• No results found

6.3 Acceptanstest

6.3.3 Acceptanstest med Bosse

Bosse är i 50-årsåldern och är en van datoranvändare. Han använder dagligen datorn i arbetet men har inga programmeringserfarenheter.

Bosse fick prova klientapplikationen först och därefter serverapplikationen.

Klientapplikationen

1. Användaren vill gärna se vilka sökalternativ som finns och börjar med att trycka på knappen ”visa fler sökalternativ”. Då ingenting händer skriver han istället in ”vår” i frisökningsrutan och svarar därefter rätt på frågan.

2. Användaren skriver in ”känner” i frisökningsrutan och svarar rätt på frågan. 3. Användaren funderar på vilka olika sökalternativ som finns och tittar i

Comboboxen för att få en uppfattning om vad det alternativet innebär. Därefter väljer han att skriva ”lönneberga” i frisökningsrutan och svarar därefter rätt på frågan.

4. Användaren funderar en kort stund ”Jaha, vart hittar man det…” söker sedan på ”Pippi” i frisökningsrutan och klickar på titeln. ”Aha, det är så det funkar.” Han lägger också märke till att man kan klicka var som helst på raden. Därefter svarar han rätt på frågan.

Användaren uppgav ingen stor och långvarig osäkerhet vid användandet av applikationen. Till en början var användaren något osäker. Han frågade om han fick trycka på knappen, trots att jag sagt att det var fritt fram att prova som man ville. Jag tolkade detta som en ovana att vara observerad när man inte riktigt vet vad som ska hända. Men bara testet kommit igång lite mer så var det inga

uppvisade osäkerheter. Användaren var lite tveksam en kort stund innan han utförde fråga fyra, men det var mer en naturlig kort paus medan han tänkte och tittade efter hur han skulle göra.

Efter att frågorna besvarats provar användaren att klicka runt lite mer i applika- tionen medan vi går igenom följdfrågorna. Användaren upplevde själv att det var lätt att hitta och söka i applikationen. Han upplevde inte att det var några problem med att förstå vad han förväntades göra. Först trodde han att man var tvungen att skriva hela ord, men insåg att det gick bra med delar av ord. Detta var något som han upplevde som positivt.

Knappen med fler sökalternativ gjorde honom nyfiken och han hade gärna velat att den fungerade. Som fler sökalternativ nämner han ISBN och kanske illustra- tör eftersom det efterfrågades i testet. Han skulle även vilja kunna kombinera flera sökalternativ i en sökning. Resultatet av en sökning skulle han vilja kunna sortera efter utgivningsår och bokkategori. Att kunna sortera efter ISBN, som också är ett värde i tabellen, såg han ingen direkt användning för. Något som

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

användaren tyckte skulle vara intressant var om man kunde få en lista med alla utgivna böcker efter utgivningsår.

Serverapplikationen

1. Användaren lägger märke till att det står Välj figur i Comboboxen och tittar efter vad som ligger i den. Han provar även knappen för att se om den här app- likationen beter sig likadant som den andra. För att besvara frågan väljer han alternativet Bullerbybarnen i Comboboxen och svarar rätt på frågan. Han valde att gå den vägen för att ”det är roligare att variera sig”.

2. Användaren väljer Pippi Långstrump i Comboboxen och svarar rätt på frågan. Fast han säger själv ”det är ju bättre att skriva in själv, då får man bara upp rätt bok”.

3. Användaren skriver in ”lönneberga” i frisökningsrutan och svarar rätt på frågan. Han konstaterar här att det skulle vara krångligare att välja Emil i Lönneberga från Comboboxen och själv behöva kontrollera vilka titlar som innehåller ordet lönneberga.

4. Användaren skriver ”kalas” i frisökningsrutan och trycker på titeln för att sedan besvara frågan korrekt,

Användaren uppvisade ingen tvekan vid testningen av applikationen. Han var hela tiden nyfiken att prova applikationen och tryckte runt på flera olika sätt även efter att frågorna var slut. De båda applikationerna är väldigt lika varandra och användaren provade också allt han kom på i båda versionerna.

Själv tyckte användaren att applikationen fungerade väldigt bra och han förstod hela tiden hur han skulle göra. Han tyckte att båda sökalternativen, Comboboxen och frisökningsrutan, fungerade på ett bra och enkelt sätt. Även i den här vari- anten skulle han vilja ha fler sökalternativ att använda sig av, men då krävs det även mycket information i en databas konstaterar han.

Användaren påpekade här att det skulle kunna vara bra om tabellstorleken anpassades efter hur många titlar som finns i resultatet av en sökning. På det sättet skulle man kunna undvika att behöva rulla nedåt på sidan för att få se den ytterligare information som visas längst ner. Beroende på användarens dator- inställningar kan man annars behöva rulla upp och ner hela tiden, vilket kan vara irriterande.

Övergripande kommentarer

Användaren har från allra första början av testet påtalat att han gärna skulle vilja ha fler sökalternativ. Han nämner här att det skulle vara intressant att kunna få fram information så som vilka figurer som är med i vilka böcker. Man skulle även kunna koppla ihop olika figurer med en huvudfigur, exempelvis vad figu-

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

rerna runt Pippi Långstrump heter. Då skulle man kunna söka efter Tommy och Annika och få reda på vilka böcker de existerar i.

Själv föredrar användaren serverapplikationen eftersom man kommer åt den var som helst där det finns en uppkoppling. Använder man klientapplikationen blir man låst till en dator. Användaren tyckte även att serverapplikationen var den bättre av de båda. Men han påpekar att det kanske har att göra med att han är van att jobba mycket mot webben och att han färgas av det.