• No results found

Förvaltningsberättelse

Styrelsen och verkställande direktören för Vitec Software Group AB (publ), org.nr. 556258-4804, med säte i Umeå, av-ger härmed årsredovisning, hållbarhetsrapport och koncern-redovisning för verksamhetsåret 2020. i enlighet med åRL 6 kap 11§ har Vitec valt att upprätta den lagstadgade hållbar-hetsrapporten som en från årsredovisningen avskild rapport vars innehåll anges på sidorna 18-33.

Verksamheten

Vitec är ledande inom Vertical Market Software i Norden. Vi utvecklar och levererar standardprogram för olika nischer.

Vår affärsmodell bygger på att skapa en hög andel repetiti-va intäkter. Merparten av programrepetiti-varorna distribueras till kunderna som software as a service, SaaS. De tillhandahålls via internet enligt en abonnemangsmodell. Det ger oss stabila och förutsägbara kassaflöden som skapar förutsättningar att agera långsiktigt. Koncernen blir också mindre känslig för tillfälliga svackor inom enskilda affärsenheter. Vi har ett starkt produktfokus där vi arbetar med att stödja våra kunder genom utveckling och leverans av verksamhetskritiska pro-gramvaror.

Vi har verksamhet i Danmark, Finland, Norge och Sverige och vi växer genom förvärv av välskötta och etablerade pro-gramvarubolag.

Vitec är noterat på Nasdaq Stockholm och omsatte 1 313 Mkr år 2020.

Utveckling

Vi har en tillväxtorienterad strategi och söker kontinuerligt efter nya förvärv. De senaste 10 åren har tillväxten varit mer än 15 % per år. Styrelsen har fastställt ett finansiellt mål på en rörelsemarginal om minst 15 % samt att fortsätta arbetet med fokus på kontinuerlig tillväxt och goda kassaflöden.

UTFALL

% 2020 2019 2018 2017 2016

Omsättningstillväxt 14 14 19 27 9

Rörelsemarginal 17 12 13 12 13

Nettoomsättning och resultat

Koncernens nettoomsättning uppgick 2020 till 1 312,8 Mkr (1 156,2). Totalt ökade nettoomsättningen med 14 % och de repetitiva intäkterna ökade med 19 % varav 4 % organiskt.

För helåret var de samlade repetitiva intäkterna 1 080 Mkr.

Övriga intäkter minskade med 58 % främst som en effekt av den avvecklade hårdvaruaffären i affärsenheten Vitec MV.

Licenserna minskade med 18 % helt i linje med vår förflytt-ning mot ökade repetitiva intäkter. Tjänsteintäkterna ökade med 16 % jämfört med 2019. Samlat innebar det att andelen repetitiva intäkter uppgick till 82 % av nettoomsättningen jämfört med 79 % 2019. Förvärvade bolag bidrog under året med en nettoomsättning på 126 Mkr.

EBiTA uppgick till 344,8 Mkr (247,3) med en EBiTA mar-ginal om 26 % (21). Rörelseresultatet uppgick till 222,4 Mkr

(143,9) vilket motsvarade en rörelsemarginal på 17 % (12).

i rörelseresultatet ingick förvärvsrelaterade avskrivningar med 109,4 Mkr (91,7), samt förvärvsrelaterade kostnader med 12,9 Mkr (11,8). Under 2020 har nettot av aktiverat arbete för egen räkning och avskrivningar på immateriella anläggningstillgångar påverkat rörelseresultatet med -15,6 Mkr (-19,6).

Finansnettot var negativt och uppgick till -14,8 Mkr (-13,9). De finansiella intäkterna uppgick till 0,3 Mkr (1,9) och utgjordes av ränta på bankkonton. De finansiella kostnaderna uppgick till -15,1 Mkr (-15,7) och utgjordes av ränta för finan- siell leasing -2,0 Mkr (-3,0), ränta på förvärvskrediter och konvertibla skuldebrev -12,6 Mkr (-12,7) samt övriga finan-siella poster -0,4 (0,0).

årets resultat efter skatt uppgick till 160,7 Mkr (102,2), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare 160,7 Mkr (102,2).

Effekter av coronapandemin

i mars 2020 deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, spridningen av coronaviruset och covid-19 som en pandemi.

Kort därefter utsåg koncernledningen en arbetsgrupp som ansvarat för organisation, samordning och kommunikation på koncernnivå. De flesta beslut gällande verksamheten har dock fattats av respektive affärsenhet enligt vår decentralise-rade styrmodell. Koncernens beslut och kommunikation har byggt på:

ƒ Tillit och respekt för regeringen och lokala myndigheter och deras utsedda experter.

ƒ Omsorg om alla anställda och deras hälsa.

ƒ Vårt ansvar i samhället att upprätthålla funktionalitet – våra produkter stödjer viktiga samhällsfunktioner.

Vi har under året fokuserat på att bidra till att minska risken för spridningen av viruset och att värna om våra med-arbetares och kunders hälsa, samtidigt som vi arbetat för att minimera effekterna på vår verksamhet.

Tidigt under våren ställde vi om vårt arbetssätt och de flesta medarbetare arbetar fortfarande hemifrån. Vi har under den här situationen dragit stor nytta av vår väl utbyggda iT-infrastruktur varför omställningen till ett distribuerat arbetssätt i stort sett kunde genomföras från en dag till en annan. Programutveckling utförs via våra normala utvecklingsmiljöer som nås på distans på ett säkert sätt av våra utvecklare. Vidare har våra ledare ställt om till att leda sina affärsenheter via samarbets- och mötesplattformar som exempelvis Teams. Vi har till stora delar ersatt fysiska utbildningar, träffar och strategiska möten med motsvarande digitala lösningar.

Beroende på hur länge vi fortsätter att befinna oss i ett läge där det är svårt att resa och möta våra kunder fysiskt kan vi komma att få effekter på våra tjänsteintäkter och försälj-ning, vilket även kortsiktigt hämmar den organiska tillväxten av våra repetitiva intäkter. Vi har en god riskspridning genom att vi verkar i ett flertal nischer.

Direkta kostnader hänförligt till coronapandemin belastar periodens EBiTA resultat med 3 Mkr vilket motverkats av kostnadsminskningar om 9 Mkr. Vidare bedömer vi att cirka en procentenhet av marginalförstärkningen utgörs av temporära positiva effekter såsom minskat resande, inställda mässor och andra kundrelaterade aktiviteter.

Rörelsesegment

Rörelsesegment definieras som affärsenheter och består av totalt 27 stycken som var för sig genererar intäkter och ådrar sig kostnader, vars rörelseresultat regelbundet följs upp av den högsta verkställande beslutsfattaren, Vd och koncernchef, och för vilka separat finansiell information finns tillgänglig. Rörelsesegmenten utgör den operativa strukturen för intern styrning, uppföljning och rapportering. Baserat på de erbjudna tjänsternas karaktär med hög andel repetitiva intäkter, likartat produktutbud samt likartade ekonomiska egenskaper så har, i enlighet med reglerna för iFRS 8, samtli-ga av koncernens rörelsesegment/affärsenheter aggregerats till ett rörelsesegment i den finansiella rapporteringen från och med 1 januari 2020. Vår tidigare uppdelning i 7 segment anser vi inte längre vara relevant för vår verksamhet.

Vår nuvarande geografiska marknad utgörs av Sverige 31 %, Danmark 19 %, Finland 21 %, Norge 26 % samt övriga länder 3 %.

Den 11 februari skedde en fusion mellan Vitec Förvalt-ningssystem AB och de vilande bolagen Vitec Fastighetssys-tem AB, Vitec Software AB och Vitec capifast AB. Fusionen innebär att Vitec Förvaltningssystem AB har övertagit de överlämnande bolagens bokföring och skatteställning tillsam-mans med tillgångar, rättigheter och skyldigheter.

Den 17 februari skedde en fusion mellan Vitec Mäklar-system AB och de vilande bolagen capitex AB och ADservice Scandinavia AB. Fusionen innebär att Vitec Mäklarsystem AB har övertagit de överlämnande bolagens bokföring och skatteställning tillsammans med tillgångar, rättigheter och skyldigheter.

Under året har två nya bolag startats. Den 29 juni star-tades carlogistic ApS. Bolaget är ett dotterbolag till Vitec Datamann A/S. Den16 november startades Vitec Shared Services ApS.

30 januari: Vitec förvärvade den danska programvarubolaget Visiolink

Den 30 januari förvärvades samtliga aktier och röster i det

danska programvarubolaget Visiolink Management ApS med dotterbolag, som tillsammans har cirka 200 kunder runt om i Europa. Visiolink erbjuder ett publiceringssystem för digitala versioner av tryckta medier, som exempelvis dagstidningar och riktar sig till mediebolag. idag har Visiolink kunder i nio europeiska länder, där de nordiska länderna står för en större del av omsättningen. Visiolink-koncernen omsatte 2019 62,4 Mkr med ett justerat EBiTDA-resultat om 14,9 Mkr.

Betalning skedde kontant och med en konvertibel med av-vikelse från aktieägares företrädesrätt i enlighet med bemyn-digande från årsstämma 2019-04-10. Konvertibelns löptid är 36 månader som vid full konvertering ger en utspädning av aktiekapitalet på 0,2 %. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie.

17 mars: Vitec förvärvade programvarubolaget ALMA Consul-ting Oy

Den 17 mars förvärvades samtliga aktier och röster i det finska programvarubolaget ALMA consulting Oy. Bolaget omsatte 31,6 Mkr med ett justerat EBiTDA-resultat om 7,9 Mkr för räkenskapsåret 2019. ALMA consulting Oy utveck-lar och levererar programvaror för informationshantering inom processindustri och energibolag i Finland. Produkterna gör det möjligt för företag att bland annat effektivisera och planera sina produktionsstödjande processer. Bolaget har i dag cirka 100 kunder.

Betalning skedde kontant samt med en villkorad tilläggs-köpeskilling. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie.

22 april: Vitec förvärvade svenska programvarubolaget LJ System

Den 22 april förvärvades samtliga aktier och röster i det svenska programvarubolaget LJ System AB. Programvarubo-laget LJ System har sitt säte i Lund och erbjuder produkter för kyrkoverksamhet och förskolor. Produkten Fas Försam-lingsadministration är ett modulbaserat verksamhetssystem som används av cirka 300 församlingar. Produkten möjliggör exempelvis kyrkogårdsadministration med digitala kartor, ekonomi- och lönehantering samt bokning av gudstjänst, dop och vigsel med mera, via dator, telefon och läsplatta. Abbum är en annan produkt som används för att hantera administra-tion och pedagogik, huvudsakligen i förskolan. Bolaget omsat-te under det brutna räkenskapsåret 20190501-20200430 18,6 Mkr med ett EBiTDA-resultat om 2,7 Mkr.

Betalning skedde kontant och förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie.

17 juni: Vitec förvärvade svenska programvarubolaget Appva AB Den 17 juni förvärvades samtliga aktier och röster i det svenska programvarubolaget Appva AB, inklusive det helägda dotterbolaget Utvecklingsbolaget RAUK AB. Appva AB omsatte 22,9 Mkr med ett justerat EBiT-resultat om 2,1 Mkr för räkenskapsåret 2019. Bolaget tillhandahåller produkten Medication and care Support System, McSS, som är ett system för mobil och digital signering av medicinering inom kommunal omsorg. Produkten lanserades 2012 och används av cirka 100 kunder i Sverige, varav de flesta är kommuner.

McSS erbjuder kunden en rad funktioner som möjliggör ett modernt arbetssätt. Vårdpersonal kan exempelvis via surf-platta, smartphone eller dator registrera och signera medici-Förvärv och förändringar i den legala strukturen

under 2020

Under 2020 genomfördes följande bolagsförvärv som innebar förändringar i den legala strukturen:

ƒ 30 januari Visiolink Management Aps

ƒ 17 mars ALMA consulting Oy

ƒ 22 april LJ System AB

ƒ 17 juni Appva AB

ƒ 19 oktober NexGolf Oy

Samtliga förvärv konsoliderades från förvärvsdatum.

Vitec årsredovisning 2020 43 FÖRVALTNiNGSBERäTTELSE

ner till vårdtagare och på ett tryggt och säkert sätt registrera varje enskild vårdinsats.

Betalning skedde kontant samt med en villkorad tilläggskö-peskilling. Dessutom emitterades en konvertibel med av- vikelse från aktieägares företrädesrätt i enlighet med bemyn-digande från årsstämma 2019-04-10. Konvertibelns löptid är 36 månader som vid full konvertering ger en utspädning av kapitalet på 0,1 %. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie för Vitec.

19 oktober: Vitec förvärvade programvarubolaget NexGolf Oy Den 19 oktober förvärvades samtliga aktier och röster i det finska programvarubolaget NexGolf Oy. Programvarubola-get NexGolf har sitt säte i Uleåborg i Finland och erbjuder verksamhetssystem för golfklubbar. Produkterna möjliggör hantering av fakturering, medlemsregister, tävlingar, bokning och betalning av golftider samt kommunikation med med-lemmar. Bolaget har i dag cirka 110 kunder i Finland. Bolaget omsatte 10,0 Mkr med ett EBiTDA-resultat om 3,1 Mkr för

räkenskapsåret 2019.

Betalning skedde kontant samt med en villkorad tilläggs-köpeskilling. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie.

Andra viktiga händelser i sammandrag

ƒ 20 januari: Gert Gustafsson utsågs till ny cOO.

ƒ 16 september: Tilldelning nya personalkonverti-bler och teckningsoptioner delägarprogram.

ƒ 28 september: Vitec refinansierade och utökade sin lånefacilitet från 500 Mkr till 1 000 Mkr.

ƒ 21 december: Personalkonvertibel från 2018 konverterades i sin helhet, antal aktier och rös-ter ökade.

ƒ 22 december: investering i programvarubolaget Nordkap AB.

Händelser efter balansdagen

4 januari 2021: Vitec förvärvade det svenska programvaru- bolaget Unikum datasystem AB

Den 4 januari förvärvades samtliga aktier i det svenska pro-gramvarubolaget Unikum datasystem AB.

Unikum tillhandahåller programvaran Pyramid Business Studio som är ett komplett affärs- och verksamhetssystem för små och medelstora företag. Produkten möjliggör exem-pelvis projekthantering, redovisning, kundvård och e-handel.

Bolaget omsatte 102 Mkr med ett justerat EBiTDA-resultat om 42 Mkr för räkenskapsåret 2019. Med förvärvet välkom-nas 90 nya medarbetare.

Betalning skedde kontant och med en konvertibel med avvikelse från aktieägares företrädesrätt i enlighet med bemyndigande från årsstämma 2020-06-23. Konvertibelns löptid är 36 månader som vid full konvertering ger en

utspäd-ning av kapitalet på 0,1 %. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie för Vitec. Konsolidering sker från förvärvsdatum.

Vid tidpunkten för denna rapports offentliggörande finns inte några bokslut som kan ligga till grund för en mer detal-jerad beskrivning av förvärvet. Av denna anledning lämnas ingen information om förvärvade fordringars verkliga värde samt förvärvade tillgångar och skulder. Tillkommande poster i en detaljerad förvärvsanalys bedömer vi vara produkträttig-heter, kundavtal, varumärken och goodwill. Goodwill bedöms vara hänförlig till förväntad lönsamhet, komplettering av kompetensbehov samt förväntade synergieffekter i form av gemensam utveckling av våra produkter.

18 januari 2021: Konvertibel 1906 konverterades i sin helhet Konvertibeln som utfärdades i juni 2019 i samband med

Vitec årsredovisning 2020 45 FÖRVALTNiNGSBERäTTELSE

förvärvet av Odin Systemer AS (i dag Vitec Fixit Systemer AS) har konverterats i sin helhet.

Konverteringen innebär att antalet B-aktier i Vitec har ökat med 260 480 stycken och att aktiekapitalet ökar med 26 048 kr. Antalet aktier i Vitec uppgår efter konverteringen till 33 033 902 stycken varav 3 050 000 utgör A-aktier.

3 februari 2021: Vitec förvärvade det svenska programvaru- bolaget Travelize International AB

Den 3 februari förvärvades samtliga aktier i det svenska pro-gramvarubolaget Travelize international AB, med dotterbo-lag. Travelize omsatte 17,1 Mkr med ett justerat EBiTDA- resultat om 4,1 Mkr för räkenskapsåret 2020.

Travelize utvecklar och tillhandahåller ett komplett verksamhetssystem för mindre och medelstora researrangö-rer främst i Skandinavien. Den webbaserade programvaran möjliggör resebokning, webbpublicering och administration.

Systemet erbjuder en rad funktioner för kund- och betalhan-tering samt marknadsföring. De cirka 300 kunderna finns främst i Sverige, Danmark och Norge. Med förvärvet välkom-nas åtta nya medarbetare.

Betalning skedde kontant och med en konvertibel med avvikelse från aktieägares företrädesrätt i enlighet med bemyndigande från årsstämma 2020-06-23. Konvertibelns löptid är 36 månader som vid full konvertering ger en utspäd-ning av kapitalet på 0,1 %. Förvärvet bedöms direkt resultera i en ökning av vinst per aktie för Vitec. Konsolidering sker från förvärvsdatum.

Vid tidpunkten för denna rapports offentliggörande finns inte några bokslut som kan ligga till grund för en mer detal-jerad beskrivning av förvärvet. Av denna anledning lämnas ingen information om förvärvade fordringars verkliga värde samt förvärvade tillgångar och skulder. Tillkommande poster i en detaljerad förvärvsanalys bedömer vi vara produkträttig-heter, kundavtal, varumärken och goodwill. Goodwill bedöms vara hänförlig till förväntad lönsamhet, komplettering av kompetensbehov samt förväntade synergieffekter i form av gemensam utveckling av våra produkter.

15 mars 2021: Olle Backman ny Vd, Lars Stenlund föreslås som ny ordförande

Styrelsen i Vitec Software Group AB (publ) har utsett Olle Backman till ny Vd och koncernchef. Olle Backman har varit cFO i Vitec sedan juni 2019 och innan det var han Vd för elteknikbolaget Eitech AB med drygt 1 000 medarbetare i Sverige. Han tillträder som Vd den 29 april. Valberedningen föreslår omval av samtliga ledamöter samt nyval av Lars Sten-lund som också föreslås till ny styrelseordförande.

Likviditet, kassaflöde och finansiell ställning

Koncernens likvida medel inklusive kortfristiga placeringar uppgick vid periodens slut till 134,7 Mkr (16,7). Utöver dessa likvida medel fanns en checkkredit på 250 Mkr samt 515,0 Mkr i outnyttjad del av kreditfaciliteten.

Under året har vi tecknat en ny revolverande kreditfacili-tet med Nordea och SEB om 1 000 Mkr, avtalet ersätter den tidigare faciliteten om 500 Mkr.

Totala räntebärande skulder uppgick per den 31 december 2020 till 558,1 Mkr (470,4) fördelat på långfristiga rande skulder 555,3 Mkr (467,4) samt kortfristiga

räntebä-rande skulder 2,8 Mkr (3,0).

Långfristiga räntebärande skulder består av banklån på 490,5 Mkr, samt konvertibla förlagslån 64,8 Mkr. Kortfristiga räntebärande skulder består av banklån på 2,8 Mkr. Bolagets kreditavtal med banken innehåller villkor med restriktioner, så kallade covenanter. Koncernen har för perioden uppfyllt villkoren i sin helhet.

Skuld avseende finansiell leasing ingår i övriga långfristiga skulder med 29,0 Mkr och i övriga kortfristiga skulder med 29,6 Mkr.

Koncernens netto av räntebärande tillgångar och ränte-bärande skulder exklusive iFRS 16-skulder uppgick till -423,4 Mkr (-453,7 ).

Under perioden har finansiering skett genom att 144,3 Mkr använts ur kreditfaciliteten samt att ett konvertibellån upptagits till 13,5 Mkr. återbetalningar till faciliteten uppgick till 39,8 Mkr, amorteringar på banklån uppgick till 8,3 Mkr, amorteringar avseende leasing uppgick till 44,2 Mkr.

ƒ Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 436,3 Mkr (283,2).

ƒ Kassaflödet från investeringsverksamheten blev -340,1 (-375,5) fördelat på förvärv av dotterföretag – 167,2 Mkr (-218,9), förvärv immateriella anläggningstillgångar inklu-sive aktiverat arbete -163,2 Mkr (-141,0) samt investe-ringar i materiella anläggningstillgångar -9,6 Mkr (-15,6).

ƒ Kassaflödet från finansieringsverksamheten uppgick till 38,5 Mkr (-127,3) och bestod av nya banklån 157,8 Mkr (237,0), aktieutdelning -33,3 Mkr (-38,8), inbetalda op-tionspremier 6,2 Mkr (0,0) samt amorteringar -92,3 Mkr (-325,5).

Eget kapital hänförligt till Vitecs aktieägare uppgick till 843,4 Mkr (759,4). Soliditeten uppgår till 38 % (40). årsstämman i juni 2020 beslutade om utdelning uppgående till 1,35 kr per aktie, totalt 44,0 Mkr. Utdelningen delas upp i fyra utbetal-ningstillfällen; den 30 juni, den 30 september, den 30 decem-ber samt 30 mars 2021. Hittills utbetald utdelning uppgår till 33,3 Mkr. Resterande utdelning 10,7 Mkr är skuldförd.

Investeringar

investeringarna uppgick till 161,9 Mkr i aktiverat arbete, 1,3 Mkr i övriga immateriella anläggningstillgångar och 9,6 Mkr i materiella anläggningstillgångar. Ej kassaflödespåverkande investeringar i nyttjanderättstillgångar uppgick till 15,1 Mkr.

Genom förvärven av Visiolink-koncernen, ALMA consul-ting Oy, LJ System AB, Appva AB och NexGolf Oy tillfördes 296,0 Mkr i produkträttigheter, varumärken, kundavtal och goodwill.

Forskning och utveckling

Vitec utvecklar och levererar standardprogram för olika nischer. En uthållig utvecklingsverksamhet är en väsentlig del av strategin och ett villkor för långsiktig överlevnad.

Strategiskt fokuserad utveckling stärker den befintliga verk-samheten och möjliggör att nya produkter och tjänster kan lanseras.

Immateriella anläggningstillgångar

Koncernens immateriella anläggningstillgångar består av goodwill, produkträttigheter, varumärken och kundavtal som uppkommer genom förvärv samt aktiverat utvecklingsarbete och dataprogram. Per den 31 december 2020 uppgick redo-visat värde på goodwill till 770,0 Mkr (617,9), produkträt-tigheter 278,6 Mkr (263,1), balanserade utgifter för utveck-lingsarbeten 421,5 Mkr (345,1), kundavtal 129,4, Mkr (150,8) samt varumärken 86,5 Mkr (86,6).

Eget kapital

Totalt eget kapital uppgick per den 31 december 2020 till 843,4 Mkr (759,4). Eget kapital hänförligt till aktieägarna uppgick till 843,3 Mkr (759,4).

Den 31 december fanns ett delägarprogram och ett konvertibelprogram för personal, samt tre konvertibellån tecknade i samband med förvärv. Dessa uppgår totalt till 64,8 Mkr och kan konverteras till maximalt 646 688 B-aktier samt öka aktiekapitalet med 0,06 Mkr.

Incitamentsprogram

Vid årsstämman den 23 juni beslutades om ett konvertibel-program för personal samt om ett delägarkonvertibel-program genom teckningsoptioner. Delägarprogrammet riktar sig till 40 personer i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Vid teckningsperiodens slut har 251 000 teckningsoptio-ner överlåtits till ledande befattningshavare i koncernen till marknadsvillkor. Enligt årsstämmans beslut har deltagarna i delägarprogrammet subventionerats motsvarande netto 50 % av optionspremierna vilket belastat årets resultat med 7,4 Mkr. Samtliga deltagare i Norge, Finland, Sverige och Danmark har därefter betalat in premier för optionerna till ett värde av 6,2 Mkr vilka har bokförts över eget kapital.

Teckningsoptionerna berättigar innehavaren att teckna en aktie och kan nyttjas under perioden 1-15 september 2023 till en kurs om 333 kr per aktie. Aktiekapitalet kan vid kon-vertering öka med maximalt 0,03 Mkr. Vid ett fullt nyttjande uppstår en utspädning av aktiekapitalet på 0,77 % och 0,42 % av röstetalet.

Ytterligare information om konvertibelprogrammet för personal återfinns i not 9D.

Medarbetare

Vitec hade under 2020 i genomsnitt 824 (693) medarbetare av vilka 243 (210) var kvinnor. Vid årets slut uppgick antalet medarbetare till 862 (742).

Hållbarhetsrapport

En hållbarhetsrapport har upprättats och granskats av bola-gets revisorer. Se sidorna 18-34 i denna rapport.

Riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare Vid årsstämman 2020 fastställdes riktlinjer för ersättning till koncernens Vd och övriga ledande befattningshavare i Vitec.

årsstämmans beslut överensstämmer med tidigare

tillämpa-de principer för ersättning. Riktlinjerna gäller för avtal som in-gås efter årsstämman 2020, eller där ändring sker i ersättning därefter. Styrelsen upprättar förslag till nya riktlinjer när det uppkommer behov av väsentliga ändringar, dock minst var fjärde år. Styrelsen har inte utsett något ersättningsutskott utan hanterar istället i sin helhet frågor om ersättning och

tillämpa-de principer för ersättning. Riktlinjerna gäller för avtal som in-gås efter årsstämman 2020, eller där ändring sker i ersättning därefter. Styrelsen upprättar förslag till nya riktlinjer när det uppkommer behov av väsentliga ändringar, dock minst var fjärde år. Styrelsen har inte utsett något ersättningsutskott utan hanterar istället i sin helhet frågor om ersättning och