• No results found

Överensstämmelse med miljömål och miljökvalitetsnormer

7. Samlad bedömning

7.2. Överensstämmelse med miljömål och miljökvalitetsnormer

I detta avsnitt förs ett resonemang om hur alternativen uppfyller eller motverkar miljömålen, och även hur alternativen påverkar miljökvalitetsnormerna.

7.2.1. Nationella och regionala miljömål

Miljömålen beskriver den kvalitet och det tillstånd för Sveriges miljö, natur- och kulturresurser som är ekologiskt hållbara på lång sikt.

Av de för projektet aktuella miljömålen är följande utpekade av länsstyrelsen i Jämtland i det regionala miljömålsarbetet: Begränsad klimatpåverkan, Levande sjöar och vattendrag, Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, Storslagen fjällmiljö och God bebyggd miljö.

• Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft och Bara naturlig försurning: Dessa miljömål syftar till att minska utsläppen av föroreningar till luften. En stor källa till luftföroreningar är användningen av fossila bränslen inom transportsektorn. Till år 2050 är det dock troligt att användandet av fossila bränslen inom transportsektorn har minskat.

Trafikmängderna på den aktuella sträckan kommer att öka med ca 20 % till år 2050.

Vägutbyggnaden i sig bedöms inte leda till någon ökning av trafikmängden. En förbifart kommer att leda till ökad framkomlighet med mindre inbromsningar och accelerationer jämfört med nollalternativet vilket leder till minskade utsläpp. Lutningen kommer även att minska från nuvarande 4 % på den sista delen av den befintliga E14/E45, till för grön korridor 3,2 % som mest, röd korridor 3 % som mest och lila korridor med 3,6 % som mest. Hastigheten på förbifarten kommer att vara högre än nollalternativet vilket leder till ökade utsläpp.

I Brunflo kommer luftkvaliteten att förbättras genom att trafikmängden minskar när en förbifart byggs. Det gröna alternativet har den längsta sträckan vilket leder till mest utsläpp, men skillnaden i längd mellan alternativen är inte så stor. Samtidigt är det svårt att sia om vilken typ av bränsle som fordonen kommer att använda år 2050, och en förhoppning är att de fossila bränslena står för en mindre andel år 2050 jämfört med idag. Jämtlands län har en hög andel bilresor jämfört med övriga Sverige.

Projektet i sig bedöms inte leda till att målen inte kan nås men den generella trafikökningen påverkar målen negativt.

innan det når recipienterna, vilket kommer att utredas i kommande skede. Ingen nämnvärd påverkan bedöms ske på känsliga recipienter oavsett val av korridor.

Vägkorridorernas påverkan på miljömålen bedöms vara lika och inget alternativ bedöms leda till att måluppfyllelsen inte kan uppnås.

Den nuvarande vägen genom Brunflo korsar Gustabäcken men det blir ingen skillnad jämfört med dagens situation för noll- och noll+ alternativen.

• Grundvatten av god kvalitet: Miljömålet syftar till att skapa en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Grundvattenförekomsten Brunflo finns i de sydvästra delarna av utredningsområdet.

Inget av alternativen medför någon nybyggnad av väg inom grundvattenförekomsten.

Bedömningen görs att kvaliteten på grundvattnet inte kommer att påverkas av projektet, och att projektet därmed inte påverkar uppfyllelsen av målet.

• Levande skogar: Skogen och skogsmarkernas värde för biologisk produktion ska skyddas, den biologiska mångfalden bevaras och kulturmiljövärden värnas. Den gröna korridoren tar mest skogsmark i anspråk i de östra, södra och norra delarna av området, men den lila och röda tar skogsmark i anspråk i norr och i söder. Oavsett alternativen så motverkas miljömålet något, men mest med den gröna korridoren. För noll- och noll+

alternativen berörs inte miljömålet.

• Ett rikt odlingslandskap: Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas och den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärkas. Den röda och den lila korridoren leder till ett stort intrång i odlingslandskapet i de centrala delarna av utredningsområdet. Den gröna korridoren tar mindre jordbruksmark i anspråk. Alla alternativen i nysträckning

motverkar miljömålet men den röda och den lila korridoren motverkar miljömålet mest.

Noll- och noll+ alternativen berör inte miljömålet.

• God bebyggd miljö: Bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö. En god hushållning av mark, vatten, energi och andra naturresurser ska främjas. Oavsett förbifartsalternativ påverkas boendemiljön i Brunflo positivt då trafikmängden minskar, luftkvaliteten förbättras och ljudnivåerna från vägtrafiken minskar. Trafiksäkerheten förbättras både i Brunflo och längs förbifarten. Projektet bidrar till att restiderna i länet förkortas vilket är positivt. Alla förbifartsalternativen medför till att miljömålet uppfylls.

Noll- och noll+ alternativen motverkar miljömålet.

• Ett rikt växt- och djurliv: Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt. Arters livsmiljöer och ekosystem ska värnas. En förbifart innebär att växt- och djurlivet kommer att påverkas negativt. Största påverkan har den röda och den lila korridoren då dessa berör de centrala delarna av utredningsområdet där de flesta utpekade naturmiljöerna finns. Den röda och den lila korridoren medför att miljömålet motverkas i högre grad än den gröna korridoren. För noll- och noll+ alternativen berörs inte miljömålet.

7.2.2. Miljökvalitetsnormer

De miljökvalitetsnormer som är aktuella är vattenförekomster, utomhusluft och omgivningsbuller.

7.2.2.1. Vattenförekomster

De ytvattenförekomster som finns i närheten av utredningsområdet är Locknesjön och Storsjön. Dessa kan påverkas genom utsläpp av vägdagvatten från omgivande vägar. Hur vägdagvattnet från förbifarten kommer att renas är ännu inte utrett men någon form av rening kommer att ske innan det når dessa två recipienter.

Inom Locknesjöns och Storsjöns avrinningsområden finns det flera fellagda vägtrummor som påverkar deras ekologiska normer negativt. Detta kan komma att förbättras genom detta projekt då flera vägtrummor kommer att behöva justeras samt att de nya

vägtrummorna kommer att anläggas utan att bli ett vandringshinder.

Det finns en grundvattenförekomst inom utredningsområdet; Brunflo. Ingen nybyggnation av väg kommer att ske inom grundvattenförekomsten och normen bedöms inte påverkas.

Förhöjda halter av klorid har uppmätts i grundvattnet, vilket kan komma ifrån spridningen av vägsalt. De delar av E45 som återfinns inom grundvattenförekomsten kommer inte att få en förändrad trafikmängd, och samma användning av vägsalt bedöms behövas där. För vägen genom Brunflo kan saltanvändningen komma att minska i och med en minskad trafikmängd och med en annan väghållare (kommunal istället för statlig) vilket då är positivt för grundvattenförekomsten.

7.2.2.2. Utomhusluft

Överlag har Jämtland låga halter av föroreningar i bakgrundsmiljön. Sot och partikelbundet ammonium har ökat under senaste åren. Halterna av tungmetaller i luften i Jämtland bedöms vara långt under de nedre värden som anges inom miljökvalitetsnormen. De

mätningar som har utförts i Östersund indikerar att luften klarar miljökvalitetsnormerna för samtliga ingående parametrar och bedömningen görs att det även kommer att vara så år 2050. Det är ingen större skillnad vad gäller utsläpp till luft för de olika korridorerna, den gröna är dock något längre.

7.2.2.3. Omgivningsbuller

Det är tänkbart att den nya sträckningen av E14/E45 kommer att vara med i den nationella kartläggningen av omgivningsbuller (det som är avgörande är trafikmängden). Om normen överskrids ska ett åtgärdsprogram upprättas. I och med att detaljerade bullerberäkningar med åtgärdsförslag kommer att göras i projektet så görs bedömningen att normen kommer att klaras för den aktuella delen av E14/E45.

Related documents