• No results found

4. EMPIRISK INFORMATION

4.4 Belöningsform

Belöningsformen i bonussystemet är idag maximalt 16 000 kronor per år berättar Karlsson (2012) och de flesta av respondenterna är mer eller mindre överens om att pengar är bra form av belöning. Full bonus har endast betalats ut någon enstaka gång och genomsnittsbonusen brukar ligga runt 4 000 - 8 000 kronor berättar en av respondenterna.

De framhäver återigen att det saknas en koppling mellan prestation och belöning och bonusen ses inte som någon form av morot. Några berättar att de istället för pengar skulle värdesätta ett par extra semesterdagar om året högre då summan de kan få utbetald är så pass liten. En respondent berättar att andra länsbolag har en betydligt högre bonus per år och att en högre summa skulle vara mer motiverande och fungera som en morot. En annan respondent uppger att det inte finns något annat som skulle motivera denne mer, utan pengar är en bra form av belöning då denne själv kan välja vad den ska köpa för pengarna.

Utbetalningen av bonusen sker idag en gång per år, lagom till midsommar berättar en av respondenterna. Alla är överens om en utbetalning en gång per år är bra då det i annat fall skulle bli en betydligt mindre summan om den delades upp under året. Om utbetalningen skulle ske flera gånger under året skulle det bli svårare att uppnå målen då det finns

lugnare perioder och de behöver ett år på sig att uppnå de uppsatta målen förklarar en av respondenterna.

“Jag tycker det är rätt bra med att utbetalningen sker en gång per år.”

(Respondent 2012-09-25) 4.5 Motivation

Alla motiveras givetvis utav olika faktorer men det finns några gemensamma nämnare som motiverar alla de som intervjuats. Den primära motivatorn är kort och gott nöjda kunder, det gick som ett mantra genom alla respondenter att detta var det absolut viktigaste för att trivas på arbetet. Genom nöjda kunder blir arbetsdagen rolig och har man ett arbete som man själv uppskattar märker kunderna av det genom ett bra utfört arbete och blir i slutändan nöjda.

“...att lyckas tillfredsställa kunderna på ett bra sätt då blir jag nöjd och det motiveras jag av.” (Respondent 2012-10-12)

Alla respondenterna anser att frukosten som erbjuds varje morgonen är en viktig förmån där det diskuteras allt från arbete till fritid med sina arbetskollegor. Frukosten skapar en ökad gemenskap mellan medarbetarna och ses som en trevlig start på dagen. En av respondenterna tar frukosten för givet medan övriga respondenter ser denna förmån som något extra. Frukostförmånen är uppskattad och värderas högre än bonussystemet.

Många av respondenterna berättar att det är ett behagligt klimat på företaget.

Medarbetarna kommer väl överens med cheferna, vilket motiverar individerna och gör att de trivs på arbetsplatsen. En av respondenterna tycker det är motiverande att uppnå sina mål och få positiv feedback på sin arbetsinsats. En annan respondent menar att de korta beslutvägarna inom företaget är positivt vilket leder till att beslut fattas enklare och snabbare. De flesta tycker att deras arbetsuppgifter är varierande och en av respondenterna berättar att det aldrig går att bli fullärd, vilket bidrar till att denne trivs och ständigt utvecklas. Det finns goda möjligheter att göra en intern karriär inom företaget genom att

byta positioner och utvecklas i samband med företagets internutbildningar berättar en av respondenterna. Detta är på grund av att företaget har många olika avdelningar att välja mellan där arbetsuppgifterna varierar. Detta bidrar till att personalen inte känner sig låst i sin nuvarande tjänst och kan utvecklas inom företaget. Hälften av respondenterna medger att de interna karriärvägarna och internutbildningar är motiverande och gör att personalen gärna stannar kvar inom företaget.

“Börjar man som ny får man en grundlig utbildning och sen finns det olika diplomutbildningar inom många områden som till exempel, sälj, skador, villkor

och juridik.” (Respondent 2012-10-10)

En viktig skillnad jämfört med många andra företag inom branschen är att Länsförsäkringar Kalmar län är kundägt berättar en av respondenterna. Några andra poängterade att det är en stor skillnad jämfört med deras tidigare arbeten på företag som har aktieägare och uppfattningen är att detta har skapat ett behagligare arbetsklimat.

Det finns en tydlig skillnad i hur respondenterna motiveras beroende av vilken avdelning de tillhör och tjänst de har. Respondenterna som har en provisionbaserad lön nämner att det är främst provisionen som motiverar dem i sitt vardagliga arbete. Dessa respondenter är även de som motiveras minst av bonussystemet då de kan påverka sin egen lön genom sitt eget provisionsavtal och sin egen försäljning. De nämner att bonusen är för liten för att den överhuvudtaget ska vara motiverande och påverka dem i deras vardagliga arbete men den är välkommen under våren när den betalas ut.

“Visst kan det här bonussystemet påverka mig men det vi är drivna av är vårat avtal och min individuella försäljning och där det som motiverar mig och oss på min

avdelning.” (Respondent 2012-10-02)

Många svarar att det bland annat är det flexibla och omväxlande arbetsuppgifterna som gör att de trivs och motiveras av att gå till arbetsplatsen. Genom de varierade arbetsuppgifterna blir jobbet både roligt och utmanande menar de flesta respondenterna.

En utav dem tycker att dennes jobb är det bästa jobbet denne kan ha eftersom flexibiliteten är så stor. En annan tycker att sitt arbete är det bästa eftersom stort ansvar och frihet lämnas av cheferna som ger ett stort förtroende att arbetet blir utfört. En tredje uttrycker glädje över att bli sedd av sina överordnade samtidigt som dessa är väldigt lyhörda och det är högt i tak för diskussioner. Vidare ser de flesta tryggheten i företaget som något mycket positivt och som värdesätts av många som en viktig faktor för att trivas på arbetet. Att sjukförsäkring ingår och att vård kan fås direkt om något händer är för en del en viktig del i trygghetskonceptet.

Related documents