• No results found

För att säkerställa ett fruktbart samarbete inom Euresnätverket organiserar Europeiska samordningsbyrån arbetet i Europeiska samordningsgruppen som träffas regelbundet och ad hoc för att diskutera läget, presentera den senaste utvecklingen och utbyta information och bästa praxis. Tio möten i Europeiska samordningsgruppen hölls mellan juli 2018 och juli 2020.

För att stödja de nationella samordningskontoren övervakar och underlättar Europeiska samordningsbyrån också programplaneringscykelns olika skeden och samordnar de nationella samordningskontorens planering genom att kommentera och rapportera om deras program individuellt.

2.2.2 Drift och utveckling av Euresportalen och tillhörande it-stöd

Europeiska samordningsbyrån driver Euresportalen och tillhandahåller tillhörande it-stöd och vägledning till Euresländerna för att förbättra interoperabiliteten. Under referensperioden fortsatte samordningsbyrån att tillhandahålla dessa tjänster. Bland annat utvecklades underlag och tekniska normer och format vilka överlämnades till Euresländerna för att underlätta kartläggningen av deras nationella, regionala och sektorsbaserade klassificeringar i enlighet med den europeiska klassificeringen (Escokartläggning). Denna kartläggning är en förutsättning för att det ska gå att införa en automatiserad matchningsfunktion på Euresportalen. Det stöd som gavs innefattade t.ex.

tillhandahållandet av en webbaserad plattform för Escokartläggning, genomförandemanualen för Esco och särskilda utbildningstillfällen. För att uppfylla detta krav ansökte ett antal Euresländer om ekonomiskt stöd9.

Dessutom fortsatte samordningsbyrån att genomföra ändringar i Euresportalen, t.ex. förbättringar i filtreringsfunktionen, för att göra den mer användarvänlig. Den senaste versionsuppdateringen, Euresportalen 4.4, släpptes i början av 2020 och omfattar en modernisering av portalen med en ny utformning av hemsidan, efterlevnad av allmänna dataskyddsförordningen, ändringar i livslängden för självbetjäningstjänsten för meritförteckningar, begränsad åtkomst för icke-EU-medborgare utan arbetstillstånd och förbättringar för förfrågningar som skickas in av Eurespersonal. Dessutom genomförde samordningsbyrån en undersökning av kundtillfredsställelse för att se hur användarna uppfattar portalen. Mer än 70 % av arbetsgivarna var nöjda eller mycket nöjda med Euresportalen.

När det gäller arbetssökande och arbetstagare var ungefär 95 % av dem som svarade på

9 VP/2019/010, EaSI-EURES: Stöd till nationella klassificeringsinventeringar och innovativa nationella onlinetjänster för rörliga arbetstagare.

undersökningen nöjda eller mycket nöjda med portalen och 8 % uppgav att de hade hittat ett jobb med hjälp av Euresportalen.

Samordningsbyrån vidtog flera åtgärder för att öka synergierna mellan Europortalen och den nyligen släppta Europassportalen. Arbetssökande Europassanvändare kan nu söka efter Euresjobb och få förslag på intressanta arbeten som motsvarar deras profil. Sökningen och matchningen görs av Eures, men resultatet blir direkt synligt på Europass. Vägvisare till de olika Eures- och Europasstjänsterna på de båda portalerna hjälper också användarna att hitta till den tjänst de behöver.

Användarprofilernas interoperabilitet mellan Eures och Europass betyder att registrerade användare på en portal nu kan exportera sina meritförteckningar till den andra portalen.

En annan viktig del i samordningsbyråns verksamhet i detta sammanhang var upprättandet av arbetsgruppen för interoperabilitet, vars syfte är att underlätta genomförandet av artiklarna 17 och 18 i Euresförordningen och stödja informationsutbytet. Arbetsgruppens verksamhet täcker två områden: det första innefattar alla funktionskrav och åtgärder för att samla in meritförteckningar och lediga platser, överföra dem och validera dem, det andra handlar om ansökningar som gör det möjligt att söka och matcha uppgifter. Arbetsgruppen hade fem möten under referensperioden.

2.2.3 Utbildning och fortbildning

Eures utbildningsprogram syftar till att ge Eurespersonal hjälp och stöd för att tillhandahålla Eurestjänster. Det består av förberedande utbildning (som anordnas av de nationella samordningskontoren baserat på vägledande riktlinjer, verktyg och helpdesk som tillhandahålls från samordningsbyrån) och ett gemensamt Euresutbildningsprogram, som genomförs under samordningsbyråns ansvar. På europeisk nivå finns tre typer av utbildning om Eures:

klassrumsundervisning, virtuell utbildning (direktsänd online och e-lärande) samt utbildning på begäran.

Samordningsbyrån fortsatte att erbjuda det gemensamma Euresutbildningsprogrammet och kompetensutveckling för Eurespersonal hos medlemmar och partner. Utbildningsverksamheten baserades på utbildningsprogrammet för Eures och omfattade en konsolideringsfas följd av Euresakademin som inrättades 2016. Samordningsbyrån anordnade 73 utbildningstillfällen från juli 2018 till december 2019 och 2 999 Euresanställda deltog i dem.

2.2.4 Helpdesk

Samordningsbyrån fortsatte att tillhandahålla en helpdeskfunktion för alla som använder Euresportalen och dess tjänster (dvs. arbetssökande, arbetsgivare, Euresmedlemmarnas och Euressamarbetspartnernas personal, de nationella samordningskontoren och gästbesökare). I tjänsten ingår att besvara alla frågor om tjänsterna på Euresportalen, inklusive extranätet10, och tjänsterna på plattformen europeiska jobbdagar. Frågor kan ställas via portalens webbformulär, telefon (gratisnummer), chatt eller Skype. Eures helpdesk behandlade cirka 27 700 frågor från användare under 2018, 24 249 under 2019 och 9 830 under första halvåret 2020.

10 Extranätet är den del av Euresportalen som endast är tillgänglig för interna användare, såsom Euresrådgivare, nationella samordnare och personal vid Europeiska samordningsbyrån. Det underlättar samordning, informationsutbyte och administrativa uppgifter.

2.2.5 Nätverksbyggande, utbyte av bästa praxis och ömsesidigt lärande

Europeiska samordningsbyrån fortsatte att verka för ökat nätverksbyggande, ömsesidigt lärande och utbyte av bästa praxis inom Euresnätverket. Utöver regelbundna möten i samordningsgruppen anordnas evenemang för ömsesidigt lärande med företrädare från alla Euresländer. Ett evenemang för ömsesidigt lärande om systemet för godkännande anordnades t.ex. i december 2018. Eures extranät, som uppdaterades med en ny version 2018, tillhandahåller också arbetsutrymme för att förbättra informationsutbytet mellan Euresländerna. Det virtuella området “Speaker’s Corner” ger t.ex. Euresländerna möjlighet att dela filer, inleda diskussioner eller utbyta information om evenemang. Euresländerna kan också få tillgång till varandras arbetsprogram och lämna individuella kommentarer. Syftet med kommentarsfunktionen är att förbättra informationsutbytet och samarbetet under programperioden. Samordningsbyrån vidtog också andra åtgärder för att ge vägledning, harmonisera och förbättra rapporterings- och övervakningsprocessen, bl.a. genom att anordna årliga workshoppar och lämna återkoppling och rekommendationer i fråga om de enskilda bidragen.

2.2.6 Informations- och kommunikationsverksamhet

Europeiska samordningsbyrån fortsatte att stödja informations- och kommunikationsverksamhet inom Euresnätverket för att öka medvetenheten om Eures. För att ge de nationella samordningskontoren bästa möjliga stöd i genomförandet av kommunikationsstrategin och deras nationella planer erbjöds Eurespersonalen praktiskt inriktade kommunikationsutbildningar som i genomsnitt anordnades två gånger i månaden på en rad olika teman, t.ex. hur man skapar innehåll för sociala medier, LinkedIn och relationer med berörda parter. Dessutom kunde Euresländerna använda Eures styleguide och infografik som samordningsbyrån har utvecklat.

Samordningsbyrån fortsatte även sin egen kommunikationsverksamhet, däribland administrationen av Eures konton på sociala medier, med 287 454 följare på Facebook, 38 741 på Twitter och 52 812 på LinkedIn. I enlighet med sin innehållsstrategi har samordningsbyrån fokuserat på ett ämne per månad i sin kommunikationsverksamhet och på så sätt gått djupare in i olika områden som rör yrkeskarriärer och sysselsättning för EU-/EES-medborgare.

Räckvidd/intryck av Europeiska samordningsbyråns inlägg i sociala mediekanaler Social

Samordningsbyrån driver också ett YouTube-konto för Eures, som hade drygt 7 000 prenumeranter i juli 2020. Ungefär 35 filmer har lagts upp under de två senaste åren. Dessutom har mer än 120 nyhetsartiklar delats på Euresportalen sedan juli 2018 och ett nyhetsbrev skickas ut varje månad.

Samordningsbyrån driver även plattformen för europeiska jobbdagar (på internet) och gav stöd till arbetet med att anordna 65 jobbdagar och rekryteringsevenemang (online, på plats eller både och) under 2018 och 2019.

Nyckelutförandeindikatorer för europeiska jobbdagar (på internet)

Indikator 2018 2019 Totalt

Antal evenemang 31 34 65

Antal platser 12 817 18 775 31 592

Antal arbetssökande 28 878 36 850 65 728

Antal planerade intervjuer

846 962 1 808

I fråga om utvecklingen av Europaomfattande kommunikationskampanjer utgjorde Eures ryggraden i kommissionens högnivåkampanj #EUmovers, som firade 50 år av fri rörlighet och 60 år av samordning av sociala trygghetssystem, och säkerställde att kampanjen i sociala medier verkligen nådde fram till de berörda arbetstagarna. Kampanjen skapade positiv medvetenhet om varför fri rörlighet och samordning av sociala trygghetssystem är så viktigt för EU-invånarna. Den hade ett stort och lyckat inslag av medverkan från EU-arbetstagare som fick möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter av hur den fria rörligheten och samordningen av de sociala trygghetssystemen hade förändrat deras liv.

Under 2019 lanserades också en fem månader lång EU-omfattande kommunikationskampanj under hashtaggen #EURES25 för att fira 25-årsjubiléet för Euresnätverkets bildande. Kampanjen hade även en stark digital komponent, med filmer, betalda annonser, tävlingar i sociala medier och två interna evenemang för Euresnätverket, där några Euresrådgivare hade varit aktiva i 25 år.

Kampanjen stärkte synligheten för Eures i alla kanaler och ökade dess publik, framför allt på LinkedIn och Twitter. Internt hade kampanjen positiva effekter för att konsolidera Euresnätverket och öka samverkan.

2.2.7 Analys av geografisk och yrkesmässig rörlighet

I enlighet med artikel 29 i Euresförordningen offentliggjorde kommissionen, som ansvarar för att analysera geografiska och yrkesrelaterade trender för rörlighet, två rapporter om rörlighet för arbetstagare inom EU (201811 och 201912) med viktig information om flöden och mönster i EU- och Eftaländerna, framför allt med inriktning på läget på arbetsmarknaden för rörliga arbetstagare och på jämställdhetsdimensionen. På grundval av den information om lämnats av de nationella samordningskontoren och en analys av den europeiska arbetskraftsundersökningen offentliggjorde kommissionen också en studie av överskotts- och bristyrken 201913.

2.2.8 Utveckling av en lämplig struktur för samarbete och platsförmedling för lärlings- och praktikplatser

Europeiska samordningsbyrån bidrog till utvecklingen av en samsyn och stödtjänster genom att tillhandahålla en rad minimikrav på uppgifternas kvalitet och informationen om lärlings- och praktikplatser på Euresportalen.

Mellan 2017 och 2018 inrättade samordningsbyrån också en ad hoc-arbetsgrupp om lärlings- och praktikplatser som utarbetade en checklista för mottagande organisationer (t.ex. ”att välkomna en

11 Årlig rapport för 2018 om arbetskraftens rörlighet inom EU

12 Årlig rapport för 2019 om arbetskraftens rörlighet inom EU

13 Europeiska kommissionen, Labour shortages and surpluses 2019.

lärling eller praktikant”), utsändande organisationer (t.ex. ”att skicka ut en lärling eller praktikant”) och uppgiftslämnare (t.ex. ”att lägga in platserbjudanden på Euresportalen”). Checklistan finns tillgänglig på Euresportalen och omfattar rekommendationer om de olika skedena för att locka, rekrytera och anställa lärlingar och praktikanter i hela Europa.

Eftersom nationell information och vägledning om lärlings- och praktikplatser bl.a. bör offentliggöras på Euresportalen har samarbetsbyrån också sedan början av 2019 gjort det möjligt att överföra och offentliggöra lediga lärlings- och praktikplatser på Euresportalen.

2.2.9 Finansiella resurser

Europeiska samordningsbyråns horisontella stödverksamhet får stöd av programdelen Eures inom EaSI-programmet, som står för finansieringen av verksamhet som t.ex. utveckling och underhåll av Euresportalen, det gemensamma utbildningsprogrammet, kommunikation, analys- och nätverksverksamhet och programmen för rörlighet, såsom Ditt första Euresjobb och gränsöverskridande partnerskap. Den sammanlagda budget som har anslagits för programdelen Eures under referensperioden motsvarade ungefär 20 % av EaSI:s budget och uppgick till cirka 24,3 miljoner euro 201814 och 33,8 miljoner euro 201915.

14 EaSI:s årliga arbetsprogram 2018.

15 EaSI:s årliga arbetsprogram 2019 – första ändringsbeslutet.

3 FÖRORDNINGENS GENOMFÖRANDE I EURESLÄNDERNA

Analysen i detta avsnitt bygger på de nationella samordningskontorens svar på en enkät och på en checklista, samt på övrig information som kommissionen har tillgång till. Varje avsnitt inleds med en tabell med en summarisk översikt över den berörda punkten i checklistan om Euresförordningens genomförande.

När uppgifter rapporteras för delåtgärder presenteras det sammanlagda resultatet i tabellen. När uppgifter för alla delåtgärder rapporteras anges det lägsta värdet (t.ex. om en delåtgärd rapporteras som ”ej slutförd” markeras hela åtgärden som ”X – Ej slutförd”). När inga uppgifter rapporteras för vissa delåtgärder presenteras åtgärden som delvis genomförd.

*Det nationella samordningskontoret har rapporterat att uppgiften saknas eller så har inga uppgifter rapporterats.

Related documents