• No results found

Induktiva teman

Kategori 1: Allmänna frågor

•Kön och Ålder?

Ålder är en variabel som analyserats i tidigare undersökningar och har visat att det finns en skillnad mellan åldersgrupper och dess attityd till individanpassad marknadsföring. Ett exempel är en studie som är gjord av Goldsmith och Freidens (2004) som undersökte olika variabler som påverkar konsumenters attityd till individanpassad marknadsföring. Resultatet påvisade att yngre konsumenter generellt sett har en positivare attityd än äldre. Ålder och kön observerades för att eventuellt ha med som variabler i analysen. • Vad jobbar du med?

Syftet med frågan är för att öppna upp intervjun med enklare frågor för att

respondenten ska bli varm i kläderna och känna sig bekväm i forskarens sällskap. Denna fråga ska även hjälpa till för att ta reda på vilken IT- mognad respondenten har. IT- mognad innebär att de besitter kunskaper inom IT.

• Hur ofta är du på nätet och vad i huvudsak gör du där då?

Syftet med denna fråga är att undersöka vilken IT-mognad som respondenten har. Denna fråga ställdes också för att öppna upp intervjun eller för att värma upp respondenten med en relativt enkel fråga att svara på. I litteraturen tar de upp IT- mognad som en annan variabel till vilken attityd konsumenter har till individanpassad marknadsföring. De användare som är teknikovana visar en större oro kring företags datainsamling än de som har en större IT-mognad, därför är det intressant för att se ifall denna studie påvisar samma resultat (Liang, Lai och Ku 2006).

• Behöver du någon gång hjälp med saker på telefonen eller datorn?

Syftet med denna fråga är att ta reda på vilken IT- mognad respondenten besitter. • Hur ofta handlar du på nätet?

Ytterligare en fråga som kan tala om hur pass stor IT-mognad som respondenten har samt ifall det finns något samband mellan attityden till individanpassad marknadsföring och hur ofta respondenten handlar digitalt.

Kategori 2: Individanpassad marknadsföring

• Känner du till vad individanpassad marknadsföring är för något?

Syftet med denna fråga är för att se ifall respondenten har någon kännedom kring området för att på så vis se ifall det finns ett samband mellan kunskap och attityd samt för att leda in på ämnet.

• Känner du till hur algoritmer för personligt anpassad marknadsföring fungerar? Alltså hur företagen arbetar med att förse ditt informationsflöde med exempelvis individanpassade meddelanden och annonser baserat på din data?

Denna fråga har samma syfte som föregående fråga men för att ytterligare ta reda på respondentens kunskap kring ämnet.

• Har du eller skulle du kunna genomföra ett köp genom att klicka på en individanpassad reklamannons?

Syftet med denna fråga är att ta reda på vad respondenterna faktiskt tycker i praktiken om individanpassad marknadsföring. Även om personer kan visa ett starkt intresse för integriteten eller har negativa åsikter om riktad reklam kan det vara skillnad på deras attityd och dess handlingssätt. Denna paradox tar Norberg, Horne & Horne (2007) upp. • Vilka fördelar ser du med individanpassad reklam?

För att ta reda på vilka fördelar respondenter ser med individanpassad reklam och kanske kunna komma fram till ifall dessa fördelar väger mer än att den

personligaintegriteten kränks. Kategori 3: Integritet

• Hade du upplevt det Integritetskränkande om du får upp individanpassad reklam baserat på dina sökningar på internet? Om ja/ nej, varför? I praktiken

65

Syftet med denna fråga är att ta reda på mer konkret vilken typ av information som de anser är integritetskränkande att företag använder sig utav i marknadsföring syfte. • Hade du upplevt det Integritetskränkande om du får upp individanpassad reklam baserat på vad du gillar och klickar dig in på exempelvis på Facebook och Instagram? Om ja/nej , varför? I praktiken kan denna data generera

individanpassad reklam baserat på smarta algoritmer som analyserar vad du gillar och utifrån detta tar fram exempelvis erbjudande eller reklam som du gillar.

Syftet med denna fråga är att ta reda på mer konkret vilken typ av information som de anser är integritetskränkande att företag använder sig utav i marknadsföring syfte. • Hade du upplevt det Integritetskränkande om företag samlar in data som är kopplat till dig så som vilka dina vänner är eller vilka personer du följer? I praktiken kan denna data generera individanpassad reklam baserat på smarta algoritmer som analyserar vilka du integrerar med.

Syftet med denna fråga är att ta reda på mer konkret vilken typ av information som de anser är integritetskränkande att företag använder sig utav i marknadsföring syfte. • Hade du upplevt det Integritetskränkande om företag samlar in dina Gps- koordinater? I praktiken innebär det att du får upp annonser baserad på din plats. Exempelvis om du är i Skövde får du upp erbjudande som är runtomkring Skövde.

Syftet med denna fråga är att ta reda på mer konkret vilken typ av information som de anser är integritetskränkande att företag använder sig utav i marknadsföring syfte. • Baserat på ovanstående, vilken data ser du helst företag använder sig av om dig för att individanpassa sina annonser och erbjudande?

Syftet med denna fråga är att ta reda på vilken data som är minst integritetskränkande. • Upplever du individanpassad marknadsföring som ett hot mot integriteten? Och i så fall på vilket sätt?

Syftet med frågan är att få en förstärkt bild av föregående frågor och därmed försäkra sig om respondentens attityd till individanpassad reklam när det kommer till

integriteten.

• Om företag är öppna med vilken data de samlar in om dig samt tydligt meddelar dig om det. Hur förhåller du dig till det? Positivt/ negativt?

Syftet med denna fråga är att se ifall företag kan uppfattas som mer positivt trots att de använda sig utav specifik och detaljerad individanpassad reklam. Tidigare studier visar att just så är fallet. Mottagaren av en riktad reklam är betydligt mindre fientligt inställd till reklamen om företaget beskriver syftet med varför de samlar in den (Leon, Ur, Shay, Wang, Balebako & Cranor 2012).

•Tror du att företaget/ varumärkets image kan skadas på grund av för mycket eller olämplig individanpassad marknadsföring? Har du upplevt det själv någon gång? Om ja, vad var det som gjorde det?

Syftet med denna fråga är att se ifall individanpassad reklam som ska vara till fördel till företaget kan leda till motsatt effekt.

Related documents