• No results found

6.2 Min egen testning

6.2.1 Testning av klientapplikationen

I det här kapitlet besvarar jag uppsatta kriterier utifrån klientapplikationen.

1. Fungerar applikationen som helhet?

Ja, applikationen fungerar, ytterligare kommentarer enligt följdfrågorna nedan.

1a. Fungerar tryckbara alternativ?

Man kan välja bland de olika alternativen i Comboboxen. Dock är Pippi Långstrump vald som alternativ utan att någon information visas redan då applikationen startas. Knappen Visa fler sökalternativ fungerar inte, men den är heller inte tänkt att fungera i det här stadiet. När tabellen har värden i sig kan man klicka på en önskad titel och få ytterligare information om den.

1b. Kan egen text skrivas in och användas för sökning?

Man kan skriva in båda siffror och bokstäver vid sökningen, även tecken som frågetecken accepteras. Det går att skriva in endast en bokstav, del av ord, ett ord eller flera ord. Efter att sökningen genomförts står sökkriterierna kvar tills användaren tar bort dem.

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

1c. Visas korrekt information vid sökning från Comboboxen?

Sökning från Comboboxen resulterar i att korrekt information visas i tabellen. Undantaget är att vid val av Emil i Lönneberga visas inte boken När lilla Ida skulle göra hyss.

1d. Visas korrekt information vid fritextsökning?

Vid fritt inskriven text visas de titlar som innehåller den inskrivna texten. Det eller de tecken som skrivs in måste finnas med i titeln för att visas och de måste återfinnas i samma ordning som de skrivs in.

1e. Visas korrekt ytterligare information vid titelval från tabellen?

När man klickar på en titel (eller del av den rad som titeln står i) visas ytterligare information om den. Dock kan man i vissa fall med viss försiktighet och nog- grann placering och uppsläppning av musen få en rad att markeras trots att ytter- ligare information om en annan titel visas.

Om man valt att visa ytterligare information om en titel sparar applikationen den radposition i tabellen som titeln låg på. Radpositionen används vid den nästkom- mande sökningen. Då visas direkt ytterligare information om den titel som hamnar på samma radposition utan användarens aktiva val (förutsatt att den radpositionen innehåller en titel).

2. Är applikationen förståelig?

Ja, för en användare som är någorlunda van vid datorer. Ytterligare kommen- tarer vid följdfrågorna.

2a. Används ett förståeligt språk?

Det språk som används är enkelt och kortfattat. En person med datorvana och tillräcklig kunskap bör förstå. Ordval som ”tryck enter” kan skapa förvirring om användaren inte vet vad enter är.

2b. Stämmer den text som finns med respektive uppgift?

Den text som finns beskriver uppgiften på ett korrekt sätt. Dock är beskrivning- arna väldigt kortfattade, vilket kan skapa förvirring hos en ovan användare.

2c. Löses samma sorts uppgift på samma plats i applikationen hela tiden?

Hanteringen av uppgifter sker på ett enkelt och tydligt sätt då de alltid sker på samma position. Applikationen är indelad som i tre horisontella fält. Sökning sker alltid i den översta delen. Sökresultatet placeras i tabellen i mitten där man också kan klicka på en specifik titel för mer information. Den ytterligare

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

3. Har det under utvecklingen framkommit några specifika begränsningar med applikationen?

En begränsning som på sätt och vis är lite passerad redan nu är användandet av den layout som jag valt. Jag har inget emot GridBagLayouten som jag använder mig av i sig, men man bör dela av fönstret i flera delar så att det inte bara är i en del som det är nu. Layoutvalet gör att texter med mera som är utplacerade i applikationen kan hoppa runt något då olika val görs. Exempelvis då en titel som är väldigt lång väljs gör det att närliggande objekt skjuts något i sidled. Det här problemet bör dock kunna avhjälpas genom att dela in fönstret i flera delar.

4. Har det under utvecklingen framkommit några specifika möjligheter med applikationen?

Den största möjligheten jag upplevt är egentligen GridBagLayouten. Även om den gett mig mycket huvudbry så har den också gett mig ett resultat som jag är nöjd med. På sätt och vis är det mesta som nya möjligheter, eftersom jag inte kunde så mycket innan och under arbetets gång sett nya möjligheter till lös- ningar hela tiden.

5. Kan man redan nu se några specifika begränsningar för applikationen vid vidareutveckling?

Jag ser egentligen inga begränsningar för applikationen. Av den introduktion jag fått av Java och min applikation så känns det som man kan göra i princip hur mycket som helst.

En begränsning kan annars vara att användaren behöver ha applikationen på sin dator för att använda den. Om man vill uppdatera applikationen eller stoppa in nya värden i databasen innebär det att användaren måste ladda ner ny version för att få tillgång till all information.

6. Kan man redan nu se några specifika möjligheter för applikationen vid vidareutveckling?

Det finns väldigt mycket jag skulle kunna tänka mig att göra. Till stor del bygger det på att databasen behöver utvecklas och mer värden läggas in för att sedan kunna bygga ut sökningen mera. Det skulle vara kul att ha mer fakta om varje bok och sen utveckla så det går att söka och sortera resultatet på fler sätt. Bilder på varje bok är också något som skulle vara kul. Jag ser inga problem med att lägga till en massa funktioner, under förutsättning att layouten först löses.

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

7. Extra synpunkter vad jag själv tycker är bra med applikationen

Jag tycker att applikationen är snygg, enkel och stilren. Den blev i stort sett som jag skissat på ett papper i början av arbetet då jag inte hade tänkt något i pro- grammeringsbanor ännu, vilket jag inte hade räknat med. Jag lyckades lägga in de sökfunktioner och presentera sökresultatet så som jag tänkt mig.

Jag tycker också att koden är ganska bra strukturerad så att det är lätt att hitta i den. Jag har antagligen mycket mer kod än en mer kunnig programmerare skulle ha använt sig av, eftersom jag säkert gjort saker krångligare än man behöver. Jag tycker ändå att resultatet blev bra utifrån mina förutsättningar och därför känner jag mig nöjd med den.

Jag tycker det är bra att man enkelt kan växla mellan olika titlar och se den ytterligare informationen om dem i nederkant av applikationsfönstret. Medvetet har jag undvikt att sökresultatet i tabellen byts ut eller försvinner när man tittar på den ytterligare informationen eftersom jämförelse mellan böcker då skulle försvåras.

8. Extra synpunkter vad jag själv tycker är dåligt med applikationen

Jag irriterar mig lite på att man kan, genom att klicka och dra med musen, flytta en kolumn och lägga den på en annan kolumns plats. Man kan alltså byta plats på dem i applikationen. Det är dock något som måste gå att låsa på något sätt. Jag kan tänka mig att det är svårare att sprida användningen av applikationen bland allmänheten eftersom det innebär att användaren måste installera app- likationen på sin dator. Jag tror att många föredrar att inte installera så mycket på sina datorer och det kan även vara jobbigt för användaren att behöva skaffa nya versioner om applikationen utvecklas med tiden.