• No results found

ändrad användning från verkstad till fritidsboende

Knölaberget 1, Knölaberget stuga 76, om- och tillbyggnad, badstuga

Skrea 2:72, ändrad användning från verkstad till fritidsboende

S 2018-372

Bygglovsnämndens beslut

Bygglovsnämnden ställer sig negativa till förslaget och återremitterar det till bygglovenheten för att bereda sökanden möjlighet att återkalla sin ansökan.

__________

__________________________________________________________________________________

Justering

60 (67)

§ 219

Bostadsanpassning

Bygglovsnämndens beslut

Bidrag kan beviljas enligt delegation i nedanstående ärenden.

• installation av hisslösning, anpassning i badrum, trösklar samt ramp vid entré

• anpassning av entré, badrum, breddning av dörrar mm _________

__________________________________________________________________________________

Angående föreläggande om att svara på överklagan gällande Länsstyrelsens beslut 2018-05-07, dnr. 403-7595-17 angående tillbyggnad av butikslokal på fastigheten Ormen 9 i Falkenbergs kommun, mål nr P 2082-18 R1

Bygglovsnämndens beslut

Bygglovsnämnden har tagit del av överklagan och lämnar följande svar:

Falkenbergs kommun, Bygglovsnämnden, instämmer i klagandes yrkande om ändring av Länsstyrelsens beslut och fastställelse av bygglovsnämnden i Falkenbergs kommuns beslut den 16 oktober 2017, § SDB-2017-1001.

Nämnden önskar tillföra ärendet nedan information:

Åtgärden strider inte mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser samt bedöms, i aktuella delar, uppfylla kraven i 2 kap 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje

stycket, 8 och 9 §§ och 8 kap 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 §§ PBL.

Aktuell fastighet överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Trafikverket och Räddningstjänsten har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL.

Utöver dessa har Banverket, Länsstyrelsen och Järnvägsinspektionen yttrat sig i planprocessen.

De bestämmelser i 2 kap. 5 och 6 §§ PBL som rör tillbyggnadens lokalisering och utformning ur säkerhets och trafiksynpunkt har prövats i detaljplanen varpå säkerheten för de människor som kommer att vistas i den aktuella byggnaden redan är avgjord.

Erforderliga riskutredningar som belyser åtgärdens omgivningspåverkan avseende hälsa och säkerhet i stort är gjorda i ärendet. Vid riskutredningen från 2002 då spårområdet trafikerades av genomgående tågtrafik kom man fram till att jämfört med de individrisker en person dagligen utsätts för eller utsätter sig för, är den ökningen i individrisk som det innebär att befinna sig på Ormenområdet marginell.

Vid utredningen från 2017 bedöms inga riskreducerande åtgärder avseende farligt gods- olyckor vara nödvändiga. Räddningstjänsten gör bedömningen att åtkomstmöjligheterna är goda vid en eventuell brand eller olycka. Nybyggnationen är inte sämre lokaliserad än de redan lokaliserade byggnaderna längs järnvägsspåret. Risken bedöms som acceptabel med avseende på att det är få personer på godstågen, att inget farligt gods transporteras på sträckan, att det sker få tågrörelser och med låg hastighet.

__________________________________________________________________________________

Justering

62 (67) /forts § 220/

Avståndet till närmaste kontaktledning är drygt 12 meter. Enligt 7 kap. 3 § Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSAK-FS 2008:1, ska en kontaktledning dras så att det horisontella avståndet mellan spänningsförande delar och en byggnad eller någon byggnadsdel i vilken ledningen inte ska införas, uppgå till minst 5 meter när det är vindstilla. Som allmänt råd anges att om en kontaktledning är framdragen i närheten av en byggnad som är avsevärt högre än

kontaktledningen kan särskilda säkerhetsåtgärder ibland behövas. Normalt behövs dock inte några särskilda skyddsåtgärder om någon byggnadsdel inte finns närmare kontaktledningen än 10 meter. Således krävs ej ytterligare skyddsåtgärder avseende elsäkerhet i detta ärende.

Trafikverket anser att kommunen inte har tagit tillräcklig hänsyn till människors hälsa och säkerhet och att det meddelade bygglovet skulle kunna medföra en betydande olägenhet enligt Plan- och bygglagen 2 kap 9 §. Kommunen har därmed beviljat lov som skulle kunna skada framkomlighet längst ett utpekat riksintresse -Västkustbanan. Trafikverkets anser att ny bebyggelse inte bör tillåtas inom ett område om 30 meter från järnvägen (räknat från spårmitt på närmaste spår). Ett sådant avstånd ger utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka. De flesta olyckor vid järnvägen handlar om urspårning och erfarenhet har visat att de sker inom cirka en vagnslängd från spåret, dvs. cirka 25 meter. Även ett visst avstånd för utrycknings- och bärgningsfordon krävs. Inom ett avstånd av 30 meter från järnvägen finns en förhöjd risk vid en eventuell olycka, exempelvis risken för brand samt utsläpp av gas och vätskor.

Vidare anser Trafikverket att det är högst olämpligt att placera utrymningstrappor och dörrar på den sida av huset som ligger parallellt med spåren. Banan är ett primärt stråk för farligt gods och riskerna kopplade till farligt gods bör vara styrande för bygglovsprövning och utformning av tillbyggnaden. Sökanden har inte säkerställt säker utrymningsväg vid en olycka på järnvägen. Det är Trafikverkets uppfattning att bygglov inte kan beviljas enligt föreslagen placering för att skydda människors hälsa och säkerhet samt framkomlighet längs järnvägen.

Länsstyrelsen har i beslut 2018-05-07 upphävt Bygglovsnämnden i Falkenbergs kommuns delegationsbeslut och återförvisar ärendet till nämnden för vidare handläggning.

Eftersom tågtrafiken inte längre är genomgående konstaterar länsstyrelsen att planbestämmelsen ”skydd” har upphört att gälla. Åtgärden är således planenlig.

Härvid konstaterar länsstyrelsen inledningsvis att de bestämmelser i 2 kap. 5 och 6 §§ PBL som rör byggnaders lokalisering och utformning ur säkerhets och trafiksynpunkt prövats i detaljplanen och inte kan utgöra skäl för att upphäva lovet för den nu aktuella, planenliga åtgärden. Frågan om bl. a. säkerheten för de människor som kommer att vistas i den aktuella byggnaden är med andra ord redan avgjord.

Vid prövning enligt 2 kap. 9 § PBL i frågan om tillbyggnadens påverkan på omgivningen och vilka konsekvenser ett minskat avstånd till spåren kan få för eventuella räddningsinsatser vid en tågolycka kom länsstyrelsen fram till följande:

__________________________________________________________________________________

Justering

63 (67) /forts § 220/

Avståndet från närmaste spårmitt mätt på situationsplanen är endast ca 12 m, att jämföra med den generella rekommendationen om minst 30 m. Enligt länsstyrelsens bedömning borde därför frågan om räddningstjänstens framkomlighet samt lokaliseringens konsekvenser för tågresenärernas hälsa och säkerhet ha utretts närmare. Mot denna bakgrund upphäver länsstyrelsen nämndens beslut och återförvisar ärendet till denna för vidare handläggning.

2018-05-14 förtydligar länsstyrelsen sitt beslut med skrivningen ”Hänvisning till tågresenärer är olycklig då den aktuella banan framförallt används för godstrafik. Länsstyrelsens avsikt var att hänvisa till de konsekvenser lokaliseringen får för hälsa och säkerhet i dess omgivning.

Nämndens utredning bör således omfatta åtgärdens omgivningspåverkan avseende hälsa och säkerhet i stort. Detta innefattar exempelvis risker för passagerare på tågen eller annan allmänhet som påverkas vid en olycka.”

Länsstyrelsen slår här fast att åtgärden är planenlig och att frågan om säkerheten för de personer som vistas i tillbyggnaden är avgjord redan i detaljplanen. Två riskutredningar är gjorda i ärendet. Redan vid riskutredningen 2002 då det var genomgående tågtrafik kom man fram till följande individrisk: ”Jämfört med de individrisker en person dagligen utsätts för eller utsätter sig för, är den ökningen i individrisk som det innebär att befinna sig på Ormenområdet marginell.”

Vid utredningen från 2017 bedöms inga riskreducerande åtgärder avseende farligt gods- olyckor vara nödvändiga för tillbyggnaden inom Kv. Ormen 9 i Falkenberg.

Räddningstjänsten har gjort bedömningen att åtkomstmöjligheterna är goda vid en eventuell brand eller olycka samt att nybyggnationen inte ligger sämre lokaliserad än de redan

lokaliserade byggnaderna längs järnvägsspåret. Risken bedöms som acceptabel med avseende på att det är få personer på godstågen, att inget farligt gods transporteras på sträckan, att det sker få tågrörelser och med låg hastighet.

Yttranden i samband med planarbetet innan detaljplan 283 i Falkenbergs kommun antogs:

2001-12-13 Banverket

Banverket är positivt till en förtätning av staden och en upprustning av det aktuella området.

Banverket anser generellt inte att ett skyddsavstånd på 30-50 meter krävs, utan en riskanalys bör göras och utifrån denna kan ett skyddsavstånd bestämmas. Det upplyser dock om att ett minsta avstånd måste beaktas vilket är 12 meter från spårmitt med tanke på elsäkerhet. I övrigt inget att erinra.

2002-07-01 Banverket

Den riskanalys som är gjord för området har på ett bra sätt redogjort för de risker som finns i området och har kommit fram till åtgärder som är rimliga.

__________________________________________________________________________________

Justering

64 (67) /forts § 220/

Tidpunkten för ett förändrat läge för Västkustbanan är i dagsläget ej exakt tidsatt och under planbestämmelserna bör istället anges att dessa börjar gälla då Västkustbanan flyttats till nytt läge. I övrigt inget att erinra.

2002-07-03 Järnvägsinspektionen

Järnvägsinspektionen har inget att anföra mot innehållet i handlingarna.

2002-07-03 Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har i nuvarande utformning inga erinringar, som kan komma att läggas till grund för ett förordnande om statlig prövning enligt 12kap 1§ plan-och bygglagen.

Under förutsättning att de i riskanalysen rekommenderade säkerhetshöjande åtgärderna genomförs, finns det med hänsyn till farligt gods olycka på järnvägen inget att erinra mot tänkt verksamhet inom planförslaget.

2002-10-09 Länsstyrelsen

Planbestämmelserna under ”Ändrad lovplikt ……..gäller ej när persontrafik upphör” skall ändras till ”Ändrad lovplikt ……..gäller ej när genomgående tågtrafik upphör”. Efter denna ändring har Länsstyrelsen inga erinringar som medför att planförslaget kan bli föremål för statlig prövning enligt 12 kap 1 § PBL.

2002-10-21 Banverket

Banverket har inget ytterligare att erinra då de synpunkter som framfördes i samrådsskedet blivit tillgodosedda.

Yttrande i samband bygglovsansökan på angränsande fastighet Ormen 10, 2007-S0974:

2008-03-28 Banverket

Ur elsäkerhetssynpunkter får byggnad ej placeras närmare än 9 meter från spårmitt.

Ur underhållssynpunkt behöver byggnaden ligga ytterligare några meter ifrån för att undvika att behöva komma in på järnvägsområdet vid underhållsarbeten. Banverket förutsätter även att kommunen följer Boverkets Allmänna råd 2008:1 rörande trafikbuller samt standarder för ljudklassning av utrymmen i byggnader(SS 25268:2007), som är nyligen utgivna. I övrigt har Banverket inga synpunkter på aktuell bygglovsansökan.

Riskutredningar:

2002-03-08 Riskanalys inför förändring i detaljplan till handelsverksamhet i anslutning till Västkustbanan i centrala Falkenberg, utförd av FB Engineering AB.

Denna utredning fokuserar till största del på genomgående tågtrafik som vid tidpunkten var hårt trafikerad. Utredningen visar på placering av byggnader på ett avstånd på minst 30 meter från spårområdet.

__________________________________________________________________________________

Justering

65 (67) /forts § 220/

”Jämfört med de individrisker en person dagligen utsätts för eller utsätter sig för, är den ökningen i individrisk som det innebär att befinna sig på Ormenområdet marginell.”

”Vid omlokalisering av Västkustbanan förväntas antalet transporter av farligt gods förbi Ormenområdet minska eller helt upphöra, vilket innebär en avsevärt lägre risknivå.”

Rekommendationer:

Byggnaders fasader Planering av ventilation

Iordningställa området närmast spårområdet , rensa från hårda föremål som stenar och utstickande föremål

Staket mot spårområdet för att hindra tillträde från allmänheten

2017-09-06 Riskutredning avseende farligt gods på järnväg, utförd av Prevecon.

Järnvägsspåret genom Falkenberg nyttjas from 2008 inte för genomgående trafik. Spåret söder om gamla stationsområdet är borttaget. Kvarvarande spår med angöring norrifrån bibehålls som lokalt industrispår. Utredning om omdragning av spåret pågår och för tillfället är det endast företagen Essity och Falkenbergs terminal AB som nyttjar spåren.

Inom det område som betjänas av industrispåret Smedjeholm/Norra hamnen finns inga uppgifter om hantering av farligt gods på järnväg. Den enda angivna transportören uppger att de inte hanterar farligt gods till eller från Falkenberg via järnväg.

Med hänsyn till ovanstående bedöms inga riskreducerande åtgärder avseende farligt gods-olyckor vara nödvändiga för tillbyggnaden inom Kv. Ormen 9 i Falkenberg.

Övriga yttranden under handläggning av bygglovet:

2017-11-07 Stadsarkitekt

Hänsyn enligt 2kap 5§ PBL har prövats i samband med planarbetet.

När detaljplanen upprättades var det känt att järnvägen skulle flyttas till nytt läge i och med utbyggnad till dubbelspår. Beslut om ny sträckning fattades av dåvarande Banverket redan 1994. Utbyggnaden av den nya Västkustbanan inleddes 2003 och den genomgående tågtrafiken flyttades till det nybyggda dubbelspåret 2008. Planbestämmelserna (skydd och b1) anger tydligt att de gäller så länge genomgående tågtrafik trafikerar järnvägsområdet.

Det är kommunens uppfattning att gällande detaljplan redovisar byggrätt för den sökta åtgärden samt att planbestämmelserna (skydd och b1) upphört att gälla i och med att den genomgående tågtrafiken 2008 upphört att trafikera järnvägsområdet. Byggnadens placering uppfyller kravet om 12 meter till spårmitt.

_________

__________________________________________________________________________________

Justering

66 (67)

§ 221

Hemställan om ändring av detaljplaner med bestämmelser

Related documents