• No results found

8.1 Periodens resultat

8.1.1 Driftredovisning

(mnkr) Budget Bokslut Avvikelse

Verksamhetens intäkter 0,5 0,5 0,0

Verksamhetens kostnader 5,3 4,6 0,7

Nettokostnader -4,8 -4,1 0,7

8.1.1.1 Avvikelse mot budget

(tkr) Budget Bokslut Avvikelse

Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto

500 5 310 -4 810 524 4 550 -4 026 24 760 784

Totalt 500 5 310 -4 810 524 4 550 -4 026 24 760 784

Kostnaderna för det internetbaserade skolvalssystemet som används också för pengadministration redovisade överskott på 0,5 mnkr. Licenskostnaderna är lägre än budget och kostnaderna för att införa e-legitimation blev marginella, budgeten var 0,2 mnkr.

Kostnaden för ungdomsmottagningen är högre beroende på en felaktig periodisering från 2013.

Överskott på projektmedel beror på att ett beviljat projekt återkallades av skolan då en

nyckelperson slutade samt att en del av de andra projekten faktureras under vårterminen 2015.

Avvikelser inom övrig verksamhet mnkr

Internetbaserat förskole- och skolval samt pengadministration

+0,5

Ungdomsmottagningen -0,1

Projektmedel för förskola och skola +0,2

Verksamhetsförlagd lärarutbildning - VFU +0,1

Summa +0,7

8.2 Viktiga händelser i verksamheten

• I januari skickades en enkät till alla förskolor, grundskolor och gymnasier i Danderyd med frågor kring miljöarbete. Svaren sammanställdes och användes som underlag för att ta fram resultatmål inom miljöområdet till budget 2015.

8.3 Mål

Inriktningsmål:

8.3.1 Danderyd har en god inomhusmiljö.

Förskolor, skolor och gymnasieskolor har svarat på frågor kring inomhusmiljön. De arbetar med frågor kring ventilation, ljud och ljus samt energianvändning tillsammans med

fastighetsförvaltaren.

Barn- och utbildningsnämnden har inte följt upp inriktningsmålet och har inget resultatmål inom

inriktningsmålet. Från och med 2015 kommer detta mål tas bort för barn- och utbildningsnämnden.

Inriktningsmål:

8.3.2 Danderyd främjar en hållbar resursanvändning.

Området är prioriterat både på förskolor och skolor. Många deltar i olika aktiviteter för att minska resursslöseriet. I läroplanerna för alla skolformerna innehåller målet att barn och elever ska få en miljömedvetenhet och fortsätta med en hållbar livsstil.

Enheterna fick besvara frågor inom området återvinning, t.ex. matsvinn, materialslöseri och återbruk. Ett par frågor skiljde sig åt mellan förskola och skola. Frågorna ställdes så att enheterna fick ange om de arbetade med frågan samt om de behövde arbeta mer med frågan.

Förskola

Miljögifter i förskolan handlar till största delen om material i leksaker/redskap och inredning.

Förskolorna får mycket frågor från föräldrar och känner att de själva behöver ha mer

faktakunskaper inom området. Miljö och hälsa kommer att erbjuda information till alla förskolor under kommande höst.

Skola

De flesta skolorna arbetar med att minska matsvinnet och har lyckats väl att vänja eleverna vid att hellre ta två gånger än att slänga mat.

Inriktningsmål:

8.3.3 Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster.

Både förskolor och skolor behöver bli mer medvetna om att miljökrav ska ställas vid upphandling.

Intresset är stort för olika certifieringar och ekologisk mat. Fem förskolor och tre skolor har redan kravcertifierat kök och ytterligare tolv förskolor och fem skolor vill gärna nå den nivån.

De kommunala förskolorna och skolorna har en gemensam kostpolicy där minst 20% av inköpt varor ska vara ekologiska. Målet på nationell nivå är 25%.

8.3.4 Utvärderingsverktyget Våga Visa

Utveckling

Våga Visa fortsatte under året med utveckling enligt den handlingsplan som styrgruppen tog fram under 2013. Metodboken reviderades och den bedömningsmatris som används av observatörerna skrevs om och delades upp på tre olika – en för förskola, en för grundskola och fritidshem samt en för gymnasieskolan (färdigställs under våren 2015. De nya styrdokumenten togs i bruk till hösten

2014 och en utvärdering görs under våren 2015.

Styrgruppen och samordnargruppen gjorde tillsammans med utvalda observatörer en studieresa till London under hösten. Alla kommunerna utom Upplands Väsby sände förvaltningschef,

samordnare samt 1-3 observatörer.

Syftet med studieresan formulerades; ”Våga Visa-samerbetet vill få inspiration från andra som granskar och utvecklar skola och förskola. London är vald som plats, då det är en möjlighet att se de arbetsmetoder och nya tankar som den brittiska skolinspektionsmyndigheten Ofsted arbetar med när det gäller att stötta och utveckla enheter efter genomförd inspektion. Men även program inom myndigheten National College for Teaching and Leadership, som bygger på de omdömen Ofsted lämnar och möjliggör skolutveckling genom samarbete och utbyte. Det är inte meningen att observationerna i Våga Visa ska utvecklas mot inspektion, utan det är de nya arbetssätten med inriktning mot skolutveckling som har väckt uppmärksamhet som Våga Visa vill lära sig mer om.”

Det var nitton inspirerade skolmänniskor som lämnade London fulla med idéer och tankar både för sin egen verksamhet som för Våga Visa.

Genomförda observationer

Under året har 6 förskolor och 3 skolor observerats.

Danderyds observatörer har under året bidragit med 15 observatörstillfällen vid 12 enheter i Nacka, Sollentuna, Ekerö och Upplands Väsby.

Under året har fem nya observatörer rekryterats i Danderyd. En ny observatör deltog i utbildningen i början av hösten och deltog i observationer under hösten. Övriga rekryterades under hösten och går utbildning under 2015.

Kostnader

Enkät till föräldrar och elever kostade 0,2 mnkr. Kostnad per observation var 20 tkr.

8.3.5 Verksamhetsförlagd utbildning för lärarstudenter - VFU

Barn- och utbildningsnämnden hade det samlade ansvaret för VFU, verksamhetsförlagda

lärarutbildning i kommunal och fristående verksamhet. Under hösten 2014 utökades antalet VFU-placeringar med ytterligare 26 platser så att vi nu har 150 studenter under utbildning. Vi har därmed i stort sett uppnått målet att ha ca 100 studenter verksamma i VFU under terminerna.

Handledarna hade ett stort ansvar för studenternas studieresultat. De var också medbedömare av studenternas VFU tillsammans med kurslärare från universitetet och högskolor. Det ställer höga krav på våra handledare och efter en inventering av utbildningsnivån såg vi endast ca 50% av handledarna hade den handledarutbildning som kommer att krävas för att få handleda studenter. Vi behöver ge förskolorna och skolorna förutsättningar att utbilda handledare. Störst behov har

förskolorna.

Vi ser att det kommer att vara stora pensionsavgångarna de närmaste fem åren. Genom VFU-uppdraget ges goda möjligheter att rekrytera skickliga pedagoger, vilket är syftet och ett

resultatmål för VFU. Ett annat syfte är att stimulera studenter att göra praxisnära examensarbeten som kan bidra till utveckling av verksamheten på våra förskolor och skolor.

Enkätundersökningen genomförd i maj 2014 med en svarsfrekvens på 97 procent visade att studenterna är mycket nöjda med sin VFU i Danderyd.

Danderyds kommun med Danderyds gymnasium i spetsen har anmält intresse av att få starta en övningsskola, ett centrum för VFU.

Höstterminen 2014 Höstterminen 2013 Höstterminen 2012 Totalt antal VFU-studenter

med placering i Danderyd 150 124 112

Höstterminen 2014 Höstterminen 2013 Höstterminen 2012 varav studenter som varit på förskola/skola

Förskola 23 23 18

Till Mörby Ungdomsmottagning är ungdomar välkomna med alla slags frågor. Besöken bygger på frivillighet. Insatserna är präglade av en helhetssyn och målsättningen är att främja ungdomars fysiska, psykiska och sociala hälsa och välbefinnande.

Mottagningens kvalitetsindikatorer är följande: Tillgänglighet, frivillighet, bemötande och förmåga att möta ungdomars behov.

Arbetet är inriktat på att informera om och bekräfta ungdomars kroppsliga och sexuella utveckling samt att förebygga oönskad graviditet, sexuellt överförbara infektioner, psykisk och social ohälsa samt missbruk av tobak, alkohol och narkotika.

Personalen träffar eleverna i grundskolans årskurs åtta eller nio på ungdomsmottagningen. Syftet är att de ska träffa personalen, hitta vägen till mottagningen och ha möjlighet att samtala om frågor som berör sex och samlevnad. Eleverna träffar kurator och barnmorska under 1,5 timme vid studiebesöket.

Särskoleeleverna kommer till ungdomsmottagningen kortare tid men vid flera tillfällen per termin.

2014 2013 2012

Enskilda besök av

ungdomar 3 574 3 602 3 549

Besök av skolklasser

(antal ungdomar) 48 (553) 52 (563) 48 (553)

Under 2014 har ungdomsmottagningen rekryterat en tredje kurator på halvtid till mottagningen.

Resursökningen har möjliggjorts med utökade anslag från Danderyds kommun och Vaxholms stad.

Ungdomsmottagningens största utmaningar 2014 var:

• De sexuellt överförda infektionerna fortsätter att öka i samhället, då främst klamydia i ungdomsgruppen. På mottagningen hade 65 ungdomar klamydia 2014.

• Andelen ungdomar som utvecklar riskbeteenden ökar och kräver mer resurser på mottagningen. De som har fler sexualpartners, destruktiva sexuella relationer och inte använder preventivmedel, har då stor risk att bli oönskat gravida och få sexuellt överförda infektioner.

• De allra flesta ungdomar i kommunen mår bra men det förekommer att de högpresterande har sömnbesvär, har panikångest, är deprimerade, har självskadebeteende och utsätter sig för risker när det gäller sexualiteten, alkoholvanor och narkotika.

Stockholmsläns landsting har bekostat en enkätundersökning, som gjorts av ett externt företag, där man bl.a frågat ungdomarna om bemötandet på samt tillgängligheten till ungdomsmottagningen.

Undersökningen hösten 2014 visade bl.a

• 100% nöjda kunder när det gällde bemötandet på vår mottagning.

• 100% var nöjda över den hjälp de fick som helhet under sitt besök.

• 95 % hade stort förtroende för personalen de träffade.

• 97% kände sig delaktiga i fattade beslut under besöket.

• 66 % var nöjda med vår tillgänglighet för telefonkontakt.

Med utökade personalresurser har ungdomsmottagningen för avsikt att höja nöjdheten hos ungdomarna även när det gäller telefontillgängligheten.