• No results found

Na základě Olweusova dotazníku byl vytvořen on-line webový dotazník, který se sklá-dal ze tří částí a obsahoval 23 uzavřených otázek.

V první části byla zjišťována všeobecná a popisná data průzkumného vzorku, tj. pohlaví respondentů, jejich oblíbenost ve škole a vztah ke kamarádům.

Ve druhé části byla v 10 otázkách zjišťována data týkající se nevirtuální šikany včetně úvodního zjištění klimatu ve třídě – ve škole, např.:

 Jak často jsi byl(a) od Vánoc šikanován?

 Ze kterého ročníku byl žák (žákyně) nebo žáci (žákyně), kteří Tě šikanovali?

 Pokud jsi byl šikanován, bylo to jedním nebo více žáky?

 Pokusil se někdo z tvého okolí šikaně v období od Vánoc zabránit?

Ve třetí části dotazníku pak byly opět v 10 otázkách zjišťovány údaje týkající se mož-ností práce respondentů na PC a vlivu kyberšikany na ně, např.:

 Kolik času ve všední den trávíš u PC, noteboku, ipadu nebo iphone?

 Máš pravidelný přístup k PC nebo notebooku? Můžeš zatrhnout více než 1 mož-nost.

 Jak často jsi byl kyberšikanován od Vánoc?

 Jakými způsoby kyberšikana probíhala (můžeš zaškrtnout více než 1 odpověď)?

Za 3. otázkou byl vložen komentář s vysvětlením výrazu „šikana“ a za 13. otázkou ko-mentář se slovu „kyberšikana“.

Otázky použité v testu byly navrženy tak, aby umožnily jak hodnocení školní šikany, tak i hodnocení školní kyberšikany a jejich následné porovnání.

Dotazník byl vytvořen pomocí on-line aplikace GoogleDocs. Ta umožňuje zdarma vy-tvářet a publikovat dotazníky, shromažďovat data zadaná respondenty, statisticky je vyhodnocovat a exportovat ve formě tabulek.

35

Příklad obrazovky s dotazníkovou otázkou v zobrazení, ve kterém ji viděli respondenti, je na obr. č. 1. Tento dotazník je možné v plné verzi shlédnout na odkazu http://sikana-kybersikana.nazory.cz/.

Obrázek č. 2: Ukázka on-line dotazníku jak ho viděli respondenti

Z obrázku č. 2 je patrná jedna forma zpracování dotazníku v GoogleDocs. Údaje jsou shrnuty do procentuálního vyjádření.

Další možná forma výstupu z dotazníku je viditelná na obrázku č. 3. Jedná se o tabulku v Excelu, z níž lze všechna data podrobně vyčíst. Ke každému respondentovi jsou zde slovně uvedeny všechny odpovědi, takže jsou z ní dobře zjistitelné případné vazby, vztahy a souvislosti.

36

Obrázek č. 3: Náhled na obrazovku s vyhodnocením otázek

Obrázek č. 4: Výsledná data z dotazníku – tabulka s daty exportovatelnými do Excelu

37 3.4 Realizace výzkumu

Z časového hlediska bylo hodnocené období omezeno dobou od Vánoc do dne vyplňo-vání dotazníku, tj. cca 20 týdnů.

Výzkum byl realizován v druhém čtvrtletí (květen) roku 2012 pomocí on-line dotazní-ku. Nejprve bylo provedeno ověření funkcionality dotazníku – učitelům smluvených škol byl dotazník zpřístupněn. Ti se ho pokusili vyplnit a e-mailem sdělili jeho srozumi-telnost pro žáky. V průběhu jednoho týdne pak proběhlo jeho vyplňování respondenty v počítačových učebnách jejich kmenových základních škol.

Byly realizovány následující dílčí činnosti:

 Navržení a příprava on-line dotazníku.

 URL adresa byla zaslána pedagogům na jednotlivé školy.

 Pod dohledem pedagogů žáci dotazník on-line vyplnily.

 Dotazníky byly prohlédnuty z hlediska kompletního vyplnění.

 Bylo provedeno vyhodnocení zbývajících relevantních dotazníků.

3.5 Popis zkoumaného vzorku

Anonymní dotazník, který byl vypracován pro potřeby této bakalářské práce, byl zamě-řen na závislost výskytu kyberšikany na šikaně u žáků 7. a 8. tříd základní školy, na možnosti přístupu takto starých dětí k PC, notebooku, iPadu či iPhonu.

Celkem bylo osloveno asi 140 dětí ve věku 13 a 14 let, podíl chlapců a dívek byl při-bližně stejný. Dotazníky byly distribuovány pomocí odkazu na Internetu, který děti měly vyplnit během hodiny informatiky. Bohužel připojení škol nebylo vždy ideální, takže se některé vyplněné dotazníky z důvodu velkého množství informací, odcházejí-cích v určitý okamžik, nezaevidovaly. Výsledkem je 100 evidovaných a kompletně vy-plněných dotazníků.

Odpovídající respondenti byli z jedné pražské školy a jedné spádové základní školy na Děčínsku. Na obou působí výchovný poradce a jsou pravidelně pořádány preventivní programy s různým zacílením.

38

Pražská škola je zaměřena na výuku jazyků a je považována za výběrovou. Co do počtu žáků je největší základní školou obvodu Praha 6. Ve dvou budovách se vyučuje okolo 850 žáků.

Hlavní budova na náměstí Svobody je sídlem ročníků 3.–9. včetně oddělení školní dru-žiny pro 3.–5. ročník, školního klubu s mnoha kroužky a moderní školní jídelny.

V budově v Českomalínské ulici jsou ročníky 1.–2. a oddělení školní družiny pro tyto třídy včetně kroužků.

ZŠ Emy Destinnové žákům poskytuje, intenzivní výuku 4 cizích jazyků, výjezdy do zahraničí, výjezdy do škol v přírodě s náplní zdravého životního stylu a ekologické vý-chovy, soutěže vědomostí, sportovní i umělecké, projekty v rámci školy i jednotlivých tříd, pomoc psychologa a speciálního pedagoga.

Nebrání se integraci postižených žáků, snaží se jejich začleňování využít výchovně a učit ostatní žáky empatii, nesobectví a pomoci druhým. V rámci této činnosti škola úzce spolupracuje se Základní školou speciální v Rooseveltově ulici, centrem Vertikála a Speciálním pedagogickým centrem.

Od školního roku 2006/07 je zde plněn školní vzdělávací program AD ASTRA. I přes velké sociální rozdíly u dětí, které ji navštěvují, zde dosud žádné problémy se šikanou ani kyberšikanou oficiálně řešeny nebyly (Charakteristika školy, 2012).

Severočeská škola je co do počtu žáků menší, problémy zde vznikající souvisí převážně s docházkou romských dětí. Nicméně ani zde se dosud žádné zásadní problémy se šika-nou ani kyberšikašika-nou nevyskytly.

Škola ve Verneřicích zabezpečuje základní vzdělání pro děti nejen z Verneřic, ale i z dalších šesti spádových obcí, nacházejících se ve východní částí Českého středohoří (Merboltic, Příbrami, Rychnova, Valkeřic, Mukařova a Lovečkovic). 1.–9. ročník ZŠ navštěvuje okolo 150 žáků, kapacita je 222 žáků. Žáci jsou vyučováni podle Školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Pro výuku jsou používány dvě budovy (1.–5. ročník, 6.–9. ročník). V budově pro 1. stupeň je od září 2002 v provozu PC učeb-na. V druhé budově se nachází tělocvična a odborná učebna pro výuku chemie, fyziky, hudební výchovy; tato učebna rovněž slouží ke sledování televize a videa. V prosinci 2005 byla do této učebny zakoupena interaktivní tabule, datový projektor a notebook.

39

Pro tělesnou výchovu se využívá i sportovní hala s kapacitou sto žáků (není součástí školy). Školní družina a jídelna mají vyhrazené prostory v budově při MŠ. Součástí naší příspěvkové organizace je i mateřská škola (Stručné představení školy, 2012).

4 Výsledky šetření

Primární data s četnostmi odpovědí na jednotlivé otázky uložila aplikace GoogleDocs do tabulky, která byla následně exportována do formátu tabulkového editoru Excel. Ta-to data pak byla zpracována standardními postupy a rozdělena do dílčích tabulek umož-ňujících vyhodnocení jednotlivých odpovědí. Pro tato data pak byly také vypočteny základní veličiny popisné statistiky a standardními statistickými metodami pro vzorky malé četnosti bylo provedeno ověření předpokladů.

Graf č. 1: Genderové rozdělení respondentů

4.1 Frekvence šikany a kyberšikany

Byla zjišťována prevalence šikany a kyberšikany v období od Vánoc a jejich vzájemná souvislost. Výsledky jsou uvedeny v grafech č. 1, 2 a 3.

45%

55%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Děvče Chlapec

Jsi děvče nebo chlapec?

40

Graf č. 2: Frekvence šikanování respondentů za určité časové období

Dle údajů v grafu č. 2 se v období od Vánoc většina (78 %) respondentů se šikanou ne-setkala. Pouze 14 % dětí uvádí, že v této době bylo šikanováno jednou až dvakrát a 6 % odpovídajících dvakrát či třikrát měsíčně. Častější šikanu – jednou týdně – přiznává 1 % dětí a 2 % dokonce několikrát týdně.

Graf č.3: Frekvence kyberšikanování respondentů za určité časové období

Z grafu č. 3 je patrné, že 79 % dětí za poslední dobu kyberšikanováno nebylo. 15 % dětí pocítilo útok jednou nebo dvakrát a pouze 3 % v období od Vánoc dvakrát nebo třikrát.

2 % respondentů sdělila, že se cítila kyberšikanována přibližně jednou týdně a 1 % dětí dokonce několikrát týdně.

Jak často jsi byl(a) od Vánoc šikanován?

79%

Jak často jsi byl kyberšikanován od Vánoc?

41

I když dětem byly v dotazníku přesně vysvětleny pojmy „šikana“ a „kyberšikana“

a v bodech č. 5 a 19 nastíněny možnosti agrese, jsou odpovědi velmi závislé na „vnitř-ním cítění“ a psychické odolnosti každého z nich. Opět je zde nutné zdůraznit, že to, co někdo považuje za legraci, může pro jiného mít fatální následky. Hranice mezi normali-tou a abnormalinormali-tou – pokud se útok netýká fyzického napadení či ničení věcí – je pro děti někdy velmi úzká.

Graf č. 4: Srovnání frekvencet šikany a kyberšikany mezi respondenty

Z grafu č. 4 jasně na možnou souvislost mezi šikanou a kyberšikanou. Podrobnou ana-lýzou odpovědí respondentů se ukázalo, že ti, kteří byli šikanováni a zároveň kyberši-kanováni, jsou skutečně jednou a téže osobou.

Pravděpodobnosti náhodného současného výskytu 2 příznaků z 23 u sta respondentů je zanedbatelná a tím můžeme pokládat za potvrzený předpoklad P1 o souběhu šikany a kyberšikany.

Podrobnější údaje o obětech šikany a kyberšikany identifikovaných v provedeném šet-ření časovými značkami jsou uvedeny v kazuistikách č. 1 až č. 3.

78%

42

Kazuistiky těch, kteří byli často šikanováni a kyberšikanováni:

Kazuistika č. 1 – chlapec označený v dotazníku „6/12/12 9:02:30“

 Má ve třídě jednoho kamaráda, ale velmi často se v ní cítí sám. Šikanovaný byl 2–3×

měsíčně a bylo ošklivě a urážlivě nadáváno. Agrese trvala celé pololetí a agresoři byli ze stejného ročníku. Výraz kyberšikana znal a byl informován o jejím nebezpe-čí.

 Byl kyberšikanován několikrát týdně vyzrazováním tajemství a vylučováním z hromadných diskusí na sociální síti. Kyberšikana trvala celé pololetí.

Kazuistika č. 2 – chlapec označený v dotazníku „6/12/20 9:17:23“

 Má ve třídě jednoho kamaráda, ale docela často se v ní cítí sám. Šikanovaný byl 1×

týdně a bylo mu ošklivě a urážlivě nadáváno. Agrese trvala celé pololetí a agresoři byli ze stejného ročníku. Výraz kyberšikana znal a byl o jejím nebezpečí informo-ván.

 Kyberšikanován byl 1× týdně vyzrazováním osobním tajemství a vylučováním z hromadných diskusí na sociální síti. Kyberšikana trvala celé pololetí.

Kazuistika č. 3 - děvče označené v dotazníku „6/6/12 12:39:29“

- ve třídě 1 kamarádka, a cítí se v ní docela často sama. Šikanovaná byla 2 – 3× měsíčně a byly jí brány a ničeny osobní věci. Útok trval asi 1 měsíc a agresoři byli ze stejného ročníku.

Výraz kyberšikana neznal, ani o jejím nebezpečí nebyl informován. Byl kyberšikanován 1× týdně vyzrazováním osobního tajemství a vylučováním z hromadných diskusí na sociální síti. Agrese trvala asi jeden měsíc.

Podle grafu č. 4 78 % dětí nepocítilo na sobě šikanu a 79 % dětí kyberšikanu. Jednou či dvakrát týdně bylo šikanováno 14 % dětí a kyberšikanováno 15 % dětí, dvakrát nebo třikrát měsíčně 6 % dětí šikanováno a 3 % kyberšikanována. Asi jednou týdně pocítilo útok 1 % dětí a kyberšikanu 2 % a nejčastěji – několikrát týdně – 2 % odpovídajících šikanu a 1 % kyberšikanu.

43

4.2 Informovanost respondentů o kyberšikaně a jejich dostupnost ICT

Graf č. 5: Znalost výrazu „kyberšikana“

Z výše uvedených dat vyplývá, že většina respondentů (65 %) byla o nebezpečí kyber-šikany informována. 27 % dotazovaných výraz znalo, ale s žádnou prevencí, tákající se tohoto jevu se nesetkalo. 5 % dětí neznalo výraz ani jeho význam a 3 % výraz sice zna-lo, ale nevědězna-lo, co znamená.

Dále bylo zjišťováno, jaká je dostupnost ICT pro respondenty.

Graf č. 6: Frekvenci přístupu respondenta k PC nebo notebooku

Největší množství (93 %) respondentů odpovědělo, že má k prostředkům IT přístup doma i ve škole. 4 % dětí mají přístup pouze ve škole a 3 % jen občas u kamarádů.

I přes vysoké procento dětí majících možnost pravidelně pracovat na PC nebo

noteboo-27%

Ano, byli jsme informováni, jaké nebezpečí vyplývá z virtuální komunikace Výraz neznám, ani jsme nebyly varováni Výraz si vybavuji, ale neznám jeho smysl

Setkal jsi se již se slovem kyberšikana, byl jsi ve škole informován o jejím nebezpečí? Pouze ve škole při vyučování Jen občas u kamarádů a ve škole Chodím na zájmový kroužek, na kterém se učím pracovat s pc (programování, grafika aj.)

Nemám

Máš pravidelný přístup k pc nebo notebooku?

Můžeš zatrhnout více než 1 možnost

44

ku, jich pouze 5 % navštěvuje zájmový kroužek zaměřený na informační technologie, počítačovou grafiku aj.

Z grafu č. 6 také jasně vyplývá potvrzení předpokladu P3. Zjištěná data jsou v souladu se statistikou Českého statistického úřadu z roku 2011. Ten provedl u českých domác-ností výzkum ve vybavení PC a připojení k internetu a došel k následujícím závěrům:

„Téměř dvě třetiny českých domácností měly ve druhém čtvrtletí letošního roku doma k dispozici osobní počítač (65 %) a jen o něco méně (62 %) jich bylo připojeno k inter-netu. Za pět let počet domácností vybavených počítačem vzrostl o 1,2 milionu (o 77 %). Nárůst vybavení internetem dosáhl 125 % na 1,4 milionu“ (ČSÚ: Počítač i inter-net má více než 6 z 10 českých domácností, 2011).

Dále bylo hodnoceno, zda respondenti, kteří mají dobrý přístup k ICT (doma i ve škole), byli také odpovídajícím způsobem informováni o nebezpečí kyberšikany. Výsledky jsou uvedeny v následující tabulce č. 2:

Odpovědi respondentů, kteří mají přístup na PC doma i ve škole, na znalost výrazu ky-beršikana a proškolenost o nebezpečí virtuální komunikace

Zná výraz a

Tabulka č. 2 – Odpovědi respondentů na otázky týkající se znalosti výrazu kyberšikana

Ze zjištěných dat vyplývá, že doma i ve škole používá PC 93 žáků, z toho 4 ještě na-vštěvovali zájmový kroužek zaměření na ICT. 59 dětí bylo o kyberšikaně informováno a 26 respondentů výraz zná, ale ve škole žádná prevence neproběhla.

Ukázalo se tedy, že předpoklad P2: Děti, které mají pravidelný přístup k počítači, znají pojem kyberšikana a byly proškoleny je oprávněný – 2/3 těchto žáků bylo proškoleno a zbývající 1/3 si nějaké informace o kyberšikaně zjistila sama. Neznalost pojmy kyberši-kana je v této skupině výjimkou.

45 4.3 Intenzita využívání ICT

Graf č. 7: Množství času tráveného denně u PC nebo notebooku

Z grafu č. 7 je patrné, že u výpočetní techniky tráví dnešní děti nezdravě mnoho času.

V návaznosti na graf. č. 6, který obsahuje data o přístupu dětí k PC a nt se lze domnívat, že většina dětí má minimálně základní znalosti z oblasti IT, starší děti mají dokonce informatiku zařazenou do vyučování.

Pouze ve škole pracuje na PC nebo jiném prostředku výpočetní techniky 7 % tázaných, asi hodinu denně 41 % dětí, většinu dne po příchodu ze školy 32 % respondentů. Jen u kamaráda 2 % dětí, 18 % dětí se o době strávené u PC musí domluvit s rodiči.

Z hlediska přístupu k IT by skoro každé dnešní dítě mohlo být terčem nebo iniciátorem kyberšikany

Uvedená data dokazují platnost P4, ve kterém předpokládáme, že většina dětí školního věku tráví nejméně 1 hodinu svého volného času denně u počítače, notebooku nebo iphone.

4.4 Ostatní popisné charakteristiky

V rámci dotazníkového šetření byly zkoumány i další skutečnosti spojené s výskytem šikany, resp. kyberšikany mezi žáky 7. a 8. tříd základních škol. Výsledky jsou uvedeny v následujících tabulkách a grafech.

7% Po příchodu ze školy domů asi hodinu denně Po příchodu ze školy domů většinu času až do

doby než jdu spát

Jen u kamaráda Čas je závislý na mé dohodě s rodiči

Kolik času ve všední den trávíš u pc, noteboku, ipadu nebo iphone?

46 4.4.1 Kamarádi a klima ve třídě

Následující data nám dávají informace o oblibě respondentů ve třídě.

Graf č. 8: Četnost kamarádů respondentů ve třídě

Pokud má dítě ve třídě kamarády, je méně pravděpodobné, že se stane obětí šikany nebo kyberšikany. Z procentuální vyrovnanosti odpovědí u této otázky je patrné, že většina dětí si v dotázaných školách našla kamarády.

28 % respondentů uvedlo, že má mnoho dobrých přátel, 29 % procent, že má 4 nebo více dobrých kamarádů a 29 % že má alespoň 2–3 dobré přátele. Pouze s jedním kama-rádem sdílí třídu 9 % dětí a žádného nemá 5 % odpovídajících.

Graf č. 9: Oblíbenost respondentů ve třídě 5% Mám 2-3 dobré přátele nebo přítelkyni Mám 4 nebo více dobrých kamarádů Mám ve třídě mnoho dobrých přátel

Kolik máš ve třídě dobrých kamarádů?

26%

47

Obliba dítěte ve třídě je přímo úměrná počtu jeho kamarádů. Pokud je žák v kolektivu preferovaný a úspěšný – tudíž oblíbený – má vetší počet přátel a menší pravděpodob-nost, že bude šikanován nebo kyberšikanován. Introvertní uzavřené dítě stojící na okraji kolektivu je v situaci úplně jiné. Mívá méně kamarádů – často jen jednoho, a pokud mu např. přestane chodit do školy z důvodu nemoci, cítí se osaměle, i když ho kolektiv přímo nezavrhuje. Proto mohou být odpovědi respondentů na tuto otázku opět psychic-ky podbarvené. Přátelství a kamarádství u dětí je velmi citlivá a často rychle se měnící záležitost.

26 % dětí odpovědělo, že se osamělé nikdy necítí a stejné procento dětí si myslí, že pouze jednou za čas. 35 % dotázaných se ve třídě cítí osaměle občas, 5 % docela často a 2 % často. Překvapující je, že celých 6 % dětí se ve školním kolektivu cítí samo velmi často – tyto děti by se daly považovat z nějakého důvodu za kolektivem vyloučené.

Je zde možné i zajímavé srovnání s grafem č. 4, který se týká frekvence šikany a kyberšikany ve třídě. 6 % dětí uvedlo, že se častěji než 1× měsíčně setkává se šikanou a dokonce 9 % dětí s kyberšikanou. Výše procentuálního vyjádření je zde skoro shodná s 6 % procenty dětí, cítících se ve třídě velmi často neoblíbeně.

4.4.2 Jak a odkud se zná agresor s obětí?

Následující kapitola je věnováno zjišťování údajů o původu pachatelů šikany a kyberši-kany.

Graf č. 10: Studijní ročník dětí, které respondenty šikanovali

77%

Od Vánoc jsem nebyl(a) ve škole šikanován(a) Ze stejného ročníku jako jsem já Z vyššího ročníku Z nižšího ročníku Byl, byla (nebo byli) z různých ročníků

Ze kterého ročníku byl žák (žákyně) nebo žáci (žákyně), kteří Tě šikanovali?

48

Graf č. 10 nám ukazuje rozmístění agresorů vůči respondentovi ve škole. Je z něj patr-né, že pokud se dítě ve škole se šikanou setká, s největší pravděpodobností bude agresor z řad jeho spolužáků. Toto zjištění je velmi závažné, protože s třídním kolektivem tráví každé dítě většinu dne, pokud s ním agresor sdílí jednu třídu, dítě od něj prakticky nemá kam uniknout.

77 % dotazovaných odpovědělo, že šikanováno nebylo, 21 % dotazovaných sdělilo, že agresor, který na ně v období od Vánoc útočí, pocházel z jeho třídy a 2 % dotazovaných se cítili šikanováni žáky různých tříd.

Pokud jsi byl v období od Vánoc kyberšikanován, věděl jsi, kdo jsou útočníci?

Odpo-vědi dětí

Vyjád-ření v % A Od Vánoc jsem se nikdy s kyberšikanou nesetkal(a) 75 75%

B Ano, byl to žák naší školy 3 3%

C Ano, byl to spolužák ze třídy 19 19%

D Ano, byl to chlapec (dívka), se kterým se znám z mimoškolní

činnosti (sportovního nebo zájmového kroužku aj.) 0 0%

E Ano, byl to chlapec (dívka), který se se mnou chtěl přátelit nebo

sblížit 1 1%

F Ano, byl to dospělý člověk, kterého jsem znal(a) 1 1%

G Tušil(a) jsem, kdo na mne útočí, ale nebyl(a) jsem si jist(a) 0 0%

H Ne, nevěděl jsem, kdo na mne útočí 1 1%

Tabulka č.3 ke grafu č.11: Identifikace původců kyberšikany

V tabulce č. 3 jsou uvedeny výsledky průzkumu, týkající se grafu č. 11. Ze získaných dat vyplývá, že pokud dítě bylo kyberšikanováno, nejčastějším původcem agrese byl spolužák ze třídy – celkem v 19 %. Opět se zde potvrdila skutečnost o úzkém vztahu

49

šikany a kyberšikany - z grafu č. 10 můžeme zjistit, že šikanovány spolužáky byly děti ve 21 %.

Na otázku, zda děti věděly, kdo je původce jejich kyberšikany 3 % odpověděly, že žák ze školy, 19 % identifikoval spolužáka ze třídy a po jednom procentu dospělého člově-ka, někoho, kdo se s nimi chtěl sblížit a neznámou osobu. 75 % respondentů kyberšika-nováno nebylo.

Graf č. 11: Identifikace původců šikany

Graf č.12: Množství útočících agresorů na jednoho respondenta

75%

Pokud jsi byl v období od Vánoc kyberšikanován, věděl jsi, kdo jsou útočníci?

77%

Od Vánoc jsem nebyl(a) ve škole šikanován(a)

Pokud jsi byl šikanován, bylo to jedním nebo více žáky?

50

Nejvíce dětí opět odpovědělo, že šikanováno nebylo. Procentuální hodnoty u ostatních otázek odpovídají zjištěním znázorněným v předchozích grafech.

Skutečnost, že respondenti byli v 19% šikanováni 2 – 3 žáky odpovídá pravděpodob-nosti, že útočníci pocházejí ze stejné třídy (21 %). Lze předpokládat, že se jedná o nej-běžnější velikost skupinky dětí, která si ve třídě na šikanu troufne. Jedno dítě většinou nemá na otevřený útok odvahu, větší skupina vzniká až při šikaně rozsáhlé – přidávají se i děti, které stály dlouhou nečinně, ale když vidí beztrestnost útoku, „svezou“ se s ostatními.

77 % dětí kyberšikanováno nebylo, 2 % dětí byla v období od Vánoc kyberšikanována 1 žákem, 19 % 2 – 3 žáky, 1 % 4 – 9 žáky a 1 % více než 9 žáky.

Graf č. 13: Poměr pohlaví při šikaně

Z grafu č. 13 vyplývá, že poměr šikanujících dívek a chlapců je výrazně vyšší u chlapců. Při celkovém součtu je to u chlapců 16 % (v 9 % šikanovali respondenty pouze chlapci, v 7 % převážně chlapci) a u dívek pouze 4 % (v 3 % to byly pouze dívky a v 1 % převážně dívky). Situace, kdy se na šikaně podílela obě pohlaví přibližně stejně,

Z grafu č. 13 vyplývá, že poměr šikanujících dívek a chlapců je výrazně vyšší u chlapců. Při celkovém součtu je to u chlapců 16 % (v 9 % šikanovali respondenty pouze chlapci, v 7 % převážně chlapci) a u dívek pouze 4 % (v 3 % to byly pouze dívky a v 1 % převážně dívky). Situace, kdy se na šikaně podílela obě pohlaví přibližně stejně,

Related documents