• No results found

5. Analys

5.4 Önskade livskvalitets och attraktionsfaktorer och Upplevda livskvalitets och

I kapitlet benämns för enkelhetens skull studenternas önskade livskvalitets- och attraktionsfaktorer/viktiga faktorer som VF och upplevda livskvalitets- och attraktionsfaktorer i Örebro/Örebros uppfyllnad av livskvalitets- och attraktionsfaktorerna som ÖK.

När vi ser till totalpoängen för alla frågor angående hur viktiga olika faktorer studenterna anser vara, VF, och jämför med hur väl Örebro uppfyller dessa krav, ÖK, så kan man se att Örebro inte uppfyller flera av de krav som studenterna har på Örebro. Om man tittar specifikt till varje fråga kan man se att poängdifferensen mellan karriärmöjligheter samt intressanta jobb på intressanta arbetsplatser skiljer sig särskilt mycket åt mellan studenternas VF samt ÖK. Andra frågor där VF är högre än ÖK är frågorna angående familj och/eller partner i staden, jobb till partner samt många arbetsgivare inom sin bransch där VF har en median på 6 men där ÖK har en median på endast 4, vilket skulle kunna översättas till att kraven uppfylls "knappt" eller "sådär", det vill säga varken positivt eller negativt. Det som Örebro däremot uppfyller enligt studenterna är kraven på högkvalitativ sjukvård, stadens relativa storlek och plats i landet, festivaler och sportarenor, en stad med tydligt rykte och identitet, valmöjligheter för barnomsorg och vidareutbildning, social mångfald, pendlingsavstånd samt att vara en tillräckligt stor stad.

I de fall där Örebro inte uppfyller kraven kan man utläsa från diagrammet att dessa faktorer även är väldigt viktiga och får höga betyg enligt studenterna, såsom karriärmöjligheter och

intressanta jobb på intressanta arbetsplatser med medelvärden på 6,07 samt för sociala nätverk på medelvärdet 5,93. I de fall där Örebro däremot uppfyller studenternas krav kan man se att dessa faktorer även inte är speciellt viktiga då betygen är medelhöga som exempelvis valmöjligheter för barnomsorg och vidareutbildning på medelvärde 4,03.

Även i de fall där ÖK har ett högre medelvärde än VF, såsom för historia, högtider och kända profiler och för arkitektur såsom byggnader, skulpturer med medelvärdet så ligger ÖK:s resultat ändå på runt en 4 i betyg, vilket ligger mitt emellan att kraven uppfylls “i mycket liten mån” och “i mycket stor mån”, det vill säga är ändå inte ett positivt betyg på att Örebro uppfyller studenternas krav på faktorn. Viktigt att poängtera är att även i de fall där VF har ett högre medelvärde än ÖK kan fortfarande ÖK ha ett medelvärde över 4. Detta betyder att utifrån att studera ÖK separat kan resultatet vara positivt då det ändå är över medel men ställt i relation till vad studenterna faktiskt önskar är det ett negativt resultat då det inte lyckas uppfylla det kravet. Vi har därför valt att anse att en faktor uppfylls i Örebro om den är högre än hur viktig faktorn var samt om betyget är högre än medelvärdet 4.

I följande delkapitel har vi valt att redovisa den analys av de skillnader som framkom mellan de olika faktorerna och/eller variablerna intressanta jobb på intressanta arbetsplatser, karriärmöjligheter och arbetsgivare inom sin bransch, utbildning, ålder och ursprung med VF och ÖK.

Utbildning och VF/ÖK

Överlag är alla utbildningsgrupper missnöjda med karriärmöjligheter där alla utbildningsgrupper har ett medelvärde över 5,5 på VF men där ÖK har ett medelvärde 4 för de som studerar ekonomi, system samt media, kommunikation och pr. I frågan om arbetsgivare

inom sin bransch har samtliga utbildningsgrupper över 5 på VF. System och media, kommunikation och pr har samtliga under 4 på ÖK. För utbildningsgruppen psykologi har VF och ÖK angående detta samma medelvärde. De som studerar media, kommunikation och pr har medelvärdet 6 på VF: intressanta jobb på intressanta arbetsplatser men endast ett medelvärde på 2,6 gällande ÖK. För karriärmöjligheter är relationen för denna grupp 6,33 respektive 2,33 och i frågan arbetsgivare inom sin bransch 6,33 och 3,33, vilket klart är den största skillnaden mellan alla utbildningsgrupper. Det man även kan utläsa från diagrammen är att det för lärare, sjukvård och psykologi skiljer sig minst gällande samtliga tre arbetsrelaterade frågor mellan VF och ÖK.

Kommunikationsdirektören förklarar att det är viktigt att kommunen finns med för att hjälpa till att hitta matchningen mellan studenterna och näringslivet, kommunen har alltså ett stort ansvar att samtala och sammanföra. Det handlar enligt aktören om att hitta och definiera glappet, då det finns stora branscher som skriker efter kompetens och då måste kommunen finnas där för att skriket ska nå fram till de som är utbildningssamordnare och kan förmedla detta till studenterna. Vad vi kan se utifrån vår studie är att Örebros aktörer brister i detta arbete då det överlag finns ett missnöje bland studenterna angående karriär- och arbetsmöjligheterna i Örebro.

Ålder och VF/ÖK

Det fanns inga större skillnader mellan åldersgrupperna 19-23 och 24-28 då det som dessa studenter värdesatt högst var intressanta jobb på intressanta arbetsplatser, bostäder, karriärmöjligheter, jobb till partner, många arbetsgivare inom sin bransch och bra transportmöjligheter och -tider där ÖK inte är högre än VF. Där ÖK däremot överträffade VF var på högkvalitativ sjukvård, stadens rykte och identitet, evenemang, festivaler och sportarenor i staden, högtider, historia och kända profiler, konst, kultur, bibliotek och museum, sociokulturell mångfald, att staden är en tillräckligt stor stad och pendlingsavstånd till Stockholm och Göteborg. I den åldersgruppen med personer i åldern 29-33 fanns det faktorer som skiljde sig från övriga grupper, dels var faktorn jobb till partner mycket hög där Örebro mycket tydligt inte levde upp till studenternas VF. Samma gällde låga levnads- och fastighetskostnader i staden, ekonomiska möjligheter och de tre arbetsrelaterade frågorna vilka var mycket viktiga för studenterna men där ÖK hade långt kvar till att lyckas uppfylla VF. Att det inte råder några stora skillnader mellan de yngre målgrupperna anser vi inte vara något konstigt och inte heller att den äldre åldersgruppen skiljer åt då man vid en högre ålder även ifall man pluggar befinner sig i ett annat skede av livet påverkar hur viktigt man anser jobb till partner samt låg levnadskostnad och bostadskostnad. Att man antagligen har en del arbetslivserfarenhet påverkar kraven på lön och arbetsrelaterade faktorer. Resultatet med att studenterna värdesätter karriär och jobb stämmer överens med det Clark och Hunter (1992) menar med att ekonomiska möjligheter är speciellt viktigt i ung och arbetande ålder. I den högre åldersgruppen blir även livsstilsbekvämligheter viktigt såsom låga levnads- och fastighetskostnader.

Ursprung och VF/ÖK

I diagrammet för typ av livsstil i staden och stadens karaktär/Örebros karaktär kan vi se att de studenter som tillhör A-gruppen och därmed tillhör gruppen “Storstäder och storstadsnära kommuner” har ett medelvärde på 5 angående VF, hur viktig denna faktor är men bara 4,1 i medelvärde på ÖK, hur väl Örebro uppfyller detta krav.

Att platsen är en storstad var mest viktigt för A-gruppen, som hade ett medelvärde på 4,9, det var även den grupp som minst ansåg att Örebro var en tillräckligt stor stad, där medelvärdet var 4,3. Grupp B, “Större städer och kommuner nära större stad”, och C, “Mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner”, hade ett relativt lika resultat, grupp B ansåg lite mer att Örebro var en tillräckligt stor stad i jämförelse med grupp C. Vi tror att detta beror på att de från större städer har högre krav på vad en tillräckligt stor stad är jämfört med de studenter som kommer från B- eller C-gruppen som kommer från en lika stor eller mindre kommun än Örebro.

När det kommer till pendlingsavstånd till Stockholm och Göteborg kan vi se att A-gruppen anser detta som mest viktigt där dock ÖK får ett lägre medelvärde än VF medan de andra två gruppernas ÖK uppfylls mer än väl då dessa medelvärden är mycket högre än VF. Exempel är för C-gruppen där medelvärdet på VF är 3 och där ÖK på pendlingsavstånden är 5,4. Att A- gruppen anser denna faktor som viktigast av de tre kan vara för att de vill att förbindelserna med transport ska vara enkel och snabb då de kan vilja åka hem till deras hemstad, familj och vänner.

Gällande stadens/Örebros relativa storlek till andra städer och relativa läge i landet, anser A- gruppen att detta är “okej” då både VF och ÖK är 4,4. För grupp B och C är denna relation till fördel för Örebro. Anledningen till detta kan vara för att de från storstäderna är vana med en stad med högre puls och som är mycket större än vad Örebro är.

Att A-gruppen tycker annorlunda i dessa frågor relativt de andra grupperna kan i helhet vara för att de som kommer från storstäder både är vana och vill ha en annan typ av livsstil och

karaktär än den som erbjuds i Örebro och då preferenser såsom önskad livsstil och stad påverkar individens åsikt om en plats (Niedomysl, 2006).

5.5 Studenternas uppfattning av Örebros aktörers platsmarknadsföring