• No results found

Åkers styckebruk 1:478, ansökan om bygglov för ändrad användning från lokal till vandrarhem, fasadändring samt

inredande av vind

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. bevilja ansökan om bygglov för ändrad användning från lokal till

vandrarhem samt fasadändring och inredande av vind med stöd av 9 kap.

30 plan- och bygglag (2010:900), PBL, med motivering att åtgärden bedöms vara planenlig.

2. ge handläggaren i ärendet delegation på att upprätta tillhörande bilaga med kompletterande information inför startbesked.

3. debitera sökanden en avgift om 18000 kronor (exklusive kostnad för teknisk prövning), enligt gällande taxa.

Yrkanden

Ewa Thalén Finné (M), Magnus Brandel (S), Hugo Rundberg (C), Elinor Caruth (M), Björn Karlsson (SD), Thore Berggren (M), Anncharlotte Nilsson (M) och Margaretha Furustrand (L) yrkar bifall till ansökan om bygglov.

Yvonne Knuutinen (V) yrkar bifall till liggande förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordföranden ställer avslag till bygglovsansökan mot bifall för detsamma och finner att nämnden beslutar bifalla bygglovsansökan.

Beskrivning av ärendet

Rhuby AB ansöker om ändrad användning från lokal till vandrarhem samt fasadändring och inredande av vind, nytillkommen bruttoarea är 223 kvm, på fastigheten Åkers styckebruk 1:478. Fasadändringen utgörs av en höjning av takvinkeln till 45 grader, nya fönster och dörrar samt tilläggsisolering och byte av fasadmaterial.

Fönster och dörrar föreslås bytas till svart aluminium. Fasaderna tilläggsisoleras och kläs med till omålad träfasad. Takmaterialet byts till svart slätplåt. Mindre takfönster tas upp på båda takfallen.

För verksamheten tillkommer även besöksparkering samt uppställningsplatser för husbilar.

MSN § 107 forts.

Befintlig stationsbyggnad uppförd på 1950-talet karaktäriseras av en låg byggnadsvolym med tegelfasader och ett flackt tak, idag belagt med

tegelimiterande plåt, ursprungligen belagt med lertegel. Byggnaden bedöms vara kulturhistoriskt värdefull samt en del av Riksintresse för kulturmiljövård (D20) (Åkers sn).

Gällande rätt och beredning

Enligt Plan- och bygglagen 9 kap 30 § skall ansökningar om bygglov bifallas om:

1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplanen, eller

b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 § första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988),

2. åtgärden inte strider mot detaljplanen,

3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och

4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ samt 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9-11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§.

31 b § Trots 30 § första stycket 2, 31 § 1 och 31 a § 2 får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte och

1. avvikelsen är liten, eller

2. åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt. Lag (2014:900).

Detaljplanen (0486-P01/8) för fastigheten anger beteckningen H1 (handel, kontor, lager och hantverk).

Strängnäs kommunen har genom att specificera bestämmelsen med bland annat kontor angett att det är likställt med bestämmelsen K Kontor vilket även innefattar hotellverksamhet.

Strängnäs kommun bedömer även att tillkommande parkeringsplatser och uppställningsplatser för husbilar är planenliga då de är en förutsättning för verksamheten.

Kap 2: allmänna och enskilda intressen.

6 § Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till

1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan,

2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra

stridshandlingar,

4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden,

5. möjligheterna att hantera avfall,

6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö,

7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och

8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar.

Kap 8: krav på byggnadsverk mm.

4 § Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om 1. bärförmåga, stadga och beständighet,

2. säkerhet i händelse av brand,

3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön, 4. säkerhet vid användning,

5. skydd mot buller,

6. energihushållning och värmeisolering, 7. lämplighet för det avsedda ändamålet,

8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,

9. hushållning med vatten och avfall, 10. bredbandsanslutning, och 11. laddning av elfordon.

PBL 10 kap.

3 § En åtgärd får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked, om åtgärden kräver

1. bygglov, marklov eller rivningslov, eller

2. en anmälan enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 8§.

4 § Ett byggnadsverk får inte tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked för byggåtgärder förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat.

PBL 11 kap

51 § Om någon bryter mot en bestämmelse i 8–10 kap. eller i föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap. 2–10 §§

eller mot en bestämmelse i en EU-förordning om krav på byggnadsverk eller byggprodukter, ska tillsynsmyndigheten ta ut en särskild avgift

(byggsanktionsavgift) enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 12

§.

Verkställa bygglov, rivningslov och marklov

En lovpliktig åtgärd får inte verkställas, det vill säga påbörjas, förrän fyra veckor efter det att lovbeslutet har kungjorts i Post och Inrikes Tidningar. Detta gäller

MSN § 107 forts.

även om ett eventuellt startbesked har utfärdats.

Om inte annat följer av 9 eller 33 §§ gäller att bygglov, rivningslov och marklov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år från dagen för att beslutet om lov vunnit laga kraft, PBL 9 kap. § 43.

Bygglovsprövningen omfattar främst planöverensstämmelse, placering på tomt samt yttre och inre utformning enligt PBL 2 kap. och 8 kap. § 1-3, 9, 13, 17, 18 i de delar som inte prövats i detaljplan eller områdesbestämmelser.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens bedömning Nytillkommen bruttoarea är 223 kvm.

Uppgift om Kontrollansvarig:

NN (Behörighetsnivå: K) XX

XX XX

Ansökan om ändrad användning från lokal till vandrarhem samt fasadändring och inredande av vind på fastigheten Åkers styckebruk 1:478 inkom till samhällsbygg-nadskontoret 2021-03-01. Syftet med ansökan är att ändra användningen av lokalerna till vandrarhem. Åtgärden innebär även fasadändringar i form av nya fönster, dörrar och tilläggsisolering samt byte av fasad- och takmaterial.

Åtgärden strider ej mot gällande detaljplan med avseende på användningsområde och uppfyller därmed kriteriet för att ett bygglov ska kunna beviljas.

Motiv till beslut

Fastigheten är en del av och ligger inom Riksintresse för kulturmiljövård: Åkers styckebruk med del av Mälarmården [D 20] (Åkers sn)

Motivering: Bruksmiljöer med brukssamhälle som tydligt visar på den tekniska, ekonomiska och sociala utvecklingen från 1500-talet till efterkrigstiden, fram t.o.m.

1960-talet.

Uttryck för riksintresset: Flera gruvområden t.ex. Skottvång, Bredsjönäs,

Älgsjöbacken, Sjuhålen, Kalkbro och de två bruksmiljöerna vid Åkers Styckebruk och Åkers krutbruk med mellanliggande modernt brukssamhälle. Tekniska

energiförsörjningssystem för gruvbrytning vid bl.a. Klockartorp. Vinterväg på Marvikarna. Lämningar efter järn- och kruttillverkning. Omfattande lämningar av kolning på Mälarmården. Vattenförande system för bruks- och gruvdrift.

Styckebruket med bl.a. bruksherrgård från 1700-talet med engelsk park, flera generationer av arbetarbostäder, industriområde med masugnsruin samt bruksbyggnader från 1700-, 1800- och 1900-talen. Järnvägsknut vid Åkers

Styckebruk med såväl befintlig som lämningar efter järnvägsspår till bl.a. Skottvångs

gruvor, Eskilstuna, Södertälje m.m. Krutbruk med arbetarbostäder. Tätortens centrumbildning och karaktäristisk flerbostadsbebyggelse från 1950-talet.

Odlingslandskap med byar som Riby och f.d. byar som Spånga och Forsa inkorporerade i bruksrörelserna.

Sörmlands museums bedömning av fastigheten och föreslagen åtgärd:

Stationsområdet ligger strax söder om torget. I närmiljön finns i öster Åkers gamla stationshus uppfört år 1895, samt i väster det rödfärgade godsmagasinet byggt samma år.

Det aktuella objektet, den nya stationsbyggnaden ritades år 1951. Byggnaden ritades av Bantekniska byrån. Västra delen var avsedd för posthantering och östra delen för resgods. Det nya stationshuset är en långsträckt byggnad med fasader av rött tegel. Fönstren består av vitmålade träbågar med äldre draget/valsat

fönsterglas. Taket har ursprungligen varit täckt med rött lertegel. Idag är taket täckt med ”tegel-korrugerad” plåt. Dörrarna är utbytta till aluminium/ståldörrar.

Ursprungligen hade byggnaden glasade trädörrar, troligen fernissade. Detaljer som finns kvar är svartmålade räcken vid ingångar. Stationshusets utseende är typiskt för 1940- och 50-talets nyare järnvägsbyggnader, där framförallt det röda fasadteglet och det flacka taket är en stor del av karaktären. Att stationshuset är långt och sammanbyggt med godsavdelningen är också typiskt för tidens

järnvägsstationer.

För att kunna utnyttja stationshuset mer, och få ståhöjd på plan 2, vinden, avses byggnadens höjd att höjas ca 2 meter och att få ändrad taklutning. Flertalet takfönster kommer att tas upp. Stationshusets proportioner och volym kommer därmed att förändras. Framförallt kommer takytan att bli mer påfallande, eftersom nocken höjs. Exteriören kommer att förändras avsevärt, genom att både fasad- och takmaterial byts ut. Det röda fasadteglet är tidstypiskt och en stor del av karaktären. Till karaktären bidrar också i hög grad de vitmålade fönsterbågarna av trä med äldre fönsterglas. Ursprungligen har stationshuset varit täckt med lertegel, vilket även det är typiskt för stationshus från tiden. Att täcka taken med svartmålad plåt bedöms medföra att takytorna blir mer påtagliga än om taken återigen skulle beläggas med taktegel. Rödmålad plåt är eventuellt ett bättre alternativ. Fönster föreslås ersättas med nytillverkade av svartmålad aluminium. I skisserna ser karmarna ut att vara förhållandevis breda. Även detta kommer att förändra karaktären avsevärt. Sammantaget bedöms därför dessa åtgärder inte uppfylla kravet på varsamhet. Från början har stationshuset haft glasade

trädörrar. Även dörrar föreslås ersättas med nytillverkade av svartmålad

aluminium. De ursprungliga dörrarna är idag ersatta. Åtgärden påverkar därmed inte exteriören negativt, även om det hade varit positivt att återgå till glasade trädörrar.

MSN § 107 forts.

Åtgärden strider ej mot gällande detaljplan med avseende på användningsområde och uppfyller därmed kriteriet för att ett bygglov ska kunna beviljas.

Kraven i 2 och 8 kap. PBL i övrigt bedöms bli uppfyllda.

Nämndens bedömning är att åtgärden ej strider mot 8 kap. 17 § plan- och bygglag (2010:900), PBL, samt att åtgärden bedöms uppfylla varsamhetskraven vad gäller byggnadens karaktärsdrag. Förslaget bedöms också ta tillvara på byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden i skälig omfattning.

Den samlade bedömningen är därför att bygglov för ändrad användning från lokal till vandrarhem samt fasadändring och inredande av vind ska beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglag (2010:900), PBL, med motivering att åtgärden bedöms vara planenlig.

Överklagande

Den som vill överklaga miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut skall skriva till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Skrivelsen skickas till:

Strängnäs kommun

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 645 80 Strängnäs

Överklagandet skall ha inkommit till kommunen inom tre veckor från den dag då ni tog del av beslutet. Skrivelsen skall ange det beslut som överklagas och den ändring i beslutet som ni begär. Ni skall också ange varför beslutet är oriktigt och de bevis som ni vill åberopa till stöd för er talan.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2021-06-02

Ritningar(situationsplan, planritning, sektionsritning, fasadritningar) 2021-05-27 Yttrande Sörmlands museum, 2021-04-13

Delgivning Sökanden:

Rhuby AB Forsavägen 2

647 52 Åkers styckebruk

Fastighetsägare:

NN XX XX

Underrättelse

Åkers styckebruk 1:477 Åkers styckebruk 1:472 Åkers styckebruk 1:465 Åkers styckebruk 9:4 Kungörelse

Kungörs i Post - och inrikes tidningar enligt PBL 9 kap. 41 § Kopia till:

Kontrollansvarig

____________________

MSN § 108 Dnr BYGG.2021.514

Toresunds-Sundby 1:27, Stallarholmen, ansökan om