• No results found

Aktivity Společnosti v oblasti péče o zaměstnance lze celkově hodnotit pozitivně.

Společnost zaměstnancům poskytuje zaměstnanecké výhody a školení v různých oblastech, dbá na jejich bezpečnost a zdraví a připravuje pro ně i jejich příbuzné sportovní a kulturní akce. Pokud by však Společnost chtěla zlepšit stav CSR v oblasti péče o zaměstnance, měla by zavést opatření v oblasti work-life balance pro zaměstnance z útvaru výroby. Tito zaměstnanci nemají v současné době možnost využívat dosavadní opatření Společnosti kvůli nepřetržitému provozu. Společnost by však mohla zavést například sdílená pracovní místa, která by plynulost nepřetržitého výrobní procesu neohrozila. Autorka této bakalářské práce však hlavní nedostatek spatřuje v oblasti péče o propuštěné zaměstnance. Společnost v této oblasti nerealizuje žádné aktivity a nemá zavedená žádná opatření. Společnost by

48

propuštěným zaměstnancům například poskytnout finanční podporu, rekvalifikaci nebo pomoc při hledání nového zaměstnaní.

Místní komunitě Společnost přispívá především tím, že uvolňuje své zaměstnance na projekty a akce neziskových organizací. Aktivity v této oblasti však musí iniciovat sami zaměstnanci a zapojit se do globálního programu mateřské společnosti skupiny Johnson Controls, ze kterého jsou projekty financovány. Výhodou tohoto systému je, že zaměstnanci mohou navázat spolupráci s organizacemi, které jsou jim blízké a na projektech potom pracují s větším úsilím. Nevýhodou však je, že pokud by zaměstnanci nechtěli projekty iniciovat, místní komunita by nebyla podporována. Proto by Společnost měla zavést také své vlastní projekty, zaměřit se například na oblasti, ve kterých se zatím zaměstnanci neangažují a podpořit tak i další stakeholdery z regionu. Projekty byly doposud zaměřené především na zlepšení kvality života dětí, handicapovaných lidí a zvířat. Společnost by své projekty mohla zaměřit na větší skupinu lidí a podporovat například kulturu a sport ve městě a okolních obcích.

Na oblast životního prostředí klade Společnost velký důraz, děje se tak především proto, že si uvědomuje dopady své výrobní činnosti na okolí. O neustálé zlepšování zavedeného systému environmentálního a energetického managementu se stará oddělení životního prostředí. Pokud jsou v této oblasti nalezeny nedostatky, Společnost ihned zajistí nápravu.

Snaží se také stále hledat nová opatření, která by přispěla k čistší produkci. V tomto ohledu Společnosti nelze nic vytknout. Pokud by se však chtěla v tomto směru ještě více zlepšit, mohla by například vybudovat solární panely na střeše a čerpat část energií z nich.

Společnost má velkou spotřebu elektrické energie, je to způsobeno tím, že je využívána také při nabíjení samotných baterií. Společnost by tak tímto opatřením přispěla ke zlepšení životního prostředí a zároveň by snížila své náklady. Toto opatření již bylo využito při stavbě nového závodu skupiny Johnson Controls, který se nachází ve stejné oblasti jako Společnost.

Společnost by také měla zlepšit externí komunikaci. Získala by tak lepší reputaci v regionu a zároveň by se o aktivitách Společnosti dozvědělo více lidí a mohli by se do těchto aktivit zapojit. Problémem však je, že ke sdělování informací jsou oprávněni pouze jednatelé Společnosti. Pokud by Společnost chtěla informovat veřejnost o svých aktivitách například

49

prostřednictvím novin, článek by musel být přeložen do angličtiny, odeslán do centrály v Německu a až po schválení obsahu by mohl být uveřejněn. Celý tento proces by mohl trvat až dva měsíce a poté by již zpráva nebyla aktuální. Společnost by však mohla vydávat zprávu jednou ročně, kde by všechny své aktivity za daný rok shrnula a informovala tak své stakeholdery alespoň tímto způsobem.

50

Závěr

Podniky, které se dobrovolně rozhodly implementovat principy CSR do svých každodenních činností a chovat se odpovědně ke svému okolí a stakeholderům, přispívají k tvorbě socioekonomického a environmentálního prostředí. Jejich přínos spočívá především v přetváření a zlepšování kvality prostředí, ve kterém se nachází. Podniky různé velikosti se na tomto procesu podílí realizováním aktivit v ekonomické, sociální a environmentální oblasti.

Koncept společenské odpovědnosti firem v současné době nemá jednotnou a celosvětově platnou definici. V první kapitole této bakalářské práce byly proto uvedeny definice CSR různých autorů a organizací. Definice vymezují CSR různými způsoby, často však obsahují stejné pojmy. Společenská odpovědnost firem se stává stále aktuálnějším tématem.

Důvodem je například sílící globalizace, velký počet nadnárodních firem, které přenáší principy CSR na své dceřiné společnosti a větší informovanost a očekávání stakeholderů.

Základní myšlenky společensky odpovědného chování lze však spatřit již u podnikatelů v minulém století. V první kapitole práce byl proto také popsán vývoj CSR v Evropské unii a České republice. V první kapitole byl dále vymezen pojem stakeholdeři. Každý podnik, který se snaží uplatňovat principy společenské odpovědnosti firem, by měl znát své stakeholdery, tedy zainteresované skupiny, vůči kterým má odpovědnost. Obsahem této kapitoly byly také přínosy plynoucí z CSR aktivit pro stakeholdery i samotné podniky a možnosti hodnocení a komunikace CSR.

Podniky by měly zajistit harmonizaci a propojení ekonomického, sociálního a environmentálního pilíře. Tři pilíře společenské odpovědnosti firem byly vymezeny a popsány ve druhé kapitole. V této kapitole byly dále popsány typové aktivity, které firmy mohou realizovat v sociální a environmentální oblasti a přinést tak prospěch svému okolí.

Poslední kapitola byla zaměřena na společnost Johnson Controls Autobaterie spol. s r. o., jejíž hlavní činností je výroba baterií a akumulátorů. Tato společnost se dobrovolně rozhodla, že se bude chovat společensky odpovědně. V rámci CSR realizuje několik aktivit.

Konkrétní aktivity v sociální a environmentální oblasti jsou v poslední kapitole popsány.

51

Byly zjištěny na základě osobních zkušeností autorky této bakalářské práce, která se zúčastnila několika CSR aktivit pro rodinné příslušníky zaměstnanců a zároveň v této firmě absolvovala šestitýdenní řízenou praxi, rozhovorů s pověřenými osobami a prostudováním interních i veřejně přístupných dokumentů firmy. V sociální oblasti se společnost Johnson Controls Autobaterie spol. s r. o. zaměřuje na péči o zaměstnance, a to především na poskytování zaměstnaneckých výhod, přijímání opatření pro vyvážení pracovního a osobního života, zvýšení počtu žen na pracovišti, bezpečnost práce a zdraví zaměstnanců a vzdělávání zaměstnanců. Kromě péče o zaměstnance se v sociální oblasti realizují aktivity, které jsou přínosem pro vybrané skupiny lidí v místní komunitě, pomoc je poskytována většinou ve formě firemního dárcovství a dobrovolnictví. Pro studenty mohou plynout přínosy ze spolupráce s tímto podnikem. Nad rámec zákonných povinností se podnik angažuje také v environmentální oblasti. K tomu napomáhá především dobrovolné přijetí systému environmentálního a energetického managementu. V této kapitole byly dále popsány způsoby hodnocení a komunikace CSR.

V poslední kapitole byly také vyhodnoceny přínosy těchto aktivit pro okolí podniku a formulována doporučení dalšího postupu. Výsledkem aktivit podniku jsou přínosy pro region v podobě:

 zvýšení vzdělanosti – prostřednictvím školení zaměstnanců a spolupráce se studenty,

 zlepšení kvality života vybraných skupin lidí – prostřednictvím firemního dárcovství a dobrovolnictví a akcí pro zaměstnance,

 zlepšení životního prostředí – prostřednictvím zavedení systému environmentálního a energetického managementu a snahy o čistší produkci.

Celkově lze aktivity společnosti v rámci CSR hodnotit pozitivně.

Navrhuji však několik opatření v sociální i environmentální oblasti, která by mohla stav CSR ve společnosti zlepšit:

 zavedení opatření v oblasti work-life balance pro zaměstnance z oblasti výroby (například sdílená pracovní místa),

 zavedení péče o propuštěné zaměstnance (poskytnutí finanční podpory, rekvalifikace nebo pomoci při hledání nového pracovního místa),

52

 realizování vlastních projektů pro místní komunitu v oblasti kultury a sportu,

 čerpání časti energií ze solárních panelů,

 zlepšení externí komunikace (vydávání zprávy o CSR alespoň jednou ročně).

Vyhodnocením přínosů CSR aktivit podniku pro region a navržením doporučení dalšího postupu byl splněn cíl práce.

53

Related documents