• No results found

Ö VRIGT

In document FLYGTRAFIK TILL 2040 (Page 56-62)

För flygplatserna Trollhättan-Vänersborg och Örnsköldsvik påverkas framtidsutsikterna negativt av Västra Götalandsregionens och Västernorrlands landstings respektive resepolicy, se fotnot 23. Det är dock omöj-ligt att nu bedöma de framtida effekterna, särskilt som projektet i Västernorrlands landsting är avslutat och enbart gällde Örnsköldsviks kommun. Andra landsting och regioner kan förväntas ta liknande initiativ, sär-skilt om flygets miljökostnader inte blir internaliserade eller en flygskatt införs.

En fråga som påtagligt kommer att påverka vissa flygplatser före 2040 är bristfällig tillgång på lämpliga flyg-plan. Detta gäller särskilt flygplan med högst 19 stolar. Skälet till denna gräns är bestämmelsen att kabin-personal måste medföras om antalet stolar är 20 eller fler.37 Vid 20 stolar krävs en person, vid 50 stolar två, vid 100 tre o.s.v. Kabinpersonalen är där av säkerhetsskäl, för att leda en eventuell nödutrymning m.m. – men förknippas av passagerarna med tillgång till servering. Flygvärdinnan/värden tränger viktmässigt un-dan en passagerare, intäktsmässigt flera, och för serveringsutrustningen krävs betyun-dande utrymme som inte finns i dessa flygplanstyper. Resultatet är att det inte finns trafikflygplan med 20-32 stolar. Först över denna nivå kan passagerarkapaciteten uppväga kostnaderna för kabinpersonal. 50-stolarsgränsen är inte lika påtaglig; runt denna nivå krävs ändå två personer för att klara serveringen.

Flexflight trafikerar linjerna från Arlanda till Hagfors/Torsby och Mora/Sveg med 19-sitsiga British Aerospace BAe Jetstream 32. Flygplanstypen är även känd som Jetstream Super 31 och är trots namnet ett propellerflygplan. Under 2000-talet har linjerna trafikerats även med Beech 1900 C och D. Jetstream 31/32 är i de flesta avseenden underlägsen den något modernare Beech 1900D. Linjen Pajala-Luleå flygs nu av Jonair med 12-sitsiga Beech 200.

37 Bestämmelsen är av mycket gammalt datum. Den fanns tidigare i LFV:s Bestämmelser för civil luftfart – driftsbestämmelser (BCL-D) men finns nu i EU-bestämmelserna om samma område, EU-OPS: COMMISSION REGULATION (EC) No 8/2008, Subpart O, OPS.1990. Tack till Christer Wikström på Transportstyrelsen.

Jetstream är en 1980-talskonstruktion vars tillverkning upphörde i mitten av 1990-talet. Beech 1900D flög för första gången 1990 och tillverkningen upphörde i början av 00-talet. För närvarande bedrivs inte någon utveckling av 19-stolarsflygplan. Alla tillverkare har troligen gjort bedömningen att den högst begränsade marknaden i detta segment inte kan motivera den komplicerade och kostsamma proceduren bakom certi-fiering av en ny flygplanstyp. Trafiken på de minsta linjerna kommer år 2030 i bästa fall att bedrivas med nära 30 år gamla 1900D som möjligen erbjuder tillräcklig driftekonomi för att trots sin ålder kunna använ-das i reguljärflyg ytterligare några år. Att typen skulle finnas kvar i trafik år 2040 är uteslutet. För att trafik på 19-stolarslinjerna ska kunna bedrivas fram till 2040 krävs i praktiken att passagerarvolymen då har växt tillräckligt för att motivera trafik med större flygplan.

I nästa storleksklass finns i princip en enda flygplanstyp i trafik: Saab 340 med 33-37 stolar. På marknaden finns även Dornier 328 och de Havilland Q100 som inte flyger i Sverige och är ytterst sällsynta utomlands.

Ingen av dessa tillverkas längre och Q100 är svårt föråldrad. Tillverkningen av Saab 340 upphörde 1999. Det finns följaktligen risk för att även om 19-stolarslinjerna växer till 33-stolarsklass finns vid det laget inga lämpliga flygplan. Situationen är inte lika allvarlig för de linjer som nu flygs med Saab 340. Flertalet kan antas växa tillräckligt för att trafik ska kunna bedrivas med något större flygplan, t.ex. ATR42 med 48 stolar eller 50-stolars jetplan.

7 REMISSHANTERNG

Trafikverket lade i februari 2016 den tidigare versionen av denna underlagsrapport (2016-02-11) och sitt förslag till prognosrapport på verkets hemsida och skickade sedan länkar till dessa i ett remissbrev. Remis-sen gick ut till samtliga 28 flygplatshuvudmän, de sex flygbolag som har reguljär inrikestrafik och svensk adress samt Föreningen Svenskt Flyg, LFV, Svenska Flygbranschens Riksförbund, Svenska Regionala Flyg-platser AB, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Trafikanalys och Transportstyrelsen. Inkomna svar dis-kuterades i ett telefonmöte med rapportförfattaren och Trafikverket 2016-03-08.

Bland flygplatshuvudmännen inkom svar från Swedavia samt Jönköping Airport AB och Kalmar Öland Air-port AB. Swedavia välkomnar att Trafikverkets nationella prognos överensstämmer med bolagets och i de fall flygplatsprognoserna avviker (se Tabell 8) har man inga direkta synpunkter på detta. Jönköping Airport AB anser prognosen vara för låg men då antagen tillväxttakt redan ligger markant över genomsnittet före-slår inte Sweco någon ändring här. För Kalmars flygplats var däremot den ursprungliga prognosen på 250 000 snålt tilltagen och på Swecos förslag höjdes nivån till 300 000.

Inget av flygbolagen har lämnat synpunkter. Bland övriga organisationer har Föreningen Svenskt Flyg inte lämnat svar och SKL har meddelat att man inte har några synpunkter.

LFV har inga direkta på prognosen men beklagar att den inte omfattar luftrumsrörelser. Förslag till Trafik-verkets hantering av denna fråga finns i avsnitt 5.3.

Svenska Flygbranschens Riksförbund har framfört en mängd synpunkter som dock till stor del vänder sig mot Swedavias prognosantaganden, se Tabell 2. Förbundet delar inte uppfattningen att BNP-elasticiteten kommer att sjunka så snabbt och att produktionskostnaden kommer att öka. Man hänvisar också till en ny prognos från Transportstyrelsen 2016-03-02 men vid kontroll 2016-03-14 fanns inte någon sådan på TS’

hemsida. Sammanfattningsvis vill förbundet att Trafikverkets huvudalternativ ska flyttas till Swedavias höga alternativ, vilket Sweco inte kan föreslå. I övrigt finns ett antal detaljsynpunkter som inte direkt berör pro-gnosen men kan hanteras i annat sammanhang.

Svaret från Trafikanalys består av det PM som redan har behandlats i denna underlagsrapport, se Trafik-analys (2015 b) i referenslistan, och är alltså inte ett egentligt remissvar.

Transportstyrelsen anser att Trafikverket bör förtydliga varför en positiv utveckling förutspås även för flyg-platser med långsiktigt negativ trend och namnger sex av dessa. Förklaringar finns inte i det remissade pro-gnosförslaget men däremot i denna underlagsrapport. De namngivna flygplatserna omfattas av upphandlad trafik som i varierande grad har misskötts och i vissa fall är linjenätet inte optimalt. Det finns därför en be-tydande återhämtningspotential. Svaret väcker dock frågan om de flygplatsvisa prognoserna i prognosrap-porten bör beskrivas mer ingående vilket är en fråga för Trafikverket.

Under remisstiden har Trafikverket publicerat rapporten Styrmedel och åtgärder för att minska transport-systemets utsläpp av växthusgaser (TRV 2016:043). Avsnitten om flyg i denna rapport innehåller vissa felak-tigheter och oklarheter. Av någon anledning behandlar rapporten inte färjetrafik trots att höghastighetsfär-jor har överlägset störst utsläpp per personkilometer, se avsnitt 6.1.8. Som framgår av avsnitt 3.8 är Trafik-verkets nu föreslagna flygprognos inte ”klimatmålskonform” utan beskriver vad som troligen händer utifrån nu beslutad politik. I samma avsnitt föreslås att en alternativ prognos, baserad på klimatmålen, bör tas fram. I ett sådant arbete är styrmedelsrapporten en viktig utgångspunkt.

8 BILAGA 1: TRAFIKFLYGPLATSER 2016

TRAFIKFLYGPLATSER 46 ST

A K a ry d 15 0 8 17

Ort/ev flygplatsnamn/ICAO-KOD/IATA-KOD /ev flygförband/ev anm

S WEDAVIA HELT 8/ DELVIS 2 SWEDAVIA 1, ANNAN ÄN SWEDAVIA 35 Utan reguljär trafik 8

SWEDAVIA HELÄGDA 8 PRIVATA 3* SWEDAVIA 1*

Göteborg/Landvetter ESGG/GOT / @ Linköping ESSL/LPI @ Göteborg/Säve ESGP/GSE /@

Kiruna ESNQ/KRN / @ Stockholm/Skavsta ESKN/NYO / @

Malmö/Sturup ESMS/MMX / @ Ängelholm-Helsingb. ESTA/AGH /@

Stockholm/Arlanda ESSA/ARN / @

Stockholm/Bromma ESSB/BMA / @ Arvidsjaur ESNX/AJR/@ Eskilstuna ESSU/ EKT /**

Umeå ESNU/UME / @ Borlänge ESSD/BLE /@ Gävle ESSK/ GVX**

Visby ESSV/VBY/ @ Gällivare ESNG/GEV Ljungbyhed ESTL/

Åre-Östersund ESNZ/OSD /@ Hagfors ESOH/HFS Sk övde ESGR/ KVB **

Halmstad ESMT/HAD /@ Storuman ESUD/ SQO**

Hemavan-Tärnaby ESUT/HMV

Ronneby ESDF/RNB /F17/ @ MILITÄRA 2

Link öping/Malmen/ESCF Såtenäs ESIB/F7

T =tullflygplats 4 st; @=internationell gemenskapsflygplats ICAP, 29 st. Rev aug 2015: Kramfors, Lycksele

*Ang ägande av driftsorganisation se separat blad. och Sveg @, Arvika nedlagd 2014

** har haft linjetrafik eller säsongstrafik (Idre). Göteborg/Säve utan trafik

Swedavia AB är helägt av staten via Näringsdepartementet. Uppdateras sporadiskt, kontrollera Flygplatsnamn går strikt efter AIP, flertalet icke-statliga flygplatser ev ändringar på 0708-192234

har särskilda marknadsföringsnamn. arne.karyd@swipnet.se

militära 5 (FX) = även förbandet nedlagt Jokkmokk ESNJ (kommun/militär) 2008 Karlsborg ESIA (F6) 1993

Tullinge ESCN (F18) 80-talet Uppsala ESCM 1994, F16 2003 F20 2006 Vidsel ESP E 1996

ÖVERFÖRDA FRÅN LFV /SWEDAVIA 9:

Halmstad 2006-01-01

9 BILAGA 2: TRAFIKFLYGPLATSERNAS DRIFTSORGANISATION

Trafikflygplatser med reguljär trafik, 38 st Organisationsform och ägande för kommunala och privata flygplatser Ortnamn/4-bokstavs ICAO-kod/ev 3-bokstavs IATA-kod/ev flygförband/ev anm AB = aktiebolag, KF = kommunal förvaltning, k = kommun

Form Ägare

Göteborg/Landvetter ESGG/GOT/ @ Arvidsjaur ESNX/AJR/@ AB Arvidsjaur Flygplats AB; Arvidsjaurs k 100%

Borlänge ESSD/BLE/ @ AB Dalaflyget AB; Landstinget 32%, Borlänge k 34%, Faluns k 11%, M ora k 23%.

Gällivare ESNG/GEV KF Gällivare k

Hagfors ESOH/HFS KF Hagfors k

Hemavan-Tärnaby ESUT/HMV AB Hemavan Tärnaby Airport AB; Storumans k 55,46%, stort antal privata ägare 44,54%

Kiruna ESNQ/KRN/ @ Halmstad ESMT/HAD/ @ AB Halmstad Flygplats AB, Halmstads k 100%

Jönköping ESGJ/JKG/@ AB Jönköping Airport AB; Jönköpings k 100%

Luleå ESPA/LLA/F21 @ FS Kalmar ESMQ/KLR/@ AB Kalmar Öland Airport AB; Kalmar k. 100%

Karlstad ESOK/KSD/ @ AB Karlstads Airport AB; Karlstads k 100%

Malmö/Sturup ESMS/MMX/ @ Kramfors-Sollefteå ESNK/KRF/@ AB Höga Kusten Airport AB; Kramfors k 50% Sollefteå k 50%

Ronneby ESDF/RNB/F17/ @ FS Kristianstad ESMK/KID/ @ AB K-d Airport AB; Kristianstad k 91% Hässleh. k 5% Bromölla k 2% Ö Göinge k 2%

Linköping ES S L/LPI/@ AB Linköping City Airport AB; Linköpings k 100%

Lycksele ESNL/LYC/@ AB Lycksele Flygplats AB; Lycksele k 100%

Mora ESKM/MXX AB Dalaflyget AB; se Borlänge

Norrköping ESSP/NRK /@ AB Norrköping Airport AB; Norrköpings k 100%

Pajala ESUP/PJA/T KF Pajala k

Stockholm/Arlanda ESSA/ARN/ @ Skellefteå ESNS/SFT /T AB Skellefteå City Airport AB; Skellefteå kommun 100%

Stockholm/Bromma ESSB/BMA/ @ Sthlm-Västerås ESOW/VST /@ AB Västerås Flygplats AB; Västerås k 100%

S tockholm/S kavsta ES KN/NYO/@ AB Stockholm-Skavsta Flygplats AB; Nyköpings k 9,9%, ADC & HAS (USA) 90,1%

Sundsvall-Timrå ESNN/SDL/@ AB Midlanda Flygplats AB + Midlanda Fastigets AB; Sundsvalls k 84%,Timrå k 16%

Sveg ESND/EVG/@ KF Härjedalens k

Torsby ESST/TYF AB Torsby Flygplats AB; Torsby k 100%

Trollhättan-Vänersb ESGT/THN/T AB Fyrstads Flygplats AB; Trollh. k 49%, Vänersb. k 34%, Uddevalla k 16%, Lysekils k 1%

Umeå ESNU/UME/ @ Vilhelmina ESNV/VHM KF Vilhekmina k

Visby ESSV/VBY/ @ Växjö ESMX/VXO/ @ AB Smaland Airport AB; Region Kronoberg 55%, Växjö k 42%, Alvesta k 3%

Åre-Östersund ESNZ/OSD/ @ Ängelholm-H-borg ESTA/AGH/@ AB Ängelholms Flygplats AB: helägt av PEAB

Örebro ESOE/ORB/@ AB Öre b ro Lä n s Flyg p la ts AB; Re g io n e n o Öre b ro k 4 4 ,9 5 % va r, Ku mla o Ka rls ko g a k 5 ,0 5 % va r

Örnsköldsvik ESNO/OER/T AB Örnsköldsvik Airport AB ; Örnsköldsviks k 100%

ESGR drivs av Skövde Flygplats AB, helägt av Skövde kommun.

Trafikflygplatser utan reguljär trafik, 8 st ESSK drivs av Gävle Flygplats AB, ägt av kommunala fastighetsbolaget Gavlefastigheter Gävle AB.

Esk ilstuna ESSU / EKT* Ljungbyhed ESTL ESSU drivs från 2006-01-01 av ett AB helägt av Eskilstuna kommun.

Gävle ESSK/GVX* Sk övde ESGR/KVB* ESTL drivs av Klippans kommun (tidigare av delvis privata F5 Ljungbyhed AB).

Göteborg/Säve ESGP Storuman ESUD/SQO ESUD drivs av Storumans Flygplats AB, helägt av Storumans kommun.

Linköping/Malmen ESCF Såtenäs ESIB/F7 ESCF och ESIB har militär driftsorganisation.

Ändrat aug 2015: Arvika och Falköping nedlagda ESGP är från 2014 helägt av Swedavia AB.

Diverse ägarförhållanden rättade i föregående version april 2015. Version 36 2015-08-17. Rapportera felaktigheter till Arne.Karyd@swipnet.se, 0708-192234 STATLIG MAJORITET 10 KOMMUNAL MAJORITET 26 PRIVAT MAJORITET 2

@ = internationell gemenskaps-flygplats, ICAP, 29 st;

T=tullflygplats,4 st FS= "Flygstation", Swedavia driver

civil terminal på 2 militära flygplatser

10 KÄLLOR

Tryckt material

Flygets Miljökommitté (2007) Slutrapport från Flygets Miljökommitté. Tillgänglig:

www.svensktflyg.se/wp-content/uploads/2011/05/slutsatser-och-rekommendationer-fran-flygets-miljokommitte.pdf Karyd, Arne (2013): Fossilfri flygtrafik? Underlagsrapport 12 till Utredning om fossiloberoende fordonsflotta, N2012:05. Tillgänglig:

www.regeringen.se/contentassets/7bb237f0adf546daa36aaf044922f473/underlagsrapport-12---fossilfri-flygtrafik.pdf Leander, Helena (2015): Internalisation of emissions costs from Swedish aviation. Magisteruppsats, Sveriges Lant-burksuniversitet. Tillgänglig: http://stud.epsilon.slu.se/8159

LFV (löpande publikation): Air Information Publication (AIP) serie AD. Tillgänglig:

https://aro.lfv.se/Editorial/View/IAIP?folderId=16

Lutfartsverket (1998): Öresundsbron och Malmö-Sturup flygplats - effekter på kort sikt och järnvägsanslutning. Juni 1998. Tillgänglig: hos rapportförfattaren Arne Karyd.

Nordenbrink, Nils (2007): Färjeflyget Slutrapport. Winkonsult AB. Tillgänglig:

http://www.farjeflyget.se/slutrapport_farjeflyget.pdf

Swedavia (2015): Swedavias långsiktiga trafikprognos 2015-2045. Tillgänglig:

https://www.swedavia.se/om-swedavia/hallbarhet/kund/langsiktig-trafikprognos Trafikanalys: SOS Luftfart, flera årgångar. Tillgänglig: www.trafa.se/luftfart

SOS Sjötrafik 2012 och 2014. Tillgänglig: www.trafa.se/sjofart/sjotrafik (2013): Flygplatsers funktion och sårbarhet. Publikation 2013:12. Tillgänglig:

www.trafa.se/globalassets/rapporter/rapport_2013_12_flygplatsers_funktion_och_saarbarhet.pdf (2015a): Trafikarbete på svenska vägar. Tillgänglig: http://trafa.se/sv/Statistik/Trafikarbete (2015 b) PM Bedömning av flygtrafikens utveckling. Dnr 2015/180, 2015-12-17.

(2016): Yttrande över EU:s flygstrategi. Tillgänglig: http://www.trafa.se/luftfart/eus-flygstrategi-4400/

Trafikverket: (2012): Trafikverkets prognos för inrikesflyg. (Publikation: 2012:222). Tillgänglig:

http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem.aspx?id=5860 (2014 a): Nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Tillgänglig:

www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/Planera-och-utreda/Planer-och-beslutsunderlag/Nationell-planering/Nationell-plan-for-transportsystemet-2014--2025

(2014 b): Prognos för svenska flygplatser 2030. Tillgänglig:

http://online4.ineko.se/online/download.aspx?id=43135

(2014 c): Underlag avseende offentligt stöd till flygplatser och flygbolag. Publikation 2014:78430. Bila-gorna oläsliga pga. layoutfel.

(2014 d): Effektsamband luftfart – tillämpning av ASEK-värden. Tillgänglig:

www.trafikverket.se/contentassets/c6238a2e4ce2447fa5745dd8562f53f8/effektsamband_luftfart_de lrapport_tillampning_asek-varden.pdf Tillhörande underlagsrapport (”PM 2014) tillgänglig hos rap-portförfattaren Arne Karyd.

(2016): Styrmedel och åtgärder för att minska transportsystemets utsläpp av växthusgaser (TRV 2016:043). Tillgänglig: http://online4.ineko.se/online/download.aspx?id=51159

Transportstyrelsen (2015): Flygprognos höst 2015. Tillgänglig:

www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/luftfart/statistik_och_analys/prognoser-luftfart/trafikprognos-flyg-host-2015.pdf

Transportstyrelsen (löpande publikation): Trafikstatistik för luftfart. Tillgänglig:

http://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Statistik/Flygplatsstatistik

Vilhelmina kommun m.fl. (odaterad, troligen 2012): South Lapland Airport. Tillgänglig:

http://www.vilhelmina.se/Hem/leftsidebar/500/FOV1-0004B446/S035F6068.0/Om_South_Lapland_Airport.pdf

Övrigt

Specifika hemsidor:

http://www.biogasvast.se/sv/Ovriga-sidor/Biogas-Vast/Biogas-Vast/Notiser-biogas/Nu-ska-Vastra-Gotalandsregionen-klimatvaxla-/ om Västra Götalandsregionens klimatväxling

http://spbi.se/statistik/priser prisstatistik för bränslen

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-103_en.htm beslut avseende Skellefteå och Sundsvall-Timrå flygplatser

http://ec.europa.eu/transport/modes/air/aviation-strategy/index_en.htm och http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-6146_en.htm om flygstrategi http://www.linkoping.se/?newsarticle=65609 om banförflyttning i Linköping

www.lvn.se/contentassets/20aacdcf2c8845c4a25b4b41360565f0/hallbart-resande-projektbeskrivning-till-webb.pdf om Västernorrlands läns landstings projekt

Arlandas miljötillstånd:

www.markochmiljooverdomstolen.se/Domstolar/markochmiljooverdomstolen/Avg%c3%b6randen/M%2011706-13%20Dom%202014-11-21.pdf Arlandas miljötillstånd

www.regeringen.se/rattsdokument/kommittedirektiv/2015/11/dir.-2015106 utredningsdirektiv för flygskatt www.regeringen.se/artiklar/2015/10/regeringen-inleder-arbetet-med-en-flygstrategi om regeringens flygstrategi http://rt-forum.se/nyheter/flygbolag-lockar-tagresenarer

www.svensktflyg.se/i-fokus/nationell-strategi-for-luftfart om Svenskt Flygs luftfartsstrategi

www.sverigeisiffror.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/framtidens-befolkning befolknings-prognos

https://www.swedavia.se/arlanda/om-stockholm-arlanda-airport/om-flygplatsen/utvecklingsplan om Arlandas ut-vecklingsplan

www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/Planera-och-utreda/Utredning-av-langvaga-kollektivtrafik/Utredningar-om-trafikavtal/Flyg-2015-2019 karta över upphandlad trafik

www.biogasvast.se/sv/Ovriga-sidor/Biogas-Vast/Biogas-Vast/Notiser-biogas/Nu-ska-Vastra-Gotalandsregionen-klimatvaxla-/ om Västra Götalandsregionens klimatväxling

Hemsidor av allmän karaktär (samtliga besökta oktober 2015 – februari 2016):

www.acr-sweden.se (Aviation Capacity Resources AB) www.blataget.com

http://www.direktflyg.com

http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/tentec/tentec_en.htm www.flyglinjen.se

www.lfv.se www.nextjet,se www.sas.se

http://www.sasgroup.net/SASGroup/default.asp www.sj.se

www.uppsalaair.se www.veolia-transport.se

Hemsidor för flertalet i rapporten behandlade flygplatser.

In document FLYGTRAFIK TILL 2040 (Page 56-62)

Related documents