• No results found

2 ARBETSINSATSER OCH KOSTNADER FÖR SÖKANDE,

2.6 Sammanfattning Arbetsinsatser och kostnader

I detta delkapitel görs en jämförande analys där skillnader i utredningsalternativ och jämförelsealternativ synliggörs, utifrån den beskrivning av de olika arbetsinsatser och kostnader som beskrivs i de tidigare delarna av detta kapitel. Jämförelsen genomförs både kring vilka processteg som tillkommer, respektive faller bort, samt att räkneexemplet för kostnadsskattningen analyseras.

Analys av arbetsprocesserna

Nedan följer en jämförelse mellan arbetsprocesser både när det gäller dispensärenden, länsstyrelsen upphäver strandskyddet och länsstyrelsen återinför strandskyddet. Slutsatser presenteras både inom respektive arbetsprocess samt i jämförelse mellan arbetsprocesserna.

Arbetsprocess: Dispensärenden

När det gäller arbetsprocessen för dispensärenden är den största skillnaden mellan JA, UA2 och UA4 att dispensärenden helt kan antas upphöra i UA2 22.

Det är idag inte klarlagt hur kommunerna alternativt länsstyrelserna praktiskt ska avgränsa och redovisa var strandskyddet upphört att gälla. Ett bristfälligt kartunderlag innebär svårigheter att bedöma strandlinjen och vilka delar av ett vattendrag som är undantagna med mera. Klargörs inte

22 Förutsatt att dispens inte kommer att sökas i de områden där länsstyrelsen återinfört strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag

24

detta i exempelvis ett tydligare kartunderlag kan det antas att kommunens informella kontakter med sökande kommer att öka.

Det är svårt att uttala sig om länsstyrelsernas informella kontakt med kommunerna kring gränsdragningsproblematik kommer att öka eller kvarstå på samma nivå som idag. Om det uppstår en gränsproblematik finns en risk att tvistefrågor kan öka. Om beslut tas att lättnader i lagen ska införas enligt UA2, kan det därmed vara av stor vikt att dessa frågor i förväg hanteras.

För de områden där strandskyddet är återinfört, i UA2, bör kunna antas att det finns en tydlighet i underlagsmaterialet och att det här inte råder några gränsdragningsproblem.

Länsstyrelsernas roll som granskare av kommunens dispensärenden vid övervägning av överprövning försvinner helt i UA2. Detta innebär en minskad formell arbetsmängd. Däremot försvinner också länsstyrelsens möjlighet att granska att rätt områden har undantagits från strandskyddet, utan detta åläggs helt att följas av kommunen.

Skillnaden mellan JA och UA4 är att länsstyrelsen i UA4 sannolikt har upphävt strandskyddet i fler områden intill mindre sjöar och vattendrag. Är strandskyddet i större omfattning upphävt kommer ärendemängden att minska i UA4 jämfört med JA.

Arbetsprocess: Upphävande av strandskydd

När det gäller arbetsprocessen länsstyrelsen upphäver strandskyddet är den största skillnaden mellan JA, UA2 och UA4 att länsstyrelsen behov av att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag helt upphör i UA2, då strandskyddet här generellt har upphävts. Skillnaden mellan JA och UA4 är att länsstyrelsen i UA4 kommer att inventera fler områden och sannolikt upphäva strandskyddet i fler områden. Det innebär att ärendemängden kommer att bli mest omfattande i UA4.

Arbetsprocess: Återinförande av strandskydd

När det gäller arbetsprocessen länsstyrelsen återinför strandskyddet är den största skillnaden mellan JA, UA2 och UA4 att detta endast är aktuellt i UA2.

Slutsats: Arbetsprocesser

Sammantaget kan konstateras att JA innebär minst arbetsmängd för länsstyrelsen. Länsstyrelsens roll i JA är till största del att granska kommunernas prövningar av dispens och att överväga överprövning av dispenser. UA2 och UA4 innebär en större arbetsmängd för länsstyrelserna att genomföra ett flertal inventeringar. Samtidigt kommer länsstyrelsen att besparas tid i UA2 då granskning av kommunernas prövningar av dispenser helt upphör23. I UA4 antas det bli färre granskningsärenden.

För kommunerna innebär JA den största arbetsmängden. Kostnaderna för kommunens arbete kan emellertid helt läggas på sökande enligt självkostnadsprincipen i kommunallagen. I UA2 upphör

23 det förutsätts att inga dispenser ansöks i de områden där länsstyrelsen har återinfört strandskydd

Analys & Strategi 25

helt kommunens roll i frågan rent formellt, då dispensärenden försvinner. I UA4 kan antas att det blir färre ärenden. Kommunens informella kontakter med sökande kan dock kvarstå.

Skillnaden mellan arbetsprocesserna för de olika utredningsalternativen är att arbetsinsatsen förskjuts från kommun, där sökande står för kostnader enligt självkostnadsprincipen enligt kommunallagen, till att läggas hos länsstyrelsen i UA2 och i UA4. Detta visas nedan i tabell 1. En viktig del att beakta är att vissa länsstyrelser redan idag gör undantag för lovsökningar intill mindre sjöar och vattendrag utanför högexploaterade områden, utan stöd i gällande lag. För dessa länsstyrelser kommer inga skillnader uppstå mellan JA och UA2, då länsstyrelserna i praktiken

strandskyddet Ej aktuellt Ej aktuellt Ej aktuellt (++)

Återinförande av

strandskyddet Ej aktuellt Ej aktuellt (++) Ej aktuellt

Tabell 1. Jämförelse av arbetsinsatser mellan utredningsalternativen (UA2 och UA4) med dagens lagstiftning och tillämpning (JA). Där + visar på ökad arbetsinsats, ++ betydligt ökad arbetsinsats och – minskad arbetsinsats, Ej aktuellt betyder att arbetsmomentet inte finns i utredningsalternativet.

Observera att kommunens handläggning, helt kan finansieras av sökande enligt självkostnadsprincipen enligt kommunallagen.

I JA-U2 finns dispenssökningsprocessen inte kvar, då strandskyddet är upphävt. Det antas även att få formella dispensansökningar görs för områden där strandskyddet är återinfört. I JA-U4 kan det antas att arbetsmängden för dispenssökningar blir mindre, då fler områden har upphävt strandskydd efter ökad inventering.

Analys av Inventering av områden

För inventering av områden, antar vi att det idag inte genomförs några inventeringar av länsstyrelsen för att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag. En enklare inventering antas utföras av sökande vid ansökan om dispens. Vi har inte kunnat skatta i vilken omfattning länsstyrelsen behöver genomföra inventeringar i UA2 och i UA4. Det kan dock konstateras att det kan bli fråga om fler inventeringar i både UA2 och UA4 än i JA.

I UA2 kan antas att högre krav ställs på inventeringarna för att återinföra strandskydd. Sannolikt är det fråga om mycket stora områden med mindre vattendrag och sjöar som behöver inventeras om strandskyddet ska återinföras i områden med höga natur- och friluftsvärden. Detta innebär att arbetsbördan kommer att öka för länsstyrelsen i inventering inför återinförande av strandskydd.

För kommuner minskar arbetsbördan när dispensprocessen försvinner.

I UA4 är det sannolikt att kostnaderna för inventeringar för eventuellt upphävande av strandskydd blir mycket omfattande. Detta innebär att arbetsbördan kommer att öka för länsstyrelsen i

inventering inför upphävande av strandskydd. För sökande minskar arbetsbördan eftersom dispensärendena förväntas minska.

26

Sökande Kommunal

handläggning

Länsstyrelsens handläggning JA - UA2 JA- UA4 JA - UA2 JA- UA4 JA-UA2 JA-UA4 Dispensärenden

Inventering (-) (-) / (0) - (-) / (0) - (-) / (0)

Platsbesök - (-) / (0) - (-) / (0) - (-) / (0)

Upphävande av

strandskyddet Ej aktuellt Ej aktuellt Ej aktuellt

Inventering (++)

Platsbesök (++)

Återinförande av

strandskyddet Ej aktuellt Ej aktuellt Ej aktuellt

Inventering (++)

Platsbesök (++)

Tabell 2. Jämförelse mellan behov av inventeringar och platsbesök mellan utredningsalternativen (UA2 och UA4) med dagens lagstiftning och tillämpning (JA). Där + visar på ökad arbetsinsats, ++ betydligt ökad arbetsinsats och – minskad arbetsinsats, Ej aktuellt betyder att arbetsmomentet inte finns i utredningsalternativet.

Observera att kommunens handläggning, helt kan finansieras av sökande enligt självkostnadsprincipen enligt kommunallagen.

I JA-U2 finns dispenssökningsprocessen inte kvar, då strandskyddet är upphävt. Det antas även att få formella dispensansökningar görs för områden där strandskyddet är återinfört Det betyder att arbetsmomentet inventering för dispens försvinner i UA2 jämfört med JA. I JA-U4 kan det antas att arbetsmängden inventering för

dispenssökningar blir mindre, då fler områden har upphävt strandskydd efter ökad inventering.

Analys & Strategi 27

Analys av skillnader i kostnadsskattning

En jämförelse mellan utredningsalternativen visar att kostnaderna i både UA2 och UA4 skattas högre än i JA.24 Kostnaderna ökar framförallt för länsstyrelserna. Den kostnad som länsstyrelserna antas bespara i minskad mängd ärenden att granska, samt överpröva, understiger kraftigt den ökade kostnad som uppstår på grund av inventering av naturområden, för att antingen återskapa eller upphäva strandskyddet i UA2 och i UA4.

Båda utredningsalternativen innebär en minskad kostnad för sökande, där UA2 antas bespara sökande mest resurser.

Som framgår av räkneexemplet i tabell 3 innebär JA lägst totalkostnader. Kostnaden för den sökande är dock störst i JA.

Sökandes kostnad

Kommunens kostnader

Länsstyrelsens kostnader

Totalkostnad

JA 4,0 mil kr 0 mil kr 0,4 mil kr 4,4 mil kr

UA2 0 mil kr 0 mil kr 8,2 mil kr 8,2 mil kr

UA4 2,0 mil kr 0 mil kr 6,3 mil kr 8,3 mil kr

Skillnad UA2 – JA - 4,0 mil kr 0 mil kr 7,8 mil kr 3,8 mil kr Skillnad UA4 – JA - 2,0 mil kr 0 mil kr 5,9 mil kr 3,9 mil kr Skillnad UA2 - UA4 - 2,0 mil kr 0 mil kr 1,9 mil kr - 0,1 mil kr

Tabell 3. Jämförelse av räkneexempel för kostnadsskattning mellan utredningsalternativen.

Kostnaden för den kommunala handläggningen är i exemplet överförd på den sökande enligt självkostnadsprincipen.

24 Med de antaganden som gjorts gällande antal dispensärenden samt inventeringar av områden.

28

3 Strandskyddet jämfört med andra

Related documents