• No results found

4.5 Marknadsföring

4.5.1 Aktuell marknadsföring mellan aktörerna

För att ta reda på hur marknadsföringen fungerar idag i den studerade värdekedjan, fick alla respondenter besvara frågor inom detta område. Marknadsföring har i tidigare stycken nämnts brista. I detta avsnitt kommer aktuell marknadsföring samt ytterligare brister att presenteras.

Bland båda producenterna framkom det att deras marknadsföring gentemot restaurang bedömdes olika starkt av producenterna, varpå ​Producent B menade att marknadsföringen inte ansågs vara ett större problem. ​Producent B ​använder sig av

nätverk för att sprida sina produkter vidare och förlitade sig därför på att kunderna hjälper till med marknadsföringen. Vidare menade producenten att det genom det goda ryktet hjälper till att bygga en större efterfrågan för råvarorna. ​Producent A däremot

ansåg sig inte vara involverad i marknadsföringen utan den ansvaras istället av en annan aktör i värdekedjan. Ett problem som producenten nämnde var att kontrollen förlorades i värdekedjan, varpå tilliten för andra aktörer var av betydelse eftersom det i detta fall innebar att ansvaret för marknadsföringen hamnade hos en annan aktör istället för hos dem själva.

Gällande producenters marknadsföring anser Expert A ​att vissa producenter har svårt att anamma en bra marknadsföringsstrategi för att kunna nå ut med sina råvaror. Ett fall som​Expert A berättade om handlade om hur producenter bokar in så kallade säljmöten på förmiddagen hos restauranger i tron om att de marknadsför sig, när kockar arbetar för fullt med att laga mat:

“Du (refererar till producenter) hinner ju knappt säga hej, man ställer ju bara in en låda innanför dörren (hos restaurangen). Så vad många producenter gjorde var att man

lurade sig själv, man trodde att man hade haft ett säljmöte med sin kund, medans man egentligen bara hade stört kunden. Det här bottnade i att man egentligen inte skiljer på

produktion, logistik, försäljning och marknadsföring.”

- Expert A

Under intervjuerna med båda grossisterna framgick det att båda grossisterna arbetade aktivt med marknadsföring utåt mot producent och restaurang, men på olika sätt.

Grossist A berättade att ett större fokus på marknadsföring hade lagts i starten av verksamheten för att attrahera kunder. Vidare framkom det att grossisten idag är en välkänd aktör på marknaden, varpå marknadsföringen inte kräver lika stort fokus som förr. Grossistens marknadsföringsstrategi innebär dels den mix av utbud de har. Genom

att arbeta med både stora och små producenter kan de erbjuda både välkända men även mindre kända varumärken, vilket ansågs vara fördelaktigt:

“[...] de (varumärkena) blir ju en bra bidragsgivare och vi tror att vi ska ha en mix mellan de starka varumärkena och närproducerade”

- Grossist A

Grossist B menar på att ett nätverk är en starkt bidragande aspekt för marknadsföringen, varpå grossisten arbetar med att sammankoppla producenter med restauranger och på så vis möta den efterfrågan som finns bland restauranger. Vidare utvecklade ​Grossist B

resonemanget kring marknadsföring ytterligare, varpå definitionen av lokalt producerat kunde skapa en viss förvirring, vilket även försvårar marknadsföringen av lokalproducerade råvaror. ​Grossist B förklarade att det finns en intresseorganisation

som hjälper till med marknadsföringen av lokala producenter, vilka även grossisten har tagit hjälp av. ​Expert B ansåg däremot att grossister inte hade en tillräcklig marknadsföringsstrategi för att marknadsföra det lokala producerade sortimentet fullt ut:

“om man skulle utveckla någonting så skulle man ju vilja utveckla att man säljer varan och gör reklam för vilket sortiment på lokalt producerade-sidan som man har.”

- Expert B

Ur restaurangernas perspektiv på marknadsföring ansåg ​Restaurang A att varumärke har

stor påverkan på marknadsföringen, var ett väletablerat varumärke inte medförde något större behov av ytterligare marknadsföring. Producenter som lyckats marknadsföra sig och bygga ett starkt etablerat varumärke på den lokala marknaden behöver inte lägga något större fokus på att hitta nya kunder, eftersom kunderna hittar dem:

“alltså som aktör x är så pass välkänt inom branschen så att alla köper därifrån [...] när vi startade denna restaurang så fick vi ju söka upp dem”

Restaurang A förklarade vidare inom detta område och menade att grossisterna hade en stor påverkan gällande marknadsföringen av producenternas råvaror, var positionering och varumärke även här spelar stor roll.

Gemensamt från båda restaurangerna var att producenterna ibland söker sig själva till restaurangerna för att möta deras efterfrågan genom att fråga vad restaurangerna önskade för specifika råvaror. ​Restaurang B​ menade att:

“Vi har t.o.m producenter som kontaktar oss och frågar vad vi skulle vilja ha odlat och sådär”

- Restaurang B

Restaurang A​ upplever att de märker marknadsföring via sociala medier. De menar på

att det inte sker någon större marknadsföring gentemot de som restaurang, utan att de själva får söka upp vad de vill hitta:

“jag har inte sett så mycket reklam. Visst, det blir ju alltså att man följer dem på sociala medier [...] alltså så får man ta reda på mycket själv”

- Restaurang A

4.5.2 Stöd

De båda experterna uppgav att det fanns svårigheter med både distribution och att förmedla mervärden inom värdekedjan, var framförallt marknadsföring av mervärdet ansågs vara en stor anledning. Experterna fick besvara frågor om hur marknadsföringen kan förbättras och hur förmedlingen av mervärdet kan förstärkas, varpå båda experterna uppgav att det finns olika former av stöd att tillgå för framförallt producenter och restauranger.

Enligt de båda experterna har det satsats på att utveckla stöd för att bli bättre på marknadsföringsstrategier samt skapa förutsättningar för fler att kunna marknadsföra sig.​Expert B berättar om en intresseorganisation vars medlemmar får hjälp och stöd via föreningens nätverk var producenter, grossister och restauranger kan knyta kontakter och förmedla värden mellan varandra. Intresseorganisationen samarbetar även med en

annan organisation var producenter får möjlighet till att medverka på en marknad som riktar in sig på lokalt producerade varor.

Vidare framkom det att stöd i form av distribueringsinitiativ har genomförts men inte lyckats. Vidare berättade​Expert A ​om ytterligare stöd från en annan organisation, vilket ämnar till att hjälpa aktörer inom den gröna näringen med olika kunskaper inom bland annat marknadsföring via inspirationsseminarier och kurser. ​Expert A menar på att

producenten bör bli bättre på att prata om sina produkter, för att på så vis även marknadsföra dessa. Ett problem som nämndes däremot var att vissa aktörer inom den studerade värdekedjan inte tog vara på de stöd som fanns, var ​Expert A tror beror

mycket på att det dels inte finns mycket utrymme för utveckling, men också för att det anses vara för dyrt.

4.6 Transaktionskostnader

Under intervjuerna framkom det att transaktionskostnader påverkar respondenterna olika beroende på vilka slag av transaktioner samt i olika omfattningar. Frågor om transaktionskostnader ställdes indirekt till respondenterna för att ta reda på hur dessa påverkar dem och till vilken grad.

Related documents