• No results found

Bedömningskriterier för ”Väsentlig ombyggnad av infrastruktur”

3. Tillämpning

3.6 Bedömningskriterier för ”Väsentlig ombyggnad av infrastruktur”

3.6.1 INFRASTRUKTURÅTGÄRDER SOM SKA BEDÖMAS SOM VÄSENTLIG OMBYGGNAD

I nedanstående fall ska åtgärder i infrastrukturen betraktas som väsentlig ombyggnad:

1. Genomgripande fysiska åtgärder i infrastrukturen som väsentligt och permanent förändrar väg- eller järnvägsanläggningen.

Åtgärderna ska vara av en dignitet som motsvarar utbyggnad med fler spår eller körfält. Ombyggnaden behöver i dessa fall inte medföra en ökad buller- eller vibrationsnivå för att betraktas som en väsentlig ombyggnad.

2. Åtgärder eller åtgärdspaket med syfte att möjliggöra

trafikförändringar, och där dessa medför en väsentlig ökning av störningen.

Åtgärderna ska medföra en ändrad funktion eller standardhöjning för huvuddelen av den aktuella väg- eller järnvägssträckan.

3.6.2 ARBETSGÅNG FÖR BEDÖMNINGEN

För fall 1 enligt ovan är det den fysiska åtgärden i sig som är väsentlig. För bedömningen av åtgärdskategori behöver i dessa fall inte en utredning göras av hur buller- eller vibrationsnivåerna förändras till följd av ombyggnaden.

I fall 2 ska en sammantagen bedömning göras, där alla kriterier ska uppfyllas, för att den aktuella infrastrukturen ska bedömas som väsentlig ombyggnad. I nedanstående

flödesschema illustreras arbetsgången för bedömning och frågor som behöver besvaras.

Figur 2

Flödesschema för bedömning om väsentlig ombyggnad

TMALL 0205 Handledning v 2.0

När resultatet av bedömningen blir ”Ej väsentlig ombyggnad” innebär det oftast att ambitionsnivån för bullerskyddsåtgärder ska vara den som gäller för befintlig miljö.

Dock, om tidigare genomförda projekt har inneburit att den aktuella sträckan klassats som nybyggd eller väsentligt ombyggd, så kvarstår den klassningen.

När en del av infrastrukturen genomgått en väsentlig ombyggnad tillhör den därefter denna åtgärdskategori, och återgår alltså inte till att klassas som befintlig infrastruktur.

3.6.3 BESKRIVNING AV KRITERIER SOM LIGGER TILL GRUND FÖR BEDÖMNINGEN

Temporär eller permanent förändring

Anläggningar eller åtgärder som tjänar ett syfte under högst 3-5 år, och därefter återställs, utgör inte väsentlig ombyggnad. Exempel på detta är omledningsspår/-vägar för att kunna genomföra underhållsarbeten eller ombyggnader på den aktuella

vägen/järnvägen eller på andra delar av infrastrukturen.

Dignitet som motsvarar utbyggnad med fler spår eller körfält

När en längre vägsträcka byggs om till högre målstandard med mittseparering, innebär detta ofta att omfattande åtgärder även behöver göras vid sidan om vägen. I sådana fall kan en vägombyggnad bedömas ha en dignitet som motsvarar utbyggnad med fler körbanor och alltså bedömas som väsentlig ombyggnad enligt fall 1, även om själva vägbanan inte utökas. Sådana sidoåtgärder kan vara nya anslutnings- och sidovägar, separata gång- och cykelbanor för oskyddade trafikanter, anordningar för

dagvattenhantering, anslutningar till nya busshållplatser, och nya planskildheter. När huvuddelen av en längre sträcka byggs om på detta sätt ska det eftersträvas att hela sträckan bedöms utifrån samma kriterier.

Även förflyttning av väg eller spår i höjd- eller sidled kan omfattas, då den inte är ringa.

Väsentlig ökning av störningen

En bedömning av om åtgärden eller åtgärdspaketet innebär en väsentlig ökning av störningen bör i de flesta fall grundas på hur den ekvivalenta ljudnivån förändras till följd av åtgärden. Om den ekvivalenta ljudnivån ökar med 2 dBA eller mer bör det bedömas som en väsentlig ökning av störningen.

I vissa fall, till exempel vid mycket stora förändringar av antalet passager till följd av nya trafikupplägg eller vid höga ekvivalenta ljudnivåer, bör även förändringar som är lägre än 2 dBA ekvivalent ljudnivå bedömas som en väsentlig ökning av störningen.

Bedömningskriteriet gäller dock inte ensamt utan tillsammans med övriga ovan beskrivna kriterier för väsentlig ombyggnad.

Förändringen av ljudnivå beräknas för prognosåret genom att bullersituationen för Utbyggnadsalternativet utan skyddsåtgärder jämförs med Nollalternativet, med den trafikering och hastighet som prognostiseras för respektive alternativ. En

beräkningspunkt nära aktuell väg/järnväg ska väljas som ger en representativ bild av hur ljudnivån ökar längs den aktuella sträckan.

Ändrad funktion eller standardökning

I vissa fall behövs endast mycket begränsade åtgärder för att möjliggöra en sådan trafikförändring som avses i fall 2. För att åtgärderna ska bedömas som väsentlig

ombyggnad krävs dock även att vägens eller järnvägens standard generellt höjs vad avser t.ex. trafiksäkerhet, bärighet, hastighet eller kraftförsörjnings-/styrsystem.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

3.6.4 ÅTGÄRDER SOM INTE SKA BEDÖMAS SOM VÄSENTLIG OMBYGGNAD Följande åtgärder omfattas inte av begreppet väsentlig ombyggnad, såvida de inte ingår som en del i ett åtgärdspaket enligt kriterierna i fall 2 ovan:

 Smärre förändringar av mycket lokal karaktär.

Exempel på sådana lokala åtgärder är buss- och rastfickor, smärre förlängningar av mötesspår, förflyttning av växel samt åtgärder för att underlätta trafikflödet och öka säkerheten i vägkorsningar genom mindre cirkulationsplatser, accelerations- och retardationsfält mm.

 Drift- och underhållsåtgärder, det vill säga åtgärder som syftar till att vidmakthålla eller återskapa anläggningens standard och funktion.

 Trafiksäkerhetsåtgärder eller åtgärder som ska underlätta trafikflöden och som inte innebär en utökning av befintlig vägbana eller befintligt spår- eller bangårdsområde. Här avses exempelvis omkörningsfiler, busskörfält och accelerationsfält som byggs inom befintlig vägbana samt mötes- och

förbigångsspår som byggs inom befintligt spårområde, liksom nya spår inom befintligt bangårdsområde.

 Utbyggnad med enbart delar som inte alstrar nämnvärt buller, till exempel gång- och cykelbanor.

Små, okomplicerade projekt som undantas från kravet på formell planläggning enligt väglagen respektive lagen om byggande av järnväg ska inte anses utgöra väsentlig

ombyggnad. Det finns en särskild vägledning för bedömningen av vad som ska anses vara små okomplicerade projekt (TDOK 2013:0291). Även här gäller detta under förutsättning att projektet inte ingår i ett åtgärdspaket som uppfyller kriterierna i fall 2.

Det omvända gäller dock inte alltid. Ett projekt kan alltså omfattas av krav på formell planläggning utan att det uppfyller kriterierna för väsentlig ombyggnad.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

3.7 Åtgärder vid nybyggnad och väsentlig ombyggnad av

Related documents