• No results found

Rekreation, friluftsliv och barriäreffekter

6.3. Miljöeffekter och miljökonsekvenser

6.3.1. Rekreation, friluftsliv och barriäreffekter

Oavsett vägkorridor i nysträckning minskar barriäreffekten inne i Brunflo i och med att trafiken minskar på nuvarande genomfart när en förbifart byggs. En gång–och cykelväg med säkrade passager anläggs längs med nuvarande väg genom Brunflo när en förbifart byggs vilket minskar barriäreffekten för de oskyddade trafikanterna i samhället. Viltolyckorna bedöms minska längs nuvarande väg när trafiken minskar. Hastigheten på vägen genom Brunflo kommer även att sänkas jämfört med nollalternativet vilket bidrar till en minskad barriäreffekt och en höjd trafiksäkerhet.

I anslutning till den nya vägen ökar barriäreffekten. Förbifarten kommer att skapa en barriär både för människor, markägare och för djuren. Den nya vägen kommer att förses med viltstängsel där vägen går igenom skogspartier för att förhindra att djur kommer ut på vägen med risk för olyckor. Detta kommer att bli en barriär i landskapet för djuren.

Födosöksområden och etablerade viltstråk kommer att påverkas negativt.

Delar av alla förbifartsalternativen sträcker sig genom orörda naturområden där t.ex. jakt, rekreation och hästridning förekommer. Bullernivåerna kommer att öka i dessa områden som idag kan betecknas som tysta områden utifrån vägtrafikbuller. Detta kan komma att sänka upplevelsevärdena och därmed områdets attraktivitet för rekreation och friluftsliv.

6.3.1.1. Nollalternativet

Nollalternativet innebär att vägen ligger kvar som den gör idag, men med en ökad

trafikmängd med cirka 20 %. Det påverkar endast områdena i anslutning till den befintliga

vill korsa vägen. Antalet viltolyckor kommer att vara fortsatt hög längs E14/E45 i nollalternativet och kan även komma att öka i och med att trafiken ökar.

Nollalternativet innebär att tillgängligheten till friluftsområden inom utredningsområdet kvarstår på samma sätt som idag. Den närrekreation som finns inom stora delar av utredningsområdet kan fortsätta på samma sätt som idag. Möjligheten att bedriva

exempelvis jakt eller att träna sin hästar kommer att vara samma som idag. Nollalternativet innebär ingen påverkan på riksintresset för det rörliga friluftslivet; Storsjöbygden.

Konsekvenserna bedöms som små negativa med detta alternativ.

Bild 51 Grusväg i området

6.3.1.2. Noll+ alternativet

För aspekten rekreation och friluftsliv innebär noll+ alternativet ingen större skillnad jämfört med nollalternativet. Möjligheten att bedriva rekreation och friluftsliv inom de största delarna av utredningsområdet är samma som för dagens situation och även nollalternativet. Det är endast områdena i anslutning till befintlig E14/E45 som berörs av detta alternativ genom de åtgärder som föreslås för befintlig väg.

Med detta alternativ bedöms barriäreffekten minska något med de trafiksäkerhetshöjande åtgärder som föreslås på delar av vägen genom Brunflo, men på största delen av vägsträckan är dock situationen samma som för nollalternativet. Trafikmängden ökar även med cirka 20 % vilket gör att det är fortsatt svårt att korsa vägen för de oskyddade trafikanterna men även för djur som vill korsa vägen. Antalet viltolyckor kommer att vara fortsatt hög längs E14/E45 i noll+ alternativet och kan även komma att öka i och med att trafiken ökar.

6.3.1.3. Korridor Skogen, alternativ grön öst

Alternativet påverkar till största delen skogsmark, så detta förslag kommer att påverka möjligheten till rekreation- och friluftslivsintressen som är kopplade till skogsmiljön. Värdet påverkas både genom att området minskar i storlek och att det utsätts för förhöjda

bullernivåer. Tillgängligheten till vissa skogs- eller naturområden kan dock komma att öka med en väg i tidigare otillgängliga områden.

Möjligheten att bedriva jakt kommer att försämras i de östra delarna av utredningsområdet.

Viltstängslet kommer att förhindra djuren att ta sig ner i samhället vilket dock kan vara positivt vad gäller olyckor. Möjligheten att t.ex. rida på skogsvägar i de östra delarna av utredningsområdet kan komma att påverkas negativt. Behovet av antal passager av förbifarten samt lokaliseringen av dessa kommer att utredas i senare skede.

Även miljöer som används för rekreation och friluftsliv som inte tas i anspråk av vägen kan påverkas av t.ex. bullerstörningar som då kan påverka rekreationsintresset negativt.

De södra delarna av denna korridor hamnar inom riksintresset för det rörliga friluftslivet.

Området är dock stort och en förbifart inom mindre delar av området bedöms inte skada riksintresset.

Konsekvensen bedöms som märkbart negativ i anslutning till förbifarten, men kan komma att mildras beroende av utformning och placering av t.ex. passager av förbifarten. I centrala Brunflo leder projektet till positiva konsekvenser.

6.3.1.4. Korridor Dalen, alternativ röd öst

Detta alternativ berör de centrala delarna av utredningsområdet med jordbruksmark, men även viss skogsmark i söder och i norr kommer att påverkas av förslaget. I de centrala delarna finns flera områden som används för närrekreation av till exempel de boende inne i Brunflo. Värdet påverkas både genom att området minskar i storlek och att det utsätts för förhöjda bullernivåer. Även miljöer som används för rekreation och friluftsliv som inte tas i anspråk av vägen kan påverkas av t.ex. bullerstörningar som då kan påverka

rekreationsintresset negativt.

Viltstängsel kommer att sättas där vägen går igenom skogsmark vilket innebär att stora delar av sträckan blir utan viltstängsel, och där kan då viltolyckor uppstå. Vägen kommer dock vara en stor barriär för djuren även utan viltstängsel med tanke på den höga

trafikmängden och att det är en 2+1 väg med räcken. Behovet av antal passager av förbifarten samt lokaliseringen av dessa kommer att utredas i senare skede.

De södra delarna av denna korridor hamnar inom riksintresset för det rörliga friluftslivet.

Området är dock stort och en förbifart inom mindre delar av området bedöms inte skada riksintresset.

Konsekvensen bedöms som märkbart negativ i anslutning till förbifarten, men kan komma

finns flera områden som används för närrekreation av till exempel de boende inne i Brunflo.

Värdet påverkas både genom att området minskar i storlek och att det utsätts för förhöjda bullernivåer. Vid anslutningen till E14 i söder samt i norr berörs delar av sammanhängande skogsområden och där kan t.ex. jakt eller andra friluftsintressen kopplade till skogsmiljön komma att påverkas negativt. Även miljöer som används för rekreation och friluftsliv som inte tas i anspråk av vägen kan påverkas av t.ex. bullerstörningar som då kan påverka rekreationsintresset negativt.

Viltstängsel kommer att sättas där vägen går igenom skogsmark vilket innebär att stora delar av sträckan blir utan viltstängsel och där kan då viltolyckor uppstå. Vägen kommer dock vara en stor barriär för djuren även utan viltstängsel med tanke på den höga trafikmängden och att det är en 2+1 väg med räcken. Behovet av antal passager av förbifarten samt lokaliseringen av dessa kommer att utredas i senare skede.

De södra delarna av denna korridor hamnar inom riksintresset för det rörliga friluftslivet.

Området är dock stort och en förbifart inom mindre delar av området bedöms inte skada riksintresset.

Konsekvensen bedöms som märkbart negativ i anslutning till förbifarten, men kan komma att mildras beroende av utformning och placering av t.ex. passager av förbifarten. I centrala Brunflo leder projektet till positiva konsekvenser.

Related documents