• No results found

Åtgärder vid befintlig infrastruktur

3. Tillämpning

3.8 Åtgärder vid befintlig infrastruktur

3.8.1 DEFINITION OCH ÅTGÄRDSNIVÅER

Åtgärdskategorin befintlig infrastruktur omfattar infrastruktur som har byggts med planbeslut före 1997 och som inte har byggts om väsentligt efter 1997. Bostadshus och skolor byggda 1997 och senare omfattas normalt inte av Trafikverkets åtgärder.

Åtgärder längs befintlig infrastruktur övervägs med utgångspunkt i befintliga störningar.

Kända trafikförändringar inom de närmaste åren ska dock beaktas, liksom beslutade hastighetsförändringar.

Längs befintlig infrastruktur ska buller- och vibrationsåtgärder genomföras för att åtgärda befintliga störningar. Buller och vibrationsåtgärder prioriteras för att skydda de mest utsatta bostäderna. Bulleråtgärder görs även för att skydda de mest utsatta förskolorna och grundskolorna. I samband med dessa åtgärder kan även behov av åtgärder i andra närbelägna skyddsvärda områden beaktas.

De åtgärder som övervägs i befintlig miljö ska, utöver att skydda de mest utsatta, även ha som målsättning att bidra till uppfyllandet av långsiktiga mål för bulleråtgärder. Detta innebär att källåtgärder, källnära åtgärder samt bidrag till fastighetsnära åtgärder i vissa fall ska övervägas vid nivåer som är lägre än åtgärdsnivåerna.

Åtgärder genomförs i den takt som anges i Trafikverket åtgärdsprogram enligt

förordning(2004:675) om omgivningsbuller och i enlighet med nationell transportplan.

Åtgärder ska utföras om åtgärdsnivåer för bostäder i tabell 2 överskrids. Åtgärder ska utredas och övervägas om åtgärdsnivåer för skolor i tabell 2 överskrids.

Vid genomförande av åtgärder ska motsvarande riktvärden i tabell 1 eftersträvas.

Tabell 2 Åtgärdsnivåer längs befintlig infrastruktur Lokaltyp eller

1 Avser bostadsrum i permanentbostad och fritidsbostad samt om bullernivån överskrids på bostadens alla befintliga uteplatser.

2 Avser trafikårsmedelnatt (22-06) Åtgärd vidtas om nivån Lmax 55 dBA överskrids oftare än fem gånger per natt. För järnväg vidtas åtgärd även när Lmax 50 dBA överskrids fler än fem gånger per natt och om minst en av dessa störningshändelser överskrider Lmax 55 dBA.

3 Avser trafikårsmedelnatt (22-06) Åtgärd vidtas om nivån 0,7 mm/s överskrids oftare än fem gånger per natt.

För järnväg vidtas åtgärd om nivån 0,4 mm/s överskrids fler än fem gånger per natt och om minst en av dessa störningshändelser överskrider 0,7 mm/s.

4 Avser undervisningsrum samt rum för sömn och vila.

5 Avser trafikårsmedeldag (06-18) Om nivån överskrids bör den inte överskridas oftare än fem gånger per timme. För vägtrafikbuller gäller åtgärdsnivån endast i rum för sömn och vila.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

3.8.2 ÖVERVÄGANDEN VID ÅTGÄRDER I BEFINTLIG INFRASTRUKTUR Om det inte är tekniskt möjligt, eller om det bedöms vara ekonomiskt orimligt i

förhållande till nyttan att vidta skyddsåtgärder så att ett tillämpligt riktvärde uppnås fullt ut, ska åtgärder övervägas för att minska störningarna så långt det är rimligt.

Efter åtgärd ska dock ambitionen vara att ingen bostad ska utsättas för bullernivåer eller vibrationsnivåer som överskrider nivåerna i tabell 2. För att uppnå detta kan det vara aktuellt att erbjuda åtgärder som inte är samhällsekonomiskt lönsamma.

Överväganden om förvärv kan vara aktuellt i vissa fall. Avsnitt 3.7.3 "Överväganden om förvärv av fastigheter" tillämpas då på samma sätt som vid nybyggnad och väsentlig ombyggnad av infrastruktur.

3.8.3 KÄLLNÄRA ÅTGÄRDER

Källnära åtgärder ska övervägas där en samhällsekonomisk lönsamhet med åtgärderna kan påvisas. Även om samhällsekonomisk lönsamhet för bostadsbebyggelse inte föreligger fullt ut kan följande förutsättningar bidra till ett sådant åtgärdsval - att det finns bullerutsatt grundskola/förskola i närheten

- att det finns bullerutsatta parker/lekplatser och liknande som har stort rekreationsvärde

Det kan vara motiverat att vidta källnära åtgärder, såsom bullerskärmar och bullervallar, vid lägre nivåer än gällande åtgärdsnivåer när de leder till sänkta bullernivåer för många människor. Sådana åtgärder ska övervägas i tättbebyggda områden, där många

människor bor eller vistas och där ekvivalenta ljudnivåer överskrider Leq24h 60 dBA.

3.8.4 FASADÅTGÄRDER DÄR ÅTGÄRDSNIVÅER ÖVERSKRIDS

Vid fasadåtgärder ska riktvärden för buller inomhus enligt tabell 1 eftersträvas. I första hand vidtas åtgärder på fönster och ventiler, vilka oftast är fasadens svaga punkter.

Överväganden om åtgärder för att förstärka själva väggkonstruktionens bullerdämpande förmåga ska endast ske i de fall bullernivåerna efter fönster- och ventilåtgärder

fortfarande beräknas överstiga såväl Lmax 50 dBA som Leq24h 35 dBA.

Invändig ljudisolering av väggar kan genomföras i Trafikverkets regi om en sådan åtgärd är möjlig och lämplig för den aktuella byggnadskonstruktionen. För utvändig

ljudisolering kan bidrag erbjudas för åtgärd som vidtas i fastighetsägarens regi.

För bostäder som tidigare har åtgärdats i enbart sovrum vidtas kompletterande åtgärder för övriga bostadsrum.

Vid övervägande av åtgärd bör hänsyn tas till om det finns förutsättningar att nyttja boendet året om. Fritidsbostad där man kan bo året runt, exempel vinterbonat fritidshus, betraktas på samma sätt som permanenta bostäder. Fasader på enklare fritidshus, till exempel byggnader som har mycket låg ljudisolering i väggar och tak, åtgärdas inte.

3.8.5 ÅTGÄRDER FÖR UTEPLATSER DÄR ÅTGÄRDSNIVÅER ÖVERSKRIDS Om åtgärdsnivån för uteplats överskrids på bostadens alla befintliga uteplatser ska målsättningen vara att minst en uteplats åtgärdas eller en bullerskyddad plats för utevistelse skapas.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

Vid åtgärder för uteplatser ska det eftersträvas att en uteplats per bostad klarar

riktvärdet för ekvivalent ljudnivå, Leq24h 55. Vid flerbostadshus kan åtgärden avse en eller flera gemensamma uteplatser, som de boende har tillgång till. Där det saknas möjlighet att anordna gemensam bullerskyddad uteplats kan fastighetsägaren erbjudas

kostnadsersättning för att bullerskydda befintliga balkonger.

En helt inglasad altan, balkong eller liknande definieras som uterum. Om inglasningen uppgår till mer än 75 % definieras den som uterum istället för en uteplats. Även en uteplats som glasats in mer än 75 % kan i vissa fall fylla en funktion som uteplats.

Om det saknas iordningsställd uteplats så kan det i vissa fall ändå vara rimligt att anordna bullerskydd för uteplatser, exempelvis om bostadens enda plats för utevistelse är orienterad mot väg eller järnväg där åtgärdsnivån överskrids.

3.8.6 BIDRAG FÖR ÅTGÄRDER DÄR ÅTGÄRDSNIVÅ INTE ÖVERSKRIDS

Utöver att vidta åtgärder när åtgärdsnivåer överskrids, kan Trafikverket erbjuda bidrag för bostäder med inomhusnivåer som före åtgärd tangerar eller överskrider Lmax 50 dBA eller Leq24h 35 dBA. Bidrag kan också erbjudas för att bullerskydda en uteplats där bullernivån överskrider L eq24h 60 dBA, om fastigheten saknar uteplats med lägre nivå, och där en källnära åtgärd inte har bedömts aktuell.

Bidraget utges när fastighetsägaren vidtar bullerskyddande åtgärder i egen regi, efter att så har avtalats. Bidraget motsvarar inte full kostnadstäckning, utan utgör en

schabloniserad merkostnad för bullerskydd.

3.8.7 ÅTGÄRDER FÖR GRUNDSKOLOR/FÖRSKOLOR

Utredning om lång skärm ska utföras för skolgårdar om åtgärdsnivån utomhus

överskrids på en väsentlig del av skolgården. En analys av kostnader och nyttor utifrån verksamhetens behov ska göras för att jämföra effekten av lång skärm som skyddar hela skolgården med effekten av lokala skärmar för de mest skyddsvärda delarna av

skolgården. Lokala skärmar bör skydda en yta på 30 m2/grundskolebarn eller 40 m2/förskolebarn enligt Boverkets rekommendation för friytor. Den totala skyddade ytan bör vara minst 3000 m2.

3.8.8 ÖVERVÄGANDEN NÄR TRAFIKBULLER FRÅN STATLIGA VÄGAR OCH JÄRNVÄGAR FÖREKOMMER SAMTIDIGT

Bullerstörningen påverkas om man utsätts för flera bullerkällor samtidigt. Detta ska beaktas på följande sätt:

 Maximala ljudnivåer: Antalet händelser som ligger över åtgärdsnivåer i tabell 2 och som kommer från de olika bullerkällorna summeras. Bedömningar och överväganden baseras på denna summa.

 Ekvivalenta ljudnivåer: De ekvivalenta ljudnivåerna, inomhus respektive utomhus, summeras logaritmiskt. Bedömningar och överväganden baseras på denna summa.

 Om den sammanlagda ljudnivån inomhus eller utomhus överstiger

åtgärdsnivåerna i tabell 2 ska åtgärder övervägas. Åtgärder utomhus ska även övervägas om den lägre ekvivalentnivån är minst 59 dBA och den summerade ekvivalentnivån är minst 63 dBA.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

3.8.9 ÅTGÄRDER NÄR BULLER OCH VIBRATIONER FÖREKOMMER SAMTIDIGT Vid vibrationer över 0,7 mm/s (vägt RMS-värde) ska man i första hand vidta

vibrationsåtgärder, för att sedan bedöma behovet av bullerskyddsåtgärder. Detta är en följd av att ingen ska behöva utsättas för buller- eller vibrationsnivåer som överskrider nivåerna i tabell 2.

4 Planering av bebyggelse intill statlig infrastruktur

5 Definitioner

Se bilaga 1 Definitioner

6 Relaterade dokument, hjälpmedel och referenser

Related documents