• No results found

3. 2 Aktivity CSR v sociální oblasti

Angažovanost a rozvoj zaměstnanců patří mezi hlavní hodnoty Společnosti. Společnost také klade důraz na budování dobrých vztahů s místní komunitou, aktivity Společnosti v této oblasti jsou demonstrovány v této bakalářské práci na konkrétních projektech uskutečněných za poslední tři roky. Společnost realizuje v sociální oblasti aktivity z vlastní iniciativy a z iniciativy svých zaměstnanců, ale jako člen skupiny Johnson Controls se také zapojuje do globálních programů. Pro mateřskou společnost Johnson Controls Inc. jsou důležité především aktivity v oblasti zapojení zaměstnanců, bezpečnosti práce a zdraví zaměstnanců, diverzity na pracovišti a firemní filantropie. Proto jsou globální programy a finanční podpora pro dceřiné společnosti realizovány nejčastěji v těchto oblastech.

32

3. 2. 1 Zaměstnanecké výhody

Společnost nabízí svým zaměstnancům několik výhod peněžního i nepeněžního charakteru.

Tyto výhody vedou k větší spokojenosti a motivaci zaměstnanců. Prospěch z poskytování výhod má také samotná Společnost, která tímto způsobem může udržet nebo získat kvalitní zaměstnance. Většinu benefitů mohou zaměstnanci získat po splnění určitých podmínek, musí mít například smlouvu na dobu neurčitou nebo musí být zaměstnaní u Společnosti déle než jeden rok (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ). Podmínky získání zaměstnaneckých výhod jsou dle názoru autorky přiměřené, protože Společnost chce odměnit především pracovníky, kteří jsou u Společnosti zaměstnáni delší dobu a zároveň motivovat nové zaměstnance, aby u Společnosti setrvali co nejdéle.

Prvním benefitem pro zaměstnance je výplata 13. a 14. mzdy. Nárok na výplatu této mzdy mají všichni zaměstnanci, kteří odpracují celé období, ke kterému se bonus vztahuje, tedy období od prosince do května pro výplatu 13. mzdy a období od června do listopadu pro u kterých platí stejné podmínky. Z tohoto benefitu mají tedy prospěch nejen zaměstnanci, ale také jejich rodinní příslušníci. Podmínkou získání výhody je smlouva na dobu neurčitou a doba zaměstnání u společnosti delší než jeden rok (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Společnost pro své zaměstnance také každoročně organizuje sportovní akce. Cílem akcí je podpořit firemní kulturu, výkony zaměstnanců a týmovou spolupráci. V zimních měsících to bývá celodenní lyžařský zájezd. Společnost pro zaměstnance zajišťuje dopravu do lyžařského střediska i zpět a celodenní lyžařské permanentky. V letních měsících Společnost pořádá cyklistický výlet s názvem Tour de Johnson Controls. Jedná se o sportovní akci s více než dvacetiletou tradicí. Pro zaměstnance se každoročně připravují různé cyklistické trasy dlouhé přibližně 50 až 60 km a občerstvení na celý den. Do těchto aktivit se mohou zapojit také rodinní příslušníci zaměstnanců (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

33

Příspěvek na penzijní připojištění je také jedním z benefitů, které zaměstnanci mohou získat.

Příspěvek se poskytuje ve výši 2 % z vyměřovacího základu, maximálně však 500 Kč. Stejně jako u předešlého benefitu vzniká nárok na tento příspěvek zaměstnancům, kteří jsou zaměstnáni u společnosti déle než jeden rok a mají smlouvu na dobu neurčitou (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Společnost dále poskytuje svým zaměstnancům poukázky Flexi Pass v hodnotě 8500 Kč.

Jedná se o šeky, které lze vyměnit za výrobky či služby na místech, kde je akceptují, například za sport, kulturu, rekreaci a léky. Poukázky jsou přenosné, mohou je tak využívat i rodinní příslušníci zaměstnanců. Poukázky jsou vypláceny zaměstnancům, kteří byli k prvnímu pracovnímu dni předchozího kalendářního roku v evidenčním stavu a jsou v něm i k 1. 1. daného roku. Mezi další výhody, které jsou zaměstnancům poskytovány při splnění určitých podmínek, patří příspěvek na rekreaci dětí ve výši max. 1500 Kč, stravování za zvýhodněnou cenu, týden dovolené navíc, příspěvek při narození dítěte ve výši 1000 Kč, příspěvek při odchodu do starobního nebo invalidního důchodu, odměna k životnímu jubileu pro zaměstnance, kteří dosáhli 50 let věku a odměna zaměstnancům při pracovním výročí.

Zaměstnancům ve vedoucích pozicích jsou poskytovány i další benefity, a to služební auto, mobilní telefon a notebook (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

V oblasti poskytování zaměstnaneckých výhod lze hodnotit kladně především množství a různorodost benefitů. Zaměstnanci tak mohou využívat výhody podle svých preferencí.

Dalším pozitivem je, že některé benefity mohou využívat také rodinní příslušníci zaměstnanců.

3. 2. 2 Work-life balance

Společnost využívá některá opatření, která přispívají k vyváženosti mezi pracovním a osobním životem zaměstnanců. Vyvážení pracovního a osobního života vede k větší spokojenosti zaměstnanců a může vést ke zvýšení jejich pracovních výkonů, což by následně přineslo prospěch také samotné Společnosti. Ve Společnosti se však k těmto opatřením přistupuje spíše ve výjimečných případech.

34 provozu, není úprava jejich pracovní doby možná. Tato opatření tedy mohou využívat pouze pracovníci z útvaru správy a střediska sdílených služeb.

Nově mohou všichni zaměstnanci využít finanční podpory od Společnosti při péči o dítě v rámci programu, který odstartoval ve vybraných závodech Johnson Controls. Společnost finančně podporuje ženy i muže vracející se z mateřské či rodičovské dovolené, kteří mají dítě nebo více dětí ve věku do tří let věku. Dotace je poskytována ve výši 50 % z ceny účtované zařízením pro péči o děti, maximálně však 800 € za rok. Zaměstnance do programu nominuje jednatel spolu s personálním ředitelem. V současné době tuto možnost využívá jeden zaměstnanec (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Dle názoru autorky by se ve Společnosti mělo přistupovat k opatřením v oblasti vyvážení pracovního a osobního života častěji. Společnost by také měla učinit opatření, která by vedla k vyvážení osobního a pracovního života zaměstnanců z útvaru výroby.

3. 2. 3 Genderová diverzita

V současnosti Společnost zaměstnává téměř 600 lidí. Převážnou většinu zaměstnanců tvoří muži. Důvodem většího zastoupení mužů ve firmě je, že práce ve výrobním procesu není pro ženy vhodná z důvodu fyzické náročnosti a prostředí. Pro ženy jsou tedy vhodné podmínky pouze pro práci v kancelářích, kde je cca 40% zastoupení žen. Ve vedoucích pozicích Společnosti se momentálně vyskytují pouze dvě ženy, z toho jedna na pozici jednatelky. Společnost má však zaveden tzv. Diversity Program, jehož cílem je zvýšení počtu žen ve firmě. Pro podporu diverzity chce Společnost přizpůsobit prostředí a podmínky výroby tak, aby v ní mohly pracovat také ženy. V nejbližší době se předpokládá výstavba šaten a toalet pro ženy (Kmecíková, 2016). Dle názoru autorky lze hodnotit pozitivně snahu Společnosti o zařazení žen do útvaru výroby. Zastoupení žen v útvaru výroby však bude

35

stále menší než zastoupení mužů. Důvodem je především vysoká hmotnost autobaterií, kterou Společnost v nejbližší době nemůže změnit. Ženy tedy budou moci pracovat jen na vybraných pracovních pozicích. V rámci Diversity programu je také kladen větší důraz na karierní rozvoj u zaměstnankyň s potenciálem pro vedoucí pozice. Ke zvýšení počtu žen ve Společnosti přispívá také výše zmíněná finanční podpora při péči o dítě a možnost práce na částečná úvazek nebo z domova.

3. 2. 4 Bezpečnost práce a zdraví zaměstnanců

V oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci realizuje Společnost aktivity, které vedou k větší informovanosti zaměstnanců. Jedním z důvodů proč Společnost provádí CSR aktivity v oblasti BOZP je, že zaměstnanci při výrobě baterií pracují s olovem. Olovo se dostává do krve zaměstnanců a cílem společnosti je množství olova v krvi snižovat.

Snižování olova v krvi je složitý proces, ke kterému přispívá dodržování hygienických instrukcí a pravidel. Proto je kladen velký důraz především na osvětu zaměstnanců v oblasti BOZP (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Povědomí zaměstnanců o jejich vlastní bezpečnosti a ochraně zdraví při práci pomáhá rozvíjet týden bezpečnosti (tzv. Safety Week), který Společnost pořádá každý rok. Během týdne bezpečnosti se uskutečňuje několik aktivit, do kterých se mohou zapojit nejen pracovníci z výroby, ale také zaměstnanci z kanceláří. Během týdne bezpečnosti probíhají prezentace, soutěže, školení a diskuze ve skupinách. Každoročně probíhá také tzv. snídaně s jednatelem, kde mohou jednotliví zájemci z řad pracovníků klást otázky ohledně bezpečnosti práce přímo jednateli Společnosti. Týden bezpečnosti má každý rok jiné téma, od kterého se některé aktivity odvíjí, v posledních letech to bylo téma „bezpečnost práce v nestandartních podmínkách“ nebo „bezpečnost práce se stroji“ (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Společnost také každoročně sestavuje akční plán BOZP, který je pro zaměstnance útvaru výroby zároveň plánem motivačním, protože jeho součástí je také oceňování jednotlivých středisek na základě několika ukazatelů, například na základě vyhodnocení testů bezpečnosti práce, počtu případů první pomoci, počtu hlášených úrazů atd. (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

36

Dle názoru autorky právě motivace a činnosti, do kterých se zaměstnanci aktivně zapojují, mohou přispívat ke snižování počtu úrazů a snižování množství olova v krvi více než školení nařízená zákonem. Zaměstnanci si tímto způsobem mohou pravidla hygieny a BOZP lépe zapamatovat. Zároveň mohou při aktivitách nalézt nová opatření, která by vedla ke zlepšení systému bezpečnosti práce ve Společnosti.

3. 2. 5 Vzdělávání zaměstnanců

Společnost poskytuje svým zaměstnancům lekce cizích jazyků podle požadavků jejich pracovních pozic, a to kurzy anglického, německého, ruského a španělského jazyka.

Zaměstnanci mohou místo lekcí cizích jazyků využít vícedenní kurz, který se koná mimo pracoviště (Kmecíková, 2016). Znalost cizích jazyků je ve Společnosti důležitá z mnoha důvodů. Společnost je součástí skupiny Johnson Controls, závody patřící do této skupiny jsou rozmístěny po celém světě, komunikace mezi nimi tedy probíhá v anglickém jazyce.

Společnost má zároveň zahraniční dodavatele i odběratele. Znalost cizích jazyků je však nejdůležitější pro zaměstnance střediska sdílených služeb, které poskytuje administrativní služby zahraničním společnostem patřícím do skupiny Johnson Controls.

Společnost kromě jazykových kurzů poskytuje i jiné individuální odborné kurzy a školení, a to i v případech, že je zaměstnanci nepotřebují k vykonávání práce na pozici, na které se nachází. Děje se tak v rámci tzv. rozvojového plánu zaměstnance, který naznačuje, jakým směrem se má kariéra zaměstnance ubírat (Kmecíková, 2016). Tyto aktivity mohou také přispět ke zvýšení počtu žen ve vedoucích pozicích Společnosti.

3. 2. 6 Firemní filantropie

V oblasti firemní filantropie lze rozdělit aktivity Společnosti do tří okruhů. První okruh zahrnuje pomoc, která vychází z iniciativy samotné Společnosti. Pomoc spočívá v darování finančních a materiálních prostředků organizacím či veřejně prospěšným projektům. Druhý okruh zahrnuje pomoc iniciovanou zaměstnanci. Dobrovolníci z řad zaměstnanců pořádají charitativní sbírky nebo organizují akce ve spolupráci s organizacemi z okolí České Lípy.

Poslední okruh zahrnuje pomoc, která vychází z podnětu mateřské společnosti celé skupiny Johnson Controls. Jedná se o globální program s názvem Blue Sky Involve. Mateřská

37

společnost nabízí dotaci na projekty pořádané v místní komunitě. Projekty ale opět závisí na samotných zaměstnancích Společnosti, kteří musí projekt vymyslet a zorganizovat.

V posledních letech se přistupuje spíše k aktivitám realizovaným zaměstnanci. Společnost tak chce dát zaměstnancům prostor pro spolupráci s organizacemi, které jsou jim blízké a o které mají zájem.

V rámci firemní filantropie Společnost poskytuje finanční i materiální prostředky na podporu místní komunity. Například v roce 2013 se Společnost v průběhu ničivých povodní rozhodla uspořádat humanitární sbírku na podporu zaplavených obcí. Ve spolupráci s nadací Adra byla vybrána obec, kde byla pomoc nejpotřebnější, a to Mlékojedy u Litoměřic.

Společnost darovala potřebné prostředky v hodnotě několika desítek tisíc. Do sbírky se zapojili také zaměstnanci, kteří poskytli materiální pomoc. Dalším příkladem firemního dárcovství je poskytnutí materiálních prostředků Domu dětí a mládeže Cvikováček. V roce 2014 Společnost Cvikováčku věnovala starší, vyřazené osobní počítače (Johnson Controls Autobaterie 2012- ).

Častěji však pochází finanční i materiální pomoc od samotných zaměstnanců. Zaměstnanci pořádají charitativní sbírky na podporu veřejně prospěšných projektů a organizací.

Uskutečněné charitativní sbírky od roku 2013 viz Tab. 2.

Tab. 2: Charitativní sbírky pořádané zaměstnanci Rok Organizace/Veřejně prospěšné

2014 Projekt „Kola pro Afriku“ Jízdní kola Pomoc africkým dětem snáze se dostávat do škol

Občanské sdružení Beran Cvikov 11182 Kč Koupě vánočních dárků pro 17 dětí

Zdroj: vlastní zpracování dle Johnson Controls Autobaterie (2012- )

38

Dobrovolníci z řad zaměstnanců Společnosti se také účastní akcí pořádaných ve spolupráci s neziskovými organizacemi. Například v prosinci 2015 dobrovolníci zorganizovali charitativní výstavu výrobků klientů Denní a pobytové sociální služby p. o. Česká Lípa. Po dobu konání výstavy, kdy si výrobky mohli zaměstnanci firmy zakoupit, klienti denního stacionáře vyráběli vánoční dekorace pro budovu jídelny. Při této příležitosti se vedení firmy rozhodlo darovat příspěvkové organizaci Denní a pobytové sociální služby šek v hodnotě 5020 Kč (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

Společnost také realizuje dobrovolnickou činnost v rámci programu Blue Sky Involve. Jedná se o globální program společnosti Johnson Controls Inc., který vybízí zaměstnance, aby sestavili týmy dobrovolníků a spolupracovali s neziskovými organizacemi a školami a podporovali tak komunitu, ve které se nachází. Schválené projekty doposud obdržely od společnosti Johnson Controls dotaci ve výši 1000 $. Od roku 2016 výše dotace závisí na počtu dobrovolníků a hodin strávených na projektu, výše dotace se pohybuje mezi 100 $ a 2500 $. Projekty musí pro získání dotace splňovat několik kritérií, a to partnerství s neziskovou organizací nebo vzdělávací institucí, vytvoření týmu tří dobrovolníků z řad zaměstnanců, zorganizování aktivní dobrovolnické činnosti mezi zaměstnanci a partnerskou organizací, podání každé žádosti vždy od jiného týmu dobrovolníků a podpora v oblasti životního prostředí, sociálních služeb nebo vzdělávání. Zaměření projektů podpory v jednotlivých oblastech je uvedeno v tabulce Tab. 3 (Johnson Controls Autobaterie, 2016).

39 Tab. 3: Zaměření projektů podpory

Oblast Zaměření projektů

Životní prostředí  kladení důrazu na efektivní využití přírodních zdrojů

 řešení základních příčin ekologických problémů

 zlepšování podmínek životního prostředí na lokální úrovni

Sociální služby  zlepšování infrastruktury nebo estetiky neziskové organizace nebo školy

 zaměření na zlepšení provozní efektivity neziskové organizace nebo školy

 práce s odlišnou nebo znevýhodněnou populací ve formě speciálních akcí a skupinových činností

 podpora úsilí o globální diverzitu formou aktivního zapojení v obcích a řešení možností k vylepšení pracovního zastoupení žen, menšin a dalších osob v rámci zastoupených skupin

Vzdělávání  podpora rozvoje budoucích vedoucích osobností obce, a to díky programům pro mládež, odbornému vedení a školním aktivitám

 podpora úsilí o vzdělávání se zaměřením na bezpečnost, životní prostředí, jazykové dovednosti atd.

 podpora úsilí o vzdělávání dospělých se zaměřením na soběstačnost a školení profesních dovedností

Zdroj: vlastní zpracování dle Johnson Controls Autobaterie (2016)

Dotace je přednostně poskytována projektům s většími týmy zaměstnanců, s celkově větším počtem hodin dobrovolnické činnosti a s vysokou kvalitou a významnou dobrovolnickou činností, to jsou například projekty, které představují jasné zlepšení po dokončení projektu, jejichž výsledkem bude výrazné zlepšení z hlediska partnerské organizace a obce. Dotace není poskytována pro pochody a běhy, kampaně pro podporu dárcovství krve, projekty zaměřené pouze na dárcovství a projekty s náboženským zaměřením či politickým zaměřením (například akce, které by souvisely s podporou politických stran). Projekty spojené se zvířaty jsou posuzovány přísněji, musí být zaměřeny na infrastrukturu nebo lidi a ne pouze na péči o zvířata (Johnson Controls Autobaterie, 2016).

Zaměstnanci Společnosti realizovali v rámci Blue Sky Involve několik projektů. V roce 2013 byla využita dotace pro pomoc kočičímu útulku BONA v Kozlech u České Lípy. Tým dobrovolníků z řad zaměstnanců se podílel na zvelebení útulku a pomohl například

40

s výstavbou nového bydlení pro zvířata. V roce 2015 se uskutečnilo několik projektů. Jeden z projektů byl zaměřen opět na úpravu kočičího útulku BONA. Pomoc spočívala ve vybudování venkovního posezení pro handicapované spoluobčany ze Sdružení tělesné postižených v České Lípě. Zaměstnanci se tak podíleli na terénních úpravách pozemku, úklidu, sekání trávy a instalaci a natírání laviček. Druhým projektem bylo sázení nového lesa. Dotace byla využita na koupi 1000 ks sazenic jedle bělokoré, které zaměstnanci následně sázeli na pozemcích města Česká Lípa. Dobrovolníkům se podařilo zalesnit 0, 30 ha lesní půdy. Další projekt byl zaměřen na pomoc záchranné stanici pro handicapované živočichy Falco, která sídlí v Dolním Týnci na Litoměřicku a stará se například o vzácné dravce, labutě, čápy, ježky, veverky atd. Aktivita zaměstnanců spočívala ve stavbě příbytku pro plchy lesní. Právě tyto projekty představují zlepšení, která trvají i po jeho dokončení.

Proto mají velký význam pro partnerské organizace i region (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

V rámci programu Blue Sky Involve se také uskutečňují jednorázové akce. Většina těchto akcí je však pořádána pravidelně. Například se realizoval projekt, který byl pořádaný ve spolupráci s Farní charitou. Jednalo se o akci pro děti z Farní charity k příležitosti začátku školního roku. Akce se mohly zúčastnit také děti zaměstnanců. Dobrovolníci pro děti připravili divadelní představení a soutěže. Dotace jsou v posledních letech také využívány na pořádání dětských dnů ve spolupráci s Farní charitou Česká Lípa. Dětských dnů se účastní děti zaměstnanců, ale také děti z azylového Domu Jonáš. Pro děti jsou každý rok připraveny soutěže o ceny, výtvarná dílna, kolotoče i občerstvení. Posledním projektem bylo uspořádání sportovního dne pro uživatele organizace Denní a pobytové sociální služby, p. o. Česká Lípa (Johnson Controls Autobaterie, 2012- ).

3. 2. 7 Spolupráce se studenty

Studenti středních i vysokých škol mají možnost uskutečnit ve Společnosti odbornou praxi.

Společnost také spolupracuje se studenty v rámci přípravy závěrečných prací a umožňuje jim konzultovat témata prací se specialisty a manažery. Tyto formy spolupráce jsou vhodné pro studenty různých oborů a zaměření. Pro studenty technických oborů však firma poskytuje i další možnosti spolupráce. Společnost může poskytnout studentům materiály pro výrobu (například autobaterie) nebo studenti mohou využít laboratoř pro ověření vlastností

41

materiálů. Ve Společnosti je také možné zorganizovat exkurzi pro studenty, při které by se dozvěděli více informací o procesu výroby autobaterií (Johnson Controls, 2016). Vzhledem k tomu, že má Společnost v České republice téměř monopolní postavení, mohou být tyto aktivity klíčové pro studenty se zájmem o výrobní proces olověných akumulátorů.

Společnost také umožnuje studentům zúčastnit se mezinárodních táborů. Tábory jsou určeny pro mládež ve věku 16-26 let. Jsou projektem neziskových organizací a jsou finančně podporovány společností Johnson Controls Inc. Jedná se o tábory v Německu, v České republice a na Slovensku. Každý tábor trvá dva až tři týdny a zúčastní se ho vždy 10-20 studentů (maximálně dva z jedné země). Tábory účastníkům nabízí zábavu, zajímavou práci v místní komunitě, práci v rámci ochrany životního prostředí a příležitost setkat se s lidmi

Společnost také umožnuje studentům zúčastnit se mezinárodních táborů. Tábory jsou určeny pro mládež ve věku 16-26 let. Jsou projektem neziskových organizací a jsou finančně podporovány společností Johnson Controls Inc. Jedná se o tábory v Německu, v České republice a na Slovensku. Každý tábor trvá dva až tři týdny a zúčastní se ho vždy 10-20 studentů (maximálně dva z jedné země). Tábory účastníkům nabízí zábavu, zajímavou práci v místní komunitě, práci v rámci ochrany životního prostředí a příležitost setkat se s lidmi

Related documents