• No results found

Ändamål för behandling

8 Rättslig grund och ändamål för behandlingen a

8.4 Ändamål för behandling

8.4.1

Behandling bara för särskilda, uttryckligt angivna

och berättigade ändamål

Regeringens förslag: Säkerhetspolisen ska få behandla personuppgif-

ter bara för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål.

Utredningens förslag överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna Endast Säkerhetspolisen yttrar sig i denna del och

anför att om 6 kap. 1 § polisdatalagen är att anse som en bestämmelse om rättslig grund och inte en ändamålsbestämmelse, måste det i det fortsatta lagstiftningsarbetet klarläggas hur ändamålen ska utformas.

Skälen för regeringens förslag: I 9 § första stycket c personuppgifts-

lagen finns det grundläggande kravet på att personuppgifter bara får sam- las in för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål. Kravet gäller för Säkerhetspolisen genom hänvisningar i 2 kap. 2 § första stycket 3 och 6 kap. 4 § 1 polisdatalagen. Det är dock inte bara när per- sonuppgifter samlas in som det ska finnas ett särskilt, uttryckligt angivet och berättigat ändamål för behandlingen. I brottsdatalagen har det tydlig- gjorts genom att det i 2 kap. 3 § föreskrivs att all behandling ska utföras för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål (prop. 2017/18:232 s. 120–122). En motsvarande bestämmelse bör tas in i den nya lagen.

Att ändamålen ska vara särskilda innebär att de måste vara tillräckligt specificerade för att ge ledning för bedömningen av vilka uppgifter som är adekvata och relevanta för den aktuella behandlingen och för att det ska kunna avgöras att inte för många uppgifter behandlas (avsnitt 9.1.4). Något hinder mot att ange flera parallella ändamål för behandlingen finns inte. Ändamålen ska anges uttryckligen redan när personuppgifterna samlas in.

Att ändamålen ska vara berättigade innebär en koppling till den rättsliga grunden. Personuppgifter får således inte behandlas för ett ändamål som inte är berättigat i förhållande till den tillämpliga rättsliga grunden. Kravet på att ändamålet för behandlingen ska vara berättigat kan också sägas innebära ett krav på att behandlingen ska vara förenlig med kon- stitutionella och andra rättsliga principer.

En särskild fråga är vad som avses med att ändamålen ska vara uttryck- ligt angivna. Regeringen återkommer till den frågan i samband med att frågan om att ändamålen i vissa fall ska framgå genom en särskild upp- lysning behandlas (avsnitt 10.2).

Säkerhetspolisen anför att det måste klarläggas hur ändamålen ska

utformas om de primära ändamålsbestämmelserna är att anse som bestämmelser om rättslig grund (jfr avsnitt 8.2). En mycket stor del av den information som Säkerhetspolisen behandlar är underrättelseinformation.

Prop. 2018/19:163 I underrättelseverksamhet, där personuppgifter behandlas på ett tidigt stadium i processen, är det långtifrån alltid möjligt att ange ändamålen för behandlingen lika tydligt och detaljerat som i annan brottsbekämpande verksamhet. I Säkerhetspolisens verksamhet går det exempelvis inte att urskilja lika tydliga kopplingar till konkreta brott eller till brottslig verksamhet som i annan brottsbekämpande verksamhet. Det innebär att ändamålet kanske till en början inte kan anges mer preciserat än till vilken verksamhetsområde en viss uppgift hör, exempelvis kontraterrorism. Å andra sidan är Säkerhetspolisens verksamhet inriktad mot ett fåtal väl avgränsade företeelser som är av särskilt samhällsfarlig karaktär (prop. 2009/10:85 s. 256). Det får därför accepteras att beskrivningen av ändamålen inte alltid kan ha samma precision som i annan brottsbekämpande verksamhet. Det finns vidare inget som hindrar att det närmare ändamålet med behandlingen inledningsvis är detsamma som anges i bestämmelsen om rättslig grund. Ändamålet får sedan preciseras mer när det blir möjligt. Att det som i dag kallas primära ändamålsbestämmelser i stället ses som bestämmelser om rättslig grund ska alltså inte påverka hur Säkerhetspolisen bestämmer ändamålen för behandlingen av personuppgifter.

8.4.2

Allmänt om behandling för nya ändamål

Regeringens förslag: Personuppgifter ska inte få behandlas för något

ändamål som är oförenligt med det ändamål personuppgifterna ursprungligen behandlades för.

Utredningens förslag överensstämmer med regeringens. Remissinstanserna yttrar sig inte särskilt i denna del.

Skälen för regeringens förslag: I 9 § första stycket d personuppgifts-

lagen finns en generell bestämmelse om behandling för nya ändamål. Där regleras finalitetsprincipen, enligt vilken personuppgifter inte får behandlas för något ändamål som är oförenligt med det ändamål för vilket uppgifterna samlades in. Bestämmelsen gäller för Säkerhetspolisen genom hänvisningar i 2 kap. 2 § första stycket 3 och 6 kap. 4 § 1 polisdatalagen.

I 2 kap. 4 § brottsdatalagen föreskrivs att det, innan personuppgifter får behandlas för ett nytt ändamål inom lagens tillämpningsområde, ska säkerställas att det finns en tillåten rättslig grund för den nya behandlingen och att behandlingen är nödvändig och proportionerlig för det nya ändamålet. Att en sådan bedömning ska göras vid behandling för nya ändamål inom brottsdatalagens tillämpningsområde framgår av artikel 4.2 i dataskyddsdirektivet. Finalitetsprincipen regleras emellertid också i direktivet. I artikel 4.1 b anges att personuppgifter inte får behandlas på ett sätt som står i strid med de ändamål som uppgifterna samlades in för. I förarbetena till brottsdatalagen görs bedömningen att all behandling för ändamål inom direktivets tillämpningsområde ska anses vara förenlig med insamlingsändamålen, under förutsättning att behandlingen är nödvändig och står i proportion till det nya ändamålet. Någon prövning mot det ursprungliga ändamålet behöver således inte göras vid behandling för nya ändamål inom brottsdatalagens tillämpningsområde. Eftersom bestämmelserna i dataskyddsförordningen ska tillämpas vid behandling

för ändamål utanför brottsdatalagens tillämpningsområde ska någon Prop. 2018/19:163 prövning mot det ursprungliga ändamålet inte göras då heller. Det beror

på att den behandlingen blir den första behandlingen enligt förordningen och att det därför inte är fråga om någon behandling för nya ändamål där finalitetsprincipen ska tillämpas (prop. 2017/18:232 s. 126 och 132). Finalitetsprincipen regleras därför inte i brottsdatalagen.

Säkerhetspolisen behöver i likhet med andra brottsbekämpande myn- digheter kunna behandla personuppgifter för nya ändamål, t.ex. använda information från en förundersökning för att förebygga nya brott. Frågan är om prövningen enligt finalitetsprincipen bör ersättas av samma prövning av nödvändighet och proportionalitet som för övriga brottsbekämpande myndigheter.

Kraven på nödvändighet och proportionalitet i brottsdatalagen har sin grund i direktivet. Direktivets krav gäller dock inte på den nya lagens område eftersom behandling av personuppgifter som rör nationell säkerhet undantas från direktivets tillämpningsområde. Det finns därför inget som hindrar att en reglering som bygger på finalitetsprincipen väljs för Säkerhetspolisen. Regeringen anser i likhet med utredningen att det med tanke på Säkerhetspolisens uppdrag finns fördelar med att behålla den inarbetade ordningen. Finalitetsprincipen bör därför fortsätta att gälla för Säkerhetspolisens behandling av personuppgifter för nya ändamål.

När Säkerhetspolisen ska behandla personuppgifter för nya ändamål bör myndigheten alltid pröva om det nya ändamålet är förenligt med det ändamål som personuppgifterna samlades in för. Eftersom verksamheten är inriktad på att bekämpa brott som är systemhotande kan Säkerhetspo- lisens behandling av personuppgifter för nya ändamål för den egna verk- samheten i de allra flesta fall anses förenlig med ursprungsändamålet. Vad som bör gälla när myndigheten behandlar personuppgifter för att tillhandahålla information som behövs i annan verksamhet tas upp i av- snitt 8.4.3.

8.4.3

Behandling för ändamål i annan verksamhet

Regeringens förslag: Personuppgifter som Säkerhetspolisen behandlar

ska även få behandlas om det är nödvändigt för att tillhandahålla information som behövs

1. för brottsbekämpning, lagföring, straffverkställighet eller upprätt- hållande av allmän ordning och säkerhet hos Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Kust- bevakningen och Skatteverket,

2. i en myndighets verksamhet, om informationen tillhandahålls inom ramen för myndighetsöverskridande samverkan mot brott,

3. i Försvarsmaktens försvarsunderrättelseverksamhet och militära säkerhetstjänst och i Försvarets radioanstalts försvarsunderrättelse- verksamhet, om det finns särskilda skäl att tillhandahålla informationen,

4. i en myndighets verksamhet om Säkerhetspolisen enligt lag eller förordning ska bistå myndigheten med en viss uppgift,

5. i brottsbekämpande verksamhet hos en utländsk myndighet eller mellanfolklig organisation, eller

Prop. 2018/19:163 6. i verksamhet hos en utländsk underrättelse- eller säkerhetstjänst. Personuppgifter ska även få behandlas om det är nödvändigt för att tillhandahålla information till riksdagen och regeringen och till andra, om skyldighet att lämna uppgifter följer av lag eller förordning.

I ett enskilt fall ska personuppgifter få behandlas för att tillhanda- hålla information för något annat ändamål än de ovan uppräknade, om det nya ändamålet inte är oförenligt med det ändamål som uppgifterna samlades in för.

Utredningens förslag överensstämmer i sak med regeringens.

Utredningen anser dock att de aktuella bestämmelserna är bestämmelser om rättslig grund och inte ändamålsbestämmelser.

Remissinstanserna: Datainspektionen avstyrker utredningens förslag

att ge Säkerhetspolisen möjlighet att tillhandahålla information till Försvarets radioanstalt då inspektionen anser att det inte konstaterats om det finns ett behov av informationsutbytet. Övriga remissinstanser uttalar sig inte i denna del.

Skälen för regeringens förslag: Regeringen bedömer att

bestämmelserna i 6 kap 2 § polisdatalagen återspeglar Säkerhetspolisens behov av att behandla personuppgifter för att tillgodose andras informationsbehov. De skäl som anfördes när regleringen infördes gör sig fortfarande gällande (prop. 2009/10:85, s. 260 f. och Den nya polisorganisationen – några frågor om personuppgiftsbehandling m.m., prop. 2014/15:94 s. 83 f.). Den nya lagen bör därför i huvudsak ha samma innehåll. Av de skäl som anges i avsnitt 8.2 anser regeringen, till skillnad från utredningen, att bestämmelserna är ändamålsbestämmelser och inte bestämmelser om rättslig grund.

Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt har angränsande uppdrag beträffande Sveriges säkerhet som förutsätter nära samarbete och kontinuerligt informationsutbyte. På samma sätt som brottsbekämpning i vissa avseenden är en för flera myndigheter gemensam angelägenhet är också underrättelseverksamhet som rör Sveriges säkerhet en för Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt gemensam angelägenhet, även om myndigheterna har olika uppdrag i för- hållande till Sveriges säkerhet. Det måste därför, som föreslås av utred- ningen, finnas ett utrymme för att utbyta information mellan myndig- heterna. Även om Säkerhetspolisen i de flesta fall lämnar information till Försvarets radioanstalt för den egna verksamhetens behov, kan Försvarets radioanstalt behöva sådan information för sin egen verksamhet. Rege- ringen anser därför i likhet med utredningen, men till skillnad från

Datainspektionen, att det bör finnas rättsligt stöd även för ett sådant

utlämnande. Av samma anledning som när det gäller information till Försvarsmakten bör det krävas särskilda skäl för att Säkerhetspolisen ska få lämna ut uppgifterna (prop. 2009/10:85 s. 262). Härigenom markeras att bestämmelsen ska tillämpas restriktivt. Försvarets radioanstalt bör därför läggas till i bestämmelsen som reglerar utlämnande till Försvarsmakten.

Enligt 16 § förordningen (2014:1103) med instruktion för Säkerhetspo- lisen ska myndigheten samarbeta med utländska myndigheter och organ i den utsträckning som behövs för myndighetens verksamhet och som regeringen närmare bestämmer. Säkerhetspolisen har flera utländska

samarbetspartner och utbyter kontinuerligt information med dem. I av- Prop. 2018/19:163 snitt 11.3.3 föreslås att Säkerhetspolisen ska kunna medge underrättelse-

och säkerhetstjänster i EU och EES direktåtkomst till vissa uppgifter. Även om Säkerhetspolisen i de flesta fall lämnar informationen till dem för den egna verksamhetens behov, kan det inte uteslutas att Säkerhetspolisen även kan behöva lämna information för att tillgodose de utländska tjänsternas behov. Det kan t.ex. gälla misstanke om ett förestående attentat som uteslutande berör en annan stat. I 6 kap. 2 § polisdatalagen anges endast brottsbekämpande verksamhet hos utländsk myndighet eller mellanfolklig organisation som mottagare. Utländska underrättelse- och säkerhetstjänster har inte alltid den uppgiften. För att det ska vara tydligt att Säkerhetspolisen får lämna information om det behövs för sådana tjänsters behov bör det införas rättsligt stöd för det.

8.4.4

Behandling för vetenskapliga, statistiska och

historiska ändamål

Regeringens förslag: Säkerhetspolisen ska få behandla personuppgif-

ter för vetenskapliga, statistiska eller historiska ändamål inom den nya lagens tillämpningsområde.

Utredningens förslag överensstämmer med regeringens. Remissinstanserna yttrar sig inte särskilt i denna del.

Skälen för regeringens förslag: Enligt 9 § andra stycket person-

uppgiftslagen ska behandling av personuppgifter för historiska, statistiska eller vetenskapliga ändamål inte anses oförenlig med de ändamål för vilka personuppgifterna samlades in. Bestämmelsen gäller för Säkerhetspolisen genom hänvisningar i 2 kap. 2 § första stycket 3 och 6 kap. 4 § 1 polisdata- lagen och innebär att personuppgifter som regel får behandlas för sådana ändamål.

I 2 kap. 5 § brottsdatalagen föreskrivs att en behörig myndighet får be- handla personuppgifter för vetenskapliga, statistiska eller historiska ändamål inom lagens tillämpningsområde. Genom att det lyfts fram att behandling av personuppgifter kan inbegripa vetenskaplig, statistisk eller historisk användning blir det tydligt att lagens övriga bestämmelser ska tillämpas även vid behandling för sådana ändamål (prop. 2017/18:232 s. 139). Behandling för vetenskapliga, statistiska och historiska ändamål bör vara tillåten även enligt den nya lagen. Bestämmelsen bör formuleras på samma sätt som motsvarande bestämmelse i brottsdatalagen.