• No results found

I den första verksamhetsrapporten för Eures angavs vissa prioriteringar för de nationella samordningskontoren för perioden 2018–2020 i syfte att säkerställa att Euresförordningen efterlevs och att Euresnätverket fungerar effektivt. Framför allt lämnades följande rekommendationer:

• Främja utvidgningen av nätverket.

• Förbättra samarbetet med andra berörda parter och inom nätverket.

• Integrera och optimera kommunikationsverksamheten.

• Förbättra dataöverföring till Euresportalen och digital verksamhet.

• Ytterligare integrera riktade program för rörlighet i Euresländernas verksamhet.

• Säkerställa efterlevnad genom att ange datum för inlämnande och begära in uppgifter.

När det gäller utvidgning av nätverket har godkännandet av nya medlemmar och samarbetspartner varit ojämnt i de olika Euresländerna, även om det gjordes viktiga framsteg med att inrätta system för godkännande i de flesta Euresländer. Trots detta kvarstår hinder som försvårar utvidgningen av nätverket.

Vad beträffar förbättring av samarbetet med andra berörda parter rapporterade de flesta nationella samordningskontor att de hade vidtagit åtgärder för att öka dialogen och samarbetet med andra organisationer, offentliga myndigheter och EU-nätverk. Det påpekades dock att det ofta är svårt att öka externa organisationers medvetenhet om och uppskattning av mervärdet med Eures.

I fråga om att förbättra kommunikationen om och marknadsföringen av Eures deltog Euresländerna i marknadsföringen av Eures på sociala medier och vidtog åtgärder för att öka organisationens synlighet.

Precis som rekommenderats vidtogs också åtgärder för att förbättra uppgiftsöverföringen genom att merparten av Euresländerna införde den enda samordnade kanalen.

När det gäller riktade program för rörlighet verkar Euresländerna sträva efter att integrera program för rörlighet i sin verksamhet.

Slutligen används resultatmätningssystemet och mallarna för programplaneringscykeln i alla Euresländer och nästan alla lämnar samtliga de uppgifter som begärs i tid.

4 EUROPEISKA KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDE AV FÖRORDNINGEN

I detta avsnitt ges en översiktlig lägesrapport om Euresförordningens tillämpning på EU-nivå i enlighet med artikel 33 andra stycket i den förordningen, med samma symboler som används i avsnitt 3:

4.1.1 Förordningens krav

Europeiska samordningsbyråns verksamhetsområden Status Utförande av horisontell stödverksamhet till förmån för Euresnätverket V

Förberedelser för tillämpningen av Euresförordningen V

Underlättande av nätverksbyggande, ömsesidigt lärande och utbyte av bästa praxis (artikel 8) V Informations- och kommunikationsverksamhet med avseende på Euresnätverket (artiklarna 1

och 8)

V

Tillhandahållande av utbildningsprogram för de nationella samordningskontoren och Euresmedlemmarna/Euressamarbetspartnerna (artikel 8)

V

Stöd till utvidgning av nätverket och system för godkännande (artiklarna 3, 7 och 11) V Programplaneringscykel och utbyte av arbetsmarknadsinformation, bland annat

gemensamma analyser

V

Utveckling och drift av Euresportalen (inklusive helpdeskfunktionen) och

plattformens interoperabilitet V

Mätning av resultat och övervakning av framsteg V

Förvaltning och dialog på EU-nivå V

4.1.2 Genomförande

Europeiska samordningsbyrån fortsatte att ge horisontellt stöd till Euresnätverket:

• Samordningsbyrån tillhandahöll den nödvändiga vägledningen för genomförande till Euresorganisationer på nationell nivå, t.ex. i form av utbildning, evenemang för ömsesidigt lärande, samordningsmöten och arbetsgrupper.

• När det gäller stöd till nätverksarbete och lärande fortsatte samordningsbyrån att anordna evenemang för ömsesidigt lärande om olika ämnen och gav stöd till nätverksarbete och bilaterala diskussioner under de årliga workshopparna om programplaneringscykeln. Under Europeiska samordningsgruppens möten gavs företrädare för de nationella samordningskontoren dessutom ofta tillfälle att presentera sin goda praxis och sina innovativa metoder. Dessutom har Eures extranät uppdaterats med särskilda resurser för att underlätta nätverksarbete.

Inga uppgifter tillgängliga*

V Slutförd

Delvis slutförd X

Ej slutförd

• Europeiska samordningsbyrån fortsatte att tillhandahålla utbildningsaktiviteter för Euresmedlemmarna och Euressamarbetspartnerna. Analysen av svaren på undersökningar av de nationella samordningskontoren visar att dessa har varit särskilt uppskattade av samordningskontoren.

• Samordningsbyrån och kommissionen arbetade aktivt för att öka medvetenheten om Eures genom sin egen informations- och kommunikationsverksamhet och genom att ge kommunikationsstöd till Euresländer.

• Stöd för att utvidga nätverket gavs genom evenemang för ömsesidigt lärande, utbildningstillfällen, diskussion vid Europeiska samordningsgruppens möten, och genom inrättandet av en arbetsgrupp om ämnet med uppdrag att utarbeta en uppsättning riktlinjer och en verktygslåda för systemet för godkännande, godkännandeprocessen, introduktion av nya medlemmar och samarbetspartner och om att arbeta som ett utvidgat Euresnätverk.

Vad beträffar programplaneringscykeln och utbytet av arbetsmarknadsinformation var de formella rapporteringsmallarna och gemensamma analyserna färdigställda redan innan 2018. I fråga om utbytet av arbetsmarknadsinformation fortsatte Europeiska samordningsbyrån att utarbeta rapporter om flödena för arbetskraftens rörlighet inom EU och lade fram statistik över och analyser av brist och överskott på arbetskraft.

När det gäller förbättring av Euresportalen har systemet för uppgiftsutbyte genomförts framgångsrikt och kartläggningen för den europeiska klassificeringen av färdigheter, kvalifikationer och yrken (Esco) har inletts. Under referensperioden förbättrades Euresportalen ytterligare genom fler funktioner och en undersökning av kundtillfredsställelse. Samordningsbyrån fortsatte att tillhandahålla stöd för Euresportalens användare genom en centraliserad helpdesk. Vissa Euresländer överför erbjudanden om lärlings- och praktikplatser till Euresportalen och samordningsbyrån har gett vägledning till organisationer som arbetar med dem.

När det gäller Eures övervakningscykel har utvärderings- och övervakningsverktyg för resultatmätningssystemet spridits och det finns resultat tillgängliga.

4.1.3 Utmaningar

Trots de ytterligare ansträngningarna för att marknadsföra Eures tyder all tillgänglig återkoppling på att informations- och kommunikationsverksamheten behöver stärkas ännu mer för att marknadsföra Eures varumärke. Utbildningsverksamhet, evenemang för ömsesidigt lärande och arbetsgrupper är avgörande för genomförandet av Euresförordningen och nätverkets funktion och det skulle kunna vara till fördel att anpassa utbildningsprogrammet för att tillåta större flexibilitet (t.ex.

ytterligare onlinemoduler, ökad åtkomst).

De nationella samordningskontoren uppskattar programplaneringscykeln och utbytet av information om arbetsmarknaderna, den årliga workshoppen om programplaneringscykeln och rapporten om brist och överskott på arbetskraft. Användbarheten hos den information om brist och överskott på arbetsmarknaden som de nationella samordningskontoren själva ska lämna är dock begränsad till följd av metodrelaterade utmaningar och tillgången till uppgifter. Dessutom behöver programplaneringscykeln och resultatmätningen anpassas mer till varandra för att minska den administrativa bördan.

När det gäller utvecklingen av Euresportalen och interoperabiliteten anser de nationella samordningskontoren att uppdateringarna av Euresportalen och helpdesken är till stor nytta, men att potentialen för Eures extranät som plattform för utbyte mellan organisationerna i Euresnätverket kan undersökas ytterligare.

4.1.4 Åtgärder som har behandlats från föregående rapporteringsperiod

I den första verksamhetsrapporten om Eures framhölls följande punkter som Europeiska samordningsbyrån borde uppmärksamma:

• Slutföra och analysera resultatmätningssystemet.

• Fortsätta att utveckla och förbättra Euresportalen.

• Fortsätta att ge vägledning för genomförandet, särskilt i fråga om systemen för godkännande.

• Stärka Eures kommunikation och varumärkesarbete.

• Integrera gränsöverskridande verksamhet och informationsutbyte.

Europeiska samordningsbyrån har slutfört införandet och de efterföljande analyserna av resultatmätningssystemet och har fortsatt att arbeta med att utveckla avancerade funktioner på Euresportalen. Dessutom har den bl.a. anordnat evenemang för ömsesidigt lärande och inrättat en arbetsgrupp för att ge ytterligare vägledning och stödmaterial i fråga om utvidgningen av nätverket.

Åtgärder har vidtagits för att förbättra Eures kommunikation på EU-nivå, nationell nivå och lokal nivå. När det slutligen gäller integrering av gränsöverskridande verksamhet och systematiskt utbyte av information inom ramen för gränsöverskridande partnerskap gav kommissionen/samordningsbyrån mottagarna inom de gränsöverskridande partnerskapen mallar som var anpassade efter resultatmätningssystemet och som motsvarade dem som används på nationell nivå för att underlätta insamlingen av uppgifter och jämförbarheten i informationen. Från och med 2020 analyseras dessutom övervakningsuppgifter från de gränsöverskridande partnerskapen i rapporterna om resultatmätningssystemet.

5 SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER

Related documents