• No results found

4. EMPIRI

4.4 A RBETSTILLFREDSSTÄLLELSE OCH BALANS I LIVET

Deloitte beskriver i deras årsredovisningar, 17/18, 18/19 och 19/20, att deras medarbetares hälsa och välbefinnande är en fundamental förutsättning för framgång och även för deras attraktionskraft. För att säkerställa arbetsmiljön genomförs undersökningar, medarbetarinkludering, riskbedömning samt tydliga handlingsplaner med en strukturerad uppföljning. Risker som har identifierats gällande arbetsförhållanden är den fysiska arbetsmiljön samt balans mellan arbete och fritid. Utmaningen med den fysiska miljön beskrivs främst vara problematisk vid arbete ute hos kund. Balans mellan arbete och fritid är en utmaning som beskrivs bero på det höga tempot, parallella deadlines av uppdrag samt simultana uppgifter. Dock beskriver Deloitte att denna utmanande miljö har stor attraktionskraft för medarbetare i och med möjlighet till hög inlärningstakt och en snabb utveckling. För att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv menar Deloitte att de skapar möjlighet till återhämtning genom flexibel planering av sitt arbete. Utöver det utbildas chefer och medarbetare i stressrelaterade frågor och erbjuder tillgång till relevanta verktyg och professionellt stöd. I årsredovisningen för 19/20 beskriver Deloitte att de har vidtagit åtgärder för att anpassa arbetsmiljön i enlighet med rådande riktlinjer.

Särskilda insatser har gjorts gällande uppföljning av distansarbete för att värna om medarbetarnas välbefinnande men också känsla av tillhörighet.

Att det var mycket arbete visste både DT1 och DT2 om innan dock upplevde DT1 att den information som gavs vid jobbets start inte matchade verkligheten. DT1 hade fått till sig att det skulle vara som mest jobb under det som kallas högsäsongen som sträcker sig från januari till mars. För att sedan efter mars lugna ner sig. Detta menar DT1 inte var fallet, utan att det var mycket arbete fram till maj, för att sedan lugna ner sig en aning för att gå in i ytterligare en tuff period under hösten. Även DT2 belyser att det lugnade ned sig en aning på hösten men att det enbart blev lite lugnare och egentligen ganska normalt med 8 timmars arbete per dag. Detta innebar enligt DT1 mer övertid och mer jobb än vad förväntningen var innan DT1 tog jobbet på Deloitte. Under perioder då det var som mest jobb, snittade DT1 cirka 55 - 60 timmar i veckan, under en tre månaders period. Även DT2 upplevde långa arbetsdagar och menar att 9–10 timmar per dag verkligen inte var ovanligt och att en vecka i högsäsong kunde innebära som mest 65 timmar. DT2 upplevde även att det sällan fanns tid att ta ut övertid i timmar.

Att arbeta så mycket som DT1 och DT2 gjorde påverkade bägges privatliv. DT1 upplevde att första året såg annorlunda ut än år två och tre. Första året ville DT1 visa framfötterna och körde bara på så det var först under år två DT1 upplevde att privatlivet blev lidande.

Att privatlivet blev lidande handlade till viss del om att DT1 och DT2 jämförde sig med andra kollegor. DT1 menade att det i början var väldigt svårt att lämna kontoret före andra gjorde. “om man sitter i ett stort kontorslandskap och så är klockan 17.30 - 18.00 det inte så att några är kvar, utan alla är det. Sen när klockan börjar bli 18.30 - 19 - 19.30 så sitter fortfarande väldigt många kvar. I början var det väldigt svårt för om alla andra sitter kvar så ska jag också göra det”. DT2 visste istället att alla kollegor skulle ta hem datorn och koppla upp sig efter middagen. Det visste DT2 då det gick att se när andra var online. Tillgängligheten gjorde det svårt, just för att det var så tillgängligt och att DT2 alltid kunde ta med sig datorn och jobba på vilket ställe som helst. Utöver det hade DT2 en känsla av att aldrig vara tillräcklig, och bordealltid borde ha jobbat mer. Detta gav DT2 en viss stress och krävde att behöva ta eget ansvar för sin hälsa. Det innebar att DT2 försökte vara ledig ibland och försökte våga gå hem normal tid en fredag exempelvis. DT1 upplevde att det var det väldigt få helger som inte spenderades med jobb.

27

Vidare försökte DT1 att hitta balansen som Deloitte förespråkade och till viss del upplevde DT1 att det fanns, under sommaren kunde 7 veckors semester tas ut vilket var väldigt uppskattat.

Att det är varierande arbetsbelastning och mycket arbete periodvis är någonting som även DN1 och DN2 känner av. Vid intervjutillfället befinner sig revisorsassistenterna i högsäsong och DN1 berättar att en vanlig dag innebär 9,5 timmars arbete. DN1 föredrar att hålla sig till hyfsade kontorstider även under högsäsong och har fått berättat till sig att de under hösten “då får man i princip hitta saker att göra”. Dock upplevde inte DN1 det sin första höst då de var något underbemannade. Även DN2 berättar att det under högsäsongen blir en del övertidstimmar och kan snitta mellan 10 - 14 övertidstimmar per vecka. Vidare berättar DN2 att under första året på Deloitte märktes det tydligare att det fanns olika perioder med lugnare och mer hektiska stunder, det var då väldigt lugnt under hösten för att sedan bli väldigt mycket under våren, precis som DN2 fått till sig att det skulle vara.

Under 2020/2021 menar DN2 att det varit intensivt även under hösten vilket DN2 tror kan kopplas mot den pågående pandemin.

Att arbeta mycket under högsäsong upplever DN1 påverkar privatlivet på så sätt att DN1 är väldigt trött på fredagskvällarna, speciellt då de jobbat närmare tio timmar. På vardagarna är det inte heller DN1 orkar göra lika många saker efter jobbet. Dock kan DN1 se “ljuset i tunneln” till sommaren vilket gör det enklare att hålla ut. DN1 ser det också som en fördel att kunna vara ledig större delen av sommaren. För att försöka hitta en balans i livet lämnar DN1 sin dator på jobbet under helgerna. DN1 jobbade lite helger i början men det gick inte på grund av för lite vila. Att lämna datorn på jobbet gör det mycket lättare för DN1 att skärma av sig och få återhämtning på helgen. Att det blir mycket övertid menar DN2 har en effekt på privatlivet, och menar att “jag tänker typ att, det blir vad man gör det till själv. Det är ju jag som måste sätta gränsen, nä nu jobbar jag inge mer”. DN2 försöker ta ett aktivt val att ibland sitta några extra timmar på kvällen istället för att t.ex.

gå på gymmet. DN2 utvecklar vidare att det är ingen som skulle bli sur om valet föll på att gå till gymmet istället för att jobba två timmar extra. DN2 berättar att jobbet ibland kan kännas stressigt men kan hantera den stressen på ett bra sätt. Ibland kommer det dock perioder som DN2 upplever tuffa och innebär en känsla av att inte veta i vilken ände som ska börjas ni. Då brukar DN2 prata med en på kontoret som sköter planeringen och tillsammans brukar de alltid kunna arbeta fram en lösning och poängterar att kommunikation är viktigt.

Gällande arbetstillfredsställelse nämner även DN1 och DN2 lönen inom yrket. DN1 menar att ingångslönen inte är den bästa vilket innebär en liten uppoffring “jag gör det här för att få erfarenhet och arbeta mig upp i lön”. DN1 menar dock att det bara på något år går att få jättehög lön men då måste det accepteras att ha en något lägre ingångslön. DN1 upplever att lönerna kan vara högre statligt men menar att taket på lönen nås snabbare.

Även DN2 nämner att lönen inte är den bästa inom yrket.

4.4.2 KPMG

En risk som KPMG har identifierat är hälsa och balans i livet och är något de berör under samtliga undersökta år, det vill säga 17/18, 18/19 och 19/20. KPMG beskriver att dialog med medarbetare förs via årliga medarbetarundersökningar, kontinuerliga utvecklingssamtal, daglig dialog och intranät. KPMG beskriver att revisionsyrket under perioder kräver mycket av den anställde, de ser detta både som en utmaning och samtidigt något som är intressant med yrket då medarbetarna får ha många bollar i luften och vara med i flera olika uppdrag med olika kunder.

28

De påpekar dock att detta kan leda till oönskade bieffekter såsom oönskad stress och ohälsa. KPMG beskriver vidare att de i ett steg för att minska den oönskade ohälsan gett både chefer och ledning verktyg för att kunna hjälpa och stötta medarbetare när det kommer till ohälsa. KPMG utför även avgångsenkäter och intervjuer med de som avslutar sin karriär hos dem för att få ytterligare förståelse i hur de kan förbättra sig som arbetsgivare.

Vidare beskriver KPMG att balansen mellan privat och arbetsliv ibland kan bli lidande, i ett steg för att minska en obalans har KPMG flexibla arbetstider, i den mån det är möjligt.

Ytterligare ett steg för att öka flexibiliteten är att arbeta mer digitalt, detta är något som nämns redan i hållbarhetsrapporten 17/18. Ytterligare åtgärder gällande balans mellan privat- och arbetsliv är förkortad arbetstid till 34 h/vecka under sommarmånaderna. Även hälsoundersökningar, friskvårdsbidrag och delfinansiering av gemensamma idrottsaktiviteter. Under 18/19 har det påbörjats ett arbete med att utveckla proaktiva hälsoerbjudande till medarbetarna, där du som mår dåligt anonymt ska kunna söka hjälp.

Både KT1 och KT2 upplevde att det fanns säsongsbetonat arbete inom KPMG där tanken var att det skulle vara lugnare perioder och perioder med en tyngre arbetsbelastning. Dock upplevde båda respondenterna att de lugna perioderna var knappa. KT1 berättar att övertidstimmarna uppgick till omkring 400 timmar om året medan KT2 berättade att det var minst 20 övertidstimmar per månad i genomsnitt. KT2 förklarade vidare “generellt sätt kan man säga att det fanns inte så mycket till arbetstider utan man skulle… man skulle ju alltid vara tillgänglig”. Båda respondenterna upplevde även att jobbet påverkade privatlivet i negativ bemärkelse. KT2 var nära att gå in i väggen och upplevde en rad olika symptom av detta bland annat problem med sömnen, blev mer osocial och tillbakadragen vilket var något KT2 vanligtvis inte var. Vidare berättade KT2 att både medarbetare och chefer försökte ge stöd men att det kanske inte var det stöd som behövdes. Och utvecklade

“men det är ju någonting fel att man kommer dit. Det är ett bekymmer i hela branschen, skulle jag säga”. KT1 berättade att “det enda man gjorde var att antingen jobbar eller så lyckades man hinna träna”. KT1 utvecklade att du förväntas jobba mycket, hinna mycket och leverera mycket och fortsätter “inom revision är du alltid sist i ledet och då blir det bråttom ofta, så det är en balansgång som var svår att hitta, men nackdelen var det blev lite väl mycket jobb”. Både respondenterna utvecklade och berättade att ju längre de jobbade på KPMG desto mer ansvar fick dem, detta innebar för dem både mer arbete men att tanken egentligen för dem båda var att det skulle bli mindre arbete men det fanns ingen att delegera uppgifter till. KT2 tror detta berodde på att det var medarbetare som slutade under tidens gång vilket gjorde att de som var kvar fick mer att göra.

KT1 upplevde även en press på att kunna svara på stora frågor från kunder. När de i sin roll som konsult kommer ut till bolagen förväntas de ha svar på alla frågor och se sammanhang. När KT1 var ny i branschen upplevdes pressen hög, “man var bäst om kunde svara direkt”. KT2 lyfter även det positiva med yrket och att det var mycket jobb “man lär sig ställa upp för varandra och så vidare, man får en skön teamkänsla på nått sätt”, KT2 menar att alla satt i båt, vilket kan leda till att det blir som en andra familj förutsatt att du klickar med arbetskollegorna. Både KT1 och KT2 tror att det kan skilja sig åt beroende på vart i landet du jobbar och vilken byrå du jobbar på.

KN1 upplever att det är en varierande arbetsbelastning under året, där det är mer under våren och under sommaren blir det lugnare och då jobbar de 32 timmar per vecka istället för 40. KN1 poängterar att det nödvändigtvis inte betyder längre dagar och mycket övertid under högsäsongen utan det handlar mer om ett högre tempo och vara duktig på att planera sin tid.

29

KN1 arbetar viss övertid under högsäsongen, det kan handla om någon övertidstimme per dag. KN1 förklarar vidare att det är mer vanligt att de skjuter upp deadlines för att hinna med allt istället för att jobba mycket övertid. KN2 uppfattning skiljer sig från KN1 och menar att det är mycket övertid särskilt under högsäsongen. KN2 menar att du jobbar de flesta kvällarna och i snitt per månad är det minst 40 timmar övertid. KN2 menar att det går att flagga och lyfta detta till cheferna och att cheferna lyssnar och att de kan försöka finna sätt att avlasta, dock menar KN2 att det är svårt att flytta över något till någon annan då alla har fullt upp. Vidare utvecklar KN2 att det finns en stor skillnad på förståelsen beroende på vem som har ledande befattning på uppdraget, är det en yngre person som är påskrivande revisor upplever KN2 att förståelsen för att du vill ha balans och mer fritid som större än om det är en äldre person som är påskrivande revisor. KN1 upplever att det finns goda incitament från ledning att de inte vill att medarbetare ska jobba kvällar och upplever inte heller att jobbet har någon påverkan på privatlivet, utan balansen mellan de båda delarna i livet fungerar bra. En av anledningar till detta kan vara att KN1 “älskar verkligen mitt jobb” och trivs att ha ett socialt arbete. KN2 menar till skillnad från KN1 att det kan vara hög press på jobbet och ett tufft klimat då väldigt många inom branschen är väldigt karriärsinriktade.

KN2 lyfter även det positiva med att ha varierande arbetsbelastning, de kan vara långlediga under sommaren och får när högsäsongen är slut återhämtningsperioder. KN2 menar till skillnad från KN1 att privatlivet blir påverkat då KN2 behöver prioritera jobbet först “men jag har inte barn eller så och en väldigt förstående sambo, så det är ju tacksamt”.

30

Tabell 6. Utdrag från empirin – balans mellan privat-och arbetsliv Respondent Byrå Övertid Påverkan på privatliv Respondent DT1

Deloitte 15–20 h per vecka under högsäsong.

En stor påverkan på privatlivet.

Respondent DT2 Deloitte Ungefär 8 h per vecka under högsäsong.

Ja absolut.

Respondent DN1 Deloitte Ungefär 7,5 h per vecka under högsäsong.

Ja lite.

Respondent DN2 Deloitte 10–14 h per vecka under högsäsong.

Ja men det blir vad man gör det till.

Respondent KT1 KPMG Ungefär 8 h per vecka i genomsnitt under hela året.

Ja, en stor påverkan.

Respondent KT2 KPMG Ungefär 5 h per vecka i genomsnitt under hela året.

Ja absolut, en stor påverkan.

Respondent KN1 KPMG Ungefär 5 h per vecka under högsäsong.

Nej.

Respondent KN2 KPMG Ungefär 10 h per vecka i högsäsong.

Ja, absolut. Får prioritera jobb framför annat.

I tabell 6 går det att utläsa att alla åtta respondenter upplever flera timmars övertid per vecka i högsäsong. Vidare går det att utläsa att alla respondenter förutom KN1 upplever att arbetet påverkar på privatlivet.

4.5 Valet att lämna byrån

Related documents