• No results found

Årsrapport

Hållbar utveckling med fokus

på mänskliga rättigheter 2011

2

3 Innehåll

SAMMANFATTNING... 4 INLEDNING... 6 VAD INNEHÅLLER ÅRSRAPPORTEN?... 6 BARNRÄTTSPERSPEKTIVET... 8 JÄMSTÄLLDHET... 9 ETT INTERKULTURELLT BOTKYRKA FRITT FRÅN DISKRIMINERING... 10 NATIONELLA MINORITETER... 12 DEMOKRATI OCH DELAKTIGHET... 13 FOLKHÄLSA... 14 TILLGÄNGLIGHET... 15 TRYGGHETSFRÄMJANDE ARBETE... 16 UTMANING 1: BOTKYRKABORNA HAR ARBETE... 17 UTMANING 2: BOTKYRKABORNA KÄNNER SIG HEMMA... 22 UTMANING 3: BOTKYRKA SKA HA DE BÄSTA SKOLORNA... 28 UTMANING 4 BOTKYRKA BIDRAR INTE TILL KLIMATFÖRÄNDRINGARNA.. 33 UTMANING 5: BOTKYRKABORNA ÄR FRISKA OCH MÅR BRA... 36 UTMANING 6: BOTKYRKABORNA HAR FÖRTROENDE FÖR VARANDRA OCH FÖR DEMOKRATIN... 44

4

Sammanfattning

Målet med denna rapport är att ge kunskap om utvecklingen av ett hållbart Botkyrka ur ett mänskliga rättighetsperspektiv (MR-perspektiv) som grund för att vidareutveckla kommunens verksamhet. Den ska ge underlag för nämndernas arbete med att ta fram mål och åtaganden i ettårsplanen för 2013, men även för att identifiera utvecklingsbehov inför framåtsikterna och kommunens flerårsplan för 2014-2017. Förhoppningsvis kommer den också att vara av intresse för kommunens invånare och medarbetare, liksom föreningar och andra organisationer i och utanför Botkyrka.

Kommunfullmäktige fastslog 2007 sex långsiktiga utmaningar som kommunen behöver möta för att uppnå en hållbar samhällsutveckling i Botkyrka. Det handlar om att botkyrkaborna ska ha ar-bete, känna sig hemma, få en bra utbildning, inte bidra till klimatförändringarna, vara friska och må bra, ha förtroende för varandra och demokratin. Utifrån dessa utmaningar har kommunled-ningsförvaltningen analyserat utvecklingen ur ett MR-perspektiv. Utgångspunkten är ett antal in-dikatorer som speglar olika aspekter utifrån de mänskliga rättigheterna. Kärnan är att alla flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma rättigheter, oavsett bland annat etnisk eller socioek-onomisk bakgrund, eventuell funktionsnedsättning eller sexualitet.

I vilken utsträckning tillgodoses botkyrkabornas mänskliga rättigheter kopplat till de sex utmani-ngarna? I vilken grad uppfylls exempelvis rätten till arbete, utbildning och hälsa för olika grupper av flickor och pojkar, kvinnor och män? Vad kan och behöver vi göra för att botkyrkaborna i stör-re utsträckning ska få sina rättigheter uppfyllda kommande år?

I rapporten uppmärksammar vi främst särskilda utvecklingsinsatser som nämnderna lyft fram i sina årsredovisningar för 2011. Sammanfattningsvis görs väldigt mycket inom alla förvaltningar som bidrar till att uppfylla de mänskliga rättigheterna. En stor del av kommunens verksamheter ger i sig förutsättningar för grundläggande mänskliga rättigheter såsom utbildning och en tillfredsställande levnadsstandard. Men, kontinuerlig vidareutveckling av ordinarie verksamhet, reformer och särskilda utvecklingsinsatser behövs för att förbättra arbetet i våra verksamheter och säkerställa botkyrkabornas rättigheter. Här är principen om icke-diskriminering grund-läggande och ständigt aktuell att arbeta med.

Sammanfattningsvis kan konstateras att flera av indikatorerna kopplat till de mänskliga rättighe-terna går åt rätt håll. Flera indikatorer uppvisar ett bättre resultat än motsvarande för andra jäm-förbara kommuner och områden. Ett exempel är förvärvsfrekvensen som är högre i de norra kommundelarna än i många andra områden med liknande befolkningssammansättning. Ett annat område är skolresultat där Botkyrka trots ökande segregation uppvisar en positiv resultatutveckling. Utmaningarna är dock fortfarande stora inom alla områden.

• Skillnaderna i förvärvsfrekvens och inkomst är fortsatt stora mellan kvinnor och män i kommunens olika delar. Det har betydelse både för de enskilda individerna, för sam-hällsekonomin och den sociala sammanhållningen lokalt och regionalt.

• Sedan förra året har inte någon av indikatorerna kopplade till rätten att känna hemkäns-la gått åt rätt håll. Rätten till hemkänshemkäns-la och att känna tillhörighet uppfylls därmed i olika grad för olika grupper och skillnaderna förefaller öka.

• Flera av indikatorerna som rör rätten till en god utbildning har utvecklats i en positiv riktning de senaste åren. Fortfarande ligger dock Botkyrka under länet när det gäller skolresultat, vilket är allvarligt då inte bara gymnasial utan också eftergymnasial utbild-ning blir allt viktigare i samhället för att ha goda förutsättutbild-ningar på arbetsmarknaden.

• Skillnaderna i hälsa är fortsatt stora mellan olika grupper av flickor och pojkar, kvinnor och män. De socioekonomiska skillnaderna är ett stort problem, även om det faktiska hälsoläget förbättrats inom några områden såsom självskattad hälsa.

• Fortfarande upplever få botkyrkabor att de kan påverka i kommunala frågor. Upple-velsen av inflytande bland skolelever ligger fortsatt på ungefär samma nivå som 2006.

Det finns också stora skillnader mellan kommundelarna när det gäller att lämna med-borgarförslag. Få av kommuninvånarna har vänner i andra kommundelar vilket tyder på stor social distans.

5

Mot denna bakgrund kan en rad utvecklingsbehov urskiljas. I rapporten föreslås främst kom-munövergripande insatser utifrån ett MR-perspektiv. Målet är att nämnderna med dem som grund ska identifiera nämndspecifika insatser. Det handlar bland annat om att:

• i kommunen och i samarbete med andra aktörer genomföra insatser som ökar andelen botkyrkabor med ett jobb som ger ekonomisk trygghet. Det gäller särskilt kvinnor.

• lägga mer fokus på generella, främjande insatser för att öka sammanhållningen och minska de sociala klyftorna inom och mellan kommunens områden. Här är en viktig fråga att öka upplevelsen av trygghet.

• motverka effekterna av dessa klyftor och den ekonomiska utsattheten, särskilt bland barn och unga. Här är det viktigt att se till båda könens villkor, intressen och behov.

• öka tillgängligheten för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning bland annat genom att undanröja alla enkelt avhjälpta hinder.

• förbättra samarbetet och dialogen med olika grupper av flickor och pojkar, kvinnor och män liksom föreningar och andra organisationer – både för att stärka den lokala demo-kratin och för att uppnå bättre resultat av kommunens insatser.

Detta kräver ett fortsatt långsiktigt, kontinuerligt, uthålligt arbete och arbetssätt som får möjlighet att sätta sig och fördjupas i kommunens olika verksamheter. Det handlar om långsiktiga föränd-ringsprocesser som kräver fokus och prioritering för att ge resultat. Förvaltningarna efterfrågar färre mål som tydligare visar vilket resultat och vilken effekt som ska uppnås, liksom mål som tydliggör sambanden mellan de olika MR-perspektiven. Här krävs en tydligare styrning i form av skarpare mål och utvecklad resultatuppföljning både kommunövergripande och i nämnderna. Vi behöver också genomföra hållbarhetskonsekvensanalyser inför politiska beslut för att se hur de påverkar olika grupper av flickor och pojkar, kvinnor och män i hela kommunen respektive i de olika kommundelarna. Det finns också ett behov av mer erfarenhetsutbyte mellan och inom för-valtningarnas verksamheter för att kunna bygga vidare på varandras arbete och bättre samord-na kommunens insatser. Det behöver kommunledningsförvaltningen i större utsträckning skapa förutsättningar för.

Rapporten innehåller en sammanställning av insatser inom de olika förvaltningarna och deras verksamheter som kommunledningsförvaltningen bedömer bidrar till en positiv utveckling ur ett MR-perspektiv. Den omfattar även en beskrivning och slutsatser för framtiden av det kommun-övergripande arbetet kopplat till de olika perspektiven. Sammanfattningsvis går arbetet åt rätt håll men med olika takt. Inför kommande år behöver särskilt fokus läggas på arbetet för ett jäm-likt, jämställt, interkulturellt och tillgängligt Botkyrka fritt från diskriminering vilket även kommer att bidra till att minska sociala skillnader i hälsa. Här är en god dialog med kommuninvånarna och lokala aktörer en förutsättning för ett gott resultat.

6

Inledning

Botkyrka ska vara en föregångare i omställningen för en hållbar utveckling där såväl miljöaspekter som soci-ala och ekonomiska aspekter ingår. Botkyrka kommun-fullmäktige har slagit fast sex hållbarhetsutmaningar som vi ska ha i åtanke när vi fattar beslut, fördelar våra resurser och bedriver våra verksamheter.

Fokus i denna rapport är att tydliggöra de mänskliga rättigheterna inom utmaningarna för ett hållbart Bot-kyrka. FN:s konventioner är utgångspunkten. Dessa ska genomsyra alla våra verksamheter, och därmed också arbetet med hållbar utveckling. I denna rapport följer vi upp läget i Botkyrka utifrån de sex utmaningar-na med fokus på mänskliga rättigheter. Exempel på rättigheter som tas upp är rätten till arbete, rätten till hälsa och rätten till en tillfredsställande levnadsstan-dard. Det är dock viktigt att påpeka att rättigheterna är odelbara, vilket innebär att ingen rättighet är viktigare än någon annan. Det går inte att prioritera rätten till ar-bete framför rätten till hälsa eftersom alla människor har rätt till båda. Alla rättigheter hör ihop och är bero-ende av varandra.

Rättigheterna ska ses som en utgångspunkt för kom-munens arbete och inte som ett slutligt mål. I många fall har Botkyrka kommun ambitioner som sträcker sig längre än att se till att invånarnas grundläggande

mänskliga rättigheter blir tillgodosedda.

Botkyrkas hållbarhetsutmaningar är följande:

1. Botkyrkaborna har arbete. Att både kvinnor och män har ett arbete som dekan försörja sig på är en grundläggande förutsättning för ett långsiktigt hållbart samhälle.

2. Botkyrkaborna känner sig hemma. Alla invånare ska oavsett bland annat kön, socio-ekonomisk, etnisk eller religiös bakgrund känna sig hemma och trygga i kommunen.

3. Botkyrka har de bästa skolorna. I skolan får flickor och pojkar en stor del av sina mest grundläggande värderingar och kunskaper, och där läggs grunden för deras möjligheter att vara delaktiga i samhället och på arbetsmark-naden.

4. Botkyrka bidrar inte till

klimatförändringarna. Alla flickor och pojkar, kvinnor och män har rätt till en god miljö och att på lika villkor få del av Jordens resurser. En förutsättning för att skapa ett långsiktigt håll-bart samhälle är också att vi alla ska ha sam-ma möjligheter men också skyldigheter att leva klimatsmart.

5. Botkyrkaborna är friska och mår bra Alla människor har lika värde och alla flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha möjlighet att nå en god hälsa och livskvalitet – samtidigt som det är viktigt att skillnaderna i hälsa mellan olika grupper minskar.

6. Botkyrkaborna har förtroende för varandra och för demokratin.

Samarbete och förtroende är en förutsättning för hållbar utveckling. Människor behöver kän-na tillit, dels till varandra, dels till samhällets institutioner och det demokratiska systemet.