• No results found

2 ARBETSINSATSER OCH KOSTNADER FÖR SÖKANDE,

2.5 Administrativa resurser - kostnadsskattning

I de arbetsprocesser som tidigare beskrivits, redovisas arbetsmoment som uppstår för sökande, kommun och länsstyrelse. När det gäller kostnader för handläggning av dispensärenden har kommunen enligt kommunallagen rätt att ta ut avgifter enligt självkostnadsprincipen.

Kommunernas kostnad för ett formellt dispensärende ska därmed helt vara överförd på den sökande. Avgifter tas däremot inte ut för de informella kontakter som sker, innan ett formellt dispensärende.

I kommande kapitel beskrivs vilka kostnader som uppstår, samt kan besparas för sökande i de olika utredningsalternativen. Detta följs av ett räkneexempel som tagits fram för att illustrerar vilka administrativa resurser och kostnader som kan skattas uppstå för de olika utredningsalternativen.

Kostnader för sökande

I detta delkapitel presenteras en jämförande analys av de båda alternativen, minskade kostnader för de som ska bygga eller minskade kostnader för de som ska utföra åtgärder, när det inte behövs strandskyddsdispens.

Kommunal strandskyddsavgift

En kommun bestämmer själv de avgifter som de kommunala nämnderna debiterar.

Självkostnadsprincipen gäller och det är kommunfullmäktige som fattar beslut om taxan. Många kommuner har bestämmelser om avgift för prövning av ärenden om strandskyddsdispenser i sin

15 Den sökande av dispens ansvarar inför kommunen för inventeringen.

20

plan- och bygglovtaxa. Fördelen med samordning med bestämmelser om avgift i plan-och bygglovstaxa kan vara att avgifter för prövningen av dispensärendet i förekommande fall samordnas med avgifter för prövningen av bygglovet. Då vi inte har hittat någon sammanställning av olika kommuners avgifter har vi gjort en sökning på internet med sökorden ”strandskydd” +

”avgift” och fått fram uppgifter som visar på att avgiften varierar från 3800 kronor till 9790 kronor. För länsstyrelsens handläggning vid hanterande av dispens för strandskydd tas för närvarande en genomsnittlig avgift på 3700 kr. I skriften Plan- och bygglovtaxa 2011- Mars 201116, presenterar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) underlag som stöd vid taxesättning för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens område. SKL ger ett rekommenderat värde om 8900 kr för en kommun med 20 000 till 50 000 invånare.

Kostnad inventering av område.

Det ligger på den sökande att vid dispensärenden ta fram underlag som beskriver natur och friluftsvärden i aktuellt område, det vill säga en enklare inventering. Vi uppskattar kostnaden för detta till 10 800kr (12 x konsult timmar à 900 kr) för ett mindre område17. Kostnaden är beroende av hur stort området som inventeras och om marken är exploaterad sen tidigare eller inte.

Avgifterna blir följande (för områden som berör sjöar under en hektar och vattendrag under en meters bredd utanför högexploaterade områden):

JA 8 900 kr Kommunal strandskyddsavgift 10 800 kr Kostnad för inventering av område 19 700 kr Total kostnad

UA2 0 kr Strandskyddet är upphävt och dispens behövs ej

19 700 kr Total kostnad i områden där strandskydd återinförts (samma avgift som JA) – troligtvis väldigt få fall.

UA4 0 kr I områden där länsstyrelsen har upphävt strandskyddet.

19 700 kr Total kostnad i områden där strandskydd råder (samma som JA) - troligtvis färre fall än i JA, då länsstyrelsens upphävande av strandskydd i vissa områden kommer minska mängden dispensansökningar

Den sökande kommer alltså få en lägre kostnad i de flesta fallen om UA2 eller UA4 införs.

16 Plan- och bygglovtaxa 2011- Mars 2011, Sveriges kommuner och Landsting, http://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-620-0.pdf?issuusl=ignore

17 WSP:s erfarenhet (Avdelningen Landskap & Miljö på Samhällsbyggnad)

Analys & Strategi 21

Räkneexempel - administrativa kostnader

Ett räkneexempel har tagits fram för att illustrera vilka administrativa resurser och kostnader som kan uppstå för de olika utredningsalternativen. Motiv till vilka kostnadsposter som valts redovisas i fotnoterna nedan. I bilaga 3 redovisas mer utförligt vad de olika utredningsalternativen innebär för administrativa resurser och i bilaga 4 redovisas mer utförligt vad kostnadsposterna innehåller och vilka beräkningsantaganden som genomförts.

Följande kostnadsposter har antagits:

Sökandes kostnad för kommunal handläggning av dispens = 8 900 kr Sökandes kostnad för inventering av område = 10 800 kr

Länsstyrelsens övervägning av överprövning samt överprövning av dispens =3 700 kr 18 Länsstyrelsens inventeringskostnad för att upphäva strandskydd (JA & UA4) = 300 000 kr 19 Länsstyrelsens inventeringskostnad för att återinföra strandskydd (UA2) = 390 000kr 20

Kostnadsskattning JA

Flera varianter av vilka arbetsprocesser som tillämpas kan förekomma i JA, se tidigare kapitel 2.1–2.4. Det mest troliga är att sökande genomför en enklare inventering, kommunen handlägger dispensärenden och att länsstyrelsen inte genomför några inventeringar för att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag. Detta då länsstyrelsen saknar resurser.

Då vissa länsstyrelser idag, utan stöd i lag, redan tillämpar en upphävning av strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag antas att endast hälften av kommunens ärenden granskas (överväger överprövning samt överprövning).

18Uppgifter kring vilka kostnader länsstyrelsen har för övervägning av överprövning samt överprövning saknas. Denna kostnad har därför baserats på den avgift för dispensärenden som länsstyrelsen för närvarande tar ut för de dispensäreden för prövning vid vattenskyddsområden. Avgiften är 3 700 kr.

http://www.lansstyrelsen.se/varmland/Sv/miljo-och-klimat/vatten-och-vattenanvandning/vattentakter/Pages/dispanser_tillstand_vattenskydd.aspx. Hämtat 2013-09-02.

19Uppgifter kring vad en inventering kostar saknas. Länsstyrelsen i Skåne har beviljat bidrag för natursatsningar, varvid en del inventeringar ska genomföras.

http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/nyheter/2013/Pages/1,8-miljoner-till-kommunala-naturvardssatsningar-.aspx. Utifrån bedömningar av dessa projekt sätts här en egen skattat snittkostnad à 300 000 kr.

20 På samma sätt som ovan (fotnot 16) saknar vi uppgifter kring vad en inventering kostar. Vi har antagit att det är 30% dyrare kostnad att utföra en inventering för att återinföra strandskyddet i UA2.

22

Uppskattning av kostnader JA

Uppskattad kostnad för sökande för kommunal handläggning: 1,8 miljoner kr Uppskattad kostnad för sökande för enklare inventering: 2,2 miljoner kr Uppskattad kostnad länsstyrelsens handläggning: 0,4 miljoner kr

Uppskattad totalkostnad: 4,3 miljoner kr

Kostnadsskattning UA2

I UA2 antar vi att sökandes behov av en enklare inventering samt att den kommunala handläggningen helt upphör.21 Vi antar också att varje länsstyrelse genomför en inventering per år som beslutsunderlag för att återskapa strandskyddet. Då inventeringarna troligtvis är mer krävande för att visa att natur och friluftsvärdena är höga, se kapitel 2.4, antas att kostnaden för inventeringar är 30 % dyrare än det standardpris för en inventering som antagits.

Uppskattade kostnader UA2

Uppskattad kostnad för sökande för kommunal handläggning: 0 miljoner kr Uppskattad kostnad för sökande för enklare inventering: 0 miljoner kr Uppskattad kostnad länsstyrelsens handläggning: 8,2 miljoner kr

Uppskattad totalkostnad: 8,2 miljoner kr

21 Möjligheten att söka dispens i de områden där länsstyrelsen återinfört strandskyddet kommer finnas kvar.

Här antas dock att den ärendemängden blir så pass försumbar att vi här helt räknar med att den försvinner.

Se resonemang i kapitel 2.1.

Analys & Strategi 23

Kostnadsskattning UA4

I UA4 kvarstår troligtvis den sökandes behov av att genomföra en enklare inventering. Den kommunala handläggningen för dispensärenden kvarstår till viss del men minskar i omfattning då länsstyrelsen till viss del upphävt strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag utanför högexploaterade områden. Här antas att 50 % av dispensärendena intill mindre sjöar och vattendrag kvarstår. Då bättre beslutsunderlag finns för länsstyrelsen antas att länsstyrelsen endast behöver överväga överprövning och överpröva en mindre andel av kommunens dispenser. Här antas att 10 % av kommunens dispenser granskas för eventuell övervägning av överprövning. Då länsstyrelsen har fått mer pengar för att inventera naturområden antas att varje länsstyrelse genomför en inventering per år som beslutsunderlag för att eventuellt upphäva strandskyddet i vissa områden.

Uppskattade kostnader UA4

Uppskattad kostnad för sökande för kommunal handläggning: 0,9 miljoner kr Uppskattad kostnad för sökande för enklare inventering: 1,1 miljoner kr Uppskattad kostnad länsstyrelsens handläggning: 6,3 miljoner kr

Uppskattad totalkostnad: 8,3 miljoner kr

Related documents