• No results found

4. HÖRFÖRSTÅELSEPROVET

4.1 ALLMÄNT OM HÖRFÖRSTÅELSEPROVET

Hörförståelseprovet mäter examinandens förmåga att förstå talat språk och att besvara uppgifter av olika slag utifrån det man hört i en avlyssnad text. Texterna representerar olika genrer och varierar i längd. En del av texterna får avlyssnas flera gånger, andra bara en gång. Uppgifterna mäter till exempel förståelsen av huvudtanken/huvudtankarna i en avlyssnad text, förståelsen av viktiga detaljer, exempel etc. i texten, slutledningsförmåga eller förmåga att reagera rätt i givna kommunikationssituationer.

I hörförståelseprovet gäller det för examinanderna att lyssna på en inspelad text och besvara frågorna i uppgiftshäftet. Anvisningar för svaren ges både i inspelningen och i uppgiftshäftet. Anvisningarna måste ovillkorligen följas, när det gäller till exempel det språk som frågorna ska besvaras på.

I hörförståelseprovet kan följande provtyper förekomma:

• flervalsuppgifter på målspråket eller på undervisningsspråket

• öppna frågor på målspråket eller på undervisningsspråket

• sammanfattning.

4.1.1 FLERVALSUPPGIFTER

I flervalsuppgifterna gäller det för examinanderna att välja det alternativ som passar bäst i sammanhanget.

Svarsalternativen är tre eller fyra till antalet och ges antingen på målspråket eller på undervisningsspråket (A, B, C eller A, B, C, D). Till varje textavsnitt hör en eller flera uppgifter.

Svaren på flervalsuppgifterna ska examinanderna föra in på den optiska svarsblanketten i enlighet med numreringen i uppgiftshäftet (se bilaga med anvisningar för ifyllande av den optiska svarsblanketten). En svärtad ring utgör det definitiva svaret. En ring som lämnats osvärtad tolkas som ett felaktigt svar.

BEDÖMNING

Läraren ska anteckna det oviktade poängtalet för de rätta svaren på bedömningsblanketten, i enlighet med anvisningarna i uppgiftshäftet. Viktningen görs av nämnden, enligt anvisningarna i uppgiftshäftet.

Gymnasiet är skyldigt att ha kvar en kopia av bedömningsblanketten.

4.1.2 ÖPPNA FRÅGOR

De öppna frågorna ges antingen på undervisningsspråket eller på målspråket. Examinanden ska besvara frågorna på samma språk som de är framställda på, enligt anvisningarna i uppgiftshäftet. Till varje textavsnitt hör en eller flera frågor. Svaren ska vara ledigt skrivna, och längden kan variera från några enstaka ord till ett par meningar. De ska få plats på de två rader som är reserverade för respektive svar på svarsblanketten för språkproven (se avsnitt 3.1).

BEDÖMNING

För bedömningen av de produktiva svaren i hörförståelseprovet gäller följande poängskalor:

Svar på målspråket (3–0)

— ett svar med korrekt innehåll och utan språkfel som försvårar förståelsen, 3 p.

— ett svar med korrekt innehåll men med störande språkfel, 2 p.

— ett svar med brister i innehållet utan störande språkfel, 2–1 p.

— ett svar med brister i innehållet och språkfel, 1 p.

— ett svar med fel innehåll (men möjligen korrekt språk), ett svar som är obegripligt på

grund av brister i språket, ett svar som innehåller bara ovidkommande detaljer med hänsyn till frågan eller inget svar alls, 0 p.

Svar på målspråket (2–0)

— ett svar med korrekt innehåll och utan språkfel som försvårar förståelsen, 2 p.

— ett svar med korrekt innehåll men med störande språkfel, eller ett språkligt korrekt svar som innehåller ett mindre innehållsfel, 1 p.

— ett svar med fel innehåll (men möjligen korrekt språk), ett svar som är obegripligt på

grund av brister i språket, ett svar som innehåller bara ovidkommande detaljer med hänsyn till frågan eller inget svar alls, 0 p.

Svar på målspråket (1–0)

— ett svar med korrekt innehåll och utan störande språkfel, 1 p.

— ett svar med fel innehåll (men möjligen korrekt språk), ett svar som är obegripligt på

grund av brister i språket, ett svar som innehåller bara ovidkommande detaljer med hänsyn till frågan eller inget svar alls, 0 p.

Svar på undervisningsspråket (3–0)

— ett svar med korrekt och uttömmande innehåll, 3 p.

— ett svar som är nästan korrekt men har brister i innehållet, 2 p.

— ett svar med bara delvis korrekt innehåll, 1 p.

— ett svar med fel innehåll eller ett svar som innehåller bara ovidkommande detaljer med hänsyn till frågan eller inget svar alls, 0 p.

Svar på undervisningsspråket (2–0)

— ett svar med korrekt och uttömmande innehåll, 2 p.

— ett svar med korrekt eller delvis felaktigt innehåll, eller ett svar som innehåller information som är ovidkommande med hänsyn till frågan, 1 p.

— ett svar med fel innehåll eller ett svar som innehåller bara ovidkommande detaljer med hänsyn till frågan eller inget svar alls, 0 p.

Svar på undervisningsspråket (1–0)

— ett svar med korrekt och uttömmande svar, 1 p.

— ett svar med felaktigt innehåll eller ett svar som innehåller bara ovidkommande detaljer med hänsyn till frågan eller inget svar alls, 0 p.

Om svarsspråket bryter mot anvisningarna (målspråket eller undervisningsspråket), är resultatet 0 poäng. Svar som är för långa ger sänkta poäng vid den slutgiltiga bedömningen.

På svarspapperet ska läraren markera fel och ange såväl poängtalen för enskilda provuppgifter som det sammanlagda antalet poäng. På bedömningsblanketten antecknas bara det sammanlagda poängtalet, i enlighet med anvisningarna i uppgiftshäftet. För uppgifterna anges oviktade poängtal. Viktningen görs av nämnden, på det sätt som anges i uppgiftshäftet.

4.1.3 SAMMANFATTNING

En sammanfattning av en avlyssnad text är en uppräkning (exempelvis med så kallade strecksatser) av texten med egna ord på undervisningsspråket eller målspråket. Sammanfattningen ska ge en tydlig bild av huvudtankarna och eventuellt också av de viktigaste detaljerna i den avlyssnade texten.

Anvisningarna för uppgiften ges i uppgiftshäftet på det språk som uppgiften ska utföras på. Uppgiften ska lösas enligt anvisningarna i häftet. Anvisningarna för till exempel längden på sammanfattningen måste följas. Någon rubrik behövs inte.

BEDÖMNING

En sammanfattning på undervisningsspråket poängsätts enligt bedömningstabellen i 8.1 och en sammanfattning på målspråket enligt tabellen i 8.2. Läraren ska använda de totalpoäng som ges i tabellerna. Sammanfattningar som är för långa bedöms enligt anvisningarna i avsnitt 5.1.3.

Läraren bör (genom att använda till exempel plus- och minustecken) markera brister och förtjänster i sammanfattningen. Sådana markeringar ska göras i den ena marginalen av provpapperet. Den andra marginalen använder censorn för sina markeringar. Poängtalet för uppgiften viktas av nämnden på det sätt som anges i uppgiftshäftet. Om svarsspråket bryter mot anvisningarna (undervisningsspråk eller målspråk), är resultatet 0 poäng.

5. DET SKRIFTLIGA PROVET

Det skriftliga provet består av tre delar: den första mäter färdigheten att förstå läst text, den andra delen behärskningen av ordförråd och strukturer och den tredje delen färdigheten i skriftlig framställning.

Närmare anvisningar för utförandet av provet finns i uppgiftshäftet. Det är under inga omständigheter tillåtet att avvika från anvisningarna, vad gäller till exempel svarsspråket.

Related documents