• No results found

Vi har under året introducerat 160 medarbetare genom vårt kulturstärkande forum New@Vitec

2020-12-31

Antal totalt

Andel kvinnor, %

Andel män, %

Koncernen 862 30 70

Under 30 år 102 31 69

30-50 år 501 29 71

Över 50 år 259 32 68

Varav chefer 131 21 79

Under 30 år 0 0 0

30-50 år 85 22 78

Över 50 år 46 20 80

2020-12-31

Antal totalt

Andel kvinnor, %

Andel män, % Antal nyanställda

Totalt 97 33 67

Under 30 år 20 35 65

30-50 år 59 32 68

Över 50 år 18 33 67

Antal som avslutat sin anställning

Totalt 74 38 62

Under 30 år 17 24 76

30-50 år 35 40 60

Över 50 år 22 45 55

2020-12-31 2020 2019

Koncernen 43 44

Åldersfördelning 2020

Medelålder

Personalomsättning 2020

2020-12-31 2020 2019

Koncernen 9 % 13 %

*Mätt som lägsta siffran av antal började och antal slutade delat med genomsnittligt antal anställda.

Personalomsättning i procent*

Vitec årsredovisning 2020 27 HåLLBARHETSRAPPORT

Fokusområde 2:

Kundansvar

Våra produkter är vår grund och det viktigaste bidraget i vårt hållbarhetsarbete. Dels därför att de stödjer nödvändiga funktioner i samhället och dels för att de möjliggör effektivare processer hos våra kunder som i många fall leder till minskad resursanvändning.

Produkterna är verksamhetskritiska för våra kunder.

Därför är vårt viktigaste kundansvar att produkterna är till-gängliga och behandlar kundernas information på ett säkert och pålitligt sätt. Våra produkter distribueras i allt större utsträckning som software as a service, SaaS. De tillhanda-hålls via internet enligt en abonnemangsmodell. Det innebär att vi förutom funktionalitet även ansvarar för tillgänglighet,

energieffektivitet och säkerhet. Vi gör årliga revisioner utifrån vår säkerhetspolicy för att tidigt kunna sätt in even-tuella åtgärder. Datahallarnas energieffektivitet och hur vår inköpta el produceras följs upp löpande. Våra produkter har utvecklats i enlighet med EU:s regelverk kring General Data Protection Regulation, GDPR, vilket ger våra kunder en hög nivå av datasäkerhet.

Genom vår verksamhet vill vi bidra till en positiv social, ekonomisk och miljömässig utveckling. Här berättar vi om några av våra produkter, hur de löser våra kunders utmaning-ar samtidigt som de bidrutmaning-ar till ett mer hållbutmaning-art samhälle. Läs mer på vår hemsida vitecsoftware.com.

Effektivare arbete och energianvändning i kyrkor Medeltidskyrkan i norska Sem är en vacker byggnad från 1100-talet som tidigare hade problem med för torrt inomhusklimat och en allt för hög energiförbrukning.

Via Vitec Agrandos programvara Medarbeideren kan församlingen nu styra energisystemet som sänker tem-peraturen mellan aktiviteterna i kyrkan, något som gjort att fuktigheten höjts samtidigt som energiförbrukningen reducerats. Och man behöver inte planlägga uppvärm-ningen manuellt, alla aktiviteter planläggs i kalendern i Medarbeideren, som sedan integreras med det styr- och reglersystem som finns installerat i kyrkan. i Sem kyrka levereras systemet av Jeff Electronics.

Församlingen är inte ensam om att gå över till en mer resursekonomisk styrning av kyrkobyggnaden. cirka 80 procent av alla församlingar i Norge har valt Vitec Agrandos produkter. Huvudsystemet är Medarbeideren som har nära 20 000 unika användare i Norge, Sverige och Danmark. Uppvärmningskostnaderna beräknas ha minskat med 20-50 procent i kyrkorna som använder systemet integrerat med energistyrning. Vitec Agrando

erbjuder en bred palett av programvaror som stödjer de flesta arbetsmoment inom kyrkan.

– Våra produkter är verksamhetskritiska för våra kunder, det dagliga arbetet skulle stå still om de inte fungerade, säger Dagfinn Skogøy, Vd Vitec Agrando.

Programvarorna har bidragit till att arbetet inom kyrkan digitaliserats och effektiviserats. Planeringen av exempelvis gudstjänster görs i LabOra Verksted som innehåller textuppslag till predikan och musik- och psalmförslag, vilket sparar arbetstid för personalen som även kan dela planeringen mellan varandra. Det har minskat behovet av pappersutskrifter. Man kan också enkelt göra en Powerpoint av en planerad gudstjänst.

Allt fler kyrkor använder presentation på skärm i stället för utskrifter. Till LabOra Verksted finns en app för kyrkobesökaren som kan följa med i gudstjänsten via sin telefon, vilket bidragit till att minska behovet av pap-persutskrifter även till gudstjänstbesökarna. För många församlingar är detta en del i att vara en ”grön försam-ling” och därmed bidra till att minska klimatutsläpp och negativ miljöpåverkan.

Medeltidskyrkan i Sem, Norge

Moderna lösningar för en hållbar sjukvård Den finska vårdsektorn har genomgått stora föränd-ringar under en lång tid. De offentliga finanserna har gått med underskott samtidigt som befolkningen åldras.

Under de senaste fem åren har utvecklingen, speciellt inom den privata vårdsektorn, gått mot en koncentrerad marknad där stora privata vårdföretag växt och de små och medelstora vårdföretagen minskat i antal. Från ett iT-perspektiv har denna förändring inneburit specialise-ring och interoperabilitet mellan programvarubolagen.

Vitec Acute erbjuder programvaror för elektroniska hälsojournaler, EHR, som riktar sig till offentliga och privata vårdgivare.

– Vi tänker långsiktighet, kvalitet och tillförlitlighet när det gäller våra produkter. Vi vill gärna samverka med andra programvarubolag för att skapa värde

tillsam-mans, så att kunderna kan utveckla sin verksamhet med bästa möjliga verktyg. Det är viktigt att vår produkt erbjuder hög kvalitet ur ett medicinskt perspektiv och enkelt kan integreras i den befintliga kundmiljön, vilket är ekonomiskt hållbart för våra kunder, säger Janne Vainio, Vd Vitec Acute.

Under året har många vårdföretag valt digitala lösningar och nya verktyg har integrerats i de befintliga EHR-systemen för att erbjuda patienter digitala läkar-besök. Detta är en trend vi kommer att få se mer av tror Janne Vainio. Digitala läkarbesök kommer snabbt att bli det nya normala inom primärvården - i de fall patienter-na inte är i behov av fysiska läkarbesök.

– Virtuella kliniker kommer att förbättra tillgången till en kostnadseffektiv behandling inom vården. Det vinner även klimatet på, säger Janne Vainio.

Vitec årsredovisning 2020 29 HåLLBARHETSRAPPORT

Hållbar programvara för fastighetsmäklare

Next är vår mångsidiga programvara för fastighetsmäk-lare i Norge, som vi utvecklat med användarvänlighet och hållbarhet i fokus. Den stödjer alla mobila plattfor-mar och möjliggör distansarbete för fastighetsmäklare som når systemen oavsett var de befinner sig. Alla dokument som behövs i arbetet går att hantera digitalt och inga onödiga utskrifter behöver göras, vilket är resurssparande för mäklarfirmorna.

Programvaran möjliggör elektronisk signering av juridiska dokument, vilket innebär att fastighetsmäklare kan ingå avtal med säljare utan pappersutskrifter och fysiska möten. Det senare har varit extra viktigt under året på grund av coronapandemin och vi har sett ett ökat intresse för elektronisk signering bland kunderna. i början av december 2020 hade Vitec Megler nått 360 000 signeringar jämfört med 112 000 signeringar under 2019.

– Vi hade räknat med en ökning, men långt ifrån så stor, säger Marion Laugsand, Vd Vitec Megler.

Utbildningsmaterial, digitala workshops och webbi-narium har erbjudits i högre utsträckning under året för att stödja fastighetsmäklarnas arbete.

– Så snart riktlinjerna för social distansering kommu-nicerades utvecklade vi en ny funktion som möjliggör för presumtiva köpare att kunna boka tid vid öppna visningar så att visningarna kan göras på ett tryggt och säkert sätt, säger Marion Laugsand.

Next erbjuder även fastighetsmäklare möjlighet att genomföra överlämningen av en fastighet på distans med hjälp av en digital checklista som köparen och sälja-ren går igenom och undertecknar.

Under året har speciellt fokus lagts på utveckling av universell utformning av funktioner i Budportalen och Visningsportalen, allt för att öka tillgängligheten för dem som ska sälja sitt hem samt för fastighetsmäklare.

Next, programvara för fastighetsmäklare i Norge

Digital distribution i demokratins tjänst

Vitec Visiolink erbjuder programvaror för digital distri-bution av tidningar och magasin och har i dag de största mediehusen i Europa som kunder, liksom enskilda ut- givare av små nischade magasin. Produkterna gör det möjligt för läsare att ta del av e-tidningar oavsett digital enhet.

För 10 år sedan introducerades läsplattan på marknaden och samma år levererade Vitec Visiolink den första appen för e-tidningar för läsplattor. i dag är cirka 850 appar i drift dagligen och Vitec Visiolink servar omkring 2 000 tidningar och magasin i 11 länder med e-upplagor.

– Genom att omvandla journalistik till e-tidningar har mediehusen fått det bästa av två världar. Ett samlat, redigerat innehåll med trovärdigheten hos kvalitets-journalistik i kombination med de nya digitala mediernas snabbhet och flexibilitet, med goda möjligheter till sam-spel mellan text, foto, ljud och video, säger Jens Funder Berg, Vd Vitec Visiolink.

Att möjliggöra för kvalitetsjournalistik att nå ut till ett

stort antal människor är ett sätt att bidra till ett mer håll-bart samhälle ur demokratisynpunkt. Ett av de globala målen handlar om att säkerställa allmän tillgång till infor-mation och skydda grundläggande friheter, i enlighet med nationell lagstiftning och internationella avtal.

– i Danmark brukar vi tala om den fria pressen som den fjärde statsmakten där journalistiken spelar en avgörande roll för ett demokratiskt upplyst samhälle.

Vårt bidrag är att se till att våra produkter levererar i enlighet med vårt varumärkeslöfte To rely on – Today and Tomorrow, säger Jens Funder Berg.

även om ett minskat antal papperstidningar bidrar till ett lägre klimatavtryck kräver programvaran energi och datorkraft. Vitec Visiolink förbrukar 140 000 kWh årligen i kontor och datahallar. Elkraften från Vitec Visiolinks datahallar kommer från klimatcertifierad och cO2-neutral vattenkraft.

Jysk Fynske Medier är en av kunderna som valt Vitec Visiolinks programvaror. De lyfter fram miljöaspekten som en viktig faktor.

Fokusområde 3: