• No results found

6.2 Min egen testning

6.2.2 Testning av serverapplikationen

I det här kapitlet besvarar jag uppsatta kriterier utifrån serverapplikationen.

1. Fungerar applikationen som helhet?

Ja, ytterligare kommentarer i följdfrågorna.

1a. Fungerar tryckbara alternativ?

Man kan välja bland de olika alternativen i Comboboxen, så fort man gjort ett val ändrar applikationen själv tillbaka så att ursprungstexten, Välj figur, visas. När man trycker på knappen, Visa fler sökalternativ, händer ingenting vilket överrensstämmer med förväntat beteende. När sökresultat finns i tabellen kan man klicka på valfri titel för att få upp mer information om denna.

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

1b. Kan egen text skrivas in och användas för sökning?

Man kan skriva in egen text i form av enskilda bokstäver, ord, del av ord eller flera ord. Siffror och tecken som frågetecken fungerar också att söka med. Efter att sökkriterie skrivits in och man tryckt enter så rensas sökfältet automatiskt.

1c. Visas korrekt information vid sökning från Comboboxen?

Korrekt information visas då man söker med hjälp av Comboboxen. Undantaget är att boken När lilla Ida skulle göra hyss inte kommer med när man söker efter böcker om Emil i Lönneberga.

1d. Visas korrekt information vid fritextsökning?

Korrekt information visas utifrån den text man angett som sökkriterie. Det sök- kriterie man anger måste återfinnas i titeln och i överrensstämmande ordning för att visas som resultat.

1e. Visas korrekt ytterligare information vid titelval från tabellen?

I tabellen är alla titlar länkade. När man klickar på en av titlarna visas rätt ytter- ligare information om vald titel.

2. Är applikationen förståelig?

Ja, en användare som är någorlunda van vid datorer bör förstå applikationen. Ytterligare kommentarer finns vid följdfrågorna.

2a. Används ett förståeligt språk?

Språket som används är enkelt och kortfattat. För en användare som är ovan vid datorer kan uttryck som ”tryck enter” skapa problem om man inte känner till att det är en tangent och var den sitter.

2b. Stämmer den text som finns med respektive uppgift?

Texten som finns vid respektive objekt överrensstämmer med uppgiften den är knuten till. Dock är hjälptexterna få och användaren får inte mycket hjälp att styras genom applikationen.

2c. Löses samma sorts uppgift på samma plats i applikationen hela tiden?

Alla uppgifter i applikationen sker på samma ställe hela tiden. Fönstret är indelat som i tre delar där den övre delen sköter sökningen. I mitten presenteras resulta- tet och där kan man alltid klicka på titlar för att få ytterligare information om dem. Den ytterligare informationen visas i nederdelen av fönstret.

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

3. Har det under utvecklingen framkommit några specifika begränsningar med applikationen?

Jag har kunnat lösa allt under utvecklingen. En sak som jag jobbade lite mer med var att få Comboboxen att reagera direkt efter val i listan istället för att användaren skulle behöva trycka på en knapp.

Beroende på om ytterligare information om en titel är aktiv eller inte så kan fönstrets storlek påverkas. När ingen titel visas får all information plats i föns- tret. Men när ytterligare information finns nertill läggs en rullist till i högerkant vilket gör att informationen skjuts in på sidan. Växlar man då mellan de olika lägena resulterar det i att informationen hoppar i sidled över sidan. Det här beror förstås även på användarens webbläsare och inställningar, men kan irritera.

4. Har det under utvecklingen framkommit några specifika möjligheter med applikationen?

Allt jag har velat lösa har lösts på något sätt, jag kan dock inte säga att några särskilda möjligheter påträffats. Jag är nöjd med att huvudsidan så att säga alltid finns kvar och att informationen i den byts ut, vilket var något jag funderade på en del i början av utvecklingen.

5. Kan man redan nu se några specifika begränsningar för applikationen vid vidareutveckling?

Den begränsning som jag ser är att om man vidareutvecklar applikationen, ut- vecklar databasen så den blir väldigt stor och inför många sökalternativ så finns det kanske viss risk att koden blir ganska rörig. Eftersom i princip all informa- tion som visas stoppas i HTML-tabeller för att det ska bli bra så blir det ganska långa komplicerade kodrader för den som inte är insatt.

Om man ska vidareutveckla applikationen och lägga ut den för allmän beskåd- ning måste man också börja ta hänsyn till fler webbläsare och hur pass många olika man vill att applikationen ska fungera i. I det här arbetet har jag inte tänkt på det, men i ett längre perspektiv bör kanske applikationen fungera på ett mer flexibelt sätt.

En begränsning som kan uppstå är om användaren inte har Internet, eller har problem med uppkopplingen, och av den anledningen inte kan använda applikationen.

6. Kan man redan nu se några specifika möjligheter för applikationen vid vidareutveckling?

Den största möjligheten för serverapplikationen är just att den är tillgänglig via Internet. Den når många intressenter och finns alltid tillgänglig. Det kan också

Kapitel 6 – Resultatet av utvärderingen

vara enkelt att lägga till nya värden i databasen och uppdatera applikationen utan att användaren störs eller behöver ladda ner något nytt.

Annars finns det mycket jag skulle kunna tänka mig att göra och det finns på så sätt många möjligheter förutsatt att fler värden stoppas in i databasen. Sökningen kan då byggas ut och man kan hitta mer information om respektive titel. Exem- pelvis kan bilder på varje bok då läggas in.

7. Extra synpunkter vad jag själv tycker är bra med applikationen

Självklart är det bra att den fungerar och jag kan också se Internet som en stor möjlighet. Att applikationen blir lätt att få tag i för många är en stor fördel. Sen beror det förstås på vem man ser som målgrupp och hur man vill att applikation- en ska användas och i vilket syfte.

Jag tycker också att det är bra att all information om en titel samlas under tabell- en eftersom det då är lättare att växla mellan två titlar och jämföra dem. Jag har av den anledningen medvetet valt att inte byta ut informationen i fönstret.

8. Extra synpunkter vad jag själv tycker är dåligt med applikationen

Det sämsta med applikationen är att jag tycker att den inte är så estetiskt tilltalande.