• No results found

2000/2001

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "2000/2001"

Copied!
48
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

FRONTEC AB Arsredovisning 2000/2001

(2)

Innehåll

1

2 4 6 8

"l

o

"12

14 18

20 22

En extra bolagsstäm ma beslutade den 25 juni 2001 att förlänga Frontecs räkenskapsår 2000/2001 till att omfatta perloden 1 juli 2000 - 31 december 2001 och att Frontec:s räkenskapsår därefter sammanfaller med kalenderår. l Frontec AB Arsredovisning 2000/2001 avser:

e sidorna 1-25 kalenderåret 2001 (proforma)

Gl sidorna 26-45 räkenskapsåret 1 juli 2000- 31 december 2001

fol'lll OCh produktion: Edita Communication Fo1o: Mats Lundqvtat

Tryck: Edlta Västra Aras, 2002

24

o llnttlonar

25 26

28

,altillifilm'l:mm!flll

30

32

34

36

42

43

44

45

(3)

Aret som gick

Renodling och fokusering

Frontec renodlade verksamheten för att fokusera på konsult- tjänster inom eBusiness och högteknologi. Kärnverksamheten bedrivs undervarumärkena Frontec och BlueLabs.

Programvaru-och produktbolagen som inte är kärnverk- samhet samlades i Venture Zone. Frontec avyttrade planenligt Frontec Support & Operations (FSO) samt Frontec Research

& Technology (FRT). Efter årets slut har även Frontec Mainte- nance Systerns (FMS) och Frontec EdiCom sålts.

Marknaden i fokus

Frontec lade under året stor vikt vid marknadsbearbetning vilket resulterade i ett stort antal order och ramavtal med kunder inom både privat och offentlig sektor.

strategiska partnerskap

Frontec ingick ett flertal strategiska partnerskap, exempelvis med Accenture, SeeBeyond och Mercator. Syftet med samarbetsavta- len är att stärka Frontecs erbjudande av ett komplett utbud av management-och lT-konsulttjänster inom integration.

Nyckeltal 5 år

2001 2000 1999 1998 1997

··-·- ·- - .

Nettoomsättning, MSEK 932 1 012 1232 890 731 Rörelseresultat, MSEK -105 -85 -173 -43 -70 Resultat efter finansiella

poster, MSEK -108 -136 28 -45 -69

Kassaflöde per aktie, SEK 1,66 -3,02 -{),35 3,28 -2,86 Avkastning på sysselsatt

kapital,% -46 -48 12 -12 -22

Räntetäcknlngsgrad,% -30 -15 2 -5 -12

Eget kapital per aktie, SEK 4,79 8,27 14,28 12,84 9,70

Frontec och året i korthet

Kostnadsbesparingar

Inom Frontec eBusiness har affärsverksamheten överförts till en enhet och ett administrativt Shared Service Center har etable- rats för att ge kostnadseffektiv och kvalitetssäkrad ekonomi- styrning. Fronteckoncernen genomförde under fjäde kvartalet ett åtgärdsprogram för att anpassa kostnaderna till följd av Frontecs fokusering på konsultverksamheten och ett försämrat konjunkturläge. 114 personer berörs. Åtgärdsprogrammet får fuU effekt under 2002.

Ny ledning

I Frontec eBusiness ledning har stora förändringar genomförts och från och med den l februari 2002 är Per Tjernberg operativ chef. BlueLabs har ny VD sedan den l augusti 2001 och kon- cernen har ny tillförordnad ekonomi- och finansdirektör samt informationsdirektör.

FRONTEC l KORTM.ET

Frontec ar tedande 1 Svenge .nom mtearat1on av processer och •nfor- malionsflöd.en 20 ärs ertarenhet av IntegrationsproJekt har gett Frontec erferenbet, kompetens och djup IIISlkt i foratags strategiska processer

Fronteckoncernen bednver under varumärket Fronfec konsultverk- samhet mom eBuSiness och under varomarket Bluelabs konsultverk- samhet •nom högteknologi. Venture Zooe är koncernens enhet för awecldmg och VIdareutveckling av ICke karnvecksamhat och består etter årssklf:tet av Frontec netsollltion och Frontec Multidesign

Frontef: eBus1ness Okar kondens kookurrenskraft genom att leve- F&ra losmngar som mtegrerar val')e del J kundens verksamhet Frontec eBusiness ar verksam 1 o orter 1 Svenge med drygt 500 medarbe- tare. 2001 omsatte Frontec eBusmess 547 MSEK.

Bluelabs sti.~rker kundens affllrer genom att utveckla och kvalitets- säkra losningar for inbyggda system och mabila losmngar BlueLabs ar verksam på 6 orter J Svef1ge med drygt 300 medarbetare 2001 omsatte BlueLabs 294 MSEK

1

(4)

VD har ordet

Plattform för ökat kundfokus

Frontec har under 200012001 fokuserat verksamheten mot konsulttjänster och utvecklat ett tydligt kunderbjudande inom Integration. Idag är Frontec ett företag som är väl positionerat för att möta kundernas behov av affärskritiska integrations- lösningar och för att delta i den pågående omstruktureringen av den nordiska marknaden för IT-konsulttjänster.

I Frontecs årsredovisning för 2000 konstaterade jag att arbetet med att omstruktUiera och positionera foretage t var i full gång.

När vi nu summerar det förlängda räkenskapsåret 2000/2001 är Frontec ett renodlat konsultföretag med två kärnverksam- heter. Från att ha varit ett mycket diversifierat programvaru-och tjänsteföretag har Frontec utvecklats till ett fokuserat konsult- företag med ledande kompetens inom integration och hög- teknologi. Verksamheten är dessutom i princip avgränsad till Sverige.

Fokus på integration

Frontec har under året positionerat sin konsultverksamhet inom eBusiness genom att fokusera på integration. Med inte- gration avser vi automatisering av processer genom system- integration,sammanlänkningavprocessermed"message broker"- teknik och integration av processer med affärsstödssystem.

Ledande marknadsanalytiker bedömer att marknaden för affärskritiska integrationslösningar har stor tillväxtpotential framöver. Efterfrågan drivs av att företag måste effektivisera affårsprocesser, korta ledtider och utveckla relationer för att vara konkurrenskraftiga i en allt mer globaliserad värld.

Frontec har en given plats denna marknad. Kärnan i det

marknadserbjudande vi utvecklat under året är den erfaren- het och kompetens inom in tegration som byggts upp under vår 20-åriga historia. Genom den egenutvecklade programvaran AMTrix har vi blivit mycket framgängsrika på att implementera integrationsverktyg i olika miljöer. Idag äger vi inte programva- ran, men vi har kvar erfarenheten och kompetensen. Vi förstår alla de dimensioner som måste beaktas för att leverera framtids- säkrade integrationslösningar på ett snabbt och enkelt sätt.

Bluelabs - ett autonomt bolag

Fronteckoncernens andra kärnverksamhet, BlueLabs, har under året stärkt sin konkurrenskraft ytterligare. Vi har utvecklat kunderbjudandet, effektiviserat projektarbetet och anpassat kostnadsstrukturen till rådande marknadssituation. Aret var mycket bra för BlueLabs. Vi lyckades, trots sämre marknads- klimat, visa ett positivt resultat och behålla marginalerna på föregående års nivå.

Under verksamhetsåret har ett projekt bedrivits med avsikt att särnotera BlueLabs. Till följd av marknadsförutsättningarna har projektet avbrutits. Vi tror dock att BlueLabs har bättre möj- ligheter att utvecklas i en annan ägarmiljö och olika alternativ utvärderas. För att vi ska kunna agera snabbt har BlueLabs givits en självständig ställning inom Fronteckoncernen.

En osäker omvärld

Det har varit ett osedvanligt år med flera händelser som haft negativ inverkan på marknadens utveckling. Avmattningen i telekombranschen blevytterstkännbar samtidigt som vi märkte av konjunkturnedgången.

(5)

..

l

"ft'i:t(_,f!t'l!f"L{Ji''" nUf~r Jtli'! vitnie {ir t1'tr'T1_?

(Jr-·k fr(:Cfl!I·USfct-irrner. V 1. 6-t{i..&J-rttr dr.f.;ilfr tu 'l

itvt.rk.Jvtd.erv Mr, __eJ~~~ tilWftK't."

Den negativa utvecklingen på marknaden har lett till att våra förväntningar om att konsultrörelsen skulle genera positivt resultat inte infriats. Trots marknadsutvecklingen lyckades vi emellertid förbättra vårt resultat. Rörelseresultatet efter goodwillavskrivningar och före omstruktureringskostnad om 45 MSEK uppgick 2001 till-59 MSEK, vilketska ställas i rela- tion till-153 MSEK för jämförbara enheter exklusive äter- betalade SPP-medel2000. Resultatet är dock fortfarande långt ifrån tillfredsställande.

Under 2001 har vi skaffat oss en plattform och struktur i bolaget för att nä.lönsamhet. Vi har sålt av olönsamma verksam- heter som inte ligger i linje med vår nya strategi och anpassat organisationen till rådande marknadsläge. Detinnebär att vi nu har medarbetare med ändamålsenlig kompetens för vår valda strategi.

Vi har skrivit ned värdet på Viewlodty och har ej längre något aktivt ägarintresse i bolaget. AMTrix finansieras idag av externa investorer och Frontecs ägande i Viewlocity upp- går till knappt fem procent.

En bransch i förändring

Vår bedömning är att marknaden för IT-konsulttjänster kom- mer att vara svag även 2002. Konsekvensen blir att omstrukture- ringen av den fragmenterade nordiska marknaden kommer att ta fart på allvar. Frontec har n u den kostnadsstruktur och p o si- tion som krävs för att klara av ett fortsatt hårt marknadsklimat och för att delta aktivt i omstruktureringen.

utsikter 2002

Integration av processer och system i verksamheten är affärs- kritiskt för företag. De lösningar som levereras kan därför i större utsträckning prissättas utifrån detvärde som skapas för kunden. Integration är en marknad med goda marginaler och som bedöms ha goda tillväxtmöj ligheter. Med vår historik och kompetens har vi en given plats på denna marknad.

Frontec går in i 2002 bättre positionerat. Vi har under året vidtagit åtgärder för attminska vår kostnadsmassaför 2002 med 70 MSEK, samtidigt som vi har tydliggjort vårt kunder bjud- ande. För verksamhetsåret 2002 prioriterar Frontec lönsam- het. Vi ska fortsätta fokusera på våra två kärnverksamheter, öka kundfokus ytterligare och minska kostnaderna genom för- bättrade administrativa processer. Trots ett fortsatt svårbedömt marknadsläge ser j ag med tillförsikt fram emot det kommande verksamhetsåret.

Sundbyberg i mars 2002

Per Tjernberg

Verkställande Direktör och koncernchef

3

(6)

strategisk inriktning

Med fokus på integration

Fronteckoncernen är ett konsultföretag med två kärnverksam- heter: eBusiness och högteknologi. Konsultverksamheten inom eBusiness bedrivs under varumärket Frontec. Konsultverksam- heten inom högteknologi bedrivs under varumärket Bluelabs i ett autonomt bolag inom koncernen. Det följande avsnittet omfattar Frontecs verksamhet inom eBusiness. Bluelabs inrikt- ning och verksamhet beskrivs på sidorna 14-17. Koncernens finansiella mål och utdelningspolitik återfinns på nästa sida.

Vision

Frontec ska, som ledande i Norden inom integration, vara navet i företags och organisationers utveckling mot eBusiness.

Affärside

Vi utvecklarvårakunders verksamhet mot eBusiness genom att vara specialister på integration av processer och informations- flöden med arbetssätt som enkelt och snabbt ger resultat.

Affärsmål

Frontec har följande övergripande mäl för perioden fram till och med 2004:

Frontec ska genom att vara specialister på integration, skapa mätbara värden för företag och organisationer

Frontec ska, som ledande i Norden inom området teknisk integration, utgöra navet för integration av verksamheter

Frontec eBusiness ska uppnå balans mellan helhetsätagan- den inom integration (analys, beslut och implementering) och övriga ätaganden inom vidareutveckling, förvaltning och support

Frontec ska etablera aktiva partnerskap med marknadsledande aktörer i Norden

s Frontec ska utveckla europeiska och globala partnerskap

Frontec ska vara !T-branschens mest attraktiva arbetsgivare för den som vill uppnå professionell och personlig utveckling i en miljö med såväl tekniska som affärsmässiga utmaningar

Frontec ska vara aktivt i omstruktureringen av den nordiska

!T-marknaden

strategi

Fokus integration

Frontec har under 200 l renodlat sin verksamhet och fokuserar idag på integration, där utbudet i vissa delsegment är mindre än efterfrågan. Frontec är, med 20 års erfarenhet av framgångs- rika integrationsprojekt, ledande i Sverige inom integration av processer och informationsflöden. För att säkra marknads- ledarskap ska Frontecs specialistkonsulter vara framstående när det gäller ny kunskap. Frontec ska utgöra det självklara kunskapscentrat i Norden.

Genom att paketera och marknadsföra företagets kompe- tens kan Frontec i stor utsträckning prissätta de lösningar som levereras utifrån det värde som skapas för kunden.

Differentiering och kostnadsrationalisering

För att möta den ökade konkurrensen på marknaden för !T- konsulter differentierar Frontec resurskonsultverksamheten genom ökadkompetensuppbyggnad. Konsulter med högkom- petens är mer effektiva och mångsidiga vilket minskar kostna- den för kunden. Hög kompetens säkerställs genom on -the-j o b-

(7)

training, utveckling av ochhögtillgänglighet tillstrukturkapital samt en väl utvecklad infrastruktur.

De kostnadsea tionaliseringar som genomförs genom effek- tivt processarbete, innebär att Frontec når konkurrenskraftig kostnadseffektivitet.

öppen affärsmodell med framgångsrika partnerskap

Frontecs affarsmodell innebär att tredimensioner inom ett inte- grationsprojekt beaktas: mentala, strukturella och tekniska. På den mentala nivån skapas förståelse för förändringar och förut- sättningar för goda beslut. På den strukturella nivån hittas sam- band mellan processer och system. På den tekniska säkerställs att system, applikationer och tekniska miljöer utbyter informa- tion på ett säkert och effektivt sätt.

Frontecs styrkor är att företaget förstår alla dimensioner, hanterar det tekniska genomförandet och levererar en framtids- säkrad integrationslösning ett snabbt och enkelt sätt.

För att kunna leverera helhetslösningar etablerar Frontec aktiva partnerskap med marknadsledande IT- och manage- mentkonsultföretag. Dessa partnerskap ska säkerställas genom att genereraintressanta kund uppdrag och bli navet för integra- tion i Norden.

Fronteckoncernens finansiella mål och utdelningspolitik Fronterkoncernens verksamhet och långsiktiga strategiska utveckling styrs av ett antal finansiella mål som styrelsen för Frontec har fastställt i syfte att skapa aktieägarvärde.

Frontecs mål är att på lång sikt nå en årlig rörelsemarginal om minst l O procent över en konjunkturcykel

strategisk inriktning

Frontec ska på långsikt uppvisa en årlig organisktillväxtsom överstiger genomsnitt för motsvarande företag på Fronters marknad. Härtill kommer expansion via förvärv

Frontecs likviditet, inklusive outnyt~ade checkräkningslimiter, ska motsvara 20 procent av koncernens nettoomsättning

Fronters soliditet ska uppgå till minst 35 procent

Frontecs räntabilitet, uttryckt som resultatet efter full skatt dividerat med genomsnittligt eget kapital, skauthålligt uppgå till minst5-7 procentenheter över rådande ränta på tioårig statsobligation

styrelsens avsikt är att föreslå att genomsnittligt till aktieägarna dela ut cirka 20 procent av vinsten efter skatt, om likviditet, finan- siell ställning och konsolideringsbehov så medger.

HISTDRIK - FRONTECS RODA WO

Frontec briclades 1981 med ett stadd tekniSkt fokus. l mrtten av 198Q- talet utvecklades det Integrationsverktyg som blev föregångaren till programvaran AMT n x Frontec blev genom AMTrix mycket framgångs- rikt att rmplementera mtegratronsverktyg r olika mrl]öer Under företagets 20-årrga histona har mer an 3000 rntegrationsproJekt genomforts och Frontec betraktas som ett företag som snabbt och enkelt levererar kundnytta. Efter att Frontec noterats på stockholms- börsens 0-lrsta i JUni 1995 expanderade företaget Internationellt.

l slutet av verksamhetsåret 2000 fanns Frontec 1 elva lånder och bestod av fem affärsområden Frontec avknappade AMTrlx-verksam- hetan med syfte att bli ett oberoende konsultföretag Under 2001 har koncernen renodlats för att fokusera på två div1sroner med 'lerksam- het främst r svenge. Den erfarenhet och kompetens mom integration som byogts upp under 20 år utgör rdag kåman 1 Fronteckoncemens verksamhet

5

(8)

Verksamheten

Ett renodlat konsultföretag

Fronteckoncernens två kärnverksamheter - eBusiness och högteknologiska konsulttjänster - återfinns under varumärkena Frontec och Bluelabs. Frontec levererar lösningar som inte- grerar varje del i kundens verksamhet och som därmed ökar kundens konkurrenskraft. Bluelabs stärker kundernas affärer genom utveckling av tekniskt innovativa lösningar.

Fronteckoncernen

Under året har Fronteckoncernen renodlat verksamheten och fokuserar idag på konsulttjänster. Koncernen är organiserad i eBusiness, BlueLabs och Venture Zone. Konsultverksamheten inom eBusiness å terfinns i Frontec och de tekniska konsulttjäns- terna i BlueLabs, som är en autonom enhet.

Programvaru- och produktbolagen har samlats i Venture Zone och planenligt har större delen av dessa bolag avytt- rats under verksamhetsåret 2000/200 l och i början av 2002.

Se vidare under avsnitten om BlueLabs respektive Venture Zon e.

Frontec eBusiness

Inom eBusiness fokuserar Frontec verksamheten på integra- tion, ett område där Frontec har en lång erfarenhet och gott renomme. Tjänsteerbjudandetomfattar både helhetsåtaganden och resurskonsulting. Andelen helhetsåtaganden är för när- varande cirka 30 procent.

F ron tecs verksamhet inom eBusiness bedrivs i sex resultat- enheter samt en enhet för affärsutveckling. Av dessa resultat- enheter är fem regioner. Indelningen i regioner bidrar till nära kundrelationer samt ett effektivare och mer kundanpassat

tjänsteutbud. För att profilerasitt regionaltstarka varumärke även på nationell nivå utgår kunderbjudandet från ett gemensamt nationellt tjänsteutbud och nationella kompetensområden.

Tre nationella kompetensområden inom Frontec eBusiness

Frontec erbjuder kunderna en helhetssyn på integration.

Frontecs förståelse för integrationsprojektets alla delar- stra- tegi, processer och teknik- ökar effektiviteten och kortar led- tiderna i kundernas verksamhet. Frontec har samlat sin kom p- etens i tre områden med syfte att förtydliga kunderbjudandet.

System Integration

Ett företags informationssystem består ofta av olika tekniska plattformar som kontinuerligt skall utvecklas. En väl fungerande kommunikation mellan systemen är avgörande för företagets effektivitet. Att integrera befintliga plattformar är ett kost- nadseffektivt sätt att utnyttja tidigare investeringar i informa- tionssystem. System Integration besitter god kunskap om till- vägagångssätt och tekniker samt förmågan att göra praktiska avväganden av vad som är genomförbart eller lämpligt att inte- grera utifrån företagets förutsättningar.

Enterprise Applications

Enterprise Applications erbjuder kunderna skräddarsydda affärslösningar utifrån standardsystemplattformar. Frontec har fokuserat på kompetens kring SAP:s produkter som domi- nerar marknaden. Utifrån kundens behov och förutsättningar väljer och implementerar Frontec den effektivaste lösningen.

(9)

Venture Zone

F ron tec har bred erfarenhet samt spetskompetens inom ett fler- tal koncept men fokuserar framförallt på Customer Relation- ship Management (CRM), Supply Chain Management (SCM), Enterprise Resource Planning (ERP) och Supplier Relationship Management (SRM).

Transformation Management

Transformation Management erbjuder strategi- och kompe- tensutveckling inom allt ifrån verksamhet och applikationer till systemstruktur och teknik. Konsulterna inom Transformation Management besitter en mycket bred kompetens och omfat- tande erfarenhet från lednings- och förändringsarbete.

Försäljning och resultat

Konjunkturläget har under 2001 skapat stor osäkerhet på marknaden för IT-konsulttjänster. Flera kunder har bromsat eller senarelagt projekt vilket har lett till prispress inom tradi- tionella utvecklingsuppdrag. Efterfrågan på specialistkompe- tens är fortfarande god och med endast marginellt förändrad pris bild.

Under 200 l uppgick nettoomsättningen inom eBusiness till547 MSEK (590). Rörelseresultatet efter goodwillavskriv- ningar uppgick till-57 MSEK (-4). I resultatet ingår omstruk- tureringskostnader om 26 MSEK. Resultatet har även påverkats av prispress och lägre beläggning till följ d av överkapacitet bland resurskonsulter.

Verksamheten

Bluelabs

Nyckeltal, Frontec eBusiness

2001 2000

Nettoomsättning (MSEK) 547 590

Rörelseresultat efter goodwillavskrivningar (MSEK) -31 -4 Rörelseresultat efter goodwillavskrivningar

och omstrukturering (MSEK) -57 -4

Mede lantal anställda 525 575

Nettoomsättning/anställd (TSEK) l 042 1 026

Förädlingsvärde/anställd (TSEK) 656 609

VENTURE ZONE

Samtltga programvaru- och produktbolag llOm mte ttllllOr Frontecs kämvefksamhet har u n.der året sam lats 1 Venture Zon e S.om ett Ieo

1 Frontecs renodlmgsstrategl ska de flntJa en ny struktur .utanfor kuncernen.

frontec Research & Technalogy, Frontec Support & Operations Fiontec Maintenance. Systems och Front e c Ed[Com har avyttrats und er 2001 och t börJaA av 2002, vilket är enligt plan Kvar 1 Venture zone är Frontec netSolutton och Frontec Multideston med en sammanlagd .årlig omslittnmg om ctrka 50 MSEK och c1 r:ka 40 anställda.

netSolut10n erbjuder produkter, koncept och spetskompetens for mformatmnshantenng med fokusenng på elektroniSk arktverrng, dokumenthantenng och IntegratiOn AffäFaprocesser som tdag ar pappersbaseradeomvandlas med hjälp av netSokltlons koncept och produktar till effektiva elektroniska mformattonsfloden

Mu!ttdestgn ar ett mediaforatag med fokus på nya mterakttva medler som atreammg Vtdeo och lJud, text och grafik over lntemet Mtiltldestgn arbetar med såväl kundens strateg 1 som formgivmng och destgn Jnternet.

Under 2001 uppgick nettoomsattningen mom Venture Zone ttll 128 MSEK (241, för Jamförbara enheter 127) Rörelseresultatet efter goodwillavskrrllmngar uppgtck ttll-16 MSEK (-45. for Jilmtör- bara enheter -33) l resultatet m går omstrukturanngskostnaäer om 3MSEK

7

(10)

·.

Marknaden

En marknad i förändring

Frontec är ledande 1 Sverige inom integration av processer och informationsflöden. Med fokus på konsulttjänster inom integration står Frontec väl rustat inför ett fortsatt hårt mark- nadsklimat och en tilltagande konkurrens på marknaden för IT-kons u lttjänster.

Marknadsposition

Frontec levererar lösningar som integrerar varje del i kundens verksamhet och som därmed ökar kundens konkurrenskraft.

Frontec har genomfört mer än 3000 framgångsrika integra- tionsprojekt. Bland annat har affårskritiska lösningar levere- rats till mer än 60 procent av bolagen på stockholmsbörsens A-lista.

Frontec är ledande i Sverige inom integration av processer och informationsflöden, 20 års erfarenhet av integrationspro- jekt har gett Frontec erfarenhet, kompetens och djupa insikter i företags strategiska processer. Frontec har med sina erbjudan- den och erfarenhet goda förutsättningar att hävda sig även i en hårdnande konkurrens.

Marknadsutveckling

Marknaden för IT-konsulttjänster har minskat de senaste två åren och det förväntas ske även år 2002. Nedgången sker på en marknad som är starkt fragmenterad och där utbudet är större än efterfrågan. En konsolidering av den nordiska marknaden har påbörjats och förväntas fortsätta de närmaste åren.

Långsiktigt pågår också en utsortering mellan företag som ägnar sig enbart åt resurskonsulting och konsultföretag som väljer att fokusera påhelhetsåtganden inom ett tydligt segment.

De som blir rena resurskonsulter konkurrerar främst genom kostnadsledarska p. Konsultföretag som istället väljer att ta hel- hetsåtaganden och driva projekt konkurrerar med sin specialist- kompetens och djupa insikter i kundernas affärsverksamhet.

Marknadspotentialen för IT-konsultföretag som levererar affärskritiska lösningar inom systemintegration, SupplyChain Management (SCM) och Customer Relationship Management (CRM), bedöms av ledande marknadsanalytiker vara god de närmaste åren.

Drivkrafter

Det som driver efterfrågan på integrationslösningar är den allt mer internationella miljö som företag verkar i. Glohalise- ringen har drivit fram standardisering, och paradoxalt nog fragmentering, av tekniker. Det har även resulterat i att mar k- nader har fragmenterats. Företags traditionella roll som slutna och väldefinierade enheter håller på att förändras. Ett företags konkurrenskraft beror inte längre enbart på de egna styrkorna.

Det är istället effektiviteten i företagets hela värdekedja som är avgörande för framgång. För att vara konkurrenskraftiga måste företag effektivisera affärsprocesserna, förkorta led- tiderna och utveckla nära relationer med kunder, leverantörer och partners.

Kunder

Frontecs tjänster är av strategisk betydelse för kundernas verk- samhet. Därför befinner sig Frontecs uppdragsgivare på såväl företagslednings- och styrelsenivå som på IT-avdelningarna.

En viktig framgångsfaktor för Frontec är den geografiska

D

(11)

och sociala närheten till kunden. F ron tec ar betar aktivt medatt skapa och utveckla starka och personliga relationer med sina kunder. D ettautifrån kunskapen om att framgångsrika integra- tionsprojekt inte enbart uppnås genom att beakta tekniska och strukturella dimensioner. Det krävs också nära samarbete mel- lan människor, det vill säga att även den mentala dimensionen måste beaktas.

Frontec är särskilt starkt inom segmenten tillverkningsin- dustri, telekom, transport och distribution, finans, handel och offentlig sektor. Företagets fem största kunder stod tillsammans för 50 procent av omsättningen år 2001.

Då företag och organisationer minskat antalet leverantörer avIT-tjänster de senaste åren har ramavtalens betydelse ökat.

Under 200 l har F ron te c tecknat ramavtal med Apoteket, Telia, Skanova, Jordbruksverket, Riksförsäkringsverket, Patent- och registreringsverket, Centrala studiestödsnämnden och Statens p ensionsverk.

Konkurrenter

Frontec konkurrerar med stora internationella IT- och mana- gementkonsulter som till exempel Cap Gemini Ernst & Young samt med IT-konsulter som har Norden som hemmamark- nad, till exempel Tieto Enator, WM-data och Cell Network.

Konkurrensen är ofta på regional nivå där olika aktörer präg- lar marknads bilden. Frontec konkurrerar även med ett stort antal mindre nischföretag som specialiserat sig på specifika branscher.

På marknaden för resurskonsulting konkurrerar Frontec numera även i begränsad omfattning med bemanningsföretag.

Här finns Frontec eBusiness

Omsättning per bransch (%) Farsvar, 1

övrigt, 3 Vård, 3 Handel, 3 Finans, 3

Transport, 7 ~~~--::=-'"-=...,

övrig

offentlig sektor, 17

Kundstruktur (%)

Marknaden

.-~--:-~-övrig industri, 44 Telekom/IT, 19

g

(12)

Tjänsterna

Integration effektiviserar kundens processer

Frontecs eBusiness tjänsteutbud har vidareutvecklats till nationella tjänstekoncept Den långa erfarenhet och höga kompetens inom integration i kombination med väl beprövad arbetsmetodik gör Frontec eBusiness till en attraktiv samarbets- partner.

Frontec integrerar befintliga system, kopplarsamman lämpliga affärssystem eller ser över företags interna processer och befint- liga strukturer. Integration skapar mervärde för kunden då det effektiviserar kostnadskrävande administrativa processer.

De tre nationella kompetensområdena System Integra- tion, Enterprise Applications och Transformation Manage- ment är inriktade på olika kompetenser som stöder Frontecs helhetsgrepp inom integration. Frontec har konsulter för såväl analys- och implementeringsfasen som förvaltningsfasen i ett integrationsprojekt.

Frontecs TeamGames

Frontecs TeamGames är unika för Frontecs arbetssätt. Team- Games används för att kunden snabbt och effektivtska nå beslut i komplicerade problemställningar. Det kan gälla frågor om kundens fram tida vision och affärside eller tekniska frågeställ- ningar i ett enskilt projekt. Frontecs TeamGames bidrar till att väsentligt korta ledtiden i projekten.

Frontecs konsultteam sätts samman av flera kompletterande kompetenser. Konsulternas erfarenhet och kompetens täcker relevanta vinklar i den frågeställning som är aktuell. "Flygning"

och "En flygande projektstart" är exempel på välkända Team- Games.

Flygning

En Flygning är Frontecs erbjudande för att kunden på snab- baste sätt ska få en uppfattning om vilka affå:rsmässiga och tekniska vägval som krävs för att uppfylla dess framtidsambi- tion. Flygningen genomförs med en särskild workshop-meto- dik under tre intensiva dagar med kundens företagsledning, Frontecs konsulter och vid behov externa specialister.

Flygningens huvudsyfte är att skapa handlingskraft och engagemang för att genomföra de förändringar som ligger i linje med den handlingsplan som utformas. Resultatet av en Flygning är en tydlig framtidsbild och en konkret handlingsplan som är framtagen och förankrad bland deltagarna.

En flygande projektstart

En flygande projektstart minskar kundens osäkerhet inför ett projekts inledning. Med En flygande projektstart medverkar Frontec till att ett projekt får den "lyftkraft" som krävs för att ställda mål ska uppnås.

Frontecs konsulter hjälper kunden att komma igång med rätt saker vid rätt tidpunkt genom att skapa en tydlig målbild och engagemang i projektet samt underlättakommunikationen mellan projektdeltagarna.

Frontecs nationella tjänstekoncept

Tillsammans med kunderna utvecklar Frontec integrations- lösningar för att effektivisera deras verksamhet. Frontec för- ädlar och generaliserar i vissa falllösningarna till nationella tjänstekoncept. Nedan följer exempel på sådana konceptuali- serade lösningar.

(13)

Nam11: Anette Lundblad Yrke: Konsult, Frcmtec eBusmess Utblldnrng: AOB·ItroJen, HOqskolan .l Orebro Oataekooomt, IHM Jurtdtsk c>verSlktskur~

och Ekonomt for småforetagar&, stockhalms Untversrtet

Erfarenhet: stor erfarenhet av mtegra- tiOnsprOJ&kt tnom ftnanstell EOI och sp!ldltron Utbtldmi)Q och support for AMTttX

llvrigt Småbatnsmamma som tycker om att Jogga och spela golf

iSupply

- kostnadseffektiv inköps- och fakturahantering

iSupply är en komplett integrationslösning som underlättar utväxling av elektroniska beställningar, fakturor och betal- ningar i stora företag och organisationer. Hantering och admi- nistration av pappersbaserade leverantörsfakturor är ofta en stor och kostsam process i företag och organisationer. Genom att automatisera och integrera affärskommunikationen elek- troniskt medför iSupply ett effektivare attestflöde, snabbare och mer korrekt redovisning, snabbare fakturaregistrering, enklare åtkomst och uppföljning av betalningsflöden och ökad leverantörsintegration. Sammanfattningsvis kan företag korta ledtiderna och reducera kostnaderna betydligt. iSupply är gemensamt utvecklat av Frontec och Volvo IT.

i Transport

- en transportadministrativ plattform

iTransport är en integrerad plattform som automatiserar och förädlar informationsutbytet mellan transportörer och kunder i hela transportkedjan. iTransport automatiserar hela admini- strationen kring transportflödet, vilket ger bättre kvalitet till en lägre kostnad. i Transport är utvecklat tillsammans med Stora Enso Transport och Distribution.

i Care

- en obruten vtlrdkedja

Genom den integrerade plattformen iCare distribueras viktig patientinformation, till exempel patientjournaler, elektroniskt.

Genom att informationen kopplas till patienten istället för

den aktuella värdenheten skapas en obruten värdkedja. iCare sparar tid och skapar en tryggare och mer kostnadseffektiv värd med högre kvalitet. Ständigt aktuella journaler minskar även risken för felbehandling. iCare är utvecklat av Frontec tillsammans med landstinget i Blekinge.

INTEGRATION ENLIGT FRONTEC

Integralton handlar ytterst om att få två eller flera verksamheter att, genom automatiserade lnformattonsfliiden, arbeta tHisammans. Oet kraver ffirståelse och kompetens 1 flera dimensiOner, den mentala.

den strukturella och den tekmska På den mentalamvän handlar det om att skapa förståelse för förändnngen, på den struktllfefla mvån att hitta samband mellan processer och system och på den tekmska, att system och tekntska miljöer att utbyta mformatlon påett säkert och effekttvi sätt.

Ett typiskt mtegratlonsprojekt krav er insatser på alla dessa nrvåer Verksam Ileismsatsen ar ofta mer omfattande an den tekniska r en del proJekt behövs också systemutveckling av delapplikationer som saknas, exempefvts webbportaler, arkivsystem och system som aggregerar mformatlon för analys och beslut Alla tekmska lösmnoar ska 1 slutändan knytas samman med verksamhetens affärssystem En mtegrattonspartner måste därtör också Ila djup kompetens 1nom de vanligaste artarssystemen

11

(14)

Medarbetarna

Vår viktigaste resurs

Frontec har under året fortsatt att stärka sin position som ett konsultföretag med hög kunskap inom eBusiness. Kun- dernas framtida behov möts genom kontinuerlig kompe- tensutveckling. Under året har en ny HR-funktion etablerats för att utforma karriärsystem och säkerställa kontinuerlig kompetensutveckling.

Frontecs starka position på IT-marknaden är beroende av två viktiga komporren ter, kunderna och medar betarna. Marknads- läget 2001 innebär att kompetensutveckling och ett väl fun- gerande strukturkapital blir allt viktigare för att behålla såväl kunder som kompetenta medarbetare.

Medarbetare med hög utbildningsnivå

Frontecs medarbetare är högutbildade och erfarna konsulter med en genomsnittsålder om 39 år. Företaget har lyckats väl med att attrahera personal med hög kompetens och att skapa en star k företagskultur och framgångsrik arbetsmiljö.

Frontec eBusiness har 525 medarbetare (575), varav 70 pro- cent är civilingenjörer eller har annan akademisk utbildning.

För att behålla företagets spetskompetens och konkurrens- kraft strävar Frontec efter attkontinuerligt utveckla medarbe- tarna inom såväl befintliga som nya kunskapsområden. Som ett led i detta har Frontec etablerat en ny HR-funktion vars primära uppgift är att utforma karriärsystem och säkerställa kompetensutveckling.

U n der året har flera kompetensprojekt ini tie rats, vilka ska vidareutvecklas under 2002.

Konsultsystemet

Frontec implementerar för närvarande ett kompetenssystem- Konsultsystemet- som bland annat fungerar som en konsult- databas. Vid projektbemanning används systemet för att säker- ställa att lämplig kompetens och erfarenhet knyts till projektet.

Genom konsultsystemet kan även framtida kompetens- behov identifieras. Det underlättar medarbetarnas kompetens- utveckling och Frontecs planering av utbildningar. Uppbygg- naden av systemet är ett fortsatt prioriterat område.

Konsultskolan

Kompetensprogrammet "Konsultskolan" bygger på återkom- mande seminarietillfällen i de större regionerna genom vilka konsulterna kan bygga upp och utveckla sin kompetens. Vid dessa tillfållen bjuder Frontec in externa föreläsare, kunder och partners för att utveckla kompetensen och utbyta erfarenheter.

Nationellt kompetensnätverk

Frontec har byggt upp nationellakompetensnätverk med fokus på kompetensområdena System Integration, Enterprise Appli- cations och Transformation Management.

Nätverket fokuserar på en djupareutveckling inom resp ek- tive kompetensområde. Det fungerar även gränsöverskridande

med övriga kompetensområden för att dra nytta av den breda kompetens och erfarenhet som medarbetarna besitter. Kom pe- tensnätverket kompletterar konsultsystemet då det identifierar de kompetenser som behöver utvecklas för att möta kommande kundbehov.

(15)

Kompassen- Frontecs kvalitetssäkringssystem

Frontecs samtliga konsulter har tillgång till ett egenutvecklat kvalitetssystem som stöd i arbetsprocessen. Kvalitetssystemet innehåller metoder för projektstyrning, utveckling och kvali- tetssäkring och är förpackat i en intranätlösning- Kompassen.

För projektstyrning har teoretiska modeller som PROPS och RUP integrerats i Kompassen. Dessa teoretiska modeller förenas med Frontecs egna mallar, checklistor, rutiner, exempel och projekterfarenhet.

Frontecs omfattande strukturkapital har byggts upp under en lång tid och är en tillgång som underlättar och effektiviserar arbetsprocesserna. Frontecs konsulter blir härmed mer kost- nadseffektiva för kunden.

"; .1.n :/rr.ilt F-rr:-;-...ttt riiirfrr Pott :ter ttr trt

: .... ~

Namn: Frednk Narlander Yrke: Konsult, Frontec eBusl!less Utbildning: Data- ocll systamveten-

~kap, KTH Junstlmjen, Stotkholms UillVP.rsttet

Erfarentlet Collolprogrammerare mom

Sank otfl finans. Javautveckltng och delagare 1 fåmansfQtetag.

Ovrtgt: T11lbnngar garna somrarna motorcykel 1 Europa

Aldersfördeln In g (antal), Frontec eBusiness

250 l 200 150 100

50

o

-

0-25 år 26-30 år 31-40 år

Fördelning ubildning (antal), Frontec eBusiness

250 ~

200

150

'::[

o Civilingenjörer

DEFINITIONER

Annan akademisk utbildning

41-50 år 51~0år

Ovrigt

PROPS Enessons projektstyrningsmodell som anvands av Frontec RUP - Rationa l Unified Process Utvecklingsmetod för system- Uf'i\t~IJt~O lråJl Rational

13

(16)

Bluelabs

Bluelabs stärker kundens affär

- Business through innovation

Bluelabs är ett högteknologiskt konsultföretag inom Frontec- koncernen specialiserat på att utveckla, testa och integrera tekniska system. Bluelabs ökade specialist- och kundfokus i kombination med stora försäljningsinsatser under året har möjliggjort fortsatt lönsamhet trots marknadsutvecklingen.

Utveckling det senaste året

2001 var ett framgångsrikt år för BlueLabs. Året inleddes mycket positivt med god efterfrågan på BlueLabs tjänster för att avslutas med ett svagare marknadsläge. BlueLabs mötte konjunkturavmattningen genom att tidigt öka försäljnings- insatserna och genomföra kostnadsbesparingar. Åtgärderna har möjliggjort fortsatt lönsamhet och bibehållna marginaler.

BlueLabs har kompenserat en minskad efterfrågan inom telekombranschen med uppdrag från andra kundsegment som medicinsk teknik, tillverkningsindustri och fordonsindustri.

Den fokuserade marknadsbearbetningen har under året även resulterat i strategiska partnerskap och samarbeten. Kund- erbjudandet har därigenom blivit än mer konkurrenskraftigt.

AFFARSIDt

BlueLabs stärker Kundernas affärer genom utveckling av tekmskt mnovat1va losningar 1 kombmation med ettdjupt engagemang octJ för- ståelse för kundens affär

VISION

BlueLabs skall vara Svenges ledande proJekt- och specialistkonsult·

bolag mom mbyggda system och moblla iösnmgar

BlueLabs ökade specialist-och kundfokus har inneburit att antalet affärsområden minskats från fyra till nuvarande tre;

Embedded, Mobile Solutions och Quality Assurance.

BlueLabs verksamhet bedrivs i fem regioner. Den regionala strukturen underlättar nära kundkontakter och ökar BlueLabs attraktivitet som partner. Den lokala närvaron underlättar vidare relationerna till kunder med stor geografisk spridning.

För att stärka positionen på den sydsvenska marknaden öpp- nade BlueLabs i början av 2001 ett nytt kontor i Malmö.

BlueLabsnettoomsättninguppgick2001 till294MSEK(300).

BlueLabs marginaler var trots den ofördelaktiga marknads- utvecklingen stabilt positiva. Rörelseresultatet efter goodwill- avskrivningar blev 7 MSEK (8). I resultatet ingår omstruktu- reringskostnader om 13 MSEK. Resultatet har också påverkats av prispress på delar av bolagets marknad samt av lägre belägg- ningsgrad.

Marknaden

Marknaden för tekniska konsulttjänster har genomgått en kraftig förändring under 2001. Konjunkturläget, som var mycket bra under första kvartalet, försämrades betydligt under året. Efterfrågan på tekniska konsulttjänster har minskat då kunderna prioriterar snabba lönsamhetsåtgärder och där- med senarelägger investeringar och utvecklingsprojekt. Kunderna är mer selektiva i sina val av konsulter. En underliggande trend på marknaden är att minska antalet leverantörer av konsult- tjänster.

Överutbudet av konsulter har medfört en prispress på vissa av BlueLabs tjänster. Efterfrågan på erfarna och speciali-

(17)

serade tekniska konsulter är dock alltjämt hög. En konsoli- dering av marknaden för tekniska konsulter har inletts och bedöms fortsätta.

Samtidigt som telekomsektorn har avmattats har andra sektorer ökat efterfrågan på tekniska specialistkonsulter. Inom medicinsk teknik, fordons-, försvars- och tillverkningsindu- strierna efterfrågas kontinuerligt tekniska konsulttjänster.

BlueLabs konkurrenter utgörs dels av etablerade tekniskt inriktade IT-konsulter somAU-System/Teleca, Enea, och HiQ, dels av nischade mindre konsultbolag med spetskompetens inom ett eller några teknikområden. BlueLabs starka kund- relationer är en konkurrensfördel, i synnerhet vid jämförelse med mindre specialiserade aktörer.

Tjänster inom inbyggda system, mobila lösningar och kvalitetssäkring

BlueLabs har fokuserat sin verksamhet på inbyggda system, mobila lösningar och kvalitetssäkring. Inom varje område har BlueLabs specialistkompetens och lång erfarenhet.

Embedded

Inom affärsområde Embedded deltar BlueLabs i utvecklingen av högteknologiska produkter åt marknadsledande företag.

BlueLabs utvecklar elektronikprodukter och bygger avance- rade realtidsystem och testsystem. Efterfrågan på BlueLabs tjänster inom inbyggda system är fortsatt stor då allt fler pro- dukter på marknaden innehåller elektronik med tillhörande programvaruintelligens. Kapaciteten hos elektronikkompo- nenter ökar samtidigt som priset kontinuerligt sjunker, vilket

Bluelabs

"V ~r i~rmlfq~t ~ttt [tdq_ Sturfit IJrcrJtk.t-

j . _ / r ...

c-ch ~V!rt:riiff;r ht.h.de11.J forvfif,tNv~Pf.r .y~r

I'N·tt tr.r6u-e ~~de Vttvtokl.tirrtde rrclt rai.vtt"

'-'

Namn: Alexander Podoplelov Yrke: Konsult Blui!Labs Utbildning: CIVI!tngenjor,

Moldavtan Stat& Umverstty Erfartflhet Avc;nc&rade berakn•ngssystem, utveckling och mtgrenng av bilhngsystem

<ICh systemutveckling tnom

medtcmsk tekntk Övrigt: Tycker om att dyka Talar ryska. rumanska. engelska och svenska.

(18)

Bluelabs

medför att livscykeln för dessa produkter blir allt kortare och tillämpningarna allt fler.

Kompetensen inom Embedded har utvecklats under 20 år.

Etablerade partnerskap med ledande aktörer på teknikmark- naden i kombination med dokumenterad kompetens utgör viktiga konkurrensfördelar.

BlueLabs har ett heltäckande tjänsteutbud inom ASIC Design, Embedded Software och Test System Design. Blue- Labs ASIC Design Center är idag Sveriges största oberoende utvecklingscenter av kundanpassade kretsar.

Mobile Solutions

Inom affarsområde Mobile solutions arbetar BlueLabs med utveckling och integration av tekniska system samt applika- tioner för mobila tillämpningar. Efterfrågan på BlueLabs tjänster inom Mobile Solutions förväntas öka i samband med införandet av nästa generations mobilsystem.

Samarbeten och partnerskap med etablerade aktörer är viktigt inom Mobile Solutions. BlueLabs möjligheter att erbjuda kunden en komplett lösning förbättras därigenom. Vid utveck- lingen av telekomlösningar har BlueLabs etablerat nära sam- arbeten med tillverkare av infrastruktur, mobila terminaler och andra produkter som stöder kundens affar. BlueLabs mark- nadskoncept inom Mobile solutions innefattar bland annat att skapa lösningar baserat på standarder såsom Open Service Gate- way initiative (OSGi), Session Initiation Protocol (SIP)/SIMPLE ochWireless-Village Initiative samt Telernatik-mobila tjänster i fordon. Mobile Solutions är en växande del av verksamheten och utgör en stor del av BlueLabs potentiella marknad.

Quality Assurance

Inom affarsområde Quality Assurance erbjuder BlueLabs kvali- tetssäkring, testledning och metodstöd av tekniska system och projekt. I takt med att systemen blir allt mer komplexa blir test och verifiering en allt viktigare och mer kritisk del av mjukvaruutvecklingen. Kvalitetssäkring lämpar sig väl att lägga ut till en extern partner som har utvecklade och väl beprövade metoder för Change Management, riskbedömning och testning.

BlueLabs har stor erfarenhet av ett antal metoder och stödsystem som underlättar kundens kvalitetssäkring. Blue- Labs marknadskoncept inom affärsområdet innefattar bland annat teststrategi, automatiserad testning, inkrementell veri- fiering och SPICE (kvalitetsrevision).

Framtidsutsikter

Det osäkra konjunkturläget gör utvecklingen på BlueLabs marknad svårbedömd. Marknaden för tekniska konsulttjänster förväntas vara fortsatt svag för att därefter stabiliseras senare under året. BlueLabs fokus på ökad försäljning kvarstår, både inom nya och etablerade kundsegment. strategin att diversi- fiera kundbasen ska fortsätta då flera kunder inom nya kund- segment minskar beroendet av enskilda branscher och därmed även konjunktur känsligheten.

BlueLabs ska stärka sin position som specialistbolag och projekthus med tydligt fokus och kunderbjudande. Denna profilering har givit BlueLabs möjligheten att ta helhetsprojekt med karaktär av outsourcinguppdrag.

BlueLabs har anpassat organisationen efter rådande för-

t

References

Related documents

Utbredning av familjegrupper (flockar), revirmarkerande par, övriga stationära vargar samt övriga förekomster av varg registrerade i Skandinavien under vinterperioden från 1

Det ligger väl också något i Heilbuts tolkning av Manns chauvinistiska militarism under första världskriget som uttryck för uppfattningen att krigets främsta välsignelse består i

Eftersom företagsledare i mindre företag vill fatta beslut snabbt kan vi konstatera att orsaken till att formella analyser utförs i så liten utsträckning till stor del beror på

Vissa av tjänsterna är obligatoriska för både förvaltningar och bolag, andra tjänster riktar sig endast till förvaltningar.. Vissa av tjänsterna utförs på uppdrag av

SFS skall verka för att få till stånd en samordning av trygghetssystem för studenter.. Att informera studenter och föra en intensiv samhällsdebatt kring trygghetssystem

Ko ncernredovisningen Inkluderar moder- bolaget och de bolag i vilka moderbolaget innehar aktier som, direkt eller indirekt, representerar mer än 50% av rösterna.

Syftet med undersökningen är att få kunskap om halterna av hälsofarliga ämnen i bröstmjölk från svenska mödrar, för att på så sätt kunna uppskatta den kroppsbelastning,

[r]