• No results found

7. Lösningsförslag

7.1.6 Övriga flöden

Site- och bulkmaterial

Författarna bedömer att de leverantörer som har en utbyggd packfunktion vid sin produktion inte är intresserade av att enhetspacka sitt material på hubb. Deras material bör därför komma in som separata flöden.

Hubben bör enhetspacka för de leverantörer där det blir mer kostandseffektivt än att göra det ”hemma”. CDC Gävle bör dock belysa fördelarna med att ha en gemensam enhetspackning på hubben för alla leverantörer om de vill ha in ett flöde istället för två separata (se stycke 6.6.3).

En packfunktion på hubben blir dock väldig omfattande. Det beror bl a på den stora variationen av emballage som används till alla artiklar vid packning, allt emballage måste också lagerhållas på hubben.

Testkontroll

Testkontrollen av artiklar som idag görs på CDC Gävle kommer att flyttas och läggas på leverantören. De kontroller som CDC Gävle måste göra kommer att kvarstå på CDC Gävle. Det kommer visserligen att uppstå en del konstiga flöden om testkontrollen ska ligga på CDC Gävle. Författarna räknar med att alla artiklar som lämnar hubben med destination CDC Gävle kommer att betraktas som såld av leverantör. Därför bör material som tas in för test användas till montering direkt efter att kontroll har skett. Om det skulle vara möjligt att returnera materialet kan det vara tänkbart om behovet av det ligger långt fram i tiden.

Returflöden till hubben

De lastbärare som lämnar hubben i samband med leverans till CDC Gävle ska returneras. Returtransporten ska ske så snart de tömts vid monteringslinan. Detta flöde kan användas som ett kanban-flöde så att returen blir en signal för att skicka en ny lastbärare med material.

7.2 CDC Gävle

Nedan beskrivs lösningsförslaget för CDC Gävle.

7.2.1 Materialpåfyllnad

Nedanstående bild (bild 7.4) i stycket ska illustrera hur materialflödet ska vara. I tidigare stycken beskriver författarna hur hubben ska plocka ihop material till olika lastbärare och skickar dem med lastbil till CDC Gävle. Lastbilarna med inkommande material anländer högst upp på bilden nedan.

Det första som sker är att godsmottagningen på CDC Gävle både

ankomstrapporterar godset och gör en snabb yttre bedömning om något material kan ha skadats under transport. Med bedömning syftar författarna på en kontroll görs för att se om någon pall kan ha vält eller att en lastbärare har skadats. Övriga mer långtgående kontroller av material ska ha skett vid hubben eller innan det nådde den.

Materialet avlastas på en inruta, sedan beror det på CDC Gävle om dem använder en säkerhetsbuffert eller ej för materialet. Om materialet ingår i en

säkerhetsbuffert ligger det kvar tills behov uppstår. Om ingen säkerhetsbuffert används ska material levereras direkt till produktion.

Om material ska ingå i en säkerhetsbuffert är det viktigt att materialet och/eller lastbäraren ska kunna spåras till vilken sekvens eller batch av order som det tillhör. Förslag på två lämpliga arbetsmetoder följer nedan. Dessa och flera metoder kan även kombineras om det visar sig vara möjligt och effektivt.

Uppmärkta inrutor

Genom att använda inrutor med FIFO-märkning vid godsmottagning kan materialhanteringen säkerställa att material levereras till produktion enligt rätt ordning. Detta kan t ex vara inrutor som märks med A, B, C osv. Material som kommer in när B-rutan är fylld ska lämnas på C. När den sista bokstaven är fylld så börjar man om på den första igen

Märkning på lastbärare

Genom att märka lastbärare med etiketter som innehåller information såsom löpnummer, sekvens- eller batchnummer, kvantiteter mm så ska

materialhanteringen kunna spåra att rätt material hamnar på produktion.

Materialhanteringen ansvarar för att materialet anländer till monteringslinan i vid rätt tidpunkt (D). På grund av att antalet order kan variera i mängd och i antal RBS så kommer materialpåfyllningen att ske vid olika tidpunkter. Olika material kommer fyllas på enligt olika sk plockmetoder; batch-, sekvens- och orderplock. För information om vad som skiljer de åt finns det beskrivet i stycke 6.3. En matris med rekommenderade lastbärare och plockmetoder finns att beskåda i bilaga 8.

7.2.2 Materialhantering

Transport

CDC Gävle bör använda tåg som transportmedel för lastbärare. Lastbärare som är kompatibla med tåg, t ex genom att lastbäraren är försedd med hjul och kan dras av tåget, dessa kan kopplas på tåget direkt och köras till linan. För övrigt material får tåget åka till inrutan och lasta materialet på lämpliga vagnar (även kallad dollys) innan påfyllning sker. Genom att använda tåg kan CDC Gävle fylla på material och ta med tomma lastbärare på en och samma gång. Tomma lastbärare som återvänder till hubben kan fungera som avrop för material.

Sekvensmontering

Materialfasaderna/lastbärarna kommer att stå väldigt nära montören för att göra materialet lätt tillgängligt vid arbetsstationen. Efter att montering har genomförts fortsätter det vidare till funktionstester. När packningen är klar skickas de vidare med lastbil till LPG.

Fullmontage och Site Material

Outdoor monteringen och Site Material kommer i huvudsak att få sitt material orderplockat från hubb. Material som är högfrekventa för verksamheterna batchplockas från hubb.

Claimsflöde

Order i claimsflödet får sitt material orderplockat på lastbärare som vagnar. Vagnen följer med ordern längs monteringen, där montören tar material direkt från vagn och inte materialfasaden. En mer detaljerad beskrivning av hur orderplock ska ske finns i stycke 6.11.4.

Swap-lager

Om det skulle vara något fel på en artikel till en RBS som anlänt till

monteringslinan finns följande alternativ att tillgå. Antingen rullas RBS av/genom linan och monteras vid ett senare tillfälle då alla artiklar är fungerande och kan monteras. Alternativ två är att byta ut den trasiga artikeln mot en fungerande som finns tillgängligt i ett utbyteslager, på CDC Gävle betecknas detta som Swap- lager. Detta lager ska bara innehålla ett fåtal artiklar som är högfrekventa på monteringslinan. Författarna anser att båda alternativen ska finnas beroende på hur situationen ser ut.

Vid Swap-lagret ska både monteringen samt efterföljande test kunna hämta material om någon artikel visar sig innehålla defekter. Vid behov ska det även vara möjligt för claimsorder att hämta en del av sitt material här, omfattningen av detta får CDC Gävle avgöra. Material som bör finnas i detta lager är förslagsvis artiklar som lätt kan skadas under montering, repor mm, samt sådana som test brukar upptäcka defekter på.

Funtionslayout A – Inruta B – Inruta C – Inruta D – Materialfasad (produktionslager) E – Monteringslina

F – Test och packning G – Transport till LPG

Related documents