• No results found

nybyggnad av enbostadshus. S 2018-560

§ 209

Äspelunda 10:4, nybyggnad av enbostadshus. S 2018-560

Bygglovsnämndens beslut

Ärendet återremitteras till bygglovenheten för utskick av ny underrättelse till berörda sakägare eftersom byggnadens placering ändrats sedan tidigare utskickad underrättelse.

Om inga negativa synpunkter inkommer kan bygglov beslutas enligt delegation i annat fall fattas beslut vid byggnadsnämndens sammanträde i augusti.

__________

__________________________________________________________________________________

Justering

35 (67)

Lokstallarna i Falkenberg AB Box 139

311 22 Falkenberg

§ 210

Ormen 9, tillbyggnad av handelsbyggnad. S 2018-754

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov beviljas enligt 9 kap 30 § Plan- och bygglagen (PBL).

Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23 § PBL Med detta startbesked bestämmer bygglovsnämnden att kontrollplan diarieförd 2018-05-31 fastställs.

Aktuell åtgärd antas komma att uppfylla krav som gäller enligt PBL (2010:900) samt föreskrifter som har meddelats med stöd av denna lag. Tekniskt samråd samt platsbesök har genomförts i ärendet.

Handläggningsavgift: Betald i tidigare bygglov

Motivering av beslut

Åtgärden strider inte mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser samt bedöms, i aktuella delar, uppfylla kraven i 2 kap 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ och 8 kap 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 §§ PBL.

Aktuell fastighet överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Trafikverket och Räddningstjänsten har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL.

Utöver dessa har Banverket, Länsstyrelsen och Järnvägsinspektionen yttrat sig i planprocessen. Stadsarkitekt och Trafikverket har även yttrat sig vid tidigare handläggning av ärendet.

De bestämmelser i 2 kap. 5 och 6 §§ PBL som rör tillbyggnadens lokalisering och utformning ur säkerhets och trafiksynpunkt har prövats i detaljplanen varpå säkerheten för de människor som kommer att vistas i den aktuella byggnaden redan är avgjord.

Erforderliga riskutredningar som belyser åtgärdens omgivningspåverkan avseende hälsa och säkerhet i stort är gjorda i ärendet. Vid riskutredningen från 2002 då spårområdet trafikerades av genomgående tågtrafik kom man fram till att jämfört med de individrisker en person dagligen utsätts för eller utsätter sig för, är den ökningen i individrisk som det innebär att befinna sig på Ormenområdet marginell.

__________________________________________________________________________________

Justering

36 (67) /forts § 210/

Vid utredningen från 2017 bedöms inga riskreducerande åtgärder avseende farligt godsolyckor vara nödvändiga. Räddningstjänsten gör bedömningen att

åtkomstmöjligheterna är goda vid en eventuell brand eller olycka samt att

nybyggnationen inte ligger sämre lokaliserad än de redan lokaliserade byggnaderna längs järnvägsspåret. Risken bedöms som acceptabel med avseende på att det är få personer på godstågen, att inget farligt gods transporteras på sträckan, att det sker få tågrörelser och med låg hastighet.

Avståndet till närmaste kontaktledning är drygt 12 meter. Enligt 7 kap. 3 §

Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSAK-FS 2008:1, ska en kontaktledning dras så att det horisontella avståndet mellan spänningsförande delar och en byggnad eller någon byggnadsdel i vilken ledningen inte ska införas, uppgå till minst 5 meter när det är vindstilla. Som allmänt råd anges att om en kontaktledning är framdragen i närheten av en byggnad som är avsevärt högre än kontaktledningen kan särskilda säkerhetsåtgärder ibland behövas. Normalt behövs dock inte några särskilda skyddsåtgärder om någon byggnadsdel inte finns närmare kontaktledningen än 10 meter. Således krävs ej ytterligare skyddsåtgärder avseende elsäkerhet i detta ärende.

Byggherren är villig att projektera och utföra nödvändiga åtgärder för att säkerställa människors hälsa och säkerhet om trafik med farligt gods åter skulle upptas på järnvägen.

Upplysningar

Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

För att genomföra åtgärden krävs, enligt PBL 10 kap 9 §, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

__________________________________________________________________________________

Justering

37 (67) /forts § 210/

Innan byggnadsdelen som omfattas av detta bygglovsbeslut får tas i bruk måste slutbesked meddelas av bygglovsnämnden enligt 10 kap 4 § PBL annars kan byggsanktionsavgift komma att tas ut (9 kap PBF).

Följande handlingar ska lämnas in till bygglovsnämnden som underlag för slutbesked:

• Utlåtande från kontrollansvarig

• Verifierad kontrollplan

• Sakkunnighetsintyg om utförd lägeskontroll

• Brandskyddsdokumentation

• Utlåtande från brandingenjör avseende utförande brand

• OVK – protokoll

• Injusteringsprotokoll ventilation

• Besiktningsprotokoll hiss

• Verifiering av byggnaden energianvändning(kommer att ske genom mätning) Ärende/övervägande

Ansökan avser tillbyggnad av handelsbyggnad på fastigheten Ormen 9 i Falkenberg.

Fastigheten är belägen inom detaljplanerat områden (detaljplan 283 som vann laga kraft 2002-11-28). Länsstyrelsen har upphävt tidigare delegationsbeslut och återförvisar ärendet till nämnden för vidare handläggning.

Nedan redovisas tidigare bygglovsärenden, yttranden, utredningar samt övriga händelser i ärendet som är av vikt för bygglovsnämndens bedömning.

S-2017-125 Tillbyggnad av affärshus

Planavvikelser: Byggnaden uppförs delvis på prickmark (mark som inte får bebyggas).

2017-07-17 Trafikverket yttrar sig i ärendet

2017-06-15 § 1209. Beslut om att tillåta avvikelsen diskuterades på bygglovsnämndens sammanträde.

2017-08-09 § SDB-2017-738, Bygglov beviljades per delegation av dåvarande bygglovs- chef. Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap 31 b § PBL enligt uppdrag från bygglovsnämnden.

2017-09-05 Trafikverket överklagar bygglovet.

Trafikverket vidhåller att det aktuella området utifrån dagens lagstiftning inte är lämplig för byggnation av handelsområdet och att bygglov skall avstyrkas. Hänvisning görs till 2 kap 5 § PBL. Trafikverket yrkar att ny bebyggelse inte bör tillåtas inom ett område på 30 meter från järnväg (spårmitt på närmaste spår), ansökan visar ej lämplig användning av mark.

__________________________________________________________________________________

Justering

38 (67) /forts § 210/

Trafikverket nämner i nästkommande stycke dock följande: ”Det beviljade bygglovet planeras på prickmark och är en avvikelse från gällande detaljplan. Prickmark i detalj- planen är ett sätt att upprätthålla ett lämpligt avstånd mellan bebyggelser och järnväg.

Det är fortfarande Trafikverkets uppfattning att bygglov inte kan beviljas enligt föreslagen placering och att marken måste kvarstå som prickmark för att skydda framkomlighet längs järnvägen.”

Analys: Trafikverket betonar med detta att prickmark i detaljplanen är ett sätt att upprätthålla ett lämpligt avstånd mellan bebyggelser och järnväg.

2017-09-22 Bygglov återkallas på sökandes begäran då de avser att inkomma med ett planenligt bygglov vilket de gör med ansökan i ärende S-2017-1441.

S2017-1441 Tillbyggnad butikslokal Inga planavvikelser

2017-10-16 § SDB-2017-1001, Bygglov beviljas per delegation av bygglovsarkitekt Bygglov utan startbesked beviljas med stöd av 9 kap 30 § PBL.

2017-11-07 Trafikverket överklagar bygglovet.

Trafikverket anser att kommunen inte har tagit tillräcklig hänsyn till människors hälsa och säkerhet och att det meddelade bygglovet skulle kunna medföra en betydande olägenhet enligt 2 kap 9 § PBL. Kommunen har därmed beviljat lov som skulle kunna skada framkomlighet längst ett utpekat riksintresse -Västkustbanan. Trafikverkets anser att ny bebyggelse inte bör tillåtas inom ett område om 30 meter från järnvägen (räknat från spårmitt på närmaste spår). Ett sådant avstånd ger utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka. De flesta olyckor vid järnvägen handlar om urspårning och erfarenhet har visat att de sker inom cirka en vagnslängd från spåret, Det vill säga cirka 25 meter. Även ett visst avstånd för utrycknings- och bärgningsfordon krävs. Inom ett avstånd av 30 meter från järnvägen finns en förhöjd risk vid en eventuell olycka, exempelvis risken för brand samt utsläpp av gas och vätskor.

Trafikverket anser att det är högst olämpligt att placera utrymningstrappor och dörrar på den sida av huset som ligger parallellt med spåren. Banan är ett primärt stråk för farligt gods och riskerna kopplade till farligt gods bör vara styrande för bygglovsprövning och utformning av tillbyggnaden. Sökanden har inte säkerställt säker utrymningsväg vid en olycka på järnvägen. Det är Trafikverkets uppfattning att bygglov inte kan beviljas enligt föreslagen placering för att skydda människors hälsa och säkerhet samt framkomlighet längs järnvägen.

Analys: Trafikverket skärper här sitt förhållningsätt trots att tillbyggnaden är mindre samt ej placerad på prickmark som den var i den tidigare ansökan. Tidigare yttrande om att prickmark i detaljplanen är ett sätt att upprätthålla ett lämpligt avstånd mellan

bebyggelser och järnväg tas ej upp utan nu hänvisar man till det generella avståndet om 30 meter.

__________________________________________________________________________________

Justering

39 (67) /forts § 210/

2018-05-07 Länsstyrelsen upphäver Bygglovsnämndens i Falkenbergs kommun delegationsbeslut och återförvisar ärendet till nämnden för vidare handläggning.

Eftersom tågtrafiken inte längre är genomgående konstaterar länsstyrelsen att plan- bestämmelsen ”skydd” har upphört att gälla. Åtgärden är således planenlig.

Härvid konstaterar länsstyrelsen inledningsvis att de bestämmelser i 2 kap. 5 och 6 §§

PBL som rör byggnaders lokalisering och utformning ur säkerhets och trafiksynpunkt prövats i detaljplanen och inte kan utgöra skäl för att upphäva lovet för den nu aktuella, planenliga åtgärden. Frågan om bl. a. säkerheten för de människor som kommer att vistas i den aktuella byggnaden är med andra ord redan avgjord.

Vid prövning enligt 2 kap. 9 § PBL i frågan om tillbyggnadens påverkan på omgivningen och vilka konsekvenser ett minskat avstånd till spåren kan få för eventuella räddnings- insatser vid en tågolycka kom länsstyrelsen fram till följande:

Avståndet från närmaste spårmitt mätt på situationsplanen är endast ca 12 meter, att jämföra med den generella rekommendationen om minst 30 meter. Enligt länsstyrelsens bedömning borde därför frågan om räddningstjänstens framkomlighet samt

lokaliseringens konsekvenser för tågresenärernas hälsa och säkerhet ha utretts närmare.

Mot denna bakgrund upphäver länsstyrelsen nämndens beslut och återförvisar ärendet Till denna för vidare handläggning.

2018-05-14 Länsstyrelsen förtydligar sitt beslut

”Hänvisning till tågresenärer är olycklig då den aktuella banan framförallt används för godstrafik. Länsstyrelsens avsikt var att hänvisa till de konsekvenser lokaliseringen får för hälsa och säkerhet i dess omgivning. Nämndens utredning bör således omfatta åtgärdens omgivningspåverkan avseende hälsa och säkerhet i stort. Detta innefattar exempelvis risker för passagerare på tågen eller annan allmänhet som påverkas vid en olycka.”

Analys: Länsstyrelsen slår fast att åtgärden är planenlig och att frågan om säkerheten för de personer som vistas i tillbyggnaden är avgjord redan i detaljplanen. Två risk- utredningar är gjorda i ärendet. Redan vid riskutredningen 2002 då det var genomgående tågtrafik kom man fram till följande individrisk: ”Jämfört med de individrisker en person dagligen utsätts för eller utsätter sig för, är den ökningen i individrisk som det innebär att befinna sig på Ormenområdet marginell.”

Vid utredningen från 2017 bedöms inga riskreducerande åtgärder avseende farligt gods- olyckor vara nödvändiga för tillbyggnaden inom Kv. Ormen 9 i Falkenberg.

Räddningstjänsten gör i sitt yttrande från 2018-06-01 bedömningen att åtkomstmöjlig- heterna är goda vid en eventuell brand eller olycka samt att nybyggnationen inte ligger sämre lokaliserad än de redan lokaliserade byggnaderna längs järnvägsspåret. Risken bedöms som acceptabel med avseende på att det är få personer på godstågen, att inget farligt gods transporteras på sträckan, att det sker få tågrörelser och med låg hastighet.

__________________________________________________________________________________

Justering

40 (67) /forts § 210/

S-2017-1443 Ändring av takkonstruktion

Planavvikelse: avvikelse avseende nockhöjd om 0,2 meter

2017-11-07 Trafikverket yttrar sig i ärendet.

Här finns tillägget att sökande måste visa att elsäkerhetskraven för Västkustbanan uppnås för hela byggnaden enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter.

Analys: Avståndet till närmaste kontaktledning är drygt 12 meter. Enligt 7 kap. 3 § Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSAK-FS 2008:1, ska en kontaktledning dras så att det horisontella avståndet mellan spänningsförande delar och en byggnad eller någon byggnadsdel i vilken ledningen inte ska införas, uppgå till minst 5 meter när det är vindstilla. Som allmänt råd anges att om en kontaktledning är framdragen i närheten av en byggnad som är avsevärt högre än kontaktledningen kan särskilda säkerhetsåt- gärder ibland behövas. Normalt behövs dock inte några särskilda skyddsåtgärder om någon byggnadsdel inte finns närmare kontakt-ledningen än 10 meter vilket ej är fallet här.

2017-11-23 § 1350, Bygglov med liten avvikelse beviljas av bygglovsnämnden med stöd av 9 kap 31b § PBL.

2017-12-19 Trafikverket överklagar bygglovet. I sak samma motivering som vid överklagande 2017-11-07 i ärende S-2017-1441.

Yttranden i samband med planarbetet innan detaljplan 283 i Falkenbergs kommun antogs:

2001-12-13 Banverket

Banverket är positivt till en förtätning av staden och en upprustning av det aktuella området. Banverket anser generellt inte att ett skyddsavstånd på 30-50 meter krävs, utan en riskanalys bör göras och utifrån denna kan ett skyddsavstånd bestämmas. Det upplyser dock om att ett minsta avstånd måste beaktas vilket är 12 meter från spårmittt med tanke på elsäkerhet. I övrigt inget att erinra.

2002-07-01 Banverket

Den riskanalys som är gjord för området har på ett bra sätt redogjort för de risker som finns i området och har kommit fram till åtgärder som är rimliga. Tidpunkten för ett förändrat läge för Västkustbanan är i dagsläget ej exakt tidsatt och under

planbestämmelserna bör istället anges att dessa börjar gälla då Västkustbanan flyttats till nytt läge. I övrigt inget att erinra.

2002-07-03 Järnvägsinspektionen

Järnvägsinspektionen har inget att anföra mot innehållet i handlingarna.

__________________________________________________________________________________

Justering

41 (67) /forts § 210/

2002-07-03 Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har i nuvarande utformning inga erinringar, som kan komma att läggas till grund för ett förordnande om statlig prövning enligt 12 kap 1§ PBL. Under förutsättning att de i riskanalysen rekommenderade säkerhetshöjande åtgärderna genomförs, finns det med hänsyn till farligt gods olycka på järnvägen inget att erinra mot tänkt verksamhet inom planförslaget.

2002-10-09 Länsstyrelsen

Planbestämmelserna under ”Ändrad lovplikt …….. gäller ej när persontrafik upphör”

skall ändras till ”Ändrad lovplikt …….. gäller ej när genomgående tågtrafik upphör”.

Efter denna ändring har Länsstyrelsen inga erinringar som medför att planförslaget kan bli föremål för statlig prövning enligt 12 kap 1 § PBL.

2002-10-21 Banverket

Banverket har inget ytterligare att erinra då de synpunkter som framfördes i samrådsskedet blivit tillgodosedda.

Yttrande i samband bygglovsansökan på angränsande fastighet Ormen 10, 2007-S0974:

2008-03-28 Banverket

Ur elsäkerhetssynpunkter får byggnad ej placeras närmare än 9 meter från spårmitt.

Ur underhållssynpunkt behöver byggnaden ligga ytterligare några meter ifrån för att undvika att behöva komma in på järnvägsområdet vid underhållsarbeten. Banverket förutsätter även att kommunen följer Boverkets Allmänna råd 2008:1 rörande trafikbuller samt standarder för ljudklassning av utrymmen i byggnader(SS 25268:2007), som är nyligen utgivna. I övrigt har Banverket inga synpunkter på aktuell bygglovsansökan.

Riskutredningar:

2002-03-08 Riskanalys inför förändring i detaljplan till handelsverksamhet i anslutning till Västkustbanan i centrala Falkenberg, utförd av FB Engineering AB.

Denna utredning fokuserar till största del på genomgående tågtrafik som vid tidpunkten var hårt trafikerad. Utredningen visar på placering av byggnader på ett avstånd på minst 30 meter från spårområdet.

”Jämfört med de individrisker en person dagligen utsätts för eller utsätter sig för, är den ökningen i individrisk som det innebär att befinna sig på Ormenområdet marginell.”

”Vid omlokalisering av Västkustbanan förväntas antalet transporter av farligt gods förbi Ormenområdet minska eller helt upphöra, vilket innebär en avsevärt lägre risknivå.”

Rekommendationer:

- Byggnaders fasader - Planering av ventilation

- Iordningställa området närmast spårområdet, rensa från hårda föremål som stenar och utstickande föremål

- Staket mot spårområdet för att hindra tillträde från allmänheten

__________________________________________________________________________________

Justering

42 (67) /forts § 210/

2017-09-06 Riskutredning avseende farligt gods på järnväg, utförd av Prevecon Järnvägsspåret genom Falkenberg nyttjas from 2008 inte för genomgående trafik. Spåret söder om gamla stationsområdet är borttaget. Kvarvarande spår med angöring norrifrån bibehålls som lokalt industrispår. Utredning om omdragning av spåret pågår och för tillfället är det endast företagen Essity och Falkenbergs terminal AB som nyttjar spåren.

Inom det område som betjänas av industrispåret Smedjeholm/Norra hamnen finns inga uppgifter om hantering av farligt gods på järnväg. Den enda angivna transportören uppger att de inte hanterar farligt gods till eller från Falkenberg via järnväg.

Med hänsyn till ovanstående bedöms inga riskreducerande åtgärder avseende farligt gods- olyckor vara nödvändiga för tillbyggnaden inom Kv. Ormen 9 i Falkenberg.

Övriga yttranden under handläggning av bygglovet

2017-11-07 Stadsarkitekt

Hänsyn enligt 2 kap 5§ PBL har prövats i samband med planarbetet.

När detaljplanen upprättades var det känt att järnvägen skulle flyttas till nytt läge i och med utbyggnad till dubbelspår. Beslut om ny sträckning fattades av dåvarande Banverket redan 1994. Utbyggnaden av den nya Västkustbanan inleddes 2003 och den genomgående tågtrafiken flyttades till det nybyggda dubbelspåret 2008. Planbestämmelserna (skydd och b1) anger tydligt att de gäller så länge genomgående tågtrafik trafikerar järnvägsområdet.

Det är kommunens uppfattning att gällande detaljplan redovisar byggrätt för den sökta åtgärden samt att planbestämmelserna (skydd och b1) upphört att gälla i och med att den genomgående tågtrafiken 2008 upphört att trafikera järnvägsområdet.

2018-06-01 Räddningstjänsten väst

Vid en eventuell olycka på järnvägen överstiger avståndet mellan möjlig uppställningsplats och den sämst möjliga placerade angreppspunkten inte 40 meter. Räddningstjänsten har åtkomst både norr och söder om järnvägsspåret, i både östlig och västlig riktning på båda sidorna.

Vid eventuell brand i byggnaden överstiger avståndet mellan möjlig uppställningsplats och angreppspunkt inte 25 meter ens från den sämst lokaliserade angreppspunkten oavsett vilken av utrymningsvägarna som används som angreppspunkt. Räddningstjänsten gör därmed bedömningen att åtkomstmöjligheterna är goda (avståndet mellan räddningsfordonens uppställningsplats och byggnadens angreppspunkt bör understiga 50 meter).

__________________________________________________________________________________

Justering

43 (67) /forts § 210/

Stickspåret slutar ca 450 meter från den planerade tillbyggnationen vilket gör att tågen framförs med låg hastighet för att kunna stanna innan stoppet, alternativt att de startar och därmed inte hinner få upp någon högre hastighet. Räddningstjänsten gör även bedömningen att sannolikheten att ett tåg spårar ut samtidigt som en nödutrymning sker genom den av de fyra nödutgångar som ligger mot tågsidan är minimal. Personer i byggnaden kan välja tre andra nödutgångar, beroende på vad som hänt och eventuell lokalisering av eldsvåda eller liknande.

Sammanfattningsvis gör räddningstjänsten bedömningen att placeringen av byggnationen inte är optimal ur ett säkerhetsperspektiv, men med avseende på få personer på godstågen, att inget farligt gods transporteras på sträckan, att det sker få tågrörelser och med låg hastighet, så bedöms ändå risken som acceptabel. Nybyggnationen ligger inte sämre än de redan lokaliserade byggnaderna längs järnvägsspåret.

2018-06-12 Trafikverket

Trafikverket anser fortfarande att sökanden inte har tagit hänsyn till farligt gods som kan komma att trafikera sträckan. Spåren är ett utpekat stråk för farligt gods och därför måste sökanden ta hänsyn till människors hälsa och säkerhet i och omkring tillbyggnaden vid en urspårning eller annan olycka med ett tåg som transporterar farligt gods. Trafikverket anser att sökanden inte har tagit tillräcklig hänsyn till människors hälsa och säkerhet och att bygglovet kan komma medföra en betydande olägenhet enligt 2 kap 9 § PBL.

Trafikverket vidhåller att ny bebyggelse generellt inte bör tillåtas inom ett område närmare än 30 meter från järnvägen, (räknat från spårmitt på närmaste spår). Ett sådant avstånd ger utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka, och det möjliggör en viss utveckling av järnvägsanläggningen. (TRV 2016:148). Trafikverket anger avstånd till spårmitt till 9,5 meter.

Trafikverket begär att sökanden kompletterar med en riskutredning som visar vilka åtgärder som krävs för att spåren kan trafikeras med farligt gods i framtiden även om det inte trafikeras farligt gods i nuläget. Sökanden måste visa vilka åtgärder som kommer att krävas och hur det kan genomförs för att sträckan kan fortsätter vara tillgängligt för trafikering av farligt gods eftersom det är ett utpekat stråk för farligt gods.

Med sträckningens närhet till hamnen är det inte osannolikt att behovet av att trafikera spåren med farligt gods kan komma att uppstår igen, särskilt med den planerade kapacitethöjande utbyggnation av Västkustbanan som är finansierad i den nationella planen för transportsystemet 2018-2029.

Trafikverket vidhåller tidigare framförda synpunkter om att det inte är lämpligt att placera utrymningstrappor längs spåren som kan trafikeras med farligt gods i framtiden.

Analys: Trafikverket anger trots att de erhållit en skalenlig situationsplan och två för-

Analys: Trafikverket anger trots att de erhållit en skalenlig situationsplan och två för-

Related documents