• No results found

3. 3 Aktivity CSR v environmentální oblasti

Nedílnou součástí filozofie Společnosti je ochrana životního prostředí a trvalá udržitelnost.

Společnost se jakožto člen skupiny Johnson Controls zavázala podporovat dosažení podnikových cílů mateřské společnosti Johnson Controls Inc. v oblasti životního prostředí.

Cílem Johnson Controls Inc. je například do roku 2018 snížit spotřebu energií o 30 %, spotřebu vody o 10 % a množství emisí CO2 o 30 %, získat certifikaci ISO 14001 pro všechny členy skupiny Johnson Controls. Společnost v současné době již splnila cíl mateřské společnosti v oblasti spotřeby vody a certifikace ISO a nadále realizuje aktivity pro splnění dalších cílů.

3. 3. 1 Systém environmentálního a energetického managementu

Společnost dobrovolně vytvořila a udržuje systém environmentálního managementu (EMS) a systém energetického managementu (EnMS) podle požadavků norem ISO 14001 a ISO 50001. Dodržování těchto norem je dobrovolné. Normy stanovují podmínky pro formální

42

zavedení EMS a EnMS a napomáhají firmám systematicky řídit odpovědnost k životnímu prostředí. Normy vyžadují kromě zavedení EMS a EnMS především jejich neustálé zlepšování. Zlepšování je zajištěno tím, že firmy vytvoří environmentální a energetickou politiku, posoudí přímé environmentální a energetické aspekty svých činností, stanoví cíle a plány a po realizaci těchto plánů přistoupí ke kontrole a nápravným opatřením. Společnost zavedla EMS a EnMS právě proto, aby mohla neustále zlepšovat své výsledky v oblasti ochrany životního prostředí a snižování spotřeby energií. Tento systematický přístup napomáhá k rychlejšímu odhalení nedostatků v těchto oblastech (Johnson Controls Autobaterie, 2014a).

Aby Společnost vyhověla požadavkům norem, vytvořila environmentální a energetickou politiku. Jedná se o základní dokumenty environmentálního a energetického managementu, které stanovují závazky Společnosti v oblasti energie a životního prostředí. Stanovení politiky v těchto oblastech je nezbytné po získání certifikace ISO. Při stanovení politiky se vycházelo z celkových záměrů a hodnot Společnosti. Účelem environmentální a energetické politiky je především seznámit zaměstnance, zákazníky a veřejnost se strategickými rozhodnutími vrcholového vedení v oblasti ochrany životního prostředí a snižovat spotřebu energií. Cílem je umožnit těmto stakeholderům podílet se na realizaci dlouhodobých environmentálních a energetických cílů a programů Společnosti. Ke splnění cílů environmentální a energetické politiky je potřeba mít dostatečné finanční zdroje a motivované zaměstnance, což zajišťuje vrcholové vedení Společnosti. S environmentální a energetickou politikou jsou zaměstnanci seznamováni v úvodním školení při nástupu do Společnosti, při školení o EMS a EnMS, při projednávání běžných pracovních úkolů na poradách a zveřejněním na nástěnkách v areálu Společnosti. Každoročně se ve Společnosti v rámci osvětové kampaně na téma trvalá udržitelnost také koná projekt s názvem Den udržitelnosti. Cílem projektu je, aby si každý zaměstnanec uvědomil, že musí přistupovat k přírodním zdrojům tak, aby je co nejméně poškozoval a přispíval k trvalé udržitelnosti nejen v práci, ale i ve své domácnosti (Johnson Controls Autobaterie, 2014a).

Politika životního prostředí stanovuje několik povinností, které by měly všechny provozní jednotky Společnosti splňovat. Společnost chce tímto způsobem plnit a překračovat stále se zvyšující nároky a požadavky svých stakeholderů. V rámci CSR se jedná například

43

o povinnosti zavést a udržovat EMS a EnMS v souladu s normou, usilovat o minimalizaci spotřeby energií, vody a ostatních přírodních zdrojů a podporovat environmentální a energetické povědomí u pracovníků Společnosti (Johnson Controls Autobaterie, 2014a).

Společnost každoročně vytváří environmentální program pro daný fiskální rok, kde stanovuje cíle v oblasti odpadového hospodářství, trvalé udržitelnosti, životního prostředí a energetického managementu a zároveň stanovuje opatření, která povedou ke splnění těchto cílů. Programy jsou sestavované tak, aby bylo možné hodnotit cílový stav ve srovnání s počátečním stavem a byla adresně stanovena odpovědnost za dílčí úkoly (Johnson Controls Autobaterie, 2014a).

3. 3. 2 Čistší produkce

V rámci čistší produkce Společnost realizuje projekty, které vedou ke snížení spotřeby elektrické energie a zemního plynu a také ke snížení množství emisí CO2. Společnost každoročně snižuje spotřebu elektrické energie a zemního plynu minimálně o 2 % kWh/EQU a množství emisí CO2 do atmosféry o 2 % g/EQU. V posledních třech letech byly projekty zaměřeny především na změnu technologií. Prvním projektem bylo vybudování nové kompresorové stanice na výrobu stlačeného vzduchu spojené s rekonstrukcí distribučního systému a optimalizací výroby stlačeného vzduchu. Druhým projektem bylo zavedení nového systému otevřeného chlazení pomocí chladících věží pro tři střediska.

Dalším projektem bylo vybudování nové kotelny spojené s využitím tepla z kompresorové stanice. Výhodou těchto projektů je také finanční úspora pro Společnost. Společnost se snaží při svém rozvoji dbát na princip vzájemné vazby ekonomického růstu a ochrany životního prostředí (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Prostřednictvím pravidelných kontrol a auditů výrobních i nevýrobních oblastí chce Společnost dosahovat také meziročního snížení emisí olova o 5 %. K meziročnímu snížení množství produkovaných skládkovaných, spalovatelných a recyklovaných odpadů o 2 % kg/EQU vedou systémová opatření v podobě optimalizace technologických postupů, balení polotovarů, zlepšování systematiky provozní evidence a nakládání s odpady (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

44

Společnost také realizovala několik projektů, které vedly ke snížení spotřeby vody.

Společnost zrekonstruovala a optimalizovala neutralizační stanici, nahradila pitnou vodu pro výrobu za vodu z vrtu a vybudovala novou stanici pro výrobu demineralizované vody pomocí reverzní osmózy. Tyto projekty přinesly úsporu 157 000 m3 vody za rok (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

K čistší produkci také přispívá interní recyklace. Společnost během výrobního procesu zachycuje kyselinu sírovou a znovu jí využívá při další výrobě. Společnost vlastní také zařízení na recyklaci olovění strusky (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

3. 3. 3 Využívání recyklovaného olova

Pro ochranu přírodních zdrojů a životního prostředí využívá Společnost při výrobě baterií olovo z již použitých baterií. Společnost Johnson Controls v roce 2010 zahájila recyklační proces ecosteps, aby podpořila odbornou likvidaci a recyklaci opotřebovaných baterií.

Ecosteps je uzavřený recyklační cyklus. Nové baterie se od výrobce dostávají ke koncovým zákazníkům přes velkoobchody a následně prodejny a servisy, stejnou cestou se také dostávají použité baterie zpět. Použité baterie poté Johnson Controls odveze do kovohutě, kde je téměř veškeré olovo recyklováno a následně použito pro výrobu nových baterií.

Ecosteps přináší velkoobchodům, prodejnám a servisům řadu výhod (přispívá modernímu, ekologickému image, snižuje manipulační a administrativní náklady, pomáhá při dodržování zákonných předpisů), které mohou vést k nižším cenám nových baterií pro koncového zákazníka (Johnson Controls, 2016). Dle názoru autorky je klíčové právě rozhodnutí koncového zákazníka, jak s použitou baterií naloží. Proto by právě on měl být motivován, aby baterii odevzdal k odborné likvidaci.

Related documents