• No results found

Allmänna uppfattningar om bonussystemet

4. EMPIRISK INFORMATION

4.2 Allmänna uppfattningar om bonussystemet

Den allmänna uppfattningen av bonussystemet är positivt hos de tillfrågade respondenterna men hur det påverkar respektive individ skiljer sig åt. Respondenterna har svårt att sätta fingret på vad som är positivt men i sin helhet tycker de att det fungerar bra och att det är en trevlig förmån att få en extra peng varje år om företaget har presterat bra.

En av respondenterna berättar att det som är positivt med bonussystemet är att det är gemensamt och inte individuellt och alla på företaget får ta del av bonusen. En annan respondent tycker också bonussystemet är bra för att det inkluderar alla medarbetarna i hela företaget men denna anser även att bonussystemets viktigaste del är företagets totala resultat. Uppfattningen om hur bonussystemet är uppbyggt skiljer sig där en del är mer insatta och andra mindre.

”Alltid trevligt med ett bonussystem, de gånger bonussystemet faller ut gynnsamt är alltid trevligt, det kan man inte säga något annat om.”

(Respondent 2012-10-12)

De respondenter som arbetar med skadereglering nämner att de inte alls kan påverka målen utan att de snarare motverkar företaget att uppnå målen genom att de betalar ut pengar från företags gemensamma kassa vid en skada. Detta gör att bonussystemet ur deras synvinkel upplevs orättvist då de olika målen borde kunna påverkas av den enskilda individen. Respondenterna är också överens om att det är mycket svårt att sätta ett mål på skadeavdelningen då de på förhand inte kan förutse hur stora skadeutbetalningarna kommer att bli under det kommande året.

Ett av bonussystemets syften är att öka gemenskapen i företaget berättar Karlsson (2012) men det råder delade meningar om huruvida samarbetet mellan avdelningarna stärks tack vare bonussystemet existens. Några av respondenterna menar på att bonussystemet bidrar till ökad gemenskap mellan avdelningarna medan andra menar att det inte har någon betydelse och att gemenskapen är bra utan ett bonussystem. En av respondenterna berättar att denna brukar tipsa andra medarbetare och detta stärker samarbete mellan avdelningarna och detta kan vara ett moment som bonussystemet bidrar till.

Alla respondenterna berättar att ett av huvudmålen är att hela verksamheten ska redovisa ett positivt resultat efter årets slut vilket stämmer överens med det Karlsson (2012) berättar. I detta resultat ingår en aktieportfölj som ingen av respondenterna kan påverka vare sig det gäller innehållet eller åt vilket håll börsen går åt. Detta gör att det är svårt att påverka utfallet av bonussystemet. Respondenterna uppger att det är viktigt att målen, som ingår i ett bonussystem, ska vara påverkbara för att det ska få sin fulla effekt.

“Om ett bonussystem ska slå igenom fullt ut då tror jag att den enskilda måste känna att det här kan jag påverka, då tror jag även resultat av det blir bättre“

(Respondent 2012-10-10)

En av respondenterna anser att mjuka värden borde vara en faktor som mäts i bonussystemet. En av respondenten berättar att ett tänkbart mål kan vara kundnöjdhet, vilket många kan vara med och påverka inom företaget. Respondenterna på skadeavdelningen berättar också att kundnöjdhet kan vara ett bra mål som även de kan vara med och påverka.

De flesta av respondenterna berättar att de inte är särskilt insatta i bonussystemet men att de vet hur det fungerar i stora drag och vet var mer information finns att tillgå. De berättar att anledning till att de inte är mer insatta i hur bonussystemet är uppbyggt är på grund av att det inte fyller någon större funktion. Alla respondenterna tycker att de har tillräcklig kunskap om bonussystemets uppbyggnad och funktion men känner inte att de behöver sätta sig in djupare i hur det fungerar. En del påpekar att summan är för liten för att man ska tänka på den och en del menar att de inte kan påverka utfallet så det blir mer som en extra löneutbetalning och det blir svårt att koppla ihop det med sin arbetsprestation.

Uppföljning av bonussystemet sker fyra till fem gånger om året i form av att VD åker runt och besöker varje kontor i länet och presenterar hur företaget ligger till i förhållande till respektive mål. Respondenterna tycker att kontorsmötena är ett bra tillfälle att få en tydlig övergripande bild av hur företaget går och hur det ligger till i förhållande till de uppsatta målen. Respondenterna tycker att detta tillfälle är viktigt då de även får en inblick i hur det går för de andra avdelningarna. En av respondenterna framhäver att uppföljning av hur man ligger till i förhållande till målen måste ske för att ett bonussystem ska fungera. Alla är överens om att uppföljningen som sker idag är tydlig och sker med jämna mellanrum och om en anställd inte har möjlighet att medverka på ett kontorsmöte finns material att tillgå på företagets intranät efter mötet.

Gemensamt för de som inte tycker sig påverkas utav bonussystemet, det vill säga de som arbetar mot en stor del provision som deras största morot, är att de tror att bonusen har betydelse för de som har fast lön. Samtidigt uppger de som har fast lön att de inte presterar bättre utav bonusen som finns idag. Något anmärkningsvärt är att en utav respondenterna

som har fast lön inte tycker att denne påverkas utav bonusen men tror att andra i samma lönesituation påverkas på ett positivt sätt. Olika uppgifter har lämnats om varför de inte motiveras, några tycker att det är en för liten summa för att det ska göra skillnad en del andra kan helt enkelt inte påverka resultatet med sin arbetsinsats. Dock tycker de flesta att det är ett trevligt tillskott men bonussystemet påverkar inte arbetsprestationen. Det som istället verkar vara motiverande för de som kan påverka och uppnå sina mål är målen i sig, att sträva efter något och uppnå det.

4.3 Bonussystemets mål

Respondenterna är överens om att det är ledningen som sätter målen som ingår i bonussystemet och genom att varje enskild individ uppnår sina egna mål uppfylls även det gemensamma målet. Ingen av respondenterna har möjlighet att påverka bonussystemet.

Det är dock delade meningar om huruvida respondenterna vill påverka de uppsatta målen eller inte. En av respondenterna berättar att denne vill vara med och påverka målen men att det inte finns några konkreta förslag på hur. En annan skulle gärna vilja vara med och påverka och tror att målen delvis skulle sättas lite högre för att utmana sig själv mer. Den generella uppfattningen är att målen är uppnåbara och de flesta tycker att det är bra som det är idag.

“....nej, det tror jag inte vi får överhuvudtaget, utan det är styrelse tillsammans VD som sätter målen.” (Respondent 2012-10-12)

En respondent berättar att denne tror att det är svårt att utforma ett bonussystem på annat vis än hur det ser idag med tanke på att verksamheten är mycket komplex och innehåller många olika avdelningar. För att bonussystemet ska upplevas som rättvist måste alla olika delar i verksamheten vara inkluderade vilket de är i dagens bonussystem. En annan respondent berättar att det är bra att varje avdelning har sina egna mål särskilt banken som är en relativt ny avdelning. Genom att banken har ett eget mål kan resten av verksamheten se att de sköter sig och uppnår sitt mål och genom detta köper sig banken en acceptans i förhållande till de andra avdelningarna.

Få av respondenterna har en tydlig bild av hur de övergripande målen i bonussystemet ser ut men det som är gemensamt för de flesta är att de i första hand fokuserar på sina egna mål. De enskilda målen kan en av respondenterna vara med och påverka tillsammans med sin närmsta chef. Denna respondent som har möjlighet att påverka sitt mål har sin största del av lönen i provision och motiveras främst av provisionsavtalet och inte i målen i sig.

Respondenterna som inte har möjlighet att påverka målen tycker att de är utmanande och realistiska, men skadereglerarna som inte har några tydliga mål tycker att bonussystemet bör anpassas så att det går att påverka. I annat fall fyller det ingen funktion och motiverar inte medarbetarna till att prestera bättre berättar en av skadereglerarna.

”Visst, jag skulle vilja att den största parametern skulle vara bank, men det tror jag aldrig vi får igenom” (Respondent 2012-10-25)

Related documents