• No results found

Vad innebär de olika alternativen vad gäller antalet ärenden?

Nuvarande lagstiftning UA2 UA4 undantas efter inventering, dock inte i lika stor utsträckning som för UA2 där alla mindre vattendrag och sjöar undantas.

Det innebär också att antalet ärenden som gäller överprövning minskar.

Det bör noteras att tillämpningen av strandskyddsbestämmelserna skiljer och att det i vissa delar av landet undantas områden invid mindre sjöar och vattendrag skiljer och att det i vissa delar av landet undantas områden invid mindre sjöar och vattendrag. Det beroende på hur avgränsningarna gjorts.

Det bör noteras att tillämpningen av strandskyddsbestämmelserna skiljer och att det i vissa delar av landet undantas områden invid mindre sjöar och vattendrag.

Inventering av samtliga mindre vattendrag och sjöar torde dock innebära ett incitament för samtliga länsstyrelser att inte tillämpa egna avgränsningar utan att utifrån resultatet av gjorda

50

Bilaga 4 – Antaganden och beräkningar i kostnadsexempel

Kostnadsuppskattningen har tagits fram enligt följande:

 En ”standard” arbetsprocess för JA, UA2 och UA4 beskrivs, där det framgår vilka moment (ex handläggning, inventering etc.) som antas ske i varje utredningsalternativ.

 Egna antaganden görs kring hur många ärenden som antas hanteras i de olika utredningsalternativen. Motivering till antagandena beskrivs.

 Kostnader för varje moment har antagits i enlighet med övriga antaganden i rapporten.

Detta beskrivs nedan.

 Därefter summeras kostnader för varje process.

Antaganden

Följande standardprocesser har antagits.

Arbetsprocess

 Process för ett dispensärende

 Process när länsstyrelsen upphäver strandskyddet

 Process där länsstyrelsen återinför strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag

Process för dispens

 Kommunal handläggning av dispens (bekostas av sökande)

 Sökandes enklare inventering av områden, i samband med dispens

 Länsstyrelsen granskning av dispens (ej inklusive inventering eller platsbesök)

 Länsstyrelsen platsbesök i samband med dispens

Process för upphävande av skydd samt skapande av skydd

 Länsstyrelsens handläggning för upphävande alt skapande av strandskydd (ej inklusive inventering eller platsbesök)

 Länsstyrelsens inventering

Analys & Strategi 51

Följande kostnader och ärendemängder har antagits:

Kostnader för handläggning och inventeringar

Sökandes kostnad för kommunal handläggning av dispens (ej inklusive inventering eller platsbesök) = 8 900 kr.

Denna kostnad baseras på uppgifter från skriften Plan- och bygglovtaxa 2011- Mars 201135. Där presenterar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) underlag som stöd vid taxesättning för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens område. SKL ger ett rekommenderat värde om 8900 kr för en kommun med 20 000 till 50 000 invånare. Kommunen har rätt att enligt självkostnadsprincipen i kommunallagen debitera sökande för kostnaden.

Sökandes kostnad för en enklare inventering = 10 800 kr 36

Länsstyrelsen granskning av dispens (ej inklusive inventering eller platsbesök) = 3 700 kr

Vi har baserat den kostnaden på uppgifter om att länsstyrelsens handläggning vid hanterande av dispens för strandskydd för närvarande tar ut en avgift på 3700 kr.37

Länsstyrelsen platsbesök, i samband med dispens = 0 kr

Det saknas uppgifter för vad ett platsbesök kan kosta. Vi utgår från att den kostnaden, har räknats med i kostnaden för att granska (överväga överprövning samt överpröva) dispenser. Därmed sätts summorna här till 0.

Länsstyrelsens handläggning för upphävande alt skapande av strandskydd (ej inklusive inventering eller platsbesök)= 0 kr

Vi saknar uppgifter kring vad detta kan antas kosta. Nedan har vi antagit en kostnad för inventering. I inventeringskostnaden antas att länsstyrelsens handläggningstid också ingår.

35 Plan- och bygglovtaxa 2011- Mars 2011, Sveriges kommuner och Landsting, http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-620-0.pdf?issuusl=ignore

36 Det ligger även på den sökande vid dispensärenden att ta fram underlag som beskriver natur och friluftsvärden i aktuellt område, det vill säga en enklare inventering. Vi uppskattar kostnaden för detta till 10 800kr (12 x konsult timmar à 900 kr) för ett mindre område.

37 Det saknas uppgifter kring vilka kostnader länsstyrelsen har för övervägning av överprövning samt överprövning. Denna kostnad har därför baserats på den avgift för dispensärenden som länsstyrelsen för närvarande tar ut för de dispensärenden för prövning vid vattenskyddsområden. Avgiften är 3 700 kr.

http://www.lansstyrelsen.se/varmland/Sv/miljo-och-klimat/vatten-och-vattenanvandning/vattentakter/Pages/dispanser_tillstand_vattenskydd.aspx. Hämtat 2013-09-02.

52 Länsstyrelsen inventerar = 300 000 kr

Vi saknar uppgifter kring vad en inventering kostar. Länsstyrelsen i Skåne har beviljat bidrag för natursatsningar, varvid en del inventeringar ska genomföras.

http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/nyheter/2013/Pages/1,8-miljoner-till-kommunala-naturvardssatsningar-.aspx. Utifrån bedömningar av dessa projekt sätts här en egen skattat snittkostnad á 300 000 kr

Antaganden kring mängd ärenden och inventeringar

Antal dispensärenden intill mindre sjöar och vattendrag utanför högexploaterade områden Antal kommundispenser = 4 109 stycken (2010) och 4 023 stycken (2012).

Vi antar att 5% av kommundispenserna avser områden intill mindre sjöar och vattendrag utanför högexploaterade områden. Detta innebär att det totalt kan antas vara 200 ärenden per år.

Antal enklare inventeringar som genomförs av sökande

Vi antar att en enklare inventering genomförs för samtliga dispenser som sökande ansöker om.

Det vill säga lika många som antalet dispensärenden (200 per år enligt ovan).

Antal ärenden där övervägning av överprövning samt överprövning sker

Då vi satt en samlad kostnad för övervägning av överprövning samt överprövning antas här en och samma kostnad för länsstyrelsen för samtliga kommundispenser. Det innebär att kostnaden för de fall där överprövning inte sker troligen är lägre, medan kostnaden för de fall där överprövning krävs troligen är högre. 10% av samtliga kommundispenser (intill alla storlekar på vattendrag) överprövades enligt WSP:s tidigare rapport38. Om samma antal antas här innebär det 20 fall.

Antal inventeringar, genomföra av länsstyrelsen för att upphäva strandskyddet

Det saknas idag uppgifter kring om, och i sådana fall i vilken omfattning, länsstyrelser tillämpar att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag utanför högexploaterade områden.

Vissa länsstyrelser (cirkla hälften) tillämpar detta, utan stöd i lagen idag. I denna kostnadsberäkning antas därmed att inga inventeringar idag genomförs av länsstyrelsen för att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag.

Beräkningar av administrativa kostnader

Jämförelsealternativet

Flera varianter av vilka arbetsprocesser som tillämpas kan förekomma i JA. Det vi antar är mest troligt är att kommunen handlägger dispensärenden och att länsstyrelsen inte genomför några inventeringar för att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag. Detta då det saknas

38 Översyn av tillämpningen av strandskyddslagstiftningen, 2013.

http://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/regeringsuppdrag/2013/strandskydd/oversyn-tillampningen-strandskyddslagstiftningen-2013.pdf

Analys & Strategi 53

resurser. Då vissa länsstyrelser idag, utan stöd i lagen idag, redan tillämpar en upphävning av strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag antas endast att hälften av kommunens ärenden granskas (överväger överprövning samt överprövning).

54 Beräkning

Totalkostnad för JA uppskattas till = 4,3 milj kr.

Kostnad för sökande för kommunal handläggning uppskattas till 1,8 milj kr.

Kostnad för sökande för kommunal handläggning = antal kommundispenser * andel dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * kostnad kommunal handläggning= 4000 ärenden * 5% * 8 900 sek/ärende = 1,8 milj kr.

Kostnad för sökande för enklare inventering uppskattas till 2,2 milj kr.

Kostnad för sökande för enklare inventering = antal kommundispenser * andel dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * kostnad enklare inventering = 4000 ärenden * 5% * 10 800 sek/ärende = 2,2 milj kr

Kostnad för länsstyrelsen uppskattas till 0,4 milj kr.

Kostnad för länsstyrelsen = Kostnad för överprövning = antal kommundispenser * andel dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * adel ärenden länsstyrelsens handläggning övervägning av överprövning = 4000 ärenden * 5% * 50% * 3700 kr/ärende = 0,4 milj kr

Utredningsalternativ 2

I UA2 antas att den kommunala handläggningen helt upphör. Ett antagande sker att varje länsstyrelse genomför en inventering per år som beslutsunderlag för att återskapa strandskyddet.

Då inventeringen antas vara mer krävande antas att kostnaden för en inventering är 30% dyrare än i JA.

Beräkning

Totalkostnad för UA2 uppskattas till 8,2 milj kr

Kostnad för länsstyrelsen uppskattas till 8,2 milj kr.

Kostnad för länsstyrelsen = Kostnad för inventering inför återinförande av strandskydd = antal inventeringar per län * antal län * länsstyrelsens kostnad för inventering av områden = (1 inventering * 21 län) * (300 000 sek * (1 + 30%) = 8,2 milj kr.

Jämförelse med Jämförelsealternativet

I jämförelse med JA, minskas kostnaderna för sökande med totalt 4 miljoner kronor i UA2 (kommunal handläggning + enklare inventering)

I jämförelse med JA, ökar kostnaderna för länsstyrelsen i UA2 med 7,8 milj kr i UA2.

I jämförelse med JA, ökar de totala kostnaderna med 3,8 milj kr i UA2

Analys & Strategi 55

Utredningsalternativ 4

I UA4 antas att den kommunala handläggningen för dispensärenden till viss del kvarstår, men minskar i omfattning då länsstyrelsen till viss del upphävt strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag utanför högexploaterade områden. Här antas att 50% av dispensärendena intill mindre sjöar och vattendrag kvarstår. Då bättre beslutsunderlag finns för länsstyrelsen antas att länsstyrelsen endast behöver överväga överprövning och överpröva en mindre andel av kommunens dispenser. Här antas att 10 % av kommunens dispenser granskas för ev övervägning av överprövning. Då länsstyrelsen har fått mer pengar för att inventera naturområden antas att varje länsstyrelse genomför en inventering per år som beslutsunderlag för att eventuellt upphäva strandskyddet i vissa områden.

Beräkning

Totalkostnad för UA4 uppskattas till = 8,3 milj kr.

Kostnad för sökande för kommunal handläggning till 0,9 milj kr.

Kostnad för sökande för kommunal handläggning = antal kommundispenser * andel dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * andel dispenser som kvarstår intill dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * kostnad kommunal handläggning =(4000 ärenden * 5% * 50 % * 8 900 sek/ärende) = 0,9 milj kr.

Kostnad för sökande för enklare inventering uppskattas till 1,1 miljoner kr

Kostnad för sökande för enklare inventering = antal kommundispenser * andel dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * andel dispenser som kvarstår intill dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * kostnad enklare inventering = 4000 ärenden * 5% * 50 % * 10 800 sek/ärende Kostnad för länsstyrelsen uppskattas till 6,3 milj kr.

Kostnad för länsstyrelsen = Kostnad för överprövning + Kostnad för inventering av områden för upphävande av strandskydd = (antal kommundispenser * andel dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * andel dispenser som kvarstår intill dispenser intill mindre sjöar och vattendrag * adel ärenden länsstyrelsens handläggning övervägning av överprövning) + (antal inventeringar per län

* antal län * länsstyrelsens kostnad för inventering av områden) = (4000 ärenden * 5% * 50% * 10 % * 3700 kr/ärende) + (1 inventering * 21 län * 300 000 sek) = 6,3 milj kr

Jämförelse med Jämförelsealternativet

I jämförelse med JA, minskas kostnaderna för sökande med totalt 2 milj kronor i UA4 (kommunal handläggning + enklare inventering)

I jämförelse med JA, ökar kostnaderna för länsstyrelsen med 5,9 milj kr i UA4.

I jämförelse med JA, ökar de totala kostnaderna med 3,9 milj kr i UA4.

Jämförelse med Jämförelsealternativet

I jämförelse med UA2, ökar kostnaderna för sökande med totalt 2 milj kronor (kommunal handläggning + enklare inventering) i UA4

I jämförelse med UA2, minkar kostnaderna för länsstyrelsen med 1,9 milj kr i UA4

56

I jämförelse med UA2, ökar de totala kostnaderna med 0,1 milj kr i UA4

Jämförelse mellan utredningsalternativ

Sökandes kostnad

Kommunens kostnader

Länsstyrelsens kostnader

Totalkostnad

JA 4,0 mil kr 0 mil kr 0,4 mil kr 4,4 mil kr

UA2 0 mil kr 0 mil kr 8,2 mil kr 8,2 mil kr

UA4 2,0 mil kr 0 mil kr 6,3 mil kr 8,3 mil kr

Skillnad UA2 – JA - 4,0 mil kr 0 mil kr 7,8 mil kr 3,8 mil kr Skillnad UA4 – JA - 2,0 mil kr 0 mil kr 5,9 mil kr 3,9 mil kr Skillnad UA2 - UA4 - 2,0 mil kr 0 mil kr 1,9 mil kr - 0,1 mil kr

Tabell 10. Jämförelse av räkneexempel för kostnadsskattning mellan utredningsalternativen En jämförelse mellan utredningsalternativen visar att, med de antaganden som gjorts gällande antal dispensärenden samt inventeringar av områden, så skattas kostnaderna i både UA2 och UA4 högre än i JA. Kostnaderna ökar framförallt för länsstyrelserna. Den kostnad som länsstyrelserna antas bespara i minskad mängd ärenden att granska (överväga överprövning) samt överpröva understiger, med de antaganden som gjorts, kraftigt den ökade kostnad som uppstår för länsstyrelserna att inventera naturområden för att antingen återskapa eller upphäva strandskyddet i UA2 och i UA4.

I denna utredning har antagits att en inventering genomförs årligen i varje län. Det antas en kostnad à 300 000 kr för en inventering för att häva strandskyddet (UA4). Kostnaden för att återinförs strandskyddet (UA2) antas bli 30% dyrare dvs. 390 000 kr. Det innebär att kostnaderna för länsstyrelserna ökar i jämförelse med dagens kostnader, i ett räkneexempel med knappt 8 miljoner kronor i UA2 och knappt 6 miljoner kronor i UA4.

Bägge utredningsalternativen innebär en minskad kostnad för sökande för kommunal handläggning, där UA2 antas bespara sökande mest resurser.

Analys & Strategi 57

Related documents