• No results found

Åtgärder vid nybyggnad och väsentlig ombyggnad av infrastruktur

3. Tillämpning

3.7 Åtgärder vid nybyggnad och väsentlig ombyggnad av infrastruktur

3.7.1 ÖVERVÄGANDEN AV ALTERNATIVA ÅTGÄRDER

Överväg i ett första skede källåtgärder och källnära åtgärder. Om dessa inte bedömts vara tekniskt möjliga eller rimliga för att uppnå samtliga riktvärden, komplettera med att även överväga fastighetsnära åtgärder. Det kan sammantaget innebära en kombination av åtgärder som minskar störningarna även om inte ljudnivån reduceras ända ner till riktvärdesnivåerna. Övervägandet av åtgärder ska göras utifrån en helhetsbedömning som omfattar både miljön inomhus och utomhus

När det är aktuellt med sådana avsteg från riktvärden ska dessa göras stegvis, och motiveringar ska dokumenteras.

Följande avstegstrappa utgör ett stöd vid utredningar om alternativa åtgärder vid bostäder, skolor och undervisningslokaler.

- Riktvärden uppnås: Utför åtgärder så att samtliga riktvärden innehålls.

- Avsteg 1: Avkall görs på att innehålla riktvärden utomhus vid fasad på övre våningsplan.

- Avsteg 2: Avkall görs på att innehålla riktvärden utomhus vid fasad vid markplan.

- Avsteg 3. Avkall görs på att innehålla riktvärden utomhus på uteplats.

- Avsteg 4. Avkall görs på att innehålla riktvärden inomhus.

Åtgärder ska dock alltid övervägas för att klara de nivåer för buller och vibrationer som beskrivs i avsnitt ”Högsta acceptabla nivåer vid nybyggnad och väsentlig ombyggnad”.

Om detta inte kan uppnås bör det även vara aktuellt att erbjuda förvärv av fastigheten.

3.7.2 ÖVERVÄGANDEN VID AVSTEG 1-3 FÖR UTEPLATSER

För bostäder, som innan nybyggnad av infrastruktur haft bullernivåer under riktvärdena i tabell 1, ska behov av bullerskydd för alla befintliga uteplatser utredas. Om det visar sig ekonomiskt orimligt att bullerskydda alla uteplatserna kan det vara rimligt att begränsa åtgärderna så att riktvärdet uppnås på minst en uteplats.

I tidigare bullerutsatta miljöer, som ofta är aktuellt vid väsentlig ombyggnad av infrastruktur, kan utredning begränsas så att riktvärden uppnås på minst en uteplats.

Vid flerbostadshus kan en eller flera gemensamma uteplatser utgöra uteplatsen där riktvärden uppnås och privata uteplatser kan utgöra komplement där riktvärden inte nås fullt ut.

En helt inglasad altan, balkong eller liknande definieras som uterum. Om inglasningen uppgår till mer än 75 % definieras den som uterum istället för en uteplats. Även en uteplats som glasats in mer än 75 % kan i vissa fall fylla en funktion som uteplats.

De riktvärden som beskrivs i tabell 1 ska normalt uppnås när ett investeringsprojekt klassats som nybyggnad eller väsentlig ombyggnad av infrastruktur. Projektets budget ska innehålla de kostnader för bullerskyddsåtgärder och/eller vibrationsåtgärder som är motiverade och rimliga för att uppnå detta.

Om det inte är tekniskt möjligt att uppnå samtliga riktvärden eller om kostnaderna för åtgärder är uppenbart orimliga, ska alternativa åtgärder övervägas.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

Om det saknas iordningsställd uteplats vid bostaden och om det bedömts vara orimligt att vidta åtgärder så att riktvärdet vid fasad uppnås så kan det vara rimligt att anordna en bullerskyddad uteplats. Exempelvis kan fastighetsägaren tidigare ha kunnat vistas ostörd i hela sin trädgård och därför inte anordnat någon särskild uteplats.

3.7.3 ÖVERVÄGANDEN AV FÖRVÄRV AV FASTIGHETER

Förvärv av hel eller del av fastighet ska i normalfallet erbjudas om skyddsåtgärder beräknas kosta mer än marknadsvärdet av fastigheten alternativt marknadsvärdet av berörd del av fastigheten. Erbjudande om förvärv ska också övervägas om kostnader för skyddsåtgärder uppgår till mer än 50 % av kostnader för förvärv. Vid detta övervägande bör kostnader för anläggande, underhåll och framtida förnyelse av skyddsåtgärder jämföras med kostnader förenade med förvärvet såsom marknadsvärde, förvaltnings- alternativt rivningskostnader samt kostnader för eventuell erforderlig ändring av detaljplan.

Om förvärv inte bedöms vara en lämplig åtgärd eller om fastighetsägaren avböjer erbjudanden om förvärv ska åtgärder övervägas utifrån vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Bedömningar om ekonomisk rimlighet bör då i första hand baseras på samhällsekonomiska beräkningar och inte på den enskilda fastighetens

marknadsvärde.

Förvärv ska även i normalfallet erbjudas då det inte bedömts vara tekniskt möjligt eller ekonomiskt rimligt att vidta åtgärder för att klara buller- eller vibrationsnivåer som beskrivs i avsnitt ”3.7.5 Högsta acceptabla nivåer vid nybyggnad och väsentlig ombyggnad”. Om fastighetsägare i dessa fall avböjer förvärv ska endast begränsade bullerskyddande åtgärder erbjudas som till exempel fönster- och ventilåtgärder.

Inlösen av en fastighet enligt 32 kap 11§ miljöbalken kan bli aktuell om buller- eller vibrationsnivåerna är så höga att fastigheten blir helt eller delvis onyttig för ägaren eller det uppstår synnerligt men vid användningen. En prövning måste ske i varje enskilt fall.

Att högsta acceptabla nivåer inte kan innehållas är inte liktydigt med att förutsättningar för inlösen föreligger.

3.7.4 ÖVERVÄGANDEN NÄR TRAFIKBULLER FRÅN STATLIGA VÄGAR OCH JÄRNVÄGAR FÖREKOMMER SAMTIDIGT

Bullerstörningen påverkas om man utsätts för flera bullerkällor samtidigt. Detta ska beaktas på följande sätt:

 Maximala ljudnivåer: Antalet händelser som ligger över riktvärdena i tabell 1 och som kommer från de olika bullerkällorna summeras. Bedömningar och

överväganden baseras på denna summa.

 Ekvivalenta ljudnivåer: De ekvivalenta ljudnivåerna, inomhus respektive utomhus, summeras logaritmiskt. Bedömningar och överväganden baseras på denna summa.

Skyddsåtgärder ska övervägas utifrån den totala bullersituationen med målsättningen att nå riktvärden enligt tabell 1. För trafikbuller vid fasad utomhus i samband nybyggnad och väsentlig ombyggnad av väg eller järnväg, ska man eftersträva att den summerade ekvivalentnivån inte överstiger 55 dBA för buller från vägtrafik respektive 60 dBA för buller från spårtrafik vid hastighet lägre än eller lika med 250 km/h. För spårtrafik i hastighet högre än 250 km/h gäller 55 dBA.

Störningar från befintlig infrastruktur ska beaktas i samband med ny- och ombyggnad av väg eller järnväg, men om störningarna från den befintliga infrastrukturen dominerar bör dessa inte i orimlig omfattning belasta projektet. I normalfallet bör åtgärder

TMALL 0205 Handledning v 2.0

övervägas så att den summerade ekvivalenta ljudnivån inte överstiger 55 dBA i samband med byggande av väg och 60 dBA i samband med byggande av järnväg.

3.7.5 HÖGSTA ACCEPTABLA NIVÅER VID NYBYGGNAD OCH VÄSENTLIG OMBYGGNAD

Åtgärder ska alltid erbjudas om nedanstående buller- eller vibrationsnivåer överskrids och den aktuella vägen eller järnvägen klassats som nybyggd eller väsentligt ombyggd.

Överskridanden får endast ske om fastighetsägaren tackat nej till förvärv eller annan erbjuden åtgärd.

 Bostäder och vårdlokaler: Ljudnivån Lmax 50 dBA får inte överskridas oftare än fem gånger per natt inomhus i sovrum respektive utrymmen för sömn och vila.

Avser trafikårsmedelnatt (22 – 06).

 Bostäder: Ekvivalenta ljudnivåer enligt tabell 2; 40 dBA inomhus och 65 dBA på uteplats.

 Skolor: Ekvivalenta ljudnivåer enligt tabell 2; 40 dBA inomhus och 60 dBA på del av skolgård.

 Bostäder: Vibrationsnivåer enligt tabell 2; 0,7 mm/s.

3.7.6 UTREDNINGAR OCH ÖVERVÄGANDEN VID NYBYGGDA BOSTÄDER Nybyggda bostäder, skolor och andra skyddsvärda lokaler och områdestyper bör ha anpassats utifrån nuvarande och framtida risk för störningar från buller och vibrationer och Trafikverket bör inte vara skyldig att vidta ytterligare skyddsåtgärder i efterhand.

I både miljöbalken och plan-och bygglagen finns bestämmelser om miljöhänsyn. Lagarna gäller parallellt och en avvägning och åtgärd som godtagits enligt plan- och bygglagen uppfyller inte per automatik även miljöbalken. Dock är de riktvärden för bostäder som återfinns i förordning (SFS 2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader utfärdade med stöd av miljöbalken. Om riktvärdena uppfylls vid bebyggelse där förordningen är tillämplig kan man bedöma att bullret inte medför olägenhet för människors hälsa.

Detsamma gäller om riktvärdena överskrids, men anpassningsåtgärder i enlighet med förordningen har genomförts.

I samband med nybyggnad eller väsentlig ombyggnad av infrastruktur behöver därför Trafikverket kontrollera de utredningar och åtgärder som gjorts enligt plan- och bygglagen, så att dessa även kan bedömas uppfylla krav enligt miljöbalken. Mer

information om gällande regelverk för nybyggda bostäder finns i Rutinbeskrivning buller och vibrationer vid planering av bebyggelse, TDOK 2017:0686.

TMALL 0205 Handledning v 2.0

Related documents