• No results found

Hushållning med mark- och vattenområden

6.3. Miljöeffekter och miljökonsekvenser

6.3.2. Hushållning med mark- och vattenområden

Samtliga vägkorridorer i nysträckning leder till negativa konsekvenser för jord- och skogsbruket i utredningsområdet genom att arealen minskar och att brukningsenheter splittras. För att underlätta driften av skogs- och jordbruksmarken kommer passager att anläggas på lämpliga platser. Omsorgsfull anpassning och utformning av vägens

sidoområden, så att omgivande mark kan brukas fram till vägens skötselområde är en viktig åtgärd för att minska arealförlusterna. I Brunflo är jordbruksmarken uppdelad i långsmala skiften i riktning ner mot vattnet. Det finns en stor risk att kvarvarande enheter kring förbifarten blir för små för att kunna bruka och att flera restytor uppstår.

Enligt bestämmelserna i miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark endast tas i anspråk om inga andra alternativ finns.

Kalkstensförekomsten finns i hela utredningsområdet och kommer att beröras på något sätt oavsett alternativ.

Bild 52 Kalkstensbrott i utredningsområdet

6.3.2.1. Nollalternativet

Nollalternativet innebär inget intrång i mark- och vattenområden. Inga konsekvenser uppstår med detta alternativ.

6.3.2.2. Noll+ alternativet

Noll+ alternativet innebär små markanspråk i anslutning till befintlig väg vilket innebär god hushållning med mark- och vattenområden. Konsekvenserna bedöms som försumbara.

6.3.2.3. Korridor Skogen, alternativ grön öst

Detta alternativ berör till största delen skogsmark. Korridoren kommer att korsa viss jordbruksmark när vägen passerar väg 740. Förutom att vägen tar mark i anspråk så kan det även leda till att förutsättningarna för de som brukar skogen eller jordbruksmarken

försämras så att de väljer att sluta vilket ska tas i beaktning. Omfattning och placering av passager för de markägare vars ägor splittras ska studeras i nästa skede.

Korridoren berör ingen aktiv kalkstenstäkt men kalkstensförekomsten finns i hela

utredningsområdet. Den norra delen av täkten i Södergård berörs men den delen av täkten har inte fått förlängt tillstånd, en ny tillståndsprocess är dock påbörjad för den delen. Täkten vid Grytan har fått ett nytt tillstånd i ett utökat område som även berör den gröna

korridoren, men ännu har ingen brytning skett i de östra delarna, tillståndet är giltigt till år 2035. Både den brunröda samt den mörkgrå kalkstensförekomsten berörs av den gröna korridoren, se bild 53.

Detta alternativ kommer leda till ett mycket stort överskott av massor, där ungefär en fjärdedel kan återanvändas i vägbygget. Massor kommer även att behöva tillföras projektet.

Material till förstärkningslager och bärlager finns till största delen inte att hämta inom utredningsområdet. Det är inte klart varifrån massorna ska tas och det är inte heller klart

Bild 53 Kalkstensförekomsten i området med korridorerna

6.3.2.4. Korridor Dalen, alternativ röd öst

Detta alternativ berör till största delen jordbruksmark som återfinns i de centrala delarna av utredningsområdet. I den norra och södra delarna av korridorerna berörs skogsmark.

beaktning. Omfattning och placering av passager för de markägare vars ägor splittras ska studeras i nästa skede.

Alternativet berör de nordöstra delarna av en kalkstenstäkt; Grytan, vilket innebär att verksamheten där kan komma att begränsas. Grytan har även fått tillstånd att utöka sitt brytningsområde längre österut.

Detta alternativ kommer leda till ett stort överskott av massor med cirka en fjärdedel jämfört med massöverskottet för det gröna alternativet, där ungefär en fjärdedel kan återanvändas i vägbygget. Massor kommer även att behöva tillföras projektet. Material till förstärkningslager och bärlager finns till största delen inte att hämta inom

utredningsområdet. Det är inte klart varifrån massorna ska tas och det är inte heller klart vart överskottet ska placeras.

Alternativet bedöms leda till stora negativa konsekvenser, främst i och med ianspråktagandet av stora arealer med jordbruksmark.

6.3.2.5. Korridor Dalen, alternativ lila väst

Detta alternativ berör till största delen jordbruksmark som återfinns i de centrala delarna av utredningsområdet. I de norra och södra delarna av korridorerna berörs skogsmark.

Förutom att vägen tar mark i anspråk så kan det även leda till att förutsättningarna för de som brukar skogen eller jordbruksmarken försämras så att de väljer att sluta vilket ska tas i beaktning. Omfattning och placering av passager för de markägare vars ägor splittras ska studeras i nästa skede.

Alternativet passerar rakt över en kalkstenstäkt; Grytan, vilket innebär att den täkten inte kan vara kvar utan måste lösas in. Täkten har fått ett utökat tillstånd som innebär brytning även längre österut.

Detta alternativ kommer leda till ett stort överskott av massor med cirka en fjärdedel jämfört med massöverskottet för det gröna alternativet, där ungefär en fjärdedel kan återanvändas i vägbygget. Massor kommer även att behöva tillföras projektet. Material till förstärkningslager och bärlager finns till största delen inte att hämta inom

utredningsområdet. Det är inte klart varifrån massorna ska tas och det är inte heller klart vart överskottet ska placeras.

Alternativet bedöms leda till stora negativa konsekvenser främst i och med ianspråktagandet av stora arealer med jordbruksmark.

6.3.3. Kulturmiljö

Samtliga vägkorridorer i nysträckning kommer att påverka jordbrukslandskapet i Brunflo, fast i olika hög grad. Det leder till splittringar av det ålderdomliga landskapet och påverkar kulturlandskapets upplevelsevärden negativt. Alla vägkorridorerna berör områden som kan komma att bli föremål för arkeologisk utredning steg 2, se bild 54. Vid en sådan utredning

Enligt steg 1 utredningen är det den gröna korridoren som skulle påverka minst fornlämningar och möjliga fornlämningar se bild 54 och bild 55.

Bild 54 Områden aktuella för arkeologisk steg 2 utredning

Bild 55 Redovisning av kända lämningar

6.3.3.2. Noll+ alternativet

De mindre ombyggnadsförslag av befintlig väg som detta alternativ innebär bedöms inte leda till några konsekvenser för kulturmiljön. Den historiska kontinuiteten i landskapet kring Brunflobygden bibehålls.

6.3.3.3. Korridor Skogen, alternativ grön öst

Den gröna korridoren tangerar två av de områden som Kulturarvsanalysen pekat ut som miljöer av regionalt/lokalt intresse. Det är området ”Brunflo centralbygd” som kan komma att beröras marginellt, och även området ”Gamla landsvägen” (nuvarande väg 740).

Utformningen av passagen av väg 740 är viktigt att utreda i det fortsatta arbetet för att minska påverkan, det är tänkt att förbifarten ska passera under väg 740.

Ett objekt som utpekats i Steg 1 utredningen som en förhistorisk gårdstomt berörs av den gröna korridoren. Området finns vid passagen av väg 740, se bild 54. Objektet kan bli föremål för en arkeologisk steg 2 utredning. Det gröna alternativet är det som ger upphov till den minsta påverkan för fornlämningsbilden i området enligt Steg 1 utredningen.

Uppskattningsvis blir cirka 8 hektar aktuella för en arkeologisk steg 2 utredning i korridoren.

Ett fåtal kända fornlämningar/övriga kulturhistoriska lämningar kan komma att påverkas av vägkorridoren. Arkeologiska utgrävningar kan komma att behöva göras för dessa kända lämningar, se bild 55.

Korridoren ligger i de östra delarna av riksintresset för kulturmiljövård. Bedömningen görs att vägen inte leder till någon påtaglig skada på riksintresset då de utpekade värdena till största delen återfinns i de centrala delarna av utredningsområdet. Den slutliga

bedömningen i frågan görs dock av länsstyrelsen.

Beroende på hur förbifarten detaljutformas blir konsekvensen olika, och hänsyn ska tas till de kulturmiljövärden som utpekats i vägkorridoren i den fortsatta projekteringen av vägen.

Konsekvenserna för kulturmiljön bedöms som märkbart negativa med den gröna korridoren.

6.3.3.4. Korridor Dalen, alternativ röd öst

Förslaget berör stora delar av området ”Brunflo centralbygd” som kulturarvsanalysen pekat ut som ett värdefullt område. Även den ”Gamla landsvägen” (nuvarande väg 740) korsas med detta alternativ som också pekats ut som bevarandevärd i samma utredning.

Utformningen av passagen av väg 740 är viktigt att utreda i det fortsatta arbetet för att minska påverkan, det är tänkt att förbifarten ska passera under väg 740.

Ett stort område som Kulturarvsanalysen bedömt som ett förhistoriskt bebyggelseläge berörs av detta alternativ, se bild 54. Korridoren tangerar även ett annat mindre

bebyggelseområde. Där är det troligt att det finns oupptäckta fornlämningar från järnåldern.

Området kan komma att bli aktuellt för en arkeologisk steg 2 utredning. Korridoren

tangerar även ett bebyggelseläge från medeltiden/nyare tid. En arkeologisk steg 2 utredning kan bli aktuellt även där. Uppskattningsvis blir cirka 60 hektar aktuella för en arkeologisk steg 2 utredning i korridoren.

meter från dess utpekade yta, och dess fornlämningsområde kan komma att beröras

negativt. Även flera av sambanden mellan fornlämningar/övriga kulturhistoriska lämningar kan komma att påverkas negativt då någon lämning försvinner, och det är då svårare att se den historiska utvecklingen i området. Arkeologiska utgrävningar kommer att behöva göras på flera platser inom korridoren.

Korridoren ligger i de centrala delarna av riksintresset för kulturmiljövård och flera viktiga kulturhistoriska samband kommer att brytas med en väg i det området. Bedömningen görs att vägen kan komma att leda till en påtaglig skada på riksintresset i och med att de

utpekade värdena är kopplade till dessa delar. Den slutliga bedömningen i frågan görs dock av länsstyrelsen.

Beroende på hur förbifarten detaljutformas blir konsekvensen olika, hänsyn ska tas till de kulturmiljövärden som utpekats i vägkorridoren i den fortsatta projekteringen av vägen. För kulturmiljön bedöms de negativa konsekvenserna som stora med den röda korridoren.

6.3.3.5. Korridor Dalen, alternativ lila väst

Förslaget berör stora delar av området ”Brunflo centralbygd” som kulturarvsanalysen pekat ut som ett värdefullt område. Även den ”Gamla landsvägen” (nuvarande väg 740) korsas med detta alternativ som också pekats ut som bevarandevärd i samma utredning.

Utformningen av passagen av väg 740 är viktigt att utreda i det fortsatta arbetet, det är tänkt att förbifarten ska passera under väg 740.

Flera kända fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar berörs av den lila

korridoren, se bild 54. De östra delarna av korridoren berör Jungfrukullen direkt. Även flera av sambanden mellan fornlämningar/övriga kulturhistoriska lämningar kan komma att påverkas negativt då någon lämning försvinner, och det är då svårare att se den historiska utvecklingen i området. Arkeologiska utgrävningar kommer att behöva göras på flera platser inom korridoren.

Två områden som Kulturarvsanalysen bedömt som förhistoriska bebyggelseslägen berörs av detta alternativ, se bild 55. I de områdena är det troligt att det finns oupptäckta

fornlämningar från järnåldern. Områdena kan komma att bli aktuella för en arkeologisk steg 2 utredning. Korridoren berör även ett utpekat bebyggelseläge från medeltiden/nyare tid.

En arkeologisk steg 2 utredning kan bli aktuellt även där. Uppskattningsvis blir cirka 60 hektar aktuella för en arkeologisk steg 2 utredning i korridoren.

Korridoren ligger i de centrala delarna av riksintresset för kulturmiljövård och flera viktiga kulturhistoriska samband kommer att brytas med en väg i det området. Bedömningen görs att vägen kan komma att leda till en påtaglig skada på riksintresset i och med att de utpekade värdena till största delen återfinns här. Den slutliga bedömningen i frågan görs dock av länsstyrelsen.

Beroende på hur förbifarten detaljutformas blir konsekvensen olika, hänsyn ska tas till de

Related documents