolf. Här finns en bra blandning av olika hål, några svåra, andra lättare. Det mest kända hålet spelar du över

Atlanten, ett kort par tre, där du slår en del över havet.

Tecina Golf – La Gomera

Ta chansen att prova en spännande och annorlunda bana på den vackra grannön La Gomera. Tecina Golf är mycket påkostad och designad av banarkitekten Donald Steel. En annorlunda, spännande lösning där man från första hålet spelar sig nedför. När sista hålet är nått har man en höjdskillnad från första på 175 meter. Generösa fairways och trixiga bunkrar gör banan till en utmaning för alla typer av spelare. Hela banan är kantad av blommande hibiskus, bougainvillea och julstjärnor, och från varje hål har du en fantastisk utsikt över Atlanten. Till La Gomera kommer du med färja från Los Cristianos på Teneriffa (ca 40 minuter).

Vings golfvärd

Ta gärna kontakt med oss, vi på Ving har en egen golfvärd på Teneriffa under vintern, som hjälper till med att boka tider och kan berätta om alla banorna på ön. Fråga din guide eller ring oss på servicetelefonen, så hjälper vi dig att kontakta golfvärden.

Karneval

År 2017 hålls den stora karnevalsparaden i Santa Cruz den 28/2. Under knappt fjorton dagar kan man se val av drottning, karnevalståg och Sardinens begravning den 1/3.

Karnevalen i Puerto de la Cruz firas samtidigt, med undantag för den stora paraden som i Puerto de la Cruz hålls 4/3. Till Los Cristianos brukar festivalen komma en till två veckor efter den avslutats i Santa Cruz. De orter som berörs mest är Santa Cruz, Los Cristianos och Puerto de la Cruz men även resmål som inte har egen karneval kan beröras av små lokala karnevaler. Det innebär mycket liv och glädje på gatorna, även sent på natten. Musik och nattliv kan vara störande för vissa hotell. Gatorna kan tidvis stängas av, vilket gör att transferbussarna inte kommer fram till en del hotell och gästerna måste då gå några hundra meter.

På egen hand

Nedan följer några tips till dig som föredrar att ge dig ut på äventyr på egen hand, istället för med våra organiserade utflykter.

Santa Cruz

Är Teneriffas huvudstad, en livlig hamnstad med cirka 220.000 invånare. Här firas varje år världens näst största karneval. Mycket bra shopping och många bra museer. Fina badmöjligheter vid Las Teresitas, den gyllengula stranden norr om staden med importerad sand från Saharaöknen, och i de fina havsbassängerna.

(7)

Los Cristianos, Teneriffa

Marknader

Det hålls marknad fler gånger i veckan på södra Teneriffa.

Öppettiderna är oftast mellan kl. 09.00 och kl. 14.00. I Playa de las Américas är det marknad varje torsdag och lördag, och du finner marknadsplatsen mitt emot shoppingcentret El Duque i Fañabé. Söndagsmarknaden i Los Cristianos finner du nästan i slutet av strandpromenaden intill hotell Gran Arona.

I Puerto de la Cruz finner du marknaden på lördagar kl.

08.00-13.00 vid Mercado el Tejar. I huvudstaden Santa Cruz är det marknad i marknadshallen Nuestra Señora de Africa.

Öppet måndag–lördag ca kl. 08.00–15.00. Söndag är det loppmarknad utanför hallen och på gatorna runt omkring.

Piramides de Güimar

Vem har inte hört talas om den norska upptäcktsresanden Thor Heyerdahl? I staden Güimar på östkusten kan man besöka de berömda pyramiderna från urbefolkningen guanchernas tid. Vad har trappyramiderna på Teneriffa gemensamt med pyramiderna i Mexiko och Peru?

Utställningarna kanske ger svaret och påvisar de kulturella likheterna inom konst och arkeologiska fynd på olika sidor om haven, och hur kultur och idéer spreds över hela världen.

Pueblo Chico

Pueblo Chico är ett utomhusmuseum som berättar om arkitektur, historia och natur i en av de finaste visningarna på ön. I ett landskap visas modeller i skalan 1,25 av några av öarnas mest berömda byggnader. Allt i mycket hög kvalitet.

Det finns även ett område med växter från öarna.

La Orotava

Vacker stad alldeles ovanför Puerto de la Cruz. Känd för sina vackra hus i kolonialstil från 1500- till 1800-talet, de enastående kanariska balkongerna i pinjeträ, de handbroderade dukarna och även de blomrabatter och sandtavlor som pryder gatorna och rådhustorget i juni då man firar Korpus Kristi. På stadens turistinformation finns en riktigt bra karta, Monuments of La Orotava, som har mer information om de olika byggnaderna.

Garachico

Var från 1500-talet till början av 1700-talet det kommersiella centrumet på Kanarieöarna. Kallas ofta Teneriffas Pompeji, då 80 % av den naturliga hamnen och större delen av staden begravdes i lava år 1706. Naturliga havsbassänger, den utgrävda stadsporten, den gamla borgen Castillo San Felipe, kyrkorna Santa Ana och San Francisco och det dåtida franciskanerklostret är värda ett besök. På hus och byggnader finns marmorplaketter som visar byggnadsåret. Ät gärna en god måltid på Casa Gaspar vid den lilla hamnen.

La Laguna

Staden grundades av erövraren Alonso Fernandez de Lugo, efter att han år 1496 drog in Teneriffa i det kastilianska

kungariket. La Laguna var huvudstad under många hundra år och är i dag öns religiösa och kulturella högsäte. Här finns biskopssätet och ett universitet med cirka 30.000 studenter. Staden finns med på Unescos lista över världens kulturarv tack vare dess välbevarade byggnader. Staden har även stått förebild för städer i den nya världen, d. v. s.

Amerika. Besök gärna några av kyrkorna, den fina

katedralen eller den lilla kyrkan Ermita de San Miguel, som nu fungerar som en utställningshall. Vid Plaza del

Adelentado finns en turistinformation, som har bra kartor, och som arrangerar guidade rundturer i staden.

Sevärdheter

Teneriffa har massor av historia och sevärdheter, men det mesta ligger utanför Los Cristianos och Playa de las Américas, som är relativt nybyggda. Öns museer ligger i huvudstaden Santa Cruz, cirka 80 kilometer från Los Cristianos. Den gamla huvudstaden La Laguna har nästan byggts ihop med Santa Cruz. Den är också värd ett besök, för sin intressanta arkitektur, med bland annat katedralen och universitetet. Spanjorerna anlade huvudstaden efter erövringen från urbefolkningen 1497. Huvudstaden

flyttades senare till Santa Cruz för att ligga vid vattnet. I dag är den en viktig hamnstad, och öns administrativa centrum.

Museo de la Naturaleza y el Hombre - naturhistoriskt museum

Detta är ett modernt museum, som med multimedia och spännande utställningar berättar om öns flora, fauna och geologi. Man kan också se spår av den gamla civilisationen – guancherna, som också representeras av ett par

välbevarade mumier. Adress: Hospital Civil, Calle Fuentes Morales, Santa Cruz de Tenerife. Öppet tisdag-söndag kl.

10.00-20.00. Stängt måndagar. Gratis entré på söndagar.

Museo de Arte Sacro - museum för sakral konst Adress: Basílica de la Patrona de Canarias, Candelaria.

Museo Militar Regional de Canarias - Kanarieöarnas militära museum

För historieintresserade är detta museum också värt ett besök. Här förvaras en kanon vid namn El Tigro – Tigern.

Enligt sägnen var det denna som sköt av Amiral Nelsons arm, då han försökte erövra Teneriffa år 1797. Adress: Calle San Isidro 2, Santa Cruz de Tenerife. Öppet tisdag-söndag kl. 10.00-14.00. Stängt måndagar.

Museo de Antropologia de Tenerife - antropologiskt museum

Ligger mellan Tacoronte och Valle Guerra (La Laguna).

Öppet tisdag-lördag kl. 10.00-19.00. Stängt måndagar.

Gratis entré på söndagar.

Museo de Historia de Tenerife - Teneriffas historiska museum

Öppet tisdag-söndag kl. 10.00-19.00. Stängt måndagar.

Adress: Calle San Augustin 22, La Laguna. Gratis entré.

(8)

Los Cristianos, Teneriffa

Museo Municipal de Bellas Artes de Santa Cruz de Tenerife - Teneriffas konstmuseum

Adress: Calle Jose Murphy 12. Öppet måndag-fredag kl.

10.00-20.00.

Kommunikationer

Båt och färja

Det går båt till och från La Gomera, El Hierro och La Palma från Los Cristianos. Från Santa Cruz går det båt till Gran Canaria.

Buss

Det lokala bussbolaget TITSA, kör över hela ön. Bussturen från Playa de las Américas eller Los Cristianos till Santa Cruz tar ca en timme. Direktbuss till Puerto de la Cruz avgår flera gånger om dagen, och tar 1,5 timme. Biljett kan lösas på bussen, men det lönar sig att köpa ett klippkort, ett s.k.

"bonobus". Ett räkneverk i bussen drar automatiskt rätt belopp och man kan alltså löpande följa hur mycket som finns kvar på kortet. Man får 30-50% rabatt på ordinarie pris med detta kort. Klippkorten, som finns att köpa för 15 respektive 25 euro, säljs i de flesta kiosker, på

bensinstationer och busstationerna.

Prisexempel för bussbiljett utan kort:

Playa de las Américas – Los Gigantes: ca 4 euro.

Playa de las Américas – Puerto de la Cruz: ca 14 euro.

Playa de las Américas – Teide: ca 7 euro.

Playa de las Américas – Santa Cruz: ca 12 euro.

Busslinjer

Buss nr. 110 (direktbuss) måndag-fredag Playa de las Americas – Santa Cruz

Buss nr. 111

Playa de las Americas – Santa Cruz

(stannar vid flygplatsen Reina Sofia)

Buss nr. 343

Playa de las Americas – Puerto de la Cruz

Buss nr. 342 (via Teide)

Playa de las Americas – El Portillo

Buss nr. 473

Los Cristianos – Los Gigantes

Buss nr. 416

Adeje – Granadilla

Buss nr. 460

Playa de las Americas – Icod de los Vinos

Fler busslinjer samt tider finner du på bussbolagets hemsida, www.titsa.com

Hyrbil

Det finns många olika biluthyrare på Teneriffa och priser och standard varierar. Avis har ett gott rykte, bilar med bra kvalitet och försäkringar som täcker det mesta. Du kan hyra bil hemifrån, detta är ett bra och smidigt sätt att ha bilen på plats. Man kan boka bilen så att den finns på flygplatsen när du landar.

Med egen bil kan du snabbt och enkelt komma ut till små lugna platser där du kan koppla av. Tänk dock på att trafiken är mer hektisk och svårmanövrerad än i Sverige.

Det finns gott om arrangerade utflykter till olika sevärdheter – så bestäm dig för om du vill ha frihet eller avkoppling. Printa även ut bilguiden från www.ving.se. Kör försiktigt.

Taxi

Det är förhållandevis billigt att ta taxi. För en kortare sträcka i Playa de las Américas eller Los Cristianos ligger priset på mellan 5-6 euro, mellan de två byarna ligger priset på mellan 6-7 euro. Om inte taxametern redan är påslagen, kan man be taxichauffören slå på den. På längre turer är det mycket förmånligare att avtala ett pris med chauffören på förhand. Till flygplatsen kostar en taxi ca 30 euro. Man kan inte förbeställa taxi. Är man nöjd med servicen är det kutym att ge ca 10 % i dricks.

Resa med barn

Teneriffa är ett tryggt och bra ställe för barn.

Strandpromenaden i Los Cristianos och Playa de las Américas är bred och lätt att köra på med en barnvagn. Här och där finns klätterstativ och studsmattor för lite större barn. Stränderna är barnvänliga och det finns gott om utflyktsmål för hela familjen.

Barn är mycket välkomna på restaurangerna. Kyparna pratar med de minsta, och ger gärna en klubba till de lite äldre. Det är lätt att hitta något som barn tycker om att äta, som t.ex. pommes frites, hamburgare eller kyckling. Det finns också en hel del spanska tapas som brukar falla barn i smaken, som t.ex. tortilla. Kalla den potatisomelett så blir den begriplig.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor finns att köpa i de flesta större mataffärer samt på välsorterade apotek. Billigast handlar

(9)

Los Cristianos, Teneriffa

du på Mercadona och Hiperdino. Jämfört med Sverige är sortimentet på burkmat mindre. Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehåller ofta socker. Färdig välling finns inte – i stället blandar man vällingpulver och

modersmjölksersättning.

Prisexempel – Mercadona och Hiperdino

Blöjor:

3-6 kg – 80 st: ca 13 euro 4-10 kg – 90 st: ca 16 euro 13-18 kg – 90 st: ca 16 euro

Märket Dodot, den spanska motsvarigheten till Pampers:

4-18 kg – 108 st: ca 23 euro

Våtservetter: ca 5 euro / 50 st Barnmatsburk: 250 g, ca 1euro Mjölkpulver: 800 g, ca 10 euro Babymjölk: 1liter, ca 2 euro (Nestlé) Gröt: 600 g, ca 3 euro

Vanlig mjölk:

1 liter, ca 0,50-1,10 euro 1,5 liter, ca 1,50 euro.

Vatten:

0,5liter, ca 0,25 - 0,50 1,5 liter, ca 0,50- 0,70 5 liter, ca 0,80-1,20 euro

Barnvagnar och barnstolar

En del restauranger i turistorterna har barnstolar. De stora hyrbilsfirmorna hyr ut bilbarnstolar, men man bör reservera dem i god tid. Barnvagnar som liknar de svenska är sällsynta på Teneriffa. Här använder man i stället paraplyvagnar, som är mer praktiska i värmen.

Strandpromenaden från Playa de las Américas till Los Cristianos är avstängd för biltrafik och här är man trygg med barnvagn. På andra ställen kan det vara svårt att komma fram, med höga kanter och bilar som parkerar på trottoarerna. Inne i Los Cristianos centrum är bilkörning förbjuden, men i övrigt är trafiken hektisk. Bilister skall stanna för fotgängare, men man kan inte alltid räkna med att de gör det.

Little Canary - uthyrning av barnprodukter

Butiken Little Canary har specialiserat sig på produkter för barn såsom leksaker, solskyddskläder och babyutrustning.

De har ett stort utbud av produkter för uthyrning.

Du finner butiken längs med strandpromenaden i Playa de las Americas, i hotell Tenerife Royal Gardens lokaler. Öppet måndag – söndag 10.00 – 18.00. Tel: +34 922 088 209.

Lekplatserna

Håller inte samma standard som de svenska. Man gör mycket för att hålla dem i gott skick, men kolla ändå om gungor och rutschkanor verkar ok, innan barnen sätter i gång. Spanska barn och deras mor- eller farföräldrar träffas gärna på torget framför kyrkan. Här spelar man boll, cyklar och spelar Game boy, alltmedan de äldre dryftar dagens och gårdagens händelser.

Insekter och djur

På Kanarieöarna finns varken farliga insekter eller ormar.

Mygg förekommer, men de är sällan besvärande i turistorterna. Köp eventuellt en av de effektiva

myggmaskinerna som sätts i vägguttaget. Men kom ihåg att medlet som används i myggmaskinen är starkt och därför förbjudet i Sverige. Var försiktig om du är allergisk, och stäng av myggmaskinen när du lägger dig.

Tänk på!

Kom ihåg en t-shirt och en solhatt eller skärmmössa till de minsta när de skall ut och bada. Ta på solskydd med hög faktor, på sommaren är det bra att vara på stranden sent på eftermiddagen eftersom solen mitt på dagen är för stark och lätt bränner barnens ömtåliga hud. Det gäller även om vintern. Kom ihåg att man skall dricka mycket vatten, och speciellt barnen. Om de inte vill dricka kan du prova en isglass, så får de i alla fall i sig någon vätska.

Shopping

I La Laguna och Santa Cruz ligger stora leksaksbutiker med ett stort och billigt urval. Märket "Chicco" är billigare än hemma – detsamma gäller Lego och liknande kända märken. Disney Store finns i shoppingcentret Carrefour i Santa Maria del Mar, eller i Santa Cruz. Hobbies är en leksaksbutik på Avenida Suecia, bakom kyrkan i Los Cristianos.

Raquel är en bokhandel med internationella tidningar, böcker, leksaker och videofilm, ligger i Aptos. Mar Ola Park, local 5, Playa de las Américas. Margarite ägs av danskan Thea och säljer moderna barnkläder av god kvalitet till rimliga priser. Adress: Calle Valle Menendez 33, Los Cristianos. Imaginarium är en leksaksbutik med spännande och annorlunda saker att leka med. Ligger i shoppingcentret Carrefour i St. Maria del Mar.

Nöjesparker

Loro Parque

Ligger i Puerto de la Cruz, men är väl värd ett besök. Här finner man Europas största samling av papegojor. Det bjuds på shower i världsklass; delfin-, sjölejon-, papegojshow eller parkens senaste nyhet – späckhuggarshow. Gå runt i parken och njut av naturen. Här finns restauranger och

souvenirbutiker. En heldag för hela familjen som man inte får missa.

(10)

Los Cristianos, Teneriffa

Siam Park

Påkostade Siam Park på södra Teneriffa ger en helt ny dimension åt begreppet "vattenland". Det är Europas största temapark för vattenlekar och ett häftigt semesteräventyr för hela familjen. Här finns härliga vattenrutschbanor, roliga lekplatser, Tropical River, en fantastisk kritvit sandstrand. Hela parken är Thailand- inspirerad och du kommer rakt in i en äventyrlig och exotisk värld, fylld av den gamla Orientens mystik.

Hälsa

Matupplevelsen är ett viktigt inslag när vi reser utomlands och självklart skall man pröva och njuta av de lokala rätter som står på menyn. Några enkla, grundläggande råd enligt nedan kan kanske minska risken för diarré och andra allvarliga sjukdomar t.ex. epidemisk gulsot.

• Var noga med handhygienen i samband med måltider och framför allt efter toalettbesök. Använd

handdesinfektionsmedel.

• Ät bara sådant som ser gott ut, luktar och smakar gott.

• Undvik mat som har stått framme länge i rumstemperatur och då utgör en mycket stor risk eftersom bakterierna förökar sig snabbt.

• Drick buteljerad dryck. Undvik vatten som förvaras i termosar på hotellet/hotellrummet.

• Borsta tänderna i mineralvatten om du misstänker att kranvattnet inte är rent.

• Frukt går bra att äta; framför allt om du skalar den själv.

• Paketerad glass är vanligen säker i större städer och på turistorter. Undvik mjukglass!

• Is är ofta gjord på vanligt kranvatten och kan utgöra en risk. Någon isbit i glaset på större turistorter brukar dock inte utgöra något problem.

• Kött- och fisk skall alltid vara genomstekt, genomkokt och ätas riktigt varm.

Drick mycket vatten. Även om värmen inte känns så intensiv, förlorar du mer vätska än du tror.

Många semesterresor har blivit förstörda av för häftigt solande redan första dagen och den närmaste tiden har sedan fått tillbringas i skuggan eller inomhus.

Tips för solande

• Bäst effekt av solskyddsmedlet får du om du smörjer in dig någon timme innan du går ut i solen.

• Undvik solen mellan kl. 11-14 då strålningen är störst.

• Använd gärna solstift på näsa, öron och axlar som är mer utsatta för solen än andra kroppsdelar.

• Rör på dig! Du blir jämnare brun och minskar solskaderisken.

• Öka soltiden långsamt så att huden inte blir röd eller bränd.

• UV-ljus tränger igenom vatten. Använd gärna en T-shirt om du snorklar.

• Stryk på rikligt med solskyddsmedel flera gånger per dag, framför allt efter att du har badat eller om du svettats mycket.

Skydd mot mygg och andra insekter

• Välj ljus klädsel. Använd långärmade tröjor och

skjortor/blusar samt långbyxor. Spraya eventuellt kläderna med insektsmedel innehållande Permetrin. Myggmaskiner köper du på närmaste snabbköp eller apotek. Observera att medlen som används i maskinerna är mycket starka och inte godkända i Sverige. Allergiker bör vara försiktiga.

Maskinen skall inte vara påslagen medan man sover.

Djur

Undvik att klappa, mata eller leka med traktens djur och låt heller inte barnen göra det.

Mediciner

I många länder kan du fritt köpa mediciner som inte är godkända här hemma i Sverige. Konsultera därför läkare före inköp. Om du inte vet exakt hur, när och för vad du skall använda mediciner - använd dem inte! Om du får klåda, hudrodnad eller andningsbesvär som du tror kan bero på medicinen - konsultera läkare.

KONTAKTUPPGIFTER VID SJUKDOM

Larmnummer:

EU:s larmnummer 112

Vings samarbetskliniker är rekommenderade av

försäkringsbolagen och har skandinavisktalande personal.

Klinikerna samarbetar med de flesta nordiska försäkringsbolag. Vid läkarbesök bör du ta med pass, resebevis samt försäkringsinformation. Vi vill göra dig uppmärksam på att det finns många kliniker på Teneriffa och att det inte är alla som har rekommendation från vare sig oss eller försäkringsbolagen. Det kan medföra

svårigheter för oss att hjälpa till vid eventuella incidenter och kan också innebära att försäkringsbolagen inte kan utbetala utläggen för klinikbesöket. Vår rekommendation är därför att du vänder dig till någon av nedanstående kliniker.

SYD/Playa De Las Americas

Läkare

Vi samarbetar med Dr Villar y Ibarra som håller till i området El Camison i Playa de las Américas. Här finns skandinavisktalande personal. Mottagningen har jouröppet dygnet runt. Om du behöver läkare eller ambulans till ditt hotellrum gör läkaren även besök på hotellet efter överenskommelse. Telefon: +34 922 777 870

(11)

Los Cristianos, Teneriffa

Hospiten Sur

Privatsjukhus med skandinaviska tolkar Adress: Calle Siete islas 8, 38660 Arona Telefon: +34 922 750 032

NORD/Puerto de la Cruz

Följande privatsjukhus finns:

Hospiten Bellevue

Sjukhus med skandinaviska tolkar

Erbjuder även besök på hotellet efter överenskommelse Adress: Calle Alemania 6, Urb. San Fernando

Telefon: +34 922 389 700 eller +34 900 200 145

Consultorio Teneguia (vid Aptos Teneguia, i nedre delen av staden)

Mottagning med skandinavisk tolk

Öppet måndag-fredag kl. 09.00-13.00 och 15.00-20.00, lördag 09.00-13.00, stängt på söndagar och helgdagar.

Centro Médico Aceviños (mittemot Aptos Teidemar i La Paz)

Mottagning med skandinavisk tolk

Öppet måndag-fredag kl. 09.00-13.00 och 16.00-20.00, lördag 09.00-13.00, stängt på söndagar och helgdagar.

Santa Cruz:

Hospiten Rambla

Sjukhus med skandinavisk tolk

Adress: Rambla de Santa Cruz 115, 38001 Santa Cruz de Tenerife

Telefon: +34 922 291 600

Vår service

Vi besöker ditt, eller ett närliggande hotell, flera gånger i veckan. Vi sitter i receptionsområdet om inget annat anges.

Här kan du få tips och råd, anmäla dig till utflykter, hyra bil, få hjälp med försäkringsfrågor, eller bara ha en trevlig pratstund om du känner för det. Kontakta oss gärna om du har problem eller frågor rörande din semester. Om tiderna inte passar dig, ring och reservera en tid med Vingvärden så kommer vi när det passar dig! Vi finns här för dig.

Ving på resan

I Vings reseapp 'Ving på resan' har du allt du behöver under din resa. Här ser du bland mycket annat din bokning, flygtider, transfer och restaurangtips. Allt i enkelt och behändigt format.

Du laddar ner den via iTunes eller google play. Sen hämtar du in din bokning genom att logga in i appen med dina uppgifter eller bokningsnummer. Appens bakgrund visar då hotellet som du bor på. Här finner du också dina

bokningsuppgifter och kontaktuppgifter till ditt hotell och Vings personal på resmålet. En annan funktion är att du kan navigera både till ditt hotell och restauranger och

sevärdheter i närheten med hjälp av kartan.

Självklart kan du välja att spara ner all information i offline- läge för att inte åka på tråkiga roamingavgifter utomlands.

Servicecenter och träfftider

På flera av våra resmål besöker vi ditt eller ett närliggande hotell, flera gånger i veckan. Vi sitter i receptionsområdet om inget annat anges. Här kan du få tips och råd, anmäla dig till utflykter, hyra bil, få hjälp med försäkringsfrågor, eller bara ha en trevlig pratstund om du känner för det.

Kontakta oss gärna om du har problem eller frågor rörande din semester. Du kan även nå oss via sms, e-post eller på vår servicetelefon.

På flygplatsen

Vid ankomsten ser vi till att du kommer till hotellet så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan kan du också finna oss på flygplatsen.

Vingpärmen

Vår Vingpärm finner du i hotellets receptionsområde eller på angiven plats för researrangörer. Vår Vingpärm är vit med vårt hjärta på, och lätt att känna igen, den svenska Vingpärmen är dessutom märkt med en svensk flagga.

Vingpärmen innehåller mycket som du har nytta och glädje av att känna till inför semestern.

Servicetelefon

Vi finns alltid att nå på vår servicetelefon. Den är öppen dygnet runt. Hit kan du ringa om du har frågor, funderingar, behöver hjälp med något eller bara vill ha några fina tips.

Vill du få besök av Vingvärden reserverar du en tid, så kommer vi och besöker dig på hotellet när det passar dig.

SMS

En extra service som vi erbjuder här på Ving är att du nu kan skicka ett SMS till oss, så ringer vi upp dig eller svarar med sms. Enkelt, billigt och smidigt - och du får svar inom en timme (mellan kl. 08.00-20.00). Du hittar telefonnumret under rubriken Kontakta oss.

Kontakta oss

Du når oss dygnet runt, på det sätt som passar dig bäst:

Servicetelefon, dygnet runt, +34 971 424 468 Sms kl. 08.00-20.00 +46 70 903 204 171 E-post: teneriffa@ving.se

(12)

Los Cristianos, Teneriffa

Kundservice direkt på resmålet

För att göra din semester så bra som möjligt har vi flyttat en del av vår kundservice från Sverige till ditt resmål. Det betyder att du inte ska vänta med att kontakta oss till du kommit hem. Är det något du inte är nöjd med ska du i stället kontakta oss så snart som möjligt. Då kan vi lösa problemet så att du kan fortsätta njuta av din semester.

Bra att veta

Ambassader och konsulat

Sveriges ambassad ligger i Madrid.

Besöksadress: Caracas 25, 280 10 Madrid.

Telefon: +34 917 022 000 Fax: +34 917 022 040

Webbplats: www.swedenabroad.com/madrid E-post: ambassaden.madrid@foreign.ministry.se

Det svenska honorärkonsulatet ligger i Las Palmas, Gran Canaria.

Besöksadress: Calle Luis Morote 6-4, Las Palmas.

Telefon: +34 928 261 751 och +34 928 260 884 Fax: +34 928 275 056

E-post: swedishconsulatelaspalmas@gmail.com

Banker

Har öppet kl. 09.00–14.00 på vardagar. Skall du växla pengar, ta ut kontanter på internationella kort eller lösa in resecheckar – glöm inte passet. De flesta banker har också uttagsautomater, Telebanco, där du kan ta ut kontanter på internationella kort.

Dricks

Det är brukligt att lägga 10 procent i dricks till servitören på restaurangen. På vissa ställen ingår en serviceavgift, vilket då framgår av notan. Dricks till städerskan och annan hotellpersonal är frivilligt men brukligt. Är du nöjd med städningen är 6-7 euro per vecka ett riktvärde.

Elektricitet

Spänningen är på de flesta ställen 220 volt. Skulle

kontakten inte passa, finns det adapter att köpa för en billig penning i närmaste supermarket.

Frimärken

Frimärken köper man på postkontoret eller hos de

auktoriserade återförsäljarna. Det finns privata postföretag som säljer egna frimärken och har egna brevlådor, som oftast liknar bättre begagnade skokartonger. Postar man sina brev i en sådan skall man inte vara alltför säker på att de kommer fram. Spanska brevlådor är gula, med ett posthorn på.

Hotellregler

Visa hänsyn till de andra gästerna på hotellet. Spanska hus

är inte så väl ljudisolerade, så höga samtal och musik kan vara mycket störande för grannarna. På många hotell ber man om att det skall vara tyst efter kl. 23.00.

Klädsel

I turistorterna är det vanligt att gå runt i avslappnad klädsel.

Men om man åker till någon av de större städerna bör man klä sig lite snyggare. Detsamma gäller på restaurangerna om kvällen.

Kortbetalning

Du kan betala med kort på de flesta restauranger och hotell, samt i de flesta affärer. Uttagsautomater finns överallt. Visa, Mstercard och Eurocard fungerar bäst på resmålet.

Spärrnummer:

Visa 900 991 124 Mastercard 900 971 231 Eurocard +46 8 146 767 American Express 915 720 303 Diners 915 474 000

Kriminalitet

Ficktjuvar finns överallt där det är trängsel och mycket folk i rörelse. Håll därför noggrann uppsikt över handväskan och plånboken. Lämna inte för ett enda ögonblick dina ägodelar obevakade var du än är, och allra minst på stranden!

Gatuhandel och spel är olagligt, men utövarna försvinner snabbt när polisen närmar sig. Det man köper av

gatuförsäljare har man inte någon möjlighet att lämna tillbaka eller få utbytt, om varan är felaktig. När du ser spel på strandpromenaden har du här fått en varning om vad som försiggår. Dessa "artister" arbetar i grupp och det kan handla om tärnings- eller kortspel, där åskådarna skall satsa pengar. Ge dig inte in i leken. Du förlorar ALLTID!

Polis

Om olyckan skulle vara framme och du skulle bli bestulen under din semester, måste du göra en polisrapport här på plats. Denna gör man genom att ringa till den spanska polisens "central", dygnet runt. Tel: +34 902 102 112. Du får ett referensnummer som du tar med dig till Policia

Nacional, där du får din polisrapport utskriven. Vi har ett formulär där frågorna som polisen ställer finns med som kan underlätta att du svarar på innan du ringer. Kom till din guide som ger dig detta formulär. För att förebygga större förluster var snabb och spärra eventuella kort.

Rullstol på Teneriffa

Södra Teneriffa är mycket handikappvänligt. Det beror till stor på del på behandlingshemmet Vintersol i Los

Cristianos, som i närmare fyrtio år har tagit emot tusentals handikappade gäster. Vintersol erbjuder behandlingar med skandinavisk personal. Kommunen arbetar aktivt för att förbättra förhållandena för handikappade. Vid stranden i

(13)

Los Cristianos, Teneriffa

Los Cristianos finns ramper så man kan köra ända ner till vattnet. Här finns också duschar på stranden, och det är inte långt till butiker, barer, restauranger och glasskiosker.

Playa de las Vistas har också speciella "badstolar" för folk som sitter i rullstol. Den sex kilometer långa

strandpromenaden mellan Los Cristianos och Playa de las Américas är finfin även med rullstol. Uthyrning av rullstolar och andra hjälpmedel finns på Lero, som har sitt kontor intill Mar y Sol. Rullstolar kan dessutom hyras hos Orange Badge.

Skatt

Den kanariska skatten IGIC är på 7 %. På restaurangerna står skatten ofta som ett tillägg på notan.

Solen

Solen är betydligt starkare här än i Sverige, så det är nödvändigt att smörja in sig rikligt och ofta med solkräm med hög skyddsfaktor. Barnen, som är mycket i vattnet, skall ha högre solskyddsfaktor och smörjas in ofta, speciellt i ansiktet och på axlarna. Solen tar upp till en meter under vattenytan. På land skyddar bomullsplagg barnen bäst, och de måste ha något på huvudet. Det är viktigt att dricka mycket vatten!

Turistinformation

Playa de las Américas: Vid strandpromenaden ovanför stranden Troya. E-post: info-Américas@arona.travel Playa de las Vistas: Vid strandpromenaden ovanför stranden Las Vistas. E-post: info-vistas@arona.travel Los Cristianos: Centro Cultural (Kulturhuset)

Besök gärna www.webtenerife.com för att läsa mer om var de olika kontoren för turistinformation finns.

Vatten och isbitar

Man köper alltid vatten på flaska på Teneriffa. Kranvattnet är inte direkt hälsovådligt, och man kan utan vidare använda det till matlagning, disk och tandborstning. Men det smakar mycket klor, och öborna brukar köpa vatten i butikerna. Det mest ekonomiska är att man köper en stor dunk med fem eller åtta liter vatten, och så hälla över det i mindre flaskor som man lägger i kylskåpet eller tar med.

Om du lägger en knappt fylld flaska i frysen och tar med den dagen därpå, så har du kallt vatten medan det smälter.

Isbitar framställs, precis som drickvatten, på stora fabriker.

Alla barer får isbitar levererade i stora påsar, och det är därför ingen risk att dricka något med isbitar i.

Bedrägeri

Var försiktig när du ska handla elektronik i basarbutikerna så att du undviker att bli lurad. Betala aldrig deposition och se alltid till att få kvitto när du handlar. Är du tveksam till om säljaren är seriös eller inte rekommenderar vi dig att

avstå köpet. Ska du handla är det också en bra idé att betala kontant.

Socialt ansvarstagande

Vi har valt att fokusera vårt arbete för socialt ansvarstagande på arbetsvillkor, barnarbete och

barnsexturism. Vi strävar efter att socialt ansvarstagande ska genomsyra hela vår verksamhet och anstränger oss för att nå ut såväl till våra kunder, medarbetare och

leverantörer.

Mänskliga rättigheter och barns rättigheter

Vi arbetar aktivt för att få våra samarbetspartners att följa FN:s deklaration om mänskliga rättigheter samt FN:s barnkonvention. Vi tar starkt avstånd från alla former av brott mot dessa. Vårt arbete mot barnsexhandel omfattar bland annat etiska regler, utbildning och information till vår personal, våra kunder och samarbetspartners. Det är vår förhoppning att våra resenärer tar avstånd från inrättningar eller situationer där det kan misstänkas att något barn tvingas göra något mot sin vilja eller något som kan vara onormalt för barnet i fråga.

Vi stödjer ECPAT Sverige, en ideell barnrättsorganisation mot barnsexhandel. Vi har också antagit och arbetar med The Code, en uppförandekod och organisation för researrangörer mot barnsexhandel. 1999 antog Ving uppförandekoden som idag har antagits av hela Thomas Cook Group och omfattas av alla våra resmål.

Uppförandekoden består av sex kriterier som innebär att:

• vi har upprättat en policy mot barnsexhandel

• vi informerar/utbildar vår personal

• vi informerar våra resenärer

• vi har en klausul i alla våra hotellkontrakt

• vi informerar lokala samarbetspartners om vårt ställningstagande

• vi årligen rapporterar till The Code:s sekretariat

Mer information finns på www.ecpat.se och www.thecode.org

Hur kan du som turist hjälpa till?

Ving i samarbete med NOA (tidigare Rikskriminalpolisen) mot barnsexturism

Misstänker du att någon begått sexuella övergrepp mot barn utomlands? Tipsa polisen! Dina iakttagelser kan hjälpa till att förhindra fler övergrepp. NOA har en tipsfunktion på sin hemsida där svenska resenärer kan lämna in tips om misstänkt barnsexhandel utomlands, tipsformuläret hittar du på polisen.se. Du kan också tipsa polisen på resmålet eller din lokala polis hemma i Sverige. Det går också bra att

(14)

Los Cristianos, Teneriffa

kontakt Vings personal på resmålet.

ECPAT Hotline, www.ecpathotline.se, är ett alternativt sätt att rapportera in misstanke om barnpornografi, trafficking och barnsexturism. ECPAT Hotline drivs av ECPAT Sverige.

Efter grovsortering vidarebefordras tipsen till NOA.

Så tipsar du polisen om misstanke om sexuella övergrepp mot barn:

När du misstänker sexuella övergrepp mot barn är det viktigt att du lämnar tips till polisen så snart som möjligt.

Färska uppgifter är lättare att bearbeta än uppgifter som kommer in lång tid efter händelsen.

Lämna så detaljerade uppgifter som möjligt om:

• varför misstanken har uppstått

• plats för iakttagelsen (stad, ort, hotell etc.)

• tidpunkt för händelsen (datum och klockslag)

• den misstänkte (så detaljerade uppgifter som möjligt)

• vem den utsatte är

• om möjligt, försök fotografera

• andra som har gjort samma iakttagelse (vittnen)

Det går att lämna tips anonymt men det är bra om polisen har möjlighet att kontakta uppgiftslämnaren för

kompletterande frågor.

Miljö

Hållbart resande

Vårt resande ökar för varje år och samtidigt som detta sker påverkas den globala miljön, länderna vi semestrar i och människorna som lever och arbetar i dessa länder. På Ving och inom Thomas Cook-gruppen arbetar vi aktivt för att minimera de negativa effekterna och öka de positiva effekterna av turismen.

Miljö

Sedan mitten av 90-talet har vi på Ving arbetat aktivt med miljöfrågor och lyckats åstadkomma stora förbättringar.

Eftersom vi vet att vi ibland är en del av problemet känns det både viktigt och självklart för oss att engagera oss i dessa frågor.

Vårt eget flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är ett av Nordens miljövänligaste charterflygbolag. Det är idag certifierat enligt ISO 14001, som ställer höga krav på löpande miljöutveckling.

Att flyga charter är oftast ett bättre miljöval än att flyga reguljärt. Charterflyg genererar cirka 40 procent mindre koldioxidutsläpp per passagerarkilometer än reguljärflyg gör. Det beror på att vi fyller våra flyg till drygt 95 procent, att vi oftast flyger direkt till resmålet och har få starter och landningar.

Sedan 1999 har vårt flygbolag lyckats minska utsläppen med 22 procent och har idag branschens lägsta

bränsleförbrukning, 65 gram per passagerarkilometer. Om man jämför det med en helt ny bil krävs det att tre personer samåker i bilen för att komma ner i samma låga bränsleförbrukning.

Våra egna hotell, Sunwing Family Resorts, var först i Europa med att ta emot EU:s miljömärkning EU-Ecolabel, som är den hårdaste miljöcertifieringen som finns för hotell idag.

Ving är även anslutet till Travelife, som är grundat av europeiska researrangörer för att bidra till förbättringar i resebranschen både inom miljö och socialt ansvar. Vi uppmanar alla hotell i vårt program att ansluta sig till detta samarbete.

De hotell som är anslutna till Travelife förbinder sig att bland annat bidra till det lokala samhället genom att anställa lokalt, anlita lokala leverantörer samt marknadsföra det lokala affärslivet.

Tips på vad du som turist kan göra för att spara på miljön:

• Släck belysningen när du inte vistas i rummet och stäng av eventuell luftkonditionering.

• Stäng av kranen när du borstar tänderna och tvättar håret.

• Köp lokala produkter, om möjligt ekologiska.

• Gå, cykla och åk kollektivt

• Miljökompensera din resa genom företaget Green Seat.

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :