• No results found

Helgarö, ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av två enbostadshus

Fogdö-Berga 2:12, ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av fyra enbostadshus

Björsund 9:1, Helgarö, ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av två enbostadshus

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. ge positivt förhandsbesked enligt 9 kap 17 § plan- och bygglagen, PBL, för nybyggnad av två enbostadshus på föreslagen plats enligt situationsplan, inkommen 2021-03-22.

2. debitera sökanden en avgift om 25 000 kronor, enligt gällande taxa.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av två enbostadshus. Sökanden har för avsikt att låta stycka två fastigheter från fastigheten Björsund 9:1 för byggande av två enbostadshus på platsen enligt situationsplan. På platsen har 2017-05-17 SBN AU § 48 beviljat en identisk ansökan om förhandsbesked. Det förhands-beskedet har inte utnyttjats inom två år och har därmed förfallit.

Gällande rätt och beredning 9 kap. 17 § plan- och bygglagen, PBL

Om den som avser att vidta en bygglovspliktig åtgärd begär det, ska

byggnadsnämnden ge ett förhandsbesked i fråga om åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen.

9 kap. 31 § PBL

Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden 1. inte strider mot områdesbestämmelser,

2. inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3 §, och

3. uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9–

11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§ i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Lag (2014:900).

För området gäller översiktsplanen för Strängnäs kommun med ställningstagande och generella krav och riktlinjer för ny bebyggelse på landsbygden som ska vara

MSN § 111 forts.

uppfyllda för att förhandsbesked ska kunna beviljas. Området ligger utanför utpekade utredningsområden för ny bebyggelse inom/intill befintliga strukturer.

Ansökan har därför prövats enligt ”Ny bebyggelse utanför utpekade

servicenoder/landsbygdsnoder och stråk” (ÖP2014). I kapitlet har man radat upp fyra skäl. För att kunna uppföra ny bebyggelse utanför utpekade

service-/landsbygdsnoder och stråk ska minst ett av de fyra angivna skälen vara uppfyllt. I detta fall utgör etableringen en enstaka komplettering till befintlig

bebyggelsegrupp.

Platsbesök genomfördes den 28 maj 2021. Byggnaderna är tänkta att placeras på en stenig sluttning. På platsbesöket var bedömningen att byggnaderna bör anpassas till naturen och markförhållandena på platsen. Förvaltningen har konstaterat att ingen fördjupad utredning krävs (ÖP 2014).

Detaljplanekrav föreligger inte för den planerade bebyggelsen.

Fastigheten ligger inte inom strandskyddat område.

Fastigheten ligger inom fastställt verksamhetsområde för vatten och avlopp.

Fastigheten ligger inom riksintresse för Mälaren med öar och strandområden.

Bestämmelserna omfattar stor del av kommunen och innebär att turismens och friluftslivets intressen ska beaktas, särskilt vid prövning av tillkommande exploateringsåtgärder.

Yttranden

Sevab har inte meddelat några synpunkter. Generellt gäller att renhållnings-föreskrifter för Strängnäs kommun efterlevs, bl.a. gäller det placering sopkärl hämtningsdagen.

Kända sakägare som äger fastigheter/rättigheter i aktuellt område har fått möjlighet att yttra sig över ansökan. Inga synpunkter med erinran har lämnats.

Information från Björsunds samfällighetsförening har inkommit avseende det som är av stor vikt för föreningen gällande placering av ut/infart, anordningar inom vägområde, när föreningen behöver kontaktas, utformning av infart/övergång, behov av godkännanden samt vad som gäller vid tunga transporter, avstängning av väg och återställande av vägskador.

Sökande har tillsänts samtliga yttranden i sin helhet och getts möjlighet att bemöta inkomna yttranden och synpunkter.

Motiv till beslut

Den samlade bedömningen är att åtgärden kan tillåtas på platsen eftersom

placeringen följer översiktsplanen och marken anses lämplig för ändamålet.

Eftersom förslaget följer PBL 2 kap 2, 4, 5 §§ samt 9 kap 17 § ska positivt förhandsbesked beviljas.

De generella kraven och riktlinjerna enligt översiktsplanen uppfylls och enbostadshusens storlek, antal våningar, placering på tomt m.m. behandlas i bygglovet.

Genom att ansökt placering är i anslutning till befintlig bebyggelsegrupp bedöms riksintresset för det rörliga friluftslivet inte påtagligt skadas.

Den samlade bedömningen är att byggnation i form av två stycken enbostadshus kan tillåtas på platsen.

I Strängnäs kommun ska frågor som berör barn särskilt prövas. Inga särskilda konsekvenser för barn bedöms förekomma i detta ärende som föranleder en fördjupad konsekvensanalys.

Villkor förenligt med den kommande bygglovsprövningen enligt 9 kap 39 § PBL

Byggnaderna ska placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden, markförhållandena och till naturvärden/kulturvärden på platsen.

Upplysning

Detta beslut är endast ett svar på ansökan om förhandsbesked och innebär inte att bygglov beviljats. Om bygglov inte sökts inom två år är detta förhandsbesked förfallet.

Bygglov kan beviljas efter inlämnande av bygglovsansökan enligt 9 kap 31 § PBL.

Fastigheternas exakta storlek ska bestämmas utifrån inlämnad tomtkarta i samråd med lantmäteriet.

Enbostadshusets storlek, antal våningar, placering på tomt m.m. behandlas i bygglovet.

Överklagande

Den som vill överklaga miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut skall skriva till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Skrivelsen skickas till:

Strängnäs kommun

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 645 80 Strängnäs

MSN § 111 forts.

Överklagandet skall ha inkommit till kommunen inom tre veckor från den dag då ni tog del av beslutet. Skrivelsen skall ange det beslut som överklagas och den ändring i beslutet som ni begär. Ni skall också ange varför beslutet är oriktigt och de bevis som ni vill åberopa till stöd för er talan.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2021-06-11

Översiktskarta, upprättad 2021-06-10 Situationsplan, inkommen 2021-03-22 Fotografier, upprättade 2021-05-28 Delgivning

Sökande/fastighetsägare NN Underrättelse

Underrättelse till övriga sakägare utan invändningar - Björsund 2:12, 2:13, 2:16 - 2:18, 2:24, 2:27, 3:35, 4:3, 4:9, 7:1, 9:2 - 9:4, 10:4, 11:1, 12:1, 13:1 och S:1

Kungörelse

Kungörs i Post - och inrikes tidningar enligt PBL 9 kap. 41 § ____________________

Vannesta 1:27 och 1:32 ”Gula industrihuset”, Stallar-holmen, detaljplan, beslut om förnyad granskning

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. godkänna den reviderade miljökonsekvensbeskrivningen.

2. detaljplan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning skickas ut på förnyad granskning.

Yrkanden

Magnus Brandel (S), Margaretha Furustrand (L) och Yvonne Knuutinen (V) yrkar bifall till liggande förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Syftet med detaljplanen är att bekräfta befintlig markanvändning men även att skapa möjligheter för tillkommande bebyggelse. Markanvändningen ska syfta till att möjliggöra en flexibel användning som både tolererar verksamheter av centrumkaraktär och bostäder i form av lägenhetsboenden.

Allmänhetens tillgänglighet till strandområdet ska säkerställas i detaljplanen.

Planområdet ligger i Stallarholmen, öster om Brogatan. Området omfattar del av fastigheten Vannesta 1:11 som ägs av Strängnäs kommun och Vannesta 1:27 och 1:32 som ägs av Gula industrihuset AB. Planområdet omfattar cirka 1,7 hektar.

Planen handläggs enligt utökat planförfarande i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900). Ett utökat planförfarande har valts, då planförslaget bedöms kunna medföra en betydande miljöpåverkan. En miljökonsekvensbeskrivning inom ramen för en strategisk miljöbedömning enligt 6 kap. 11 § miljöbalken har därför upprättats.

Den första granskningen av detaljplaneförslaget genomfördes under perioden 2017-12-21 till 2018-01-25. De synpunkter som inkom under granskningen föranledde ett antal förändringar av detaljplanen och komplettering av bland annat människors hälsa och säkerhet och strandskydd. Dessa förändringar kan uppfattas som väsentliga, varför det bedömts vara rimligt att genomföra en ny granskning av

MSN § 112 forts.

detaljplanen. Under denna period finns nya möjligheter att lämna synpunkter på förslaget.

En behovsbedömning togs fram och sändes till Länsstyrelsen Södermanland för samråd 2015-03-17. Länsstyrelsen meddelade i sitt svar 2015-04-09 att man delade kommunens bedömning att detaljplanen kan antas innebära betydande miljöpåverkan och en miljöbedömning med miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap. 11 § miljöbalken har därför upprättats. Miljökonsekvensbeskrivningen har reviderats inför den förnyade granskningen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Detaljplanearbetet bekostas av beställaren enligt träffat planavtal.

Övriga konsekvenser

Detaljplanen bedöms medföra positiva sociala konsekvenser, se planbe-skrivningen.

Detaljplanen bedöms innebära positiva konsekvenser för barn och ungdomar, då ett tidigare område planlagt för industriändamål får en ny markanvändning för centrumverksamheter och bostäder. Grönområdet närmast Mälaren planläggs som allmän plats park för att säkerställa allmänhetens tillgänglighet till strandzonen.

Närheten till skolor samt anslutningen till gång- och cykelvägnät som når både skol- och arbetsområden bidrar till en trafiksäker miljö för både barn och vuxna.

Då arbetet med detaljplanen påbörjades 2015 har inte en barnchecklista tagits fram för aktuell detaljplan.

Uppföljning

Uppföljning av beslutet sker i beslutet om antagande.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Vannesta 1:27 och 1:32 ”Gula industrihuset”, Stallarholmen, detaljplan, beslut om förnyad granskning, 2021-06-02

Plankarta med bestämmelser, förnyad granskningshandling, dat. 2021-06-08 Planbeskrivning, förnyad granskningshandling, dat. 2021-06-08

Miljökonsekvensbeskrivning, förnyad granskningshandling, dat. 2021-06-08 Granskningsredogörelse, förnyad granskningshandling, dat. 2021-06-08 Parkeringsutredning, dat. 2018-11-23 rev. 2021-06-02

Historiskt PM Gula industrihuset, dat. 2019-05-21

Miljöteknisk undersökning Gula industrihuset byggnad, dat. 2019-12-06 Kompletterande luftprovtagning samt ytvattenprovtagning, Vannesta 1:27, dat.

2020-12-15

Kompletterande luftprovtagning östra flygeln, dat. 2020-02-26

Miljöteknisk undersökning, Gula industrihuset – byggnad Vannesta 1:27, dat.

2020-03-12

Miljötekniska undersökning kompletterande provtagning Vannesta 1:27, dat. 2018-06-05

Miljötekniska markundersökningar, Sammanfattande slutrapport och åtgärdsförslag, dat. 2018-11-13 och bilagor

Åtgärdsutredning Vannesta 1:27, dat. 2021-03-23 Beslutet skickas till

-

____________________

MSN § 113 Dnr MSN/2021:356-501

Trafikplan för Strängnäs stads stadskärna, beslut om