• No results found

5. Analys

5.3 Upplevda livskvalitets och attraktionsfaktorer i Örebro

Bäst uppfyller Örebro studenternas krav på pendlingsavstånden till Stockholm och Göteborg tätt följt av att vara en tillräckligt stor stad. Bägge har en median på 6 och ett medelvärde på 5,3 respektive 5,21. Pendlingsavstånden skulle kunna kopplas till det geografiska läget av platsen i landet som Ryan, Li och Langford (2011) beskriver som en viktig faktor för attraktionen av en plats. Anledningen till att studenterna anser att Örebro uppfyller deras krav på pendlingsavstånden kan vara för att Örebro ligger som det gör i relation till Göteborg och Stockholm och på grund av att tågförbindelserna är smidiga och direktgående utan byten. Studenterna anser att Örebros relativa storlek till andra städer och läge i landet är relativt bra med ett medelvärde på 4,96. Örebros aktörer ansåg att en av Örebros mest attraktiva faktorer är just läget, då det är nära till det mesta.

Åsikterna om att studenterna tycker Örebro uppfyller deras krav om att vara en tillräckligt stor stad går emot det Florida (2002) beskriver om att det ofta är de största städerna som attraherar unga vuxna efter examen och då Örebro är mindre än en storstad borde Örebro alltså inte vara tillräckligt stor för studenterna att bo i efter studietiden. Kanske kan det vara så att Örebro är en lika stor eller större stad än de städer som flertalet av studenterna kommer ifrån och därför anses vara tillräckligt stor då det finns mer möjligheter för konsumtion av till exempel varor, tjänster och upplevelser (jämför Glaeser, Kolko & Sai, 2001) eller för att studenterna, i motsats till vad Lepawsky, Phan och Greenwood (2010) beskriver, är medvetna om den större hajp som finns tillgänglig i en större stad men att bekvämligheter som staden, i detta fall Örebro, kan erbjuda väger tyngre. Detta går även till viss del emot Örebros aktörers uppfattning då de inte trodde att studenterna hade uppfattningen om att Örebro är en tillräckligt stor stad. Deras uppfattning var snarare att det fanns andra kvaliteter i Örebro som vägde upp för detta, såsom nära till allt och hög livskvaliteten än storstäderna som exempelvis kräver långa pendlingsavstånd.

Örebro uppfyller sämst studenternas krav på högtider, historia och kända profiler som får medelvärde 3,48 tätt följt av låg brottsfrekvens på 3,51. Att Örebro sämst uppfyller krav på högtider, historia och kända profiler är något som Kotler et al. (1998:141) beskriver påverkar attraktionen till en plats men det kan vara så att studenterna inte vet så mycket om stadens historia och vad som finns och därför inte anser att detta uppfylls. Enligt Riecken och Yavas (2001) är låg brottsfrekvens en utav de viktigaste faktorerna för livskvaliteten, vilket i Örebros fall inte uppfylls. Det har dock visat sig att få människor i Sverige anser att höga brottsnivåer påverkar deras val av plats att bo på (Niedomysl, 2006), så kanske kan det vara så att denna faktor trots allt inte är så viktig.

Faktorer som Örebro kan förbättra får i snitt medelvärdet 4,39 och består av 18 av de undersökta 27 faktorerna. De faktorer som vi anser vara påverkbara är intressanta jobb på intressanta arbetsplatser, hög kvalitet på sjukvård, valmöjligheter för barnomsorg och vidareutbildning, bostäder som matchar livsstilen, vacker plats med levande stadsmiljö, att staden har bra rykte och tydlig identitet, karriärmöjligheter, många arbetsgivare inom min bransch, jobb till partner, infrastruktur, rekreation och underhållning, evenemang, festivaler och sportarenor, arkitektur, låg brottsfrekvens, bra transportmöjligheter och -tider, konst och kultur, bibliotek och museum samt fritid och utomhusaktiviteter.

Förutom arbetsmöjligheter väljer individer även boplats bland annat på grund av miljöfaktorer vilka inkluderar platsens naturliga miljö (Kotler, 1998:141). Studenterna anser att Örebro är en vacker plats med levande stadsmiljö med ett medelvärde på 5,08, vilket även aktörerna anser och tror är en av de faktorer som gör Örebro attraktivt för studenter.

I en attraktiv stad finns rekreation, underhållning, festivaler och högtider (Kotler, 1998:141) och möjligheter till konsumtion av varor, tjänster och upplevelser enligt Glaeser, Kolko och Sai (2001) vilket påverkar valet av boplats för unga vuxna. Örebros aktörer trodde att Örebros rekreation, underhållning och restauranger skulle vara något som studenterna ansåg vara attraktivt i Örebro, det visade sig inte riktigt vara fallet då medelvärdet är 4,53. Detta betyder att det är över medel men då denna är en så pass viktigt attraktionsfaktor för unga personer hade det varit fördelaktigt för Örebro ifall denna varit högre.

Kotler (1998:84) beskriver att man väljer var man vill bo på grund av bland annat levnadskostnader på platsen och Ricken och Yavas (2011) stärker detta då den personliga ekonomin i relation till stadens ekonomi spelar roll vi val av boplats. Gällande de låga levnadskostnaderna fick Örebro underkänt av studenterna med ett medelvärde på 3,84 vilket vi anser att aktörerna inte hade räknat med då de anser att en av de sakerna som Örebro kan erbjuda är att man får mycket för pengarna i Örebro vilket då inte studenterna höll med om. Aktörerna hade även uppfattningen av att studenterna får mycket för pengarna gällande bostad i Örebro och att det breda utbudet av sätt att bo på och möjligheterna till boende borde vara något som studenterna anser vara viktigt för studenterna, här får Örebro medelvärdet 4,56 vilket kan anses som okej men för att det ska vara något som Örebro ska kunna konkurrera med hade siffran antagligen behövt vara högre.

Enligt Handelskammaren har Örebro åtta av de nio punkterna utifrån Handelskammarens lista med de nio attraktiva faktorerna; en vacker plats med bra rykte, tydlig identitet och levande stadsmiljö, många arbetsgivare, jobb till ens partner, ett rikt socialt liv, fritidsaktiviteter, närhet till jobbet och till världen, kvalitet och valmöjligheter för barnomsorg, skola och sjukvård och intressanta jobb på intressanta arbetsplatser, men att det råder viss brist på bostäder. Utifrån vad studenterna anser om dessa faktorer kan vi se är att de enda faktorerna som har över medelvärde 5, närmare bestämt 5,08 och 5,07 är vacker plats och levande stadsmiljö och ett rikt socialt liv, det vill säga sociala nätverk. Samtliga av de nio faktorerna har över medelvärdet 4 vilket ändå är godkänt men vi hade gärna sett att resultaten av dessa faktorer utmärkte sig något mer för att säga att Örebro är en attraktiv stad för studenter utifrån dessa faktorer. Gällande bostäder som Handelskammaren ansåg vara en brist i Örebro var medelvärdet som nämnt på 4,56 vilket visar att studenterna inte anser att bristen på bostäder är anmärkningsvärt sämre än de andra faktorerna.

Tillgång till anställning eller arbetsmöjligheter, vilka Andersen, Möller-Jensen och Engelstoft (2011), Kotler et al. (1998) och Andersson et al. (2009) beskriver som den viktigaste faktorn för attraktionen till en plats och som Darchen och Tremblay (2010) påstår ha störst roll vid behållandet av studenter och deras val av stad efter examen, benämndes däremot inte av någon

av aktörerna, det enda som man skulle kunna koppla till detta är att man hos arbetsgivare i Örebro kan få en bredare kunskap som anställd än om man skulle arbeta på samma företag i exempelvis Stockholm och att Örebro är en stad som vågar satsa på utveckling och etablering. Detta är intressant då det som teorin säger är den viktigaste attraktionsfaktorn för att behålla kompetens på en plats, inte verkar kunna erbjudas i Örebro enligt aktörerna. Av resultatet från enkäten till studenterna verkar inte de heller anse att arbetsmöjligheter som erbjuds i staden är bra då ingen av de arbetsrelaterade frågorna når över medelvärdet 5 eller medianen 4.

5.4 Önskade livskvalitets- och attraktionsfaktorer och Upplevda