• No results found

Övrig fritidsverksamhet

In document Protokoll BIN 2014-09-30 §§ 79-90 (Page 66-71)

Nyckeltal Nyckeltal

Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015

Torsbo Fritidsgård,

besöksfrekvens 26 500 24 000

Kvänum Fritidsgård,

besöksfrekvens 4 700 4 700

Vedum Fritidsgård,

besöksfrekvens 450 450

Torsbo

Antal timmar öppet 2 580 2 400

Antal uthyrda timmar 400 300

Antal medlemmar

Verksamheten omfattar till allra största del ekonomiskt stöd till föreningslivets ungdomsverksamhet inom idrotten. Kultur Varas insatser ska i första hand inriktas på att vara initierande, stödjande och av samord-nande karaktär.

Ekonomiska förutsättningar

Med ett nytt regelverk för ekonomiskt stöd till föreningar ändras de gamla strukturerna på flera områden.

Systemet behöver utvärderas löpande för att fånga konsekvenser av de genomförda förändringarna. 2015 är det första året då det nya regelverket tillämpas fullt ut.

Säker och trygg förening är ett koncept som behöver ständig uppdatering för att vara en god hjälp för för-eningarnas kvalitetsarbete. Idag finansieras det till stor del via Folkhälsorådet.

Bildningsnämnd, Budget 2015 38(73)

Ekonomiska resurser Driftbudget

Tkr och löpande priser Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015

Verksamhetens intäkter 38 37 37 20

 alla frågor som inkommer från våra brukare ska få någon form av svar inom fem arbetsdagar.

(Gäller inte fasta bidrag).

 all behandling av fasta bidrag ska vara klara för utbetalning senast 30 dagar efter sista ansöknings-dag (utom lokalt aktivitetsstöd) under förutsättning att nödvändiga handlingar kommit in i tid.

 omgående lägga ut uppgifter om föreningars arrangemang m.m. på Vara kommuns hemsida under förutsättning att vi fått uppgifter om arrangemanget.

 de uppgifter som kommit in till oss senast den 20:e i varje månad, kommer med i nästkommande evenemangskalender.

 minst en gång per år bjuda en föreningslivets representanter till informations- och diskussions-möte.

Framtiden

Många och ett ökande antal aktiviteter i samhället kommer till stånd spontant och utan grund i föreningsli-vet. Sådana aktiviteter kan till en del sägas vara beroende av en existerande infrastruktur, t.ex. tillgången på lekplatser, spontanidrottsplatser eller skateramper. Den utvecklingen måste följas och förstås för att kunna finna former för rätt stöd från samhället.

Föreningarna står för en stor och varierad verksamhet i kommunen; en verksamhet som inte skulle kunna drivas utan ett brett engagemang av privatpersoner som ofta lägger många timmar ideellt arbete i förening-ens aktiviteter. Föreningslivet kommer att fortsätta vara starkt, inte minst i Vara kommun, men det finns orosmoln i form av svårigheter att rekrytera nya medlemmar och funktionärer.

Behov av rådgivning och kompetensutveckling i föreningslivet finns i vissa hänseenden. Det handlar om såväl verksamhetsutveckling som finansiella frågor.

Säker och trygg förening är ett koncept där kommunens medverkan är viktig.

Bildningsnämnd, Budget 2015 39(73)

Inom allmän fritidsverksamhet finns ett stort friluftsliv. Den har en koppling till såväl kommunens all-männa attraktivitet, besöksnäringen och folkhälsoarbetet som inte är fullt genomlyst. Det hör till de fak-torer som ska speglas i kommunens fysiska planering. Den angränsar till föreningslivets verksamhet, fram-för allt i form av spår och leder som utnyttjas av många som inte är medlemmar i fram-föreningen.

Nyckeltal Nyckeltal

Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015

Antal medlemmar i

kulturföreningar 2 572 3 600 underlag saknas underlag saknas

Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015

Antal aktiviteter i

* Fr.o.m. 2015 ändras årsintervallet till 7-25 år.

Underlag har varit antal bidragsberättigade aktiviteter enligt gamla regelsystemet vilket under 2014 blandats med det nya regelsystemets deltagartillfällen. Prognosen för 2014 är därför en skattad siffra och saknas helt för budget 2015 som styrs helt av det nya regelverket. Stöden byter namn eller försvinner helt med det nya regelverket. Kulturföreningarnas medlemstal redovisas inte längre.

Bibliotek

Verksamhet

Verksamheten omfattar programverksamhet utifrån informations- och upplevelseaspekter och förmedling av information till alla invånare och besökare i Vara kommun. Verksamheten drivs som en öppen mötes-plats genom enheterna huvudbiblioteket i Vara och filialbiblioteken i Kvänum, Vedum och Levene.

Ryda hembygdsförening driver bokstationsverksamhet i Helås med föreningsstöd enligt särskilt avtal.

Utställningsverksamheten och kommunens samling av inomhuskonst sköts från biblioteket. Utställnings-hallen ligger integrerat i biblioteket i Vara men det finns vissa möjligheter att ställa ut även i Vedum och Kvänum. Konsumentverksamheten hör också till biblioteksenheten. Vara Lärcentrums högskolestudier bedrivs numera genom Campus Lidköping och därmed försvinner verksamheten från Vara Folkbibliotek fr.o.m. 2015.

Bildningsnämnd, Budget 2015 40(73)

Verksamheten är lagreglerad genom bibliotekslag (SFS 2013:801) och skuldsaneringslagen.

Ekonomiska förutsättningar

Vara folkbiblioteks budget är ytterligt slimmad kring de grundläggande uppdrag som verksamheten har, framför allt knutet till närvaro på fyra orter i kommunen och den gemensamma organisationen med all-mänkulturen inklusive idrotten. Bibliotekslagen innehåller fokus kring barn och unga, personer med funkt-ionsnedsättningar, människor med annat modersmål än svenska och digital delaktighet bland medborgarna generellt.

Fokus på medieutveckling kopplad till teknisk utveckling gör att biblioteken behöver kunna lotsa medbor-garna vad gäller olika tekniska lösningar, både virtuella och fysiska. Det krävs att biblioteken själva har modern utrustning till sitt förfogande, t.ex. för bildvisning eller internetkunskap, men även för skapande verksamhet.

Det betyder också att en växande del av mediabudgeten knyts till elektroniska resurser - databaser, åtkomst till e-media etc. Den nuvarande situationen kring e-böcker gör att det får ekonomiskt ohållbara effekter om e-böckerna slår igenom på bred front.

Bibliotekens roll som mötesplatser gör att den fysiska miljön blir viktig för att värdskapet ska bli gott. Den ekonomiska effekten är behov av resurser till en ombonad, välkomnande och fräsch miljö.

Den ekonomiska ramen för 2015 har minskats med 700 tkr då nuvarande chef byter avdelning och tar med sig sin del av budgeten.

Ekonomiska resurser Driftbudget

Tkr och löpande priser Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015

Verksamhetens intäkter 749 592 592 603

Alla verksamheter ska stimulera sina kunder att nå sin fulla potential

Indikator 2013 2014 2015

Tillgänglighet öppettider h/v 87,5 87,5 87,5

Inbegriper inte bokstationen i Helås, som drivs av en lokal förening.

Indikator 2013 2014 2015

Andel kunder som uppger att de får hjälp och stöd

vid behov 100 % 100 % 100 %

Kommunens brukarundersökningar.

Indikator 2013 2014 2015

Antal besökare, fysiska och virtuella/v 1 105 1 130 1 160

Bildningsnämnd, Budget 2015 41(73)

Besöksräknare vid huvudbiblioteket och enheten i Vedum, skattning i Kvänum och Levene samt statistik i den mån det går att få från närvaro på nätet (självservice, hemsida, Facebook etc.).

Verksamheterna ska sträva mot ständiga förbättringar av process och resultat och främja entre-prenöriella förmågor

Indikator 2013 2014 2015

Andel kunder som ges verksamhet som vilar på beprövade metoder, forskning och vetenskaplig grund

100 % 100 % 100 %

Bedömning.

Tjänstegarantier/Servicedeklarationer Vi garanterar att:

 alla behandlas med respekt och lyhördhet för personliga behov och önskemål och att den person-liga integriteten skyddas enligt sekretess- och datalagstiftning.

 expediering av privatpersons förfrågan ska påbörjas inom tre normala arbetsdagar.

 alla kommunens barn inbjuds till ett ”introduktionsbesök” med sin grupp under det år de går i för-skoleklass i Vara kommun.

 alla barn som på sådant besök erbjuds lånekort som gäller vid kommunens folkbibliotek, via kon-takt med hemmet förmedlad av skolan.

 alla som har behov av och vill ska erbjudas att använda huvudbibliotekets speciella utrustning för läshjälp.

 ett mediabestånd som är allsidigt och överensstämmer med grundläggande demokratiska och etiska värderingar ska erbjudas på alla enheter.

Framtiden

Biblioteken är fortsatt nödvändiga som informationsförmedlare i lokalsamhället som en demokratisk rät-tighet till fri information. Biblioteken finns som en garant för fri kunskapsbildning och jämlik spridning av många kulturella upplevelser. Det är grundbultar i förutsättningarna för fri åsiktsbildning och ett demokra-tiskt samhälle. Biblioteken tillhör det livslånga lärandets infrastruktur.

Människors kunskapsbehov ökar samtidigt som informationsflödena blir så strida att det blir svårt att ma-növrera på egen hand. Den digitala delaktigheten är viktig för hela samhället. Fortsatt satsning på det livs-långa lärandet på alla nivåer och integrerat i alla typer av verksamheter från förskola till demensvård ställer stora krav på följsamhet och ett samlat grepp på biblioteket som samhällets port till flexibelt stöd. Det fordrar ständig utveckling av personal och lokaler för att möta nya behov som inte ens alltid kanaliseras till biblioteken. Tillgänglighet och barnens roll i mediasamhället är en aspekt som behöver följas upp och dis-kuteras inte bara ur ett traditionellt biblioteksperspektiv utan också ur ett utbildnings- och socialt perspek-tiv.

Vara Folkbibliotek är navet i Kultur Vara och utvecklas alltmer till en institution för många olika slags möten, spontana och arrangerade. Alla mötena har en aspekt av lärande i kombination med en social di-mension. Biblioteken är en mötesplats som inte ställer krav.

Huvudbiblioteket i Vara minskade sin yta vid förra ombyggnationen och i kombination med vidgade upp-gifter gör att lokalbehovet behöver ses över.

Verksamheten är beroende av hög kompetens hos medarbetarna, fysisk närvaro nära tillhands och utveckl-ing av elektroniska verktyg som fungerar oberoende av tid och avstånd. Det gör att användnutveckl-ing av

tek-Bildningsnämnd, Budget 2015 42(73)

niska lösningar måste sättas in där så är möjligt för att frigöra tid till möten där tekniken inte räcker till.

Närvaron på nätet blir allt viktigare som komplement till de traditionella enheterna.

Den digitala verkligheten är en realitet som inte alla medborgare klarar. Barns och ungas behov av läsning och andra kulturella erfarenheter, kulturens roll som verktyg i de allra flesta verksamheter, äldres behov av stimulans och lärande, studenternas roll i kommunen och det allt ökande behovet av navigeringshjälp på nätet gör att effektivitetsvinster i den traditionella verksamheten snabbt växlas upp i andra aspekter på samma uppdrag. Bibliotekens behov av teknisk support är stort och ökande.

Nyckeltal Nyckeltal

Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015

Öppettim fasta, per

Antal utställningar i egen

regi 8 7 8 8

Antal utställningar i

annans regi 9 9 12 9

Kostnad kr/invånare 507 537 534 547

Boklånen följer en allmän trend neråt. Åtkomst till nätverk för egen utrustning blir viktigare även om till-gång till datorer under lång tid kommer att fylla en viktig funktion.

Öppettiderna har kompletterats under 2013 med tillgänglighet enbart med hjälp av självservice. Full funkt-ionalitet kan inte erbjudas då. Vara har öppet utan bemanning 8 t/v och Levene 44 t/v. Öppettiderna i Kvänum har minskat från 2013 p.g.a. neddragningen i skolbiblioteket och försvunna synergieffekter.

In document Protokoll BIN 2014-09-30 §§ 79-90 (Page 66-71)

Related documents